Péče o dítě. Jak to udělat?

sajinakc
20. čer 2020

Dobrý den. Mám problém a to pro mě zásadní a nevím jak ho vyřešit a zda to vůbec půjde.
Měla jsem úraz (vyhozené rameno) a budu muset na operaci. Takže asi tak tři čtyři měsíce jsem mimo.. Ruku mám v ortéze a pro své dobro s ní nemám moc hýbat.
Mám ale desetiměsíčního syna, který je docela neposeda. Jsem samoživitelka a bydlím u rodičů. Já se o malého v tuto chvíli nedokážu bohužel postarat a proto mi pomáhá moje mamka. Ta ale chodí do práce.
Moje obvoďačka nám napsala paragraf na devět dní pro mamku a pak už prý budu dobrá!
Nevím co dělat, za kým jít a zda vůbec existuje řešení...
Zatím je mi nabídnuto jen to, že mamka tedy bude devět dní doma a poté se budu muset o malého postarat s jednou rukou a nebo riskovat to, že ho vezmu do náruče, rameno vyskočí a já malého upustím.
Jsem opravdu zoufalá. Mamka má prý nárok jen na těch devět dní a pak by to měla neplacené.
Musí to přece jít nějak udělat když já se delší dobu nebudu schopna o malého starat otec malého s námi nežije a jen ta mamka se postará.

xenie131
20. čer 2020

@sajinakc zkuste si zavolat na socialku. tam vam poradi. melo by jit udelat kratkodobe osetrovne o osobu blizkou. tam by vam meli rict moznosti. drzim pesti

jitka_cv
20. čer 2020

@xenie131 tam je podmínka, že by musela být alespoň 7 dní v nemocnici. Pak jde očr až na 3 měsíce.

xenie131
20. čer 2020

tak treba se podari po operaci zustat 7 dni v nemocnici. treba by to slo domluvit...

lolam10
20. čer 2020

Vim ze je to blby ale at zustane vase mama doma zadarmo.mozna dosahnete na mimoradnu davku v nouzi.zkuste tu scialku.ono je potreba dite neustale nekam zvedat,do zidlicky apod.a za mesic vam bude treba lip...

mona91
20. čer 2020

@sajinakc určitě zkuste tu socialku tohle musí byt nějak ošetřeno. Moc bych nesazela na to ze vás s ramenem nechají týden v nemocnici, často to je den dva nejvíc tři když to je bez komplikaci, vzhledem k tomu ze byla koronakrize a všechny plánované operace se odložila tak ortopedie bude přetížená.... s největší pravděpodobnosti jdete na operaci utrženou rotatorovou manzetou (Nejčastější věc ) a to je opravdu tak na ty tři měsíce bohuzel, často po mesici se lidi cítím jako ze je to dobrý a začnou normálně fungovat a poškodí si ji znova takže operace byla zbytečná. 😞Držím palce ať to všechno dobře dopadne.

asinehri
20. čer 2020

V podobné situaci jsem řešila krátkodobě pomoci chuvy...normálně jsem paní vysvětlila, že já budu doma ale fyzicky musí zabrat ona, vše klaplo, všichni spokojení

sajinakc
autor
20. čer 2020

@asinehri tak chůvu si bohužel dovolit nemůžu

sajinakc
autor
20. čer 2020

@lolam10 No mě líp už je nebo si to aspoň myslím, ale riskovat to, že si rameno i lehkým pohybem vyhodím znovu, opravdu nehodlám. Musím se objednat na CT a až poté půjdu za tři týdny k ortopedovi a dozvím se kdy půjdu na operaci a co mi vlastně budou dělat. Operace taky nebude hned, pak pobyt v nemocnici a rehabilitace nebo nevím..

marketa11112
20. čer 2020

Opravdu se pozeptejte na dlouhodobe osetrovne pro maminku. Je to cca 60% z hrubeho platu.
Jinak pokud to nepujde,budete muset vymyslet,jak dite nezvedat. Travit cas na zemi,prebalovat jednou rukou za zemi ,krmit na zemi a pod. Vyjizdky a zvedami do kocarku by jste musela omezit na cas,kdy bude maminka doma. Nastesti bude leto,teplo a oblekani deti snazsi. Bude to narocne, ale je mozne,ze vam nic jineho nezbyde.

sajinakc
autor
20. čer 2020

@mona91 abych pravdu řekla tak ani nestojím o delší pobyt v nemocnici. Mám prý vykloktanou jamku... Tenhle problém mám už od dětství po té co jsem měla zlomenou ruku v krčku.. Ruka mi přeskakovala kdy se jí zachtělo a pokaždé při jiném pohybu.. Rameno mě ale nikdy nebolelo... Spíš jsem cítila křeče ve svalech. Ruku jsem pokaždé nějak nahodila sama aniž bych věděla že mám vyhozené rameno.. Běhání po doktorech, rentgeny, sona všechno k ničemu. Nikdo nic neviděl a já byla dá se říci za simulanta. No a teď naposledy jsem si ho už nahodit nezvládla. Svalové křeče a škubání mi daly opravdu zabrat. Trvalo to asi hodinu než mě dali v nemocnici do kupy... Už to nechci nikdy zažít a nikdy bych to nikomu nepřála.

sajinakc
autor
20. čer 2020

@marketa11112 No tak to bych si to šla s prominutím rovnou hodit. S ortézou jsem malého zkoušela chovat a po chvíli jsem měla co dělat abych ho udržela... On je zrovna jako naschvál živé dítě takže při přebalování se převrací na bříško a leze pryč. Při oblékání to samé. Při jídle nejraději kope nohama, mává rukama a účelem je vám vše co držíte vyrazit.

mona91
21. čer 2020

@sajinakc tak to je manžela a s tím všechny vazy. To je na dyl nez zlomenina. Teď mě tak napadlo nachystat si byt tak ze se synem budeš vegetit na zemi budeš tam s nim spat na matraci prebalovat Jo na zemi chovat ho na zemi opreneho třeba o kolena... proste eliminovat zvedání protože je to fakt o hubu (pardon za výraz) ale tohle období kdy dítě je živě těžké ale ještě nechodi je peklo na zvedání a to ještě s jednou rukou🤦‍♀️ A fakt je riziko ze to zaboli nebo ho proste nepujde udržet a nález je na svete

jitka_cv
21. čer 2020

Podmínky pro dlouhodobé ošetřovné https://www.cssz.cz/dlouhodobe-osetrovne

marketanova
28. čer 2020

Dobrý den, chci se vás zeptat od kdy je dobré dětem dávat probiotika?