Podsedák od 15 kg a 100 cm. Připadá mi nebezpečný

hakanka
7. bře 2010

Ahoj, řeším problém. Tchán hrdě přinesll domů výhodnou koupi. Podsedák za tři stovky a chce v něm vozit naše dítě. Je na něm napsáno od 4 let, 100 cm a 15 kg. Manžel mu vysvětlil, že stačí pokud dítě překročí jednu z těchto hranic a může v něm jet. Mě to přijde jako blbost, náš prcek má 90 cm a 12,5 kg, ale kamarádky holčička má 90 cm a 15 kg a do podsedáku bych ji neposadila. Myslím, že by pás šel přesně přez krk, tak aby dítě v případě prudkého brždění škrtil. Nebránila bych se užití podsedáku jako nouzové varianty u 7 letého dítěte, ale takhle mi to připadá nebezpečné. Nemáte odkaz na články, kde se o problkematice píše? Hledala jsem včera na netu, ale nic moc nenašla. Jen odkazy na obchody, kde podsedáky prodávají a tváří se, že pro 4-leté dítě nejsou žádný problém 😝 ☹

iloha
7. bře 2010

No nevím jestli ti pomůžu, ale existují ještě autosedačky do 36 kg..........např. (v dolní části je popis) http://www.detskydum.cz/detail/concord-lift-pro...
a tady máš napsáno, že podsedák je opravdu vhodnější pro děti od 7 let ....http://www.detskydum.cz/detail/graco-booster-20...
já bych po podsedáku ještě nešla
😉

safron1
7. bře 2010

Tak od sesti - sedmi let dame nasi mali na podsedak. Je to neuveritelny hazard s malym zivotem. Vim, o cem mluvim, zrovna pred ctvrt rokem se zabila trileta holcicka. Maminka se vyhybala kamionu, auto sjelo do prikopu, naklonilo se a mala se uskrtila. Zachranari matce rekli, ze pokud by byla v sedacce, zila by a nic by ji nebylo.

minea
7. bře 2010

hakanka, nechápu co řešíš, za bezpečí dítěte zodpovídáte vy jako rodiče a jestli se ti tahle varianta nezdá, tak to prostě tchánovi nedovolte. Vyžadujte stejnou úroveň zabezpečení jako máte vy ve svém autě, což asi není podsedák. Spíš se mi zdá, že se to bojíš (nebo neumíš) tchánovi odmítnout, nemám pravdu?
Jinak já bych takhle malé dítě do podsedáku taky nedala.

hakanka
autor
7. bře 2010

Hm no řeším to, že tchán je poděs, takže i když jsme jasně řekla, že ho do toho neposadí, tak se bojím, že při první příležitosti ho tam najust dá, aby mi dokázal, že to jde. Ty takové lidi neznáš? Závidím... Další scénář samozdřejmě bude, že kluka vezmu a oznámm, že takto už nikdy, takže se na pár let rozhádáme. A tomu chci předejít. Proto hledám argumenty, které by ho přesvědčili, a abych tomuto předešla.
Takže Mineo ne, nemáš pravdu.

bajnokova
7. bře 2010

Tak určitě bych ji do podsedáku nedala naše Natka má 7,5 let v našem autě má normálně sedačku do těch 36kg v podsedáku jezdí jen akutně s babičkou a dedem a to ji ještě pod to dáváme molitan aby to měla víš aby pás nemela na krku.

shaula
7. bře 2010

Hakanko, tak když už ho koupil, tak schválně zkuste malého na něj posadit a ukaž mu, kde mu vede pás a jak by se asi takový pás choval v případě nehody... Navíc mu vysvětli, že v případě bočního nárazu není dítě chráněné vůbec nijak...
Myslím, že jsem viděla video z testů autosedaček, kde "dítě" (rozuměj figurína) sedělo na podsedáku a při bočním nárazu hlava třískla o okno... Zkusím to pohledat.

shaula
7. bře 2010

TAk chvíli mi to trvalo, ale našla jsem: http://www1.adac.de/Search/SearchResult/RW_High...

Nahlásí to sice nějakou chybu, ale stránka jde otevřít a dole je tabulka "Komplettübersicht Top Aktuell", na druhé stránce je "Im Test: Kindersitze". Cca v jedné třetině je záběr figuríny dítěte na podsedáku Chicco Neptune jak při čelním nárazu (škrtí se o pás), tak při bočním (rozbíjí si hlavu o okno). Krásně to tam vynikne hlavně ve srovnání s ostatními autosedačkami. Jestli ho nepřesvědčí tohle, tak snad nic... Držím palce, protože je mi jasné, že se chceš vyhnout hádkám v rodině, to je super, že tomu snažíš takto předejít 🙂 Možná by pomohlo, kdyby mu to vysvětlil manžel? Tak bude snad větší šance, že k rozhádání nedojde...

shaula
7. bře 2010

Ještě doplním k těm váhovým a výškovým limitům: nevím to jistě, ale podle mě by mělo dítě splňovat VŠECHNY ty podmínky, než ho na podsedák posadíš... Dejme tomu pomineme věk, ale váha je důležitá (pokud je dítě příliš lehké, nemusely by účinkovat autopásy tak, jak mají) a výška taky (když je nižší, tak se ti může na pásu uškrtit, jak asi každý člověk chápe...).

hakanka
autor
8. bře 2010

díky moc. On tchán není špatný chlap, ale je zvyklý, že ho rodina bezvýhradně poslouchá. Ale na logické argumenty dá (zaplaťpánbůh). Ach jo, hlavně, že babičky řeší, jestli nosí bačkorky a pak by ho klidně posadili do auta na tomle.

kijonkova.k
8. bře 2010

No,já bych teda dítě do podsedáku nedala,myslím v tomhle věku rozhodně ne.Sedačku budeme kupovat do 36 kg,teď máme do 19.

simlenka
10. bře 2010

Mne,kdyz pominu bezpeci, prijde zbytecne kupovat at sedak nebo dalsi sedacku,pokud mala jede k babickam,tak zkratka prehodime sedacku z auta do auta... jeste bych na to sla zpusobem,ze si opravdu vazis jeho snahy a potesilo te,ze mysli na bezpeci a koupil sedak,ale shodou okolnosti jsi ted videla tohle video,samotnou te to prekvapilo bla bla bla... at si proste nepripada,ze na nej utocis.

haanhobe
10. bře 2010

Zrovna v úterý v ranním vysílání na ČT1 byla diskuse na testy autosedaček a jiných výrobků. Přítomný pán říkal, že by doporučoval autosedačky klidně až do 12-ti let, tam je ovšem už problém, že pubertální dítě v ní sedět nebude. mluvil o nebezpečí podsedáku v případě bočního nárazu, kdy hlava ani tělo dítěte není v podstatě vůbec chráněno a to je dost logický argument.

ygreen
11. bře 2010

nečtu příspěvky, jen chci říct, že podsedák je velmi nebezpečný a v testech autosedaček vždy zmiňují jak je to nebezpečné, protože dítě je dost vysoko aby se při bočním nárazu praštilo hlavou do dvěří.
Tady si prohlídni testy z autosedaček a sedák vyhoď, nebo na něm kleč při pletí záhonů - k ničemu jinému dobrej není.
http://www.autosedacky.estranky.cz/stranka/cras...

kupte za 3 tis cybex Solution X a máte o bezpečí postaráno 😉

j.kriv
21. bře 2011

Mně nepřijde podsedák dost bezpečný ani pro mladší školáky, natož pro předškoláka nebo snad batole, takže dokud se malá vleze do sedačky, tak v ní prostě sedět bude, nečekám že do 12-ti let, ale minimálně do 10-ti se o to budu snažit 😅

kikimaruska
22. bře 2011

Přidávám se k holkám a synovi bych samotný podsedák ani ted, ani v 6 letech nedala. My tedy jezdíme hodně, autosedačku holt přehazujeme, ikdyž mámejiž dvě. Jednu má v autě babička (vozí malého do nebo ze školky atp) a tuto si bere 1x za 14 dní i otec, prostě si ji přehazujeme, ale vím, že je to bezpečná autosedačka a prarodičům jsme vždy pujčovali naší. Nyní už máme tedy dvě, já mám 9-36 kg nastálo ve svém autě a ta druhá je mobilní 😉 .A babička také nejprv koupila nějakou starou autosedačku z bazaru za 400 kč, kde se pomalu nedaly ani pásy zacvaknout...do toho bych syna neposadila, takže jsem ji vše vysvětlila a začala jí pujčovat naší, ikdyž je to třeba trochu náročnější to přehazovat. Do smrti bych si vyčítala, že třeba doma máme autosedačku za tisíce s výbornými testy a malej zemřel při nehodě s babi, díky nedostačujícímu zabezpečení 😔 .