Pomozte prosím s výběrem látkových plenek

verrryna
7. bře 2018

Ahoj, jsem těhotná a rozhodla jsem se, že chci latkovat. Jenže nemám žádné zkušenosti a těch informací a produktů je tolik, že jsem z toho ještě víc jelen 😃 líbí se mi ty pleny rostoucí od novorozence se cvokami. A doma mám spoustu latkovych klasických čtvercových plín. Ty se dávají do plen s kapsičkou? Jaké pleny se vám osvědčily? A jaký materiál a vyplatí se koupit rovnou celá sada? Děkuji moc všem za odpovědi

oveckaluky
7. bře 2018

I mě to zajímá, s dovolením se háčkuju 😉

eviicka
7. bře 2018

@verrryna ahoj byla jsem na tom úplně stejně, odhodlaná a naprosto ztracená v tom množství všeho (a se čtvercovou výbavou). Tady na koníku jsem zjistila, že hodně holek používá jen ty čtverce a jde to. Takže jsem to zkusila a v pohodě. Nakoupila jsem jenom svrchní kalhotky (tzv. PUL) a do nich vždycky složila klasickou plenku. Na tu ještě dala tzv. separačku. A do půl roku to stačilo. Jinak je tu dobrá skupina Látkové pleny 3 nebo tak nějak (pokud nenajdeš mrknu na odkaz až budu na PC), ta je relativně živá.

pavla555
7. bře 2018

@verrryna ahoj, já mám gaga pleny - vše v jednom, ale musí se to moc hlídat, jinak se pročůrají. A tak používám jen doma. Koupila jsem jak na patenty, tak na suchý zip. Doporučuji spíš ty patenty, protože když pak dáš ten sucháč do pračky, tak se přilepí na jiné prádlo a ničí ho. Já do toho šla, abych vyprodukovala míň odpadu, ale musím se přiznat, že jedeme víc v jednorázovkách.

verrryna
autor
7. bře 2018

@eviicka super, děkuju. Určitě se tam podívám ☺

saabina
7. bře 2018

Používám už pres rok bambusove vkladaci a kalhotky PUL se cvoky a jsem spokojena. Musela jsem si ale zvyknout, obcas nam protekly, nez se to vychytalo (a taky hur sály, nez se opravy-ale to výrobce uvádí)a obcas pri delším cestování take nějaká nehoda jeste prijde. Ale to jsou drobnosti. U jednorazovek se to taky stává. Vse mame od Bamboolik. Dnes bych asi take začala jen s PUL a ctvercovkami a pak přešla na ty bambusky a urcite bych si vyzkoušela 3/4 značky, které sednou.

verrryna
autor
7. bře 2018

@pavla555 taky do toho půjdu kvůli odpadu. Tak doufám, že to vydržím 😅 a s tím suchým zipem by mě to ani nenapadlo

bbn
7. bře 2018

Každé mamince a každému miminku sedí jiné pleny. Já budu latkovat už potřetí. U prvního dítěte jsem nakoupila snad od každého druhu 2-3 pleny, různé typy, různé svrchní kalhotky. Postupně jsem zkoušela a vyrazovala, co nám nesedí. Nakonec jsem skončila u 0-6 měsíců vicevrstve pleny anavy na snapku plus pul kalhotky thiersthies, 6m-2 roky kalhotkove pleny anavy na patentky plus větší pul thiersthies, a několik aio bum génius na cesty. Stejnou výbavu jsem pak používala i na druhé ditko a byla jsem spokojena. Teď potřetí, jsem nakoupila podobně, jen aio a pul kalhotky mám od bambulika a mne víc vyhovuje suchý zip. A taky chci zkusit více používat klasické čtvercové pleny na novosklad.

pavla555
7. bře 2018

@verrryna držím pěsti 🙂

l_baruska
7. bře 2018

Moje zkušenost, nekupujte si to nijak moc, nejprve zkuste, já to třeba nezvládla, i když zpětně vím, že to nebyla moje chyba, syn měl problém s čuráním... což se vyřešilo asi v pěti měsících , ale látkový pleny jsem již používat nezačala ...

dixi86
7. bře 2018

@verrryna ty suché zipy se musí před praním zalepit, jinak ničí nejen prádlo ostatní, ale hlavně sebe. Doporučuji zůstat napřed u čtverců a na to PUL, měla jsem Bamboolik. Já zase mám raději suché zipy, lépe se s nimi pracuje a kort u malého miminka, cvoky zase více vydrží. Ale čtverce do půl roku stačí a během té doby se může maminka v klidu rozhodnout co dál a jestli jí to vůbec vyhovuje. Mimo ty čtverce jsou na zadečku malé a rychle schnou. Já pak pořizovala na už lezoucí dítě Popolini kalhotky a na to PUL Bamboolik a spokojenost. AIO jsem naopak prodala hned dál, nějak jsem se v nich nenašla.

terla
7. bře 2018

Přes rok jsem používala pouze klasické pleny s pulkalhotkama /bambolik). Prvně skládání pro novorozence a pak už klasický obdélník. Občas jsem dala separační. Na zkoušku jsem si koupila sadu z bazárku Haipadaipa. Ty jsem brala k doktorce a do města. Jsou hodně savý. Sama jsem si našila z ručníků ještě vložky pro zvýšení savosti do klasic. Plýn. Doporučuji pročíst skupinku Látkové pleny nebo látkování (už nevím). Pozor nepodlehnout sběratelský vášni🙂. Vystačíš si fakt jenom se čtvercovým.

makiszek
7. bře 2018

Ja jsem si pořídila od každého něco. Když byla malá tak jsem měla nejradši vícevrstvé bambusove s novorozeneckymi PUL. Teď používám bambusove základny s vkladackama Bamboolik a Petit lulu (jsou navzájem kompatibilní) plus separacka. Ctvercovky jsem si vůbec neoblibila. Na youtube jsou videa kde se vysvětluje co s čím se jak kombinuje. Ja byla i na kurzu abych si to osahala. Třeba kalhotkove pleny me vůbec nenadchly

almara2
7. bře 2018

Já jsem používala kalhotové pleny s vkládacího a svrchní PUL. Že značek mi nejvíc sedly Katyvbaby a UNUO

lennus
7. bře 2018

Používala jsem u syna a bylo to fajn, ve dvou letech byl bez plen, nejvíc asi klasické čtvercové pleny s vkládačkou, které jsem našla po neteřích, pak jsem měla pár kalhotkových plenek a svrchňáků, líbil se mi web uhanky.cz a pak značky Bamboolik a Petit Lulu. Tady je moje album: https://www.modrykonik.cz/blog/lennus/album/zac...

Tady je užitečné video od UNIPA:

https://www.youtube.com/watch?v=uDAPSHDbJB4
alkuska
7. bře 2018

Doporučuju nekupovat sadu ale od každého něco, klidně z bazárku na vyzkoušení. Dopředu se nedá odhadnout co bude vyhovovat, já jsem nakonec v různém věku dcery prostřídala kalhotovky i čtverce, moc se u nás neujaly vícevrstvé a vůbec jsem nepoužila AIO, mám sušičku a ty tam nesmí. Jen občas kapsovky, ale opravdu občas. Preferuju suché zipy, rozvinul se mi po porodu zánět v kloubech palců u ruky a nemohla jsem ty patentky skoro bolestí zapnout, trvalo to kolik měsíců... A vůbec, suchý zip je pohodlnější, mám ho raději dodnes, do pračky se musí zapnout a nic se neničí.

teeerez
8. bře 2018

Pouzivala jsem zejmena AIO systemy - Anavy, T-tomi, bamboolik, znacka z mall.cz na jejiz nazev si nevzpomenu :D Nasazeni extremne snadne, prebaloval i manzel a babicky, nikdo s tim nemel problem. Vydrzely kapacitou cele latkovaci obdobi, jen od roka na noc nestacily, tak jsem davala latku (kdybych vic vycpala, tak by to mozna bylo ok.) Pri krizovych okamzicich, kdy jsem nestihala susit jsem misto "originalni" vkladaci pleny davala prave ctvercovky. Vrchni vstva AIO plen schne extremne rychle, se vkladackami je to horsi, takze mi vznikal nepomer, ty ctvercovky to vyresily 🙂
Lepsi mi prisly ty na suchy zip. Mam hubene deti a lip se to stelovalo + uz u trosku vetsiho krouticiho se ditete jsem ty patentky prakticky nebyla schopna zapnout...

zdenkaell
8. bře 2018

@verrryna kalhotky na suchý zip mají uvnitř "protikus" kam se ten suchác zapne. Takže rozhodně nic nenici.
Ctvercovky a novorozencema svrchnaky jsem používala asi 2 měsíce. Pak jsem přešla na jednovelikostni svrchnaky a do nich vkládaly různých značek a materiálů.
Na nic dávám kalhotovky a na ne vlnacky, které jsou super protože nikde neskrti.
Malé je půl roku a jedu e co ji proteklo byla v 1,5 měsíci jednorázovka, kterou dostala na cestu v autě. To bylo naposled kdy ji měla. Jeste se siiiilene oprudila. Obloukem to letělo do koše.

verrryna
autor
8. bře 2018

Děkuji za odpovědi. Objednala jsem si 2x svrchni PUL od bamboolik. Nevím proč ale přijde mi ta značka sympatická 😄 do nich teda využiju čtvercové pleny a k tomu ještě separacni vložky. Tak uvidíme. Ještě bych si teda prikoupila AIO 2x nebo 3x. Myslíte že to stačí?

ryznicka
8. bře 2018

@verrryna To asi uvidis podle situace, jak moc bude vykonavat potrebu. Kdyztak prikoupis. 🙂

lennus
8. bře 2018

@verrryna Z vlastní zkušenosti svrchňáky radši troje, ale vyzkoušej a uvidíš. Chce to cvik, já pak i část prodala, co mi nevyhovovaly. Z kraje jsou ti prckové hrozně učůraní. 😀

fyii
8. bře 2018

@verrryna @oveckaluky ahoj holky me takovy plenky koupil manzel v nejakym zapalu🙂 v anglii, co jsem stihla tak je jen vyprat. Jsou to takove krasne kalhotky nepropustne- maji rostouci patentky a do nich se vkladaji takove plenky mam 3 druhy techto plenek pry dle savosti. Ja je nemam cas pouzivat jeste pracuju a jsou pro me jednodusi jednorazovky. Pokud by jste mely zajem rada je poslu dal. Je jich cca 25-30 ks. Kalhotek+ plenekje vic.

kafr
8. bře 2018

Ahoj, taky plánuju zkusit látkovat (termín mám na konci dubna) a protože jsem neměla vůbec nic, tak jsem zatím na zkoušku pořídila:
20 čtvercovek, T-tomi, měly jednu z nejvyšších gramáží =lepší savost (až odzkouším, dokoupím)
3 malé vkládačky Unuo, bambusové (další si ušiju z froté ručníků a flanelového povlečení povlečení, které nepoužíváme)
2 PULky, novorozenecké,
-1x anavy - na patentky (+tenká lemování guma-nebude tlačit na zádech ale možná bude drsná, vkládací kapsa vpredu, zmenšení na 3velikosti / - nemá druhé gumičky kolem nožiček)
-1x bamboolik na sucháč (+ dvojité gumičky kolem nožiček, nevím proč jsou mi simpatičtější / - tlustší gumička lemování, ale je fleecová, sucháče nemají protikus, vkládací kapsa vzadu- bojím se znečištění při kakání, zmenšení na 2 velikosti a hlavně jsou nějaké malinkaté- když do ní poskládám čtvercovky na novosklad, tak mi přijde, že všude čouhá -uvidím, jak to bude vypadat s malou)
Každopádně do porodky jedu s Pamperskama a pokusy budu dělat až postupně doma a pak budu dokupovat / prodávat dle zkušeností.
Do AIO se nehrnu, chci používat sušičku a pro PULky to není vhodné. A proč jdu do látkovek? Mělo by to být levnější. A taky z důvodu odpadu- jsme na samotě a odpad musíme vozit do popelnice 3km daleko.

daisymaminka
8. bře 2018

Taky se s dovolením háčkuji. Rodinu teprve čekáme, ale ráda bych látkovala. Čtu zde, že na první půlrok stačí čtvercovky + případně vkládací nebo separační a na to svrchní kalhotky. Těch svrchňáků tak 3ks? Ty se perou jen když se stane nehoda a proteče to nebo ta čtvercová plena do svrchňáků proteče vždy? Moc tomu nerozumím.

lennus
8. bře 2018

@daisymaminka Měla jsem 3ks svrchňáků, nejprve novorozeneckých, prcek se narodil dřív, tak ty maličké a pak univerzání, stačí to. A perou se přesně jen když je nehoda nebo po pár dnech, když už smrdí močí. Ozkoušejte, samozřejmě nejpohodlnější jsou kalhotkové plenky nebo AIO, ale taky dražší, takže my jeli na čtvercích, kalhotkovky jsem měla na procházky a jinak i papírovky Baby love eko, nakonec i na noc. Ale jsou i speciální silnější noční. Mrkněte na to video od UNIPA, dávala jsem ho sem výše.

eviicka
8. bře 2018

@daisymaminka na začátek jsem pořizovala taky 3. Mně to nestačilo, ale jen proto že malý kadil opravdu každé přebalování. Pro začátek to určitě stačí, dokoupit se dají vždycky.

daisymaminka
8. bře 2018

@lennus Děkuji, video jsem zkoukla. Jsem zase (na chvíli) o něco moudřejší... 🙂

Myslíte si, že je opravdu lepší kupovat kousky z druhé ruky? Třeba ty svrchňáčky. A co čtvercovky? Nové nebo použité?

chocolady
8. bře 2018

@pavla555 v dm maji takove praci sacky, kdyz v ty gatky vyperes, tak ti to nic nepotrha. 🙂 stoji ca 50 korun..

kafr
8. bře 2018

@daisymaminka já o nákupu z bazaru přemýšlela, ale nejdu do toho - u PULek nevíš, jak se k tomu chovali, jestli nepropouští a když jsem hledala čtvercovky, tak nebyly v mém dosahu, abych se ne ne koukala osobně- taky můžou být nekvalitní, s nízkou gramáží a oprané (průsvitné)...

lysecek
8. bře 2018

@daisymaminka Zrovna svrchni doporucuji kupovat spis nove, tam je jistota, ze nebudou provlhat. Ale mam jich i par z bazaru od pani, co jim latkovani nesedlo, a tak pouzily jen parkrat. U vnitrnich plen je to asi jedno, super je prave na vyzkouseni koupit par ks od ruznych typu a znacek. Ale nemusite se myslim bat koupit nove, protoze se prave daji prodat, a ne s moc velkou ztratou.

Jinak jak nekdo psal, ze mu pleny obcas protecou, to me se stava jen u jednorazovek, u latkovych temer nikdy.

martulka6188
8. bře 2018

Uz tu bylo receno dost o ruznych systemech, tak bych jen doplnila, ze pokud se rozhodnes pro par kalhotkovych plen, za me vsema deseti doporucim znacku katyvbaby! Krasne sednou, kvalitne usite, nikdy mi neprotekly (z kalhotovek jsem zkousela jeste breberky a petit lulu).