Poprvé k zubaři. Má smysl tam jít?

dejvitka
8. bře 2021

Ahoj holky, chtela bych se zeptat jak to mate s detmi a zubarem. Synovi bude 1,5 roku a zatim u zubare nebyl. Nase detska doktorka rikala, ze je sice dobre jit s prvnim zubem, aby si dite z yklo na prostredi, ale ze do 2 let dite moc nespolupracuje. Nas malej je presne ten pripad, cisteni zubu je s nim ocistec, vydrzi chvilku a pak je to boj. Malokdy se necha v klidu, i kdyz cistime opravdu poctive 2x denne. Ma smysl tam s nim jit ? Nevidim realne, ze by si vubec nechal otevrit pusu.

klokanka31
8. bře 2021

@dejvitka Podle mě to je moc brzo... Co si pamatuju tak za nás se chodilo až se začátkem školy, takže v 6 letech...

hezz17
8. bře 2021

Od prvniho zubu. Koukne na skus, postaveni zubu, jestli nevzniká demineralizace, mela by probehnout nejaka edukace.
My chodíme po pul roce od pul roku veku a uplne v pohode.
Vyse zmíněných 6 let snad ani nekomentovat. To uz by v dnešní dobe melo byt skoro na sociallu.

pipi_puncocha
8. bře 2021

Syn má rok a čtvrt a už byl 2x, jak jsem byla já v těhotenství, tak mi řekla zubařka, že příště už ho mám vzít na preventivku sebou. Tak chodíme vždycky spolu.🙂

Jo, a doma čištění taky očistec, u zubařky je vzorný, ukázala nám i jak čistit, měli jsme podle ní nevhodný kartáček i techniku, teď máme jednosvazkový TePe kartáček dospělý a jde to lépe.

janina228
8. bře 2021

@dejvitka s dětmi chodím k zubařce co půl roku a začaly jsme myslím když ještě ani zuby neměly 🙈. Má to smysl, zvyknou si. A pokud budeš mít štěstí a chytneš zubaře co to s dětmi bude zvládat, tak "bát se zubaře" od dětství bude zbytečný přežitek. Starší tam chodí dokonce ráda..tak jí nevnucuju moje předsudky a podporuji ji v tom🙂

jako_mala_holka
8. bře 2021

Plánuju jít s malou cca kolem roku a prostě uvidíme 🙂

merope
8. bře 2021

My byli poprvé v roce a to bylo úplně fajn. Zubařka ho povozila na křesle (mně v náručí), koukla na zuby a klídek. Podruhé ho zrovna zlobily zuby, tak ječel a moc nespolupracoval. Ve 2 letech jdeme pozítří, jsem zvědavá, jak to bude vypadat. Ale prostě když si zvykne, tak lepší než nic. Hlavně čištění u nás spíše neprobíhá než probíhá, tak si myslím, že aspoň ty kontroly u zubaře jsou fajn, kdyby tam něco bylo.

me_druhe_ja
8. bře 2021

V ČR se chodí kolem roku poprvé, tady jsem se ptala zubařky a že nejdřív tak ve třech letech a i to je boj. Dřív to prý nemá smysl.

zuzkasim
8. bře 2021

Naše děti byly poprvé někdy mezi 1,5 - 2. rokem (nač s prvním zubem?), jak to vyšlo, jezdíme vždy celá rodina. Byly namotivované, že jdou ukázat paní doktorce svoje krásné zoubky. Doktorka povozila na křesle, ukázala prckovi, jak prohlíží zuby mě, vše komentovala, na prohlídku jsem prcka mohla mít na klíně, samozřejmě pak dostali odměnu (plný šuplík drobných hraček, ze kterého se může u dr. vybírat, obrázky). Ale všechny naše děti jsou v tomto spolupracující, nikdy neměly z doktorů přehnaný strach, my s nimi mluvíme na rovinu, na vše připravujeme.

fyii
8. bře 2021

@dejvitka ahoj, urcite. Nas zubar teda od roka nebere, ale v 1,5 roce ano. Koukne mu na skus, zoubky, patro, hygienu a jdes. Za pul roku kontrola. Pokud si nechce cistit zoubky, delej mu to treba tim gumovym prstackem a prokladej to detskym kartackem. Me se osvedcilo jim kartacek pujcovat at si to zkousi sami a pak ja docistuji, 2x denne dodnes. Hlavne klud a zadny stres, nemusis mu ty 4 zuby mit vylozene 2 min, ti nevydrzi nikdo, ale proste po chvilkach ty, on a zvykne si neboj.

fyii
8. bře 2021

@dejvitka jinak ja zazila u zubare kluka cca 2,5 a plomboval mu 3 zuby. Ono teda maminka je mela taky fest vykotlany..takze v 6 ti letech urcite ne. Dneska uz opravuji od ranneho detstvi, pry aby se ten kaz nesiril.. a neboj dite reaguje jinak doma a tam- na zubare. Pomalu s nim nacvicuj at otevre pusu, ukaze ti jazyk, zuby. U nas to fungovalo, jo a jeste uplatky, kdyz se kluk jo kousnul, ze teda ne, tak maly anglicak v krabicce, kteryho dostane kdyz ukaze zoubky. Drzel si ho v ruce a slo to..

keksik002
8. bře 2021

Byli jsme v roce, okouknout ordinavi, zubarku, sedl si na klin do kresla dostal obrazek a slo se domu, dalsi byl ve dvou letech - v mezičase byla paní doktorka nemocna, opet totez akorat s tim rozdilem ze chtela aby vycenil zuby - ani omylem, ale nevadí, dostal odmenu a za rok znovu. Ve třech letech uz otevrel i pusu, ukazal zoubky, nenechal na sebe sice sahnout ale i tak, no ted ve 4 letech zmakl brouseni ulomeneho zubu 🙂 myslim ze od prvních zoubku je fajn tak chodit, ne na vyšetření uplne ale aby si zvyknul a nebyl pak problém. Jinak jak tu někdo psal ze az v 6ti letech, to mi prijde dost pozde na prvni navstevu zubare

becicka
8. bře 2021

Chodíme od dvou let pravidelně co půl roku. První prohlídka byla s řevem, pak každá další už pohoda. Začínat až v šesti - jak bylo zmíněno výše - si nedokážu představit.

elencze
8. bře 2021

Byli jsme v roce. Měli jsme s manželem oba preventivku, syn byl s námi, paní doktorka se zeptala, jestli už má zoubky, měl, tak se podívala i na něj. Od té doby máme co půl roku preventivku všichni 3. Sice doma u čištění zubů moc nespolupracuje, ale paní zubařka to s ním umí, zaujme ho, vše mu vypráví, jak se dívá na zoubky a jde jim to hezky.

elencze
8. bře 2021

@klokanka31 máš pravdu, že za nás se tak chodilo, vzpomínala na to i naše zubařka. Jenže to bylo hrozně pozdě, razil se názor proč se starat o mléčné zuby, když vypadnou. Ono za nás se spousta věcí dělala jinak, nedá se tím řídit.

jjasmina
9. bře 2021

Já jsem byla s malou v 10 měsících, zubař ji chtěl vidět, to měla dva zuby, rostli jí najednou. A určitě s prvním zubem jít

palja
9. bře 2021

Dcera byla poprvé v 9 měsících, to se jen díval jak rostou zuby. Chodíme každého půl roku a prohlídka úplně v pohodě.

mirenka_rajchmanka
9. bře 2021

@dejvitka Ahoj,poprvé byl u zubaře zároveň s prvními narozeninami, nespolupracoval, pak jsme tam museli jet akutně a byl velice hodný. Chodíme co půl rok a je to bez problému. Bohužel je zrovna tím, kdo trpí na demineralizaci:(

malenka3
9. bře 2021

Poprvé s prvním zoubkem, teď v 16 měsících už byla 2x a za dva měsíce jdeme zas. Nejde primárně o kdovíjakou spolupráci, ale aby se začalo s tím, že chodit k zubaři je normální. Nemysli si, že je ta prohlídka srovnatelná s dospělým. Zubařka dítěti zkoukne zuby, podívá se, že vše je ok, u starší hned doporučila mezizubní nit na čištění, protože jí jedničky rostly křížem. Začněte chodit dřív než později, péče o chrup už dnes nevypadá naštěstí jako dřív.

goovana
9. bře 2021

@dejvitka dcera byla poprvé ve 13 měsících

87pavlina
9. bře 2021

Řeším stejný problém. Dceři je 8 měsíců, začínají jí lézt 2 zuby. Dneska jsem volala k mému zubaři a prý je na prohlídku brzo. Mám čistit 2x denně - ráno před snídaní a večer před spaním. Mám kartáček na prst a dceři se zatím čištění líbí. Je to spíš takový šmrdlání, aby si zvykla 😀 Kolem roku si mám zavolat kvůli registraci a prý se domluvíme, kdy mám malou vzít s sebou.

janinasm
9. bře 2021

Nám budou dva a zatím jsme nebyli. Volala jsem zubaři. Řekl, že doporučuje zatím dítě na prohlídku nebrat. Stejně že dítě neudrží pusu otevřenou a takhle malé spolupracovat fakt nebude a z důvodu koranaviru to nedoporučuje ještě víc a říkal mi počkat do cca třech let. Důležité co je prý je čištění zubů. Hlavně ať dítěti čistím zuby. Že prý jednou návštěvou zvyk dítěte chodit rádo k zubaři nepodpoří a kdyby mělo takhle malé dítě špatný skus nebo něco jiného, takže s tím stejně nic neudělá. Takže my čekáme.

hezz17
9. bře 2021

@87pavlina kartacek na prst je vhodny akorar na masaz dasni, ne na cisteni zubu. Doporucuju na IG sledovat @dentistforsmall

87pavlina
9. bře 2021

@hezz17 Opravdu? To jsem nevěděla. Děkuji za radu 😉

verionka
9. bře 2021

Chodíme od roka každého půl roku. I v ockovacim průkazu jsem měli zubní průkaz, kde je od roka kolonka každého půl roku na razítko.

paja26
10. bře 2021

Zkus se zeptat přímo odborníka tady na MK. Napiš do poradny zubaře, viz. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

dejvitka
autor
13. bře 2021

Holky moc dekuji za nazory. Volala jsem nasi zubarce, ta mi maleho nevezme, ze ma uz rok stop stav, tak budu hledat noveho zubare a uvidime jak uspejeme. 🙂

codal
13. bře 2021

Byli jsme poprvé v roce, ale malá pusu neotevrela, od té doby co půl roku, ale zatím je to bez šance, ona prostě pusu otevřít nechce a je to řev. Teď ji je dva a půl, byla před měsícem a zase nic, prostě peklo, doktor zahlédl, že zuby má všechny, ale jinak se nenechala, i když jsme se snažili, i když ta starší jí převedla, že to nic není, stejně tu pusu neotevrela. Tak třeba zas za půl roku🙏. U té starší to bylo podobné, poprvé spolupracovala ve třech letech, i když tam chodila od roka.