Předčasně narozené dítě. Počítají se týdny do termínu?

Nevím jestli musím něco počítat když se mi miminko narodilo předčastně
minea
14. lis 2007
Newmum, můžeš upřesnit otázku? Nějak sem nepochopila, na co se vlastně ptáš...
anatanka
14. lis 2007
To myslis jako otazka veku?
jana.1
14. lis 2007
new myslíš to tak, že když se mimi narodilo třeba ve 36. tt., tak jestli máš odečíst od stáří miminka týdny do začátku 41. tt. ? Že když se narodilo k určitému datu, ale o 3 týdny dřív, tak jestli ty týdny brát v úvahu nebo ne, ačkoliv od toho data narození stárne.., ale vlastně je svým způsobem mladší než ostatní donošená miminka narozená ve stejném datu? Asi tak...
jana.1
14. lis 2007
natalie77
14. lis 2007
Ahoj, mě se malý narodil ve 35.tt, ale nechápu asi Tvojí otázku. Počátá se to podle data narození....nebo jsem už asi dlouho na mateřský? 😃 😉
niega
14. lis 2007
Taky to pořádně nechápu. Jestli myslíš, zda bude např. ve 3 měsících umět to, co má dítě ve 3 měsících umět, tak Ti nejlíp odpoví paní doktorka. A buď v klidu, i donošené děti často nezvládají to, co by podle těch přiblblých psychomotorických tabulek měly 😃 .
denousek
14. lis 2007
newmun mamdotaz jestli nevadi..ve kterem tt se narodilo tve miminko??a kolik vazilo merilo??a komplikace byli??promin ze se ptam ja jen ze mi taky hrozi predcasny porod tak si to zjistuju ddikky 🙂
newmumautor
16. lis 2007
nekdo mi psal že se musej nějak připočítávat tt do termínu vůbec to totiž nechápu..chtěla bych vědět jestli to je nutné..malá se narodila ve 32tt,měřila 42 cm a měla 1710g)
lendy1
16. lis 2007
newmum a nebylo to spíš, že ty týdny do porodu by se měli odečítat?
Jeden věk je kdy byla malá skutečně narozená a korigovaný věk je věk snížený o ty týdny, co zbývali do porodu.
Příklad: nám je dle věku od narození 4měsíce a 3 týdny a pár dnů, ale rodila jsem v 34tt, takže korigovaný věk je 3měsíce a 2-3týdny.
newmumautor
16. lis 2007
a je to nudtné to počítat nebo se tím zabývat nemusíme?
lendy1
16. lis 2007
No většinou jsou předčasně narozený mimča trochu opožděný, ale ne ve všech případech, takže by vývojově měli odpovídat korigovanému věku. Toď můj názor.
Jinak nevím...
niega
17. lis 2007
Newmum: Myslím, že se tím fakt zabývat nemusíš. Přece chodíš pravidelně do poradny - paní doktorka tvý mimi moc dobře zná, ví, jak a kdy se narodilo a má bohatý zkušenosti. A tak ona nejlíp posoudí, zda jste na tom vývojově dobře, anebo zda by bylo vhodné např. začít s nějakým cvičením. Mimochodem, i kdyby Ti tady někdo poradil nějaký šílený vzorec na výpočet - k čemu by Ti to bylo???
dashak
17. lis 2007
newmum, stáří tvého dítěte se počítá samozřejmě od narození. Ale nedonošeným dětem se podle stupně nezralosti (ve vašem případě 32tt. = těžká nezralost) odečítají ty týdny do 2 let věku, hlavně s ohledem na psychomotorický vývoj.

Tzn. že ty odečítáš cca 8 týdnů. Čili tvoje dítě má teď korigovaný věk jako novorozenec.

Hodně užitečných informací o nedonošených dětech najdeš na www.nedoklubko.cz
newmumautor
18. lis 2007
díki moc..ale asi nic počítat nebzdz pokud paní doktorka neřekne...měla jsem s toho velký strach protože nedonošenci to maj komplikovanějkší
jana.1
20. lis 2007
no já naopak myslím, že je to počítání základ.. maminka by to v případě, kdy se miminko narodilo dříve, vědět měla z různých důvodů. Např. pokud jde o psychomotorický vývoj nebo příkrmy apod. Nejde jen o počítání si věku pro sebe, ale o domluvu u doktorů atd. Myslím, že u předčasně narozených dětí existuje dvoje počítání a má i název, jak píše dashak 😉

Např. (viz www.kojeni.net)
Dotaz: Dobrý den, obracela jsem se na Vás s dotazem ohledně zavádění příkrmů u předčasně narozené(36tt.) dcery, které 3.9. bylo půl roku. Dcerka na půlroční kontrole vážila 7,13 a 69cm. Před třemi týdny na nedonošencích 6,98kg. Docela mě to zarazilo, jak málo přibrala(PV 2,95 a 48cm). Dotoho mi MUDr. řekl, že nedělám dobře, když chci ještě měsíc jen kojit. Že od váhy 6,5kg je již kojení nedostačující, asi myslel energeticky a vitamíny. Kojím po 2-3hod., v noci 2x. Mám tedy již začít s příkrmem, nebo přeci jen počkat, trpím na ekzémy. Nerada bych dcerku trápila hlady. Jinak je spokojená. Děkuji Eva

Odpověď: Dobrý den, tak to tedy MUDr. opravdu vypustil pěknou hloupost...😞( Některé děti dosáhnou váhy 6,5 kg ve 2 či 3 měsících - mají tedy začít s příkrmy nebo dát dokrm, když tak krásně prospívají??? To by mne zajímalo, kde na toto lékař přišel....😞 MM se vždy přizpůsobuje potřebám dítěte a až zhruba od věku 7-8 měsíců opravdu mohou začít chybět vitamíny - tedy hlavně železo.
Pokud jste dcerku vážila na 2 různých váhách, tak může být to vážení poněkud zkreslené. Dcerka je gestačně o měsíc mladší, takže skutečně není kam spěchat. Ten přírůstek je trošku menší, ale zase po 6. měsíci již děti přibývají velmi málo a je to normální. Být na Vašem místě, tak počkám ještě týden či dva, zajdu dcerku znova převážit a poté bych s příkrmy začala. Ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás. Je vhodné s příkrmy počkat alespoň do věku kdy by dítě mělo gestačně téměř 6 měsíců, prostě jako by bylo narozeno v termínu, tzn. v ukončených 38 týdnech. Takže to je u Váš zhruba za ten týden či 10 dnů, že?


info + dotaz: A měla bych jeden dotaz. Jak je to s příkrmy u nedonošených miminek? Míšovi je gestačně 13týdnů a dr. se mě zeptala, zda-li chci již příkrmy začít dávat. Řekla jsem, že ne! Jsem ráda, že jsem po takové dlouhé době začala kojit, tak si to nebudu ničím kazit! Pokud to půjde, tak chci plně kojit alespoň do 6 gest.měsíce. Váhový přírůstek za ten měsíc co plně kojím byl 670g. Míša váží 4690g a pochybuju, že by příkrmy teď zvládnul přijmout. Ohledně toho, že by mu chyběly nějaké vitamíny strach nemám, protože je bere od narození a dělají mu kontrolní odběry krve. Přes den kojím po 2hod. V noci po 5hod.

odpověď: Lucko, koukám, jak vám to s Míšou nádherně jde, jste moc, moc šikovní! Plně souhlasím s tvým názorem, že příkrmy chceš podávat až od 6. gestačních měsíců. Mělo by to tak být, že věk nedonošeného děťátka by se měl (téměř ve všem) počítat v gestačním stáří. Takže máte ještě tak 3 měsíce čas, vychutnávej si kojení.
drobcix
16. pro 2011
Dobrý den jana1, jsem MarkétaX, jsem dětská sestřička a pracovala jsem s nedonošenými dětmi na novorozenecké JIP deset let. Stran Vašeho dotazu na příkrmy u předčasně narozených dětí. Z pohledu mého, pokud kojíte 8x za 24 hodin, Míša je spokojený a potom klidně spinká nebo se usmívá není důvod dokrmovat. Jste moc šikovná, že jste si udržela laktaci 😉 A to myslím úpřímně, vím, jak je to složité a náročné si udržet laktaci, když se Vám narodí miminko předčasně. Myslím si, že sama poznáte, kdy Míša bude potřebovat dokrm.

Začni psát odpověď...

Odešli