Problémy s močením a nástup do školky

lillinka123
18. čer 2018

Dobry den, mam taky problem. Dcerku- 2 roky a 9 mesiacov - mi vzali od zari do skolky. Lenze nejako este stale nedokaze pochopit ze curat sa musi do nocnika, alebo zachodu a nie na zem a gauc. Niekedy sa vypyta, niekedy to proste pusti a ked na to pridem, ze sa zas pocurala tak sa mi smeje. Skusala som cokolvek a uz naozaj neviem, ako mam na nu ist a bojim sa, ze za dva mesiace to nestihneme. Su dni ked sa pekne pyta, alebo ide sama a vycura sa do nocnika, alebo aj urobi velku potrebu, ale niekedy to vobec nejde a za den periem dve pracky pocuranych veci. Dajte uz nejake tipy, lebo sa asi zblaznim 😃

nada3
18. čer 2018

@lillinka123 radu nemam, uz jsem tu procetla spoustu diskuzi a ceka me to same - a to mam dva kluky 😟😟

lillinka123
autor
18. čer 2018

@nada3 plienku cez den nemala uz asi 3 mesiace, ale uz ma to nebavi, furt sa jej vypytovat, furt ju posadzovat a kazdych 15 minut sa pytat ci sa jej nechce, cez noc mi vydrzi sa nepocurat, sice tieto dva dni sa mi pocurala, ale ine dni to vydrzi v pohode.. len proste sama sa nevypyta ani za prd :D

lillinka123
autor
18. čer 2018

@nada3 dva kluky, no tak to teda neviem ako by som osobne dala toto obdobie, staci mi jeden hyperaktivny cert a ten je za 10 deciek :D

nada3
18. čer 2018

@lillinka123 asi tak😀 my to budem zkouset, jak bude ted muz doma, abysme byli dva na dva🙂 a proste doufam, ze to pres prazdniny zvladneme.

lillinka123
autor
18. čer 2018

@nada3 tak teda drzim palce 🙂

xleli
18. čer 2018

Předpokládám, že jsi dávala papírové pleny. Já dávala čtvercové látkovky. Dcera byla bez plen od cca 16m, syn od 20m. Občas se stala nehoda, ale to je normální. Když přišel den, kdy "zapomněli" chodit na nočník, dala jsem opět plenu. Většinou stačilo 10 minut nepohodlí a byli zase vzorní 😀.

kamste
18. čer 2018

@lillinka123 u prvorozený jsem to taky řešila asi od 2 let - a ona došla k názoru "že je to moje starost". Nakonec jsem vrátila plínu a počkala - ty dohady a věčný uklízení mě nebavilo. Pak už byla bez plíny a nejvíc pomohlo, když jsem její "nehody" nekomentovala a jen ukázala, že je to potřeba uklidit. A před 3. rokem to přijala za svojí zodpovědnost.
U syna jsem tomu nechala volný průběh. Na jaře (necelé 3r) to začal střídat: dopoledne bez plíny a na kakání nebo když byl unavený si o plínu řekl. Na své 3. narozeniny prohlásil, že už je "velký" a nechce plínu ani na noc. Čůrání zvládl bez problémů, ale kakat na nočník nechtěl - když jsem ho posadila, tak okamžitě řev a "bylo po akci" (nechtěla jsem, aby začal zadržovat stolici, a tak jsem ho přestala posazovat). Řešil to po svém - chtěl kakat ve stoje - tak chodil na zahradu, svlékl se a pak hlásil "já kakal jako pejsek" (máme psa). Sice mě to nebavilo, nabízela jsem nočník a ukazovala, že z trávníku se to občas uklízí obtížně. Během 14 dní mu to docvaklo a sám začal používat nočník.

Takže když to shrnu, tak u nás zabralo: předání zodpovědnosti dítku a nechat dítko "dorůst".

2 měsíce jsou v dětském vývoji dlouhá doba. Přeji, ať to přes prázdniny zvládnete.

PS: ve školce počítají s tím, že malé dítko se při hře "zapomene" a doporučují několikatero náhradní oblečení - předpokládám, že to je běžný přístup ve všech školkách a nejen u nás.

xleli
18. čer 2018

@kamste To asi nebude běžný přístup ve školkách. U nás to tolerují cca prvních 14 dnů. Pokud každodenní počurávání přetrvává, doporučí nástup až v lednu. (A to berou děti od 2 let).

kamste
18. čer 2018

@xleli souhlas, že dlouhodobé každodenní počůrávání by nešlo. Myslela jsem to ale tak, že s určitým množstvím "nehod" při nástupu počítají. A navíc děti od sebe hodně okoukají a bývá jim nepříjemné, když něco na rozdíl od svých vrstevníků nezvládají.
Mají před sebou celé léto a to je na "nácvik" velmi vhodné, protože dítko může běhat doma (a na zahradě) nahaté a nemusí se zdržovat svlíkáním. Jen jsem chtěla říct, že při nástupu nemusí být 100% bez nehod.

aaaaandi
18. čer 2018

Řešila jsem to samé u syna, byla jsem z toho nešťastná, pak jsem to probrala s jednou paní co dělá kurzy efektivního rodičovství a ta mě uklidnila, že to nemám řešit, že na to není ještě připravený a vlastně mu to hlídám já, posazovala jsem ho po určité době a on na to nemusel myslet, že už by mu zpět teda plínu nedávala (taky byl asi dva měíce přes den bez pleny, s tím že někdy jsme to uhlídali a někdy se počůral chvíli co vstal z nočníku), takže jsem to nechala na něm, když se počůral, tak jsem mu řekla, že je počůraný a musíme převléknout a ejhle do 14 dnů to fakt zvádl sám a vůbec se nepočůral, to byla půlka září, nejdřív přijatý do školky nebyl, tak jsem byla v klidu, ale na konci září nám volali, že je volno a nastoupil od října. Nehodu měl jednu nějak ze začátku, paní učitelka na něj neměla hned čas a on už to nestihl. Takže doporučuji se uklidnit (dítě ten tlak cítí) a nechat to na ni, neprudit pořád otázkami jestli potřebuje čůrat 😀 .

xleli
18. čer 2018

@kamste Jj, dcera nastupovala loni. Dalo by se říct, že děti se za těch 14 dnů rozdělily do dvou pomyslných skupin. Ti, co si dávaly ještě větší pozor než doma, a pak ti, u kterých se počurávání zhoršilo (většinou "mamiňátka"). Druhá skupina dostala odklad na leden. @lillinka123 Dva měsíce jsou opravdu u mrňuosů dlouhá doba. Držím pěsti, ať to zvládnete.

blahova_andrea
18. čer 2018

@kamste rozhodně to není běžné. také máme mít vícero oblečení, ono se nemusí jen počůrat, ale třeba i polít pitím, že? samozřejmě se stane, že se dítko zapomene u hry. že se počůrá jednou za čas. ale rozhodně to nemůže být denně nebo dokonce několikrát denně. myslím, že dítko, které toto nezvládá, nemá ve školce co dělat a pro většinu školek je to opravdu důvod dítě vyřadit. učitelky tam rozhodně nejsou od toho, aby pořád jen převlékaly a uklízely nehody. při počtu 27 dětí ve třídě, kdyby to takto mělo více těch dětí...myslím, že by to nebylo dobré ani pro děti ani pro personál :-/

kamste
18. čer 2018

@blahova_andrea to mě holt někdo špatně pochopil...
Jak už jsem jednou vysvětlovala svou myšlenku:
"Souhlas, že dlouhodobé každodenní počůrávání by nešlo. Myslela jsem to ale tak, že s určitým množstvím "nehod" při nástupu počítají. A navíc děti od sebe hodně okoukají a bývá jim nepříjemné, když něco na rozdíl od svých vrstevníků nezvládají.
Mají před sebou celé léto a to je na "nácvik" velmi vhodné, protože dítko může běhat doma (a na zahradě) nahaté a nemusí se zdržovat svlíkáním.
Jen jsem chtěla říct, že při nástupu nemusí být 100% bez nehod."

zmrzlinka
18. čer 2018

Ja bych se te skolky tolik nebala. U syna ve školce např. chodí hromadne čůrat před jidlem, pak nez jdou ven a pak zase před jídlem a před spaním.

robin92
18. čer 2018

@lillinka123 Pokud by se vycurala schvalne na gauc nebo koberec, tak bych ji dala hadr, at si to po sobe utre a vycisti. Je mi jasne, ze to neudela nejak skvele, ale jde o to aby si uvedomila, ze to se musi uklidit, protoze tam se necura, az to bude muset po sobe uklizet, tak si to rozmysli. 🙂

lillinka123
autor
20. čer 2018

A jak sa pripadne riesi odklad? Zeby som ju dala az od ledna azna to bude pripravena.. Vo svrtok ideme na stretnutie rodicov a deti v skolke tak aby som sa mohla na to pripravit a rovno ist za riaditelkou ked uz tam budem..

kamste
20. čer 2018

@lillinka123 U nás to je tak, že dítě je přihlášeno do školky, ale po domluvě s ředitelkou může nastoupit později a nebo taky chodit "jak to vyjde" (mám to tak nyní se synem - ale já nemusím ještě do práce, protože jsem na RD s nejmladší dcerkou).
Až ten předškolní rok je "povinný" a tam se omlouvá předem (tel. nebo SMS) a píší se omluvenky do omluvného listu.
PS: občas dítka používají počůrávání atd. jako způsob upoutání pozornosti (např. když přibyde sourozenec a nebo jsou nějaké změny v rodině).

kamste
20. čer 2018

@lillinka123 to "jak to vyjde" je myšleno na dny - samozřejmě že když jde do školky, tak tam musí být do 8h - ale když nejde, tak nemusím omlouvat (oni si ve školce v 8 spočítají děti a nahlásí do kuchyně, pro kolik dětí tedy vaří).

lillinka123
autor
20. čer 2018

No ja prave cakam druhe,takze tiez budem doma,takze je mi to v podstate aj jedno,ale skor mi slo o to,aby sa nejak vyblaznila s detmi,bola v kolektive...keby bolo na mne tak ju dam az pristi rok,ale ide mi o to,aby sa nenudila,alebo nestradala..

ssandy
20. čer 2018

@lillinka123 U nas pomohla motivace tim, ze do skolky muze, jakmile nebude mit plinku. Mezi deti chtela a tak ji sama odlozila. 3x jsme zkouseli vzdy sunsat a vytrvale vysvetlovat, ptat se a a vcas vysazovat, ale proste to ani jednou nedopadlo, tak jsme treba po 14dnech neustaleho prevlikani vratili plinu. 2M je jeste spouta casu, treba to do te doby zvladne, nebo okouka ve skolce

kamste
20. čer 2018

@lillinka123 přesně tohle jsem si myslela u prvorozený. A ona pak dělala všechno pro to, aby byla nemocná (jako že se nechtěla oblíkat, seděla na zahradě v mokru...) - a pak z ní vylezlo, že si myslí:
- že jen nemocná může být s námi doma
- že jí dávám do školky, abych si mohla doma hrát s miminkem
a ještě pár takových utkvělých názorů měla.
Tak jsem ji ze školky stáhla (a pořídila LOGICO Primo, Motanice, dětský časopis a další hříčky, které mohla řešit, když jsem kojila...) a dala až skoro v 5 (protože mezitím přibylo ještě jedno dítko v rodině) - a už to bylo bez protestů, naschválů.... a navíc ví, že ji máme skutečně rádi, že do školky chodí za kamarády a že ji tam "neodkládáme".

Přeji, ať adaptace na školku proběhne ke spokojenosti všech členů rodiny.

xleli
20. čer 2018

@lillinka123 U nás nahlásili, že v září nastoupí, a cca týden před nástupem v mš oznámili změnu. Školkovné platí jako by chodili.

xleli
20. čer 2018

@lillinka123 *nenastoupí 🙂

maritina
20. čer 2018

My mame uplne to same,v zari do skolky a pliny se nechce vzdat.Ani nerekne,ze se mu chce curat a pusti to do kalhot.Nekdy mi pripadne,ze to dela schvalne.

nada3
27. črc 2018

@lillinka123 muzu se zeptat, jak to u vas vypada? U nas jeden syn chodi na wc i na velkou, ale musim se ho vzdy zeptat. Druhy po 4 tyd si tam aspon sedne, ale ani zaboha se nevycura. A pak se ztrati za roh a je durch. Uz nevim co mam delat☹

lillinka123
autor
28. črc 2018

@nada3 musím zaklepat ale u nás už máme asi vyhrano, začala si z ničeho nic sama pytat nočník alebo si už ani nepyta a ide sama na záchod..už dva týdny je bez pleny a počůrala sa mi tak max 5x..občas ju musím ale Este hlídat Lebo sa zabudne na hřišti alebo Ked sa hra s dětmi..

lillinka123
autor
28. črc 2018

@nada3 u nás skor ale asi pomohlo to,že bola týden u babičky na Slovensku na prázdninách, a ona mala s nou viac trpělivosti a klid,kedze ona pracuje v školce a vie ako s takymi detmi..pretoze já už som bola z toho jen pocuravania fakt na prášky a to taky nie je dobre..

nada3
28. črc 2018

@lillinka123 tak to vam preju a budu doufat, ze se to u nas taky brzy zlomi. Kdyz jsme u nasich, tak to babicka taky zkousi, ale nejde to. Uz jsem toho na nervy, jednoho se furt ptat, druhyho hlidat, kde se pocura.. je to boj🙂

lillinka123
autor
28. črc 2018

@nada3 budem drzat palce 🙂 určitě to brzy zvládnete