Pupeční pahýl. Mohl by to být hnis? Jak ošetřovat?

ratajovska
1. lis 2020

Zdravím, odpadl nám dneska pupeční pahyl, ale pod ním je to bílé a zda se mi, že je v tom i nějaký vyrůstek. Mohl by to být hnis? Jak pupek ošetřovat?

palja
1. lis 2020

@ratajovska poučili vás nějak v porodnici? Tady vidím i hnis. My jsme si pupeční pahýl nechávali zastřihnout.
Ale měli jsme si koupit v lékárně líh na pupek a tím to ošetřovat. Takže bych to vycistila opatrně tím lihem pomocí dětských štetiček do uší a to bych dělala několikrát denně.
Jinak se mi tam nelíbí ten hnis a to červené. Takže bych hlídala i teplotu dítěte a pokud by se to do dvou dnů nezlepšilo, tak bych to šla ukázat dr (kvůli případnému zánětu). Stejně teď se s novorozencem chodí k mudr často ne? U nás to teda vždycky prohlížela.

ratajovska
autor
1. lis 2020

@palja v porodnici právě nic neříkali, jen že se má mazat lihem. To taky dělám, teď jsem udělala taky. K doktorce jdeme až ve čtvrtek.

palja
1. lis 2020

@ratajovska takže bych to ošetřovala jen tím lihem, i ten hnis zkusit vytřít. Ono to večer po vyčištění může vypadat úplně jinak 😉

krupka3
1. lis 2020

To zaschle i vnitrek dukladne ocistete, a pak cistete 1x denne. Idealni je na to levandulova voda, a pak zasypavat bilym jilem. Oboje sezenete napr. v DM.

andrasce
1. lis 2020

To uprostřed neni hnis, ale zbytek pupečníku, ten bude muset zaschnout. Ostatní je tekutina od pupečníku, hnisavé mi to ještě nepřijde. Chce to pořádně ošetřovat lihem 1x denně, dokud se neodloučí poslední strup, snažit se ať se pupík nenamočí. Jinak v případě zarudnutí kontrola lékařem okamžitě

anet_98
1. lis 2020

Dneska ráno nám čerstvě odpadl pupečník u 8 denního miminka. Měl po odpadu něco podobného, jen méně těch "zbytkových stroupků", tak jsem to vyčistila lihem a teď už to vypadá lépe.

mourovatakocka
1. lis 2020

Doporučila bych poslat fotku doktorce a domluvit se. Dcera měla taky takhle ošklivý pupíček, oplachovala jsem lihem a dostala jsem pro ni předpis na nějakou antibiotickou mast a ta pomohla.

ratajovska
autor
1. lis 2020

@anet_98 a čím jste cístila? Pomocí vatové tyčinky? A vyčistila jste i tu bílou část?

any2any
1. lis 2020

@ratajovska Nam v porodnici radili 1x denne jemne (!) cistit vatovou tycinkou namocenou v lihu z lekarny.

sanoela
1. lis 2020

@ratajovska je to i zahnisane. Zkusila bych pomocí steticek do uší to pořádně a opatrně očistit klidně jen i vodou. Fajn na pupík je i dezinfekce Octanisept. Líh to jen vysuší obsahuje alkohol,ten je právě aby pahyl zaschl a upadl. Kdyžtak zavolat i Dr., že máte tento problém. Ať se to nerozjede do zánětu pobřišnice. A taky bych hlídala teplotu kvůli infekci.

anet_98
1. lis 2020

@ratajovska vyčistila jsem pomocí buničinových polštářků, protože nenechavají chloupky jako vatové tampony. Vzala jsem si jich pár v porodnici, ale jinak mám svoje doma a používám při modeláži nehtů. Ano tu bílou část také a během dne to zaschlo a je to už krásně suché. Dokonce jsme i dneska koupali a vše v pořádku.

lula86
3. lis 2020

@ratajovska když jsem rodila první dítě říkali nam v porodnici čistit pupíku u každého prebalovaní lihem a vatovymi polstarky, ty jsou úplně nejlepší. Nevim jak jste to měli vy ale už v porodnici to syn měl vždy obalene ve vatovem polstarku ten pahýl se svorkou... předpokládám že jste to měli stejně. Když nám odpadl tak jsme tento problém neměli, ale určitě je to tím čištěním dle mého je 1 denně moc málo když je to ještě kompletní. Zkusila bych to ráno možná večer podle stavu. Držím palce ✊ 🍀