Rodičovský příspěvek. Jak to tedy je?

7. lis 2019

Ahoj, našel by se tady někdo, kdo by byl ochoten mi polopaticky vysvětlit jak je to s rodičovskou? Budu rodit v prosinci, od listopadu jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Papíry na mateřskou jsem dostala od doktora a ty jsem poslala do práce. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Jak to bude teď? Chtěla bych pobírat rodičovskou do 3 let dítěte. Někde jsem četla, že se dá rodičovská pobírat na plat manžela, ale nevim jestli to platí i když mam normálně smlouvu na HPP. Manžel vydělává mnohem víc než já a nechci aby ho to nějak znevýhodnělo. Snad jsem to napsala srozumitelně. Vůbec se v tomhle papírování nevyznám :(😢

hezz17
7. lis 2019

Čím víc budes mesicne vybírat, tím dřív budeš mít rodicak vybraný. Pojď chceš na 3 roky, tak si vyšel 220.000 počtem měsíců mít koncem mateřské a 3 roky věku dítěte.

autor
7. lis 2019

@hezz17 a papíry na rodičovskou mi dá zase doktor a pošlu je do práce, nebo to řeším nějak a někde mimo?

hezz17
7. lis 2019

Na úřadu práce.

eithelwing
7. lis 2019

Ale ještě pozor... Já šla na ÚP s vyplnenymi papiry na rodicak, lze stahnout na netu a predvyplnit si doma, ale netusila jsem, že musim na OSSZ, kde mi vyjeli, že jsem pobírala mateřskou. A ten papír jsem musela doložit právě na ÚP. 🙂

A ještě jedna věc... Pamatuji si, že jeste nez jsem šla na rodicak, cerpala jsem si dovolenou, coz byl skoro další měsíc placený.

Taky jsem z papírování jelen , úplně tě chápu. 🙂

leniczka23
7. lis 2019

Sorry ale ty teda nevis vubec nic, bude jednodussi kdyz si to zkusis vygooglit a pak se popr. zeptas na to, cemu nebudes rozumet.

kspp1
7. lis 2019

@hezz17 Uz budeme delit 300 000 😁

daisymaminka
7. lis 2019

@kspp1 Pokud to schválí senát a podepíše prezident. Není to černé na bílém.

console
7. lis 2019

@eithelwing Ahoj, takže jsi mezi mateřskou a rodičovskou měla jakože měsíc navíc? já jsem z toho taky nějak jelen...Já nastoupila na nemocenskou tento rok koncem srpna a vybráno jsem měla 12 dní dovolené. Máme 20 dní. Termín porodu mám v březnu a do té doby se do práce už nevrátím. Týká se mě tedy dovybrání taky nějak?🙂 Díky moc za objasnění.

eviicka
7. lis 2019

@console obvykle během dovolené se už RP čerpá. Dovolená se načítá i v době, kdy je člověk na MD. Takže tam přebytky bývají u všech zaměstnaných.

hezz17
8. lis 2019

@console zazadej si v práci o proplacení.

hezz17
8. lis 2019

@kspp1 dokud to nebude schválené, tak s tím nepocitam

betelgeuzz
8. lis 2019

Pobírání peněžité pomoci v mateřství trvá 28 týdnů, takže pokud jsi nastoupila na začátku listopadu, máš mateřskou do půlky května. Takže tak v půlce dubna bych to začala řešit. Formuláře si můžeš stáhnout na netu, nebo zajít na úřad práce, kde ti je dají a vysvětlí, co máš vyplnit. budeš potřebavat ze sociálky potvrdit denní vyměřovací základ. A proč chceš žádat o rodičák na muže? Vyděláváš nějak málo, že bys nemohla mít vysokou měsíční částku? Protože při 3 leté rodičovské a běžném zaměstnání to podle mě není potřeba.

tady je postup žádosti o mateřskou a rodičovskou včetně odkazů na formuláře.
https://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/4030...
A s dovolenou: budeš mít zbytek dovolené za rok 2019 a naběhne ti i celá za 2020, můžeš ji vybrat při přechodu z mateřské na rodičovskou, nebo pokud bys zapomněla, tak pak i po rodičovské, ale to se pak krátí, takže výhodnější je hned po mateřské. Nežádá se o proplacení, ale o čerpání, jen napíšeš, že žádáš o čerpání dovolené za rok 2019 a 2020 od dne ukončení MD. rodičák můžeš začít čerpat hned po skončení mateřské současně s dovolenou, nebo po vyčerpání té dovolené, to je jedno.

puhelin
8. lis 2019

@eithelwing Od letosniho cervence se uz pro papir na OSSZ nemusi chodit. Pouze se na urad prace donese rodny list ditete a obcansky prukaz.

makovice88
8. lis 2019

@puhelin Po mne ho na UP tedy chteli 🤔

mdch91
8. lis 2019

@eithelwing to potvrzeni z OSSZ jsem uz nepotrebovala (v srpnu), ze maji propojene systemy, ale treba to tak jeste neni vsude

eithelwing
8. lis 2019

@mdch91
@puhelin No je fakt, ja to resila dva roky zpatky. Bylo by fajn, kdyby si to našli sami. 🙂

eithelwing
8. lis 2019

@console Úplně nejlépe ti to řekne nějaká vaše účetní. Té jsem ostatně nesla i podklady k mateřské.
Já pracuji ve školství, hospodářka, která se o toto stará, je škrt, ale na toto mě sama upozornila, ať před koncem mateřské přijdu, že dořešíme vybrání dovolené. 😊

mmblack
8. lis 2019

@mdch91 Tak tuhle informaci jsem přesně chtěla slyšet :D Psala jsem na pracák mail, jestli to ještě potřebujou, ale kašlou na mě s odpovědí.

fyii
8. lis 2019

ahoj az pujdes na Urad prace potrebujes rodny list ditete! (nezapomen ho) a pak ze socialky papir, kde je neco jako denni vymer.. jak se ten papir konkretne jmenuje nevim, ale s timhle dojdes na UP a tam uz jen vyplnis co ti reknou. Vsechno ti tam pani spocita. Dokonce se tam snad muzes i objednat online. Neboj se toho, neni to tak slozity.

console
8. lis 2019

@eithelwing diky, zni to fajn, ale ja jsem zamestnana u sokromnika a je tu a, riziko, ze me behem te dovo vyhodi, neboť vedouci naseho odstepneho zavodu je frustrovana a b, ucetniho nam dela zet majitele firmy, ktery tomu az tak nerozumi, ale je ochotny))). Kazdopadne nejjednodussi bude, kdyz tomu budu rozumet ja a budu vedet, na co mam narok a co chci a jasne jim to sdelim. Diky😃

puhelin
8. lis 2019

@makovice88 Kdy jsi zadala? Ja zadala minuly tyden a stacil jen ten rodny list a moje obcanka.

makovice88
9. lis 2019

@puhelin Zadala jsem ted ve stredu. Asi to tak jeste nedelaji vsude. Nez jsem sla na OSSZ, tak jsem tam volala a pani mi rekla, ze o propojenych systemech nic nevi. 😀 Ze pry socialky komunikuji mezi sebou celorepublikove, ale s UP uz ne. A pak se v tom ma clovek vyznat 😂

puhelin
9. lis 2019

@makovice88 Mne rikala, ze ta zmena plati od cervence letosniho roku.

eithelwing
9. lis 2019

@console No, na to bych zkusila ještě projít nějaké články, případně se poradit s právníkem, protože pokud nejsi ve zkušebce, zaměstnavatel tě jako těhotnou nemůže jen tak vyhodit. Je tam nějaká ochranná lhůta. Ale víc opravdu nevím, studovat jsem to bohudíky nemusela.

console
9. lis 2019

@eithelwing no jsem tam uz tak 5 let...nicmene mezi MD a RP uz tehotna nejsi, takze te vyhodit bohuzel muze, mam to zjisteno

drep
9. lis 2019

@console máš pravdu, během dovolené tě může vyhodit stejně jako by tě mohl vyhodit, když bys normálně pracovala a vzala si dovolenou.

eithelwing
9. lis 2019

@console Ajo, takhle... Tak snad k tomu nedojde. :/

modrykonik147
9. lis 2019

Ano rodicak jde brat podle manzelovych prijmu.ale pokud chces na ty tri roky tak nevidim duvod.ja si to nechala vypocitat na pritele jelikoz jsem zjistila ze jsem znovu tehotna tak abych stihla vybrat to nejvic.jelikoz mel vetsi prijmy tak se to opravdu vyplatilo zaridit