Rušení nočního kojení - rýma

jenny91
15. říj 2018

Ahoj,
chystám se rušit noční kojení u téměř devítiměsíčního chlapečka. U kojení usíná večer a přes noc se teď cca týden budí tak šestkrát a pokaždé se chvíli kojí a pak usne. Dokud to bylo tak dvakrát, třikrát, nevadilo mi to (spí se mnou v posteli), ale teď začínám být dost nevyspalá. Akorát teda řeším, že to zhoršení nastalo s nemocí (kašlík a rýma), z toho nějaká ta rýma mu ještě zůstala, jinak je fit. Už bych nejradši s tím rušením začala dnes večer (manžel navíc odjel, takže mi s mimčem ani nemůže pomáhat), ale nevím, jestli není špatný čas, když není úplně zdravý. Nějaké zkušenosti?

lucka662006
15. říj 2018

Ahoj, na odnaučování nočního kojení je podle mě nejlepší, když s děťátkem začne spát manžel. U nás jsme to tak udělali s dcerkou, nejprve spala od narození se mnou, pak s manželem, a cca od 3 let sama. Teď odnaučujeme synka od nočního kojení, a zase manžel nastoupil🙂 Synek se probudí tak 4x v noci na nakojení, manžel ho utiší a spinká dál. Mezi 6 a 7 ráno už se mě synek dožaduje, a nakojím ho. Dnes ráno už manžel nevyspalý, bolest hlavy. Není toto opravdu jednoduché, člověk by ho nejraději nakojil i v noci, ale to by se snad kojil v noci stále.... Před spaním místo MM mlíčko v lahvičce.

jade85
15. říj 2018

@jenny91 v 9 měsících to může být spurt, pokud neplánujete malýho úplně odstavit, tak bych vydržela, nejspíš se to zase upraví samo.

hanka_12345
15. říj 2018

me se maly budi taky tak 6x a nekdy ani nechce pit ale neutisim ho nijak jinak nez kdyz ho necham prisat. po vecernim uspani kolem 20hod je do pul hod vzhuru, pak do pulnoci jeste asi 2x a v noci se budi tak 3-4x a nastane plac a krik ale hned se prisaje a spi dal...ma nekdo nejake postrehy jak jinak zklidnit? zizen nema-vodu/caj odmita ...uz bych se taky chtela obcas trhnout a treba do 23hod byt pryc kdyz by pohlidala babicka...mame rok

gruyerre
15. říj 2018

@jenny91 Není na to ještě moc malý, nejíst celou noc? Já myslím, že když se takhle často budí zatím jen týden, že je to dočasné a brzy se to zlepší. Nerostou mu zuby? Třeba ho budí ta bolest a pak se tím kojením rychle zase uspinká. Ale jako chápu tvou únavu, mně se mrně budí od narození 4-6x každou noc, já ani v žádné zlepšení radši nedoufám 😀

lucka662006
15. říj 2018

Holky bohužel, nemyslete si, že se noční spaní bůhvíjak u kojených dětí na sto pro zlepší. Mému synkovi byly 4 roky, stále byl v noci kojen, protože to prostě chtěl a budil mě i ve 4 letech 3 - 5x za noc, trochu se nakojil a spal dál, ale já z toho měla 3 - 5 20ti minutových přerušení spaní. Minulý týden začal spát s manželem, a stále se občas v noci vzbudí a manžel ho utěšuje, protože si myslím, že už mám taky nárok spát celou noc. Ve dne se na veřejnosti kojit nikdy nechtěl a doma jen někdy, když si na to zrovna vzpoměl, to je pro mě ok, nevadí mi to, ale v noci už to bylo trochu moc. Kojené děti se mohou budit na noční kojení i ve 4 letech.

jenny91
autor
15. říj 2018

@lucka662006 Ahoj, to jsem slyšela, ale bojím se, že u nás to asi spíš zůstane na mně... Když k malému přijdu a utěšuju ho v noci já, tak sice hledá a pak pofňukává, ale tak nějak to "vezme". Když místo mě přijde manžel, tak hned spustí na celý kolo, protože mě hledá. (A to je jinak přes den na manžela zvyklí a mají se rádi.)

jenny91
autor
15. říj 2018

@jade85 Na spurt mi to moc nepřipadá, fakt si jen lokne a spí dál, jako by se u toho potřeboval uspat.

jade85
15. říj 2018

@lucka662006 tak nic není na stopro, každé dítě má spánek jiný, znám dvouleté kojené, co spí krásně a budí se v noci maximálně jednou, i půlroční na UM, co se budí třikrát a více.

jenny91
autor
15. říj 2018

@gruyerre Na zuby to teď nevypadá, to pak šílí i přes den a teď nic. Jinak já ve zlepšení taky nedoufala, ale kromě únavy to teď budu muset řešit i z jiného důvodu, už se delší dobu snažíme o druhé a to časté kojení je evidentně překážka. Tak to chci postupně snižovat a snižovat, protože přinejhorším bych ho pak už časem kvůli tomu odstavila... (Tak chci zjistit, jestli to dlouhodobě snížení nebude stačit.)

jade85
15. říj 2018

@jenny91 já tě nechci přesvědčovat, pokud už jsi rozhodnutá, mám chlapečka jen cca o měsíc mladšího, taky spíme spolu a budí se na kojení 2x - xx, záleží na tolika věcech, třeba zuby, nebo stačí jen náročnější den, kdy měl hodně zážitků a budí se mnohem častěji. Myslím, že těm prckům jde spíš o naši blízkost než že by měli vyloženě hlad/žízeň a zatím mu to chci dopřát, i když se někdy taky hůř vyspím. Plus to noční kojení udržuje laktaci, takže jak jsem psala, pokud nechceš odstavovat, zkusila bych vydržet i kvůli tomu. Ale chápu tě, taky si říkám, jak by to bylo krásný, kdyby spal celou noc i bez prsa 🙂

jade85
15. říj 2018

@jenny91 jeee, už to čtu, snaha o druhé...no to je jiná...i když mám kamarádku, která otěhotněla i přes časté kojení, udržela kojení i při těhotenství a pak kojila miminko i dvouleťačku 🙂

gruyerre
15. říj 2018

@jenny91 Tak to jo 🙂. Já jsem taky mohla podruhé otěhotnět až po ukončení kojení staršího.

lucka662006
15. říj 2018

@jade85 Kojila jsem 20ti měsíční holčičku až do narození chlapečka. Večer jsem začala mít kontrakce, nakojila, musím teda říct, že kojení mě při těch kontrakcích krásně uklidňovalo a pak jsem jela do porodnice a ráno jsme měli další mimi, pokračovala jsem rovnou v kojení, žádné rozkojování a nalitá bolestivá prsa.

no_title
15. říj 2018

odstavování (byť jen na noc) v době nemoci určitě není dobrý nápad. Obojí je dost stresující. Navíc může být důvodem častějšího kojení v noci právě ta nemoc. Malý se v tom věku taky kojil hodně často, pak se to upravilo, teď se budí tak 2x za noc a pak k ránu, kdy se teda delší dobu kojí třeba od šesti do osmi při spánku, ale to už není tak hrozné (má rok). Ze zkušenosti bych poradila spíš vydržet, ono se to zase zlepší.

jenny91
autor
15. říj 2018

@jade85 No to je můj velký sen, tak uvidím, jestli se to podaří 🙂 Snažit jsme se začali vlastně už po konci šestinedělí, chceme děti blízko od sebe. Hrozně ráda bych je pak kojila společně, tak se právě teď snažím to kojení omezit, abych zvýšila šanci, že otěhotním i při něm. Dáme tomu pak třeba tak půl roku a uvidíme, jestli budeme muset zvažovat odstavování, nebo jestli nám bude přáno i tak 🙂

jenny91
autor
15. říj 2018

@gruyerre Jj, to mi teď taky jedna známá říkala... A můžu se zeptat, v kolika jsi ho odstavovala a jak to šlo?

jenny91
autor
15. říj 2018

@lucka662006 Jééžiš, to je tak krásný! 🙂 Něco takového by se mi taky moc líbilo. Já moc doufám, že se nám podaří další mimčo i při kojení... A holčička byla v té době zvyklá u prsa i usínat, nebo jsi už kojila jen přes den? (Zajímalo by mě, jestli jsi i tak otěhotněla, a taky jak zvládla to odloučení, pokud jsi v porodnici zůstávala.)

jenny91
autor
15. říj 2018

@no_title Ještě teda zkusím vydržet. Přijde mi, že se budí častěji právě od té nemoci, tak snad to potom přejde. Kdyby ne, uvažuju, jestli nepřejdeme na spaní na dudlík. Ale je mi to trochu líto teď v devíti měsících, když jsme to vydrželi tak dlouho bez něj.

lucka662006
15. říj 2018

@jenny91 Ahoj, v té době byla malá ještě zvyklá usínat u prsa, ale v noci byla od kojení odnaučená, takže to proíhalo tak, že jsem ji uspala u prsa, pak jsme spaly cca do 6ti ráno (občas jsem ji musela v noci uhladit a uzpívat). Teď už bohužel přesně nevím, jestli jsem otěhotněla měsíc potom, co jsem přestala kojit v noci, nebo ještě při nočním kojení. Když jsem byla v porodnici, nemohla jsem ji prostě u prsa uspat, tak ji uspával manžel. Od té doby už spala s manželem, protože já s miminkem. Ale tomu miminku to noční spaní a hlavně noční kojení zůstalo do 4 let. Nyní ten chlapeček usíná a spí týden s manželem, v noci se budí 3x - 5x na "kojení" a doufám, že brzy bude spinkat celou noc nebo s jedním probuzením. Je to blbý, ale pro mě je to stále můj malý chlapeček. 🙂

gruyerre
15. říj 2018

@jenny91 On se mi odstavil sám kolem 1 roku, při kojení se začal šíleně vztekat a nechtěl sát, takže jsem to po cca 14 dnech vzdala. Myslela jsem, že ho budu kojit dýl, ale na druhou stranu jsem ráda, že si to malý takhle vyřešil sám. Říkám si, že asi chtěl toho sourozence 😀

jenny91
autor
16. říj 2018

Můžete mi prosím ještě poradit, až budeme odstavovat (v noci) ohledně přístupu? Řeším několik věcí: nechat večerní rituál (tj. uspat u kojení) a až když se vzbudí třeba za hodinu, už prso nedat / úplně to změnit, nakojit třeba v křesle a donést do postýlky, popř. dát do vlastní postýlky a přirazit ji třeba k naší, aby viděl změnu (teď spí se mnou). A další věc: zkusit dát dudlík (nevím, jestli to v tom věku není škoda, když to zvládáme bez něj) / nechat ho prostě plakat a být tam s ním.

hanka_12345
16. říj 2018

@jenny91 no to me taky zajima

no_title
16. říj 2018

@jenny91 já bych dudlík nedávala, když jste to vydrželi tak dlouho bez něj. Vím a slýchám od kamarádek, jak je to těžké odnaučit, kámoška odnaučila dudlíka v 18 m, už je to měsíc a i tak si na něj občas vzpomene. Jinak syn začal pak lépe spát, když spal ve velké posteli sám, ale to už uměl slézt atd. Došel pak do věku, kdy jsem ho budila tím, že se v posteli vrtím, tak jsem mu už nechala vlastní prostor a spinkal potom lépe.

rousse
16. říj 2018

@jenny91 my jsme to měli jednodušší o to, že malá měla na spaní dudlík, ale mám dobrou kamarádku, která řešila uplně stejnou situaci, jako vy s prckem bez dudlíku. Naučila ho prostě neusínat u prsu, protože to je taky důvod k častějšímu nočnímu kojení, a na spaní měl jednu hračku, která byla pouze v postýlce. Spaní a postýlka byla spojená s opičkou. Když se malý vzbudil, prso nedala, byla s ním a s jeho opičkou, tišila a uspala ho. U nás teda pomohlo jen moje odstěhování z ložnice - do té doby byla vzhůru po půl hodině, já už byla na pokraji totálního kolabsu a epileptického záchvatu. Další noc jsem spala v obýváku a v ložnici zůstal jen manžel a ona jak mě necítila, necítila mléko, tak se vzbudila jen 1 (!!!!!!), manžel ponosil, uklidnil, dal dudlík a spalo se vesele dál....každopádně v 9 měsících určitě na dudlík neučit a zkusit najít jinou cestu.... vy se připravte, protože je to opravdu náročný krok a pokud se rozhodnete, že fakt noční kojení konec, tak na tom vytrvejte....nemá cenu dítě zbytečně mást a plést mu hlavinku a po jedné noci kdy nedáte nakonec to prso vytáhnout.

jenny91
autor
16. říj 2018

@no_title To buzení u nás možná taky nějakým způsobem probíhá, protože už začínám řešit, že třeba když si jdeme s manželem lehnout, nesmíme mluvit a i tak se občas malý vzbudí zašustěním peřiny atd., nebo ráno si říkám, jak bych se převalila na druhý bok, ale vím, že by to znamenalo vstávání a že to mi za to nestojí... 🙂 Tak možná to bude i ono. Máme pro něj malou postýlku, kterou zatím nepoužil, ale možná ji už zkusíme vytáhnout.

jenny91
autor
16. říj 2018

@rousse Díky moc za rady, určitě něco z toho (nebo spíš časem všechno :D ) taky vyzkouším. S tím pletením hlavinky právě taky nevím - nejsem si totiž jistá, jestli se třeba někdy v noci pak nebudí i z hladu. Pokaždé ne, protože si jen cucne, ale řeším teď, jestli mu pak třeba po několika hodinách napít dát, nebo jestli vydrží fakt celou noc... Aby si nevšiml, že někdy prso přijde, jindy ne...

rousse
16. říj 2018

@jenny91 no tak to pořádně pořeště v první řadě u sebe, protože pokud si "nejste jistá", tak do toho radši nechoďte.... je to opravdu těžké ustát to a prso nedat. To je hlavní věc - musíte se prostě rozhodnout a stát za tím a ustát to....je to takový trénink do budoucna na pozdější výchovné působení 😉 😀 v 9 měsících už prcek vydrží celou noc a v noci fakt hlad nemá.... nemá cenu ho plést tím, že jednou prso dáte, jindy nedáte - to je špatně... pokud řešíte žízeň, nabídněte vodu nebo čaj, ale aby se noční kojení zastavilo, tak prso určitě nevytahujte.....

no_title
16. říj 2018

@jenny91 však zkuste 🙂 malý třeba nesnášel postýlku odmala, spal prostě v normální posteli a je tam spokojenější 🙂 donedávna jsem spala s ním, ale jak mám spánkovou poruchu - pořád chodím na wc, jíst, převaluju se, tak se pořád budil a byl přes den unavený, tak jsem zkusila spát ve své posteli a k němu dojít když zakňučí a je to mnohem lepší 🙂.

jenny91
autor
16. říj 2018

@no_title Já jsem si právě donedávna pořád pochvalovala, jak je super spát s ním a jen se převalit k němu, když chce nakojit, že se krásně vyspím. Ale teď se nám ta frekvence prostě nějak zvýšila... Tak dnes zkusím spát jinde a uvidím. Protože spaní má opravdu lehké a budí ho třeba i zašustění mojí peřiny, nehledě na to, že já podle manžela v noci chrápu. Tak uvidíme, jak to dopadne 🙂

jenny91
autor
16. říj 2018

@rousse No vodu mi právě v noci odmítá, i když tu láhev zná a je na ni zvyklý přes den. Ještě to teda zvážím - nejvíc by mi vyhovovalo, kdyby se prostě nakojil dvakrát za noc a dost :D Ale jasný, to si takhle nadiktovat nemůžu...