Samostatné chození

ronja55
8. říj 2018

Hezký den, zajímá mě jak to měli vaše děti. Synovi bude ve středu rok. Leze a sedí od 9 měsíců. Od 10 měsíce si začal stoupat u nábytku a zhruba měsíc chodi kolem nábytku a za ruce. Umí si sám stoupnout v prostoru a chvíli vydrží stát bez opory. Samostatné krůčky ale ještě nedělá. Jak dlouho může trvat než se rozchodí? Jak to bylo u vaším děti? Jsme s manželem jako na trní a čekáme každý den kdy vykroči.

aktakd
8. říj 2018

@ronja55 Tato faze byla u syna celkem dlouha, mohlo to byt tak 2 mesice. Pak udelal obcas par krucku, ale chodit zacal az tak za dalsi mesic.

martiniquest
8. říj 2018

Muze to trvat velmi dlouho. Nas syn zacal obchazet nabytek v 10 mesicich a samostatne v prostoru zacal chodit o 5 mesicu pozdeji.

dora13
8. říj 2018

Muze to byt cokoliv mezi zitra a pul roku🙂 Starsi syn se od doby, co stal bez opory a pak se rozchodil mel tri mesice, mladsi par dni. Univerzalni odpoved neexistuje🙂

ronja55
autor
8. říj 2018

@aktakd Myslím si že stabilitu má dobrou. Normálmě si z kleku stoupne v prostoru, stojí třeba půl minuty a pak jde zase zpátky na čtyři. I u gauče nebo stolku se pustí a pak zase chytne. Chodí sám s aktivním choditkem. Snad to těch 5 měsíci trvat nebude 🙂

jaaaninda
8. říj 2018

U nás taky začal kolem nábytku kolem 10m a rozchodil se někdy v 15m. Byl a je na sebe opatrný, věřím, že by to zvládl dřív, ale prostě se nechtěl pustit 🙂 pak zas ale bylo vidět,že si je v chůzi jistější než jeho mladší kamarádi, kteři se rozchodily ve stejné chvíli.

marcelapaskova
8. říj 2018

@ronja55 Bohuzel se lide mylne domnivaji, ze je nutne v roce chodit. My jsme nase deti nikdy nepostavovali, neposazovali - zijeme v Nemecku, to se tu nedela. Trend je aby dite chodilo co nejpozdeji. Moji oba synove zacali chodit v 15 mesicich, druhy ve 14 mesicich a pak uz to leti.. uvidis. Jde o to, ze dokud je na zemi, na vsech ctyrech - velmi zdrave posiluje stred tela (vnitrni svaly zadove a brisni) - tzv core - a to uz se mu potom nikdy nepodari, protoze bude porad stat. Uzivejte si to moc.

swetlusska
8. říj 2018

Náš asi taky kolem 11 měsíce myslím, je fakt, že na radu fyzioterapeutky jsme ho hodně nechávali samostatnosti 🙂 Vstával a padal, žádný chodítko nic, žádný vodění za ruce, hezky ať se snaží sám a je fakt, že hodně brzo začal chodit, běhat a teď skoro lítat 🙂 že mu ani nestačím.

betelgeuzz
8. říj 2018

Starší si v 10 měsících stoupla a chodit začala v 15. Ono není kam spěchat, až si bude dítě jisté, tak chodit začne. Vynechala bych to vodění za ruce, to ničemu neprospěje.

kittyy17
8. říj 2018

můj mladší začal v 9 měsících teprve s plazením, v roce obcházel nábytek, samostatně chodí od 14 měsíců

kittyy17
8. říj 2018

můj starší začal chodit sám v 9 měsících, byl to masakr, doteď nemá moc respekt z překážek, trvalo dlouho než pochopil, že není Superman a že opravdu nelítá... Za mě čím později, tím líp

prcekverunka
8. říj 2018

@ronja55 Může to být chvilka a může to trvat. První dcera byla rychlík, u druhé trvalo 2 měsíce, než se prostě pustila a šla.

ronja55
autor
8. říj 2018

@swetlusska Za ruce jsem ho vodila 2 krát. A to mu je ještě nezvedam nad hlavu ale jsem k němu čelem a couvam. Vím že to není zdravé. Ale v kočárku už se fakt nudí a nechce jen sedět a teď už preci jen není počasí aby venku lezl po zemi, tak že jednou za čas mu to neuškodí...

cajomilka
8. říj 2018

Starší dcera má zrakový handicap a tato fáze u ní trvala nekonečných 5 měsíců - od listopadu do dubna. S očima to nepochybně souviselo. Mladší vidí dobře, a samostatně chodit začala od pouhý měsíc dřív - po 4 měsících chození s oporou...

luj89
8. říj 2018

Ahoj, to ti nikdo nerekne, nehlede na to, ze je preci jedno, kdy zacne chodit 🙂. Pro telo je zdrava co nejdelsi faze lezeni. Vodeni za rucky a aktivni choditko mi prijde zbytecne. Az na to bude ditko pripravene, tak bude chodit 🙂. moje dcera udelala prvni krucky v 14 a 3/4 mes. a ze by se za ty dva tydny nejak rozchodila se rict neda, jsou dny, kdy neudelamsama ani krucek.

m.e.l
8. říj 2018

@ronja55 Kam spechas??? Mne mladsi syn obchazi nabytek od sedmi mesicu a kdyz vidim jaky je to troll v deviti mesicich tak cim pozdeji se pusti a pujde tim bezpecnejsi to bude pro nej i pro nas. A ver, ze ja se na jeho krucky tesim hodne neb u prvniho syna byly prvni kroky tvrde vydrene ve 2,5 letech.

ronja55
autor
8. říj 2018

@m.e.l nikam nespěchám. Je mi úplně jedno jestli začne syn chodit za měsíc nebo za tři. Jen mě zajímalo jak to měli jini. Je to moje první dítě, tak nevím co čekat... Syn je opatrný a vím že až se rozchodí bude to v pohodě. Je i těžší, tak mu vše trvá trochu déle...

bayt
8. říj 2018

@ronja55 Já se třeba celkem těším, až bude malej chodit, třeba už konečně odložím nosítko :D Obcházet nábytek začal v sedmi měsících, takže už obchází měsíc a zatím dokonce nejen že nechodí, ale ani nesedí :D

pandora197
8. říj 2018

Malý začal obcházet v 9 měsících a chodit úplně sám v prostoru ve 13 měsících.Je to hodně individuální prostě.Každopádně jsme to nijak neurychlovali žádnými choditky či vodenim za ruce.

vanea
8. říj 2018

Malý má rok a měsíc, je sledovaný na fyzio (měl vojtovku do půl roku). Je na tom asi jako váš malý, jen se teprve začíná pouštět a zkouší stát. Sedí, leze, obchází...za ruce ho teda nevodíme, to je dle fyzio špatně, takže to neděláme. (ale ať si dělá kdo chce co chce, neberte to jako rýpnutí 🙂 )První krůčky mají nastat cca do roku a půl, pak je vhodná kontrola, pokud se tak neděje, klukům to může trvat i trošku dýl..ta fáze, kdy už stojí, ale ještě nechodí, je opravdu různě dlouhá , může to trvat týden i půl roku..Jiní to mají tak, že někdo se rozchodí zítra, někdo za tři měsíce, někdo za dýl🙂

verionka
8. říj 2018

@ronja55 byli jsme na tom víceméně stejně a chodit začal až v 15,5 měsících, je hodně opatrný a musel si být jistý. Ale od té doby začal chodit celkem suverénně, s minimem pádu 😉

lucie01
8. říj 2018

První syn si stoupl v postýlce a poté začal obcházet nábytek v 9 měsících a samostatně se rozchodil 2 týdny po prvním roce. Druhý syn si stoupl v 8 měsících, následovalo obcházení nábytku, tak jsme čekali, že se rozchodí nejpozději v roce a on nakonec sebral odvahu až ve 14 měsících. Těžko říct, každopádně až udělá první krok, už ho nikdo a nic nezastaví :D

magdanaty
8. říj 2018

Tak my jsme to měly trochu pomalejší, dcera teprve v roce začínala lézt, stoupla si o několik měsíců později.. Za ruce začala chodit kolem 19.-20. měsíce a první samostatně krůčky až měsíc před druhými narozeninami.

fifina86
8. říj 2018

@ronja55 chuze do boku je velmi dulezita, zpevnuje tim svaly kolem kycle. Aktivni choditko neni vubec vhodne, uci se tim pohybovy vzorec spatne ;) Existuje jednoduche pravidlo, dite by nemelo delat to, co samo nezvladne (choditko bych schovala, skodi).
Dejte mu dost casu, aby zacal sam. Neni to zavod, tyto motoricka obdobi davaji pak zaklad vsemu.

nupta
8. říj 2018

@rronja55taky jsme si počkali, ale na fyzioterapii říkali, že norma je do roku a půl. Ale je pravda, že když začal chodit, trochu jsem si oddychla, že už chodí. Pokud tě to trápí, poraď se s doktorkou.

blackhole
8. říj 2018

Syn začal lézt v 7 měsících, cca v 9ti se posadil, od 10. měsíce obcházel nábytek a první krůčky udělal v 13ti měsících.

pt1981
8. říj 2018

Ahoj, první dcerka odchazela nabytek od 13 do 14 mes, pak vykrocila, ale jen doma. Venku zacala sama od 15mes. No a druha dcerka obchazela uz od pul roku a pustila se "az" v 11mes a hned litala jako drak, doma, venku, teren neteren 😂. Je to hodne individualni. Drzim pesti.

cuuza
12. říj 2018

Od 8 měsíců obcházel gauč, chodit začál dva týdny po prvních narozeninách...