SIDS. Jaké máte informace?

eviku299
15. lis 2021

Ahoj maminky,
přečetla jsem si článek,o kterém jsem dříve neměla ani ponětí,jednalo se o syndrom náhlého úmrtí dítěte a od té doby jsou noci pro mě hrůzou 🥺 syn bude mít za týden 2 měsíce a dle článku je to do 6. Měsíce hodně rizikový a já nechci být další 4 měsíce každou noc ve stresu. V článku to popisuji, že se to může stát i zdravému miminku, což zní šílené pro každou mámu/rodiče. Před tím, než se na to poptam pediatra jsem se chtěla poptat vás maminky, jaké máte informace/zkušenosti snad ne 🥺 přece jenom je internet kolikrát plný hrůz.
Moc díky 🤗

vikinkav
15. lis 2021

Vim ze se to muze stat a taky se bojim, ale z meho sirsiho okoli nevim o jedinem pripadu, snad te to trochu utesi 🙏

mandala
15. lis 2021

Pořiď si monitor dechu, abys byla v klidu. Jinak ano, stává se to, asi ne moc často, ale stává. Ale stávají se i jiné věci, to bys nemohla vyjít ani před barák, aby se malému něco nestalo. Neboj, je malá šance, že by to potkalo zrovna vás...

merope
15. lis 2021

Šance je malá, ale stává se to - takže je dobrá prevence - hlavně monitor dechu a pak třeba nepřetápět a podobně.

tahejhula
15. lis 2021

Každopádně samotný monitor dechu je jen falešný klid. Je nutno k němu ovládat KPR. Zajdi někam na kurz.

leniczka23
15. lis 2021

Já mám bohužel ve svém okolí hned dva případy z toho jeden dopadl dobře a to jen díky monitoru dechu. Předpokládám že ho máš, protože to je první co pro to můžeš udělat. Protože mít takovýhle psycho a nemít monitor to by bylo fakt padlé na hlavu.

kevi1
15. lis 2021

Ako monitor dychu samozrejme treba mat a mame ho, ale bohuzial na SIDS je kratky. Myslim ze kazda sa toho bojime, ale je vacsia pravdepodobnost ze sa ti dieta udusi napriklad zvratkami.. preto skor jak bat sa sids by som sa naucila dat prvu pomoc novorodencovi

bessinka
15. lis 2021

@eviku299 taky doporučuju monitor,i když ten není samospásný.a mít kurz 1.pomoci.to je dle mě hodně důležité.a z okolí nikoho neznám.ale u nás ve městě dle naší dr.byl...

tahejhula
15. lis 2021

@kevi1 tak především termín SIDS jako takový, tahle diagnóza se stanovuje až po smrti, je to náhlé úmrtí. Úmrtí se přežít nedá.

marta_kovar
15. lis 2021

Ono jsem četla minule nějaký článek. Dřív každé úmrtí miminka bylo přisuzováno SIDS ale ono od dob monitorů dechu, to rapidně kleslo. A proč? Protože miminka můžou mít i to, že jim zaskočí mlíčko když si blinknou, zapomenou se nadechnout a monitor dechu tě na to upozorní a ty nějak reaguješ. Tudíž miminko se nadechne a je okey. Jak někdo psal výš, prostě jakmile má SIDS moc se s tím nedá dělat. Za rok je to myslím v ČR okolo 20 dětí. Šance je malá. Ale prevence je fajn. Syn má rok a máme doteď monitor. Ocenila jsem ho když měl i rýmu nebo kašel, člověk nikdy neví. Díky bohu žádný planý poplach nebyl. A to jede na originál baterie vlastně rok v kuse v noci i přes den. ☺️ Za mě jedna z nejlepších investic..

mamikry
15. lis 2021

@eviku299 Klid. Tyhle pripady jsou vzacne. Urcite je dobre mit monitor dechu, ten v pripade zastavy dechu muze zachranit zivot. Ta muze nastat nejen pri nahlem umrti, se miminku se casto vrati mlicko, spatne polkne apod. Dulezite je, aby miminko bylo v postylce bez zbytecnych serepeticek, spalo na zadickach, neprehrivalo se v perince a idealne, aby nebylo utesnene ze vsech stran mantinely, ale mohl kolem nej proudit vzduch. To jsou takova zakladni doporuceni. Prevenci je udajne i dudlik. Osobne v okoli nemam jediny takovy pripad, a to uz je kolem neco deti.

zuzkasim
15. lis 2021

A nebylo ti ty 2 měsíce, když jsi o tom nevěděla, líp? 🙂 Jako ano, ale různých nemocí či nehod člověka může za život potkat tolik, že to bys nemohla ani spát. SIDS je vzácný, víc ohrožené jsou předčasně narozené děti, děti kuřaček atd., stačí si o tom zkusit něco pozjišťovat. Slyšela jsem z mého okolí za celý svůj život o jednom takovém případu, který se měl stát před 60 lety (sestra mé tety), ale jak to doopravdy bylo, těžko říct (teta někdy dost ráda přeháněla a já jsem zvyklá nevěřit úplně všemu, co kde slyším, informace si ověřuju a tady nebylo od koho).

kevi1
15. lis 2021

@tahejhula ved ano, ja tvrdim snad nieco ine? 🙂 ved pisem ze monitor dychu je na sids logicky kratky

tahejhula
15. lis 2021

@kevi1 ne, to bylo jen do placu. Už jsem četla od několika lidí, že jim dítě přežilo SIDS. 😉

kevi1
15. lis 2021

@tahejhula SIDS sa fakt neda prezit, naozaj aj to, co pise @leniczka23 je blbost, lebo je to syndrom nahleho umrtia dietata a presne jak hovoris, tak umrtie sa prezit neda. Okrem toho je to diagnoza, ktora sa stanovuje az po tom, co sa vylucia vsetky dalsie priciny umrtia, proste je to bezdovodne umrtie dietata. Ja osobne sa tym zase az tak "netrapim", syn mal reflux, takze viac jak tejto nepravdepodobnej situacie som sa bala, ze sa naozaj zadusi zvratkami.. moj byvaly mal zase spankove apnoe, takze som mala syna stale tendencie kontrolovat, ci dycha a podobne. Za mna je priorita vediet podat prvu pomoc jak novorodencovi, tak dietatu, tak dospelemu a nie citat na internete, ze mi dieta moze zomriet na SIDS. To moze bohuzial na 120 tisic dalsich veci ☹

cikitkapb
15. lis 2021

Jestli spí mimčo s vámi tak se vyprdni na monitor dechu. Nejlepší monitor dechu je máma. Ale jestli spí v postýlce, tak do toho monitoru zainvestuj.

lenulacek
15. lis 2021

@eviku299 tak předně ti doporucim kurz první pomoci pro kojence. Osvěžit si první pomoc, hlavně co se tyce resuscitace a monitor dechu do postýlky.

lenulacek
15. lis 2021

@cikitkapb to není vůbec pravda. Pokud spí dítě s matkou, není pravidlem ze se mu muže sids vyhnout. Je to jen doporučení..

lenulacek
15. lis 2021

Jen doplním, je strašně pěkný ze si maminky pořizují monitory dechu ale o podání první pomoci nemají ani páru. Monitor dechu není spása. Spása je proskoleny/informovaný člověk, který ví co a jak..

cikitkapb
15. lis 2021

@lenulacek Mě by třeba víc děsily ty falešný poplachy, který se u monitorů vyskytujou. Nicméně, moje děti spali oba se mnou, a jen kvůli strachu ze SIDS bych je nešoupla do postýlky na monitor.

lenulacek
15. lis 2021

@cikitkapb nikdy jsem se u nanny nesetkala s tím ze by falešne houkal. Moje druhá dcera má dva roky a v postýlce spala asi jednou, možná 2x. Takže ať si to kazdej/každá dela jak chce. Pro mě je důležitý umět poskytnout první pomoc. Zaplatit si kurz prvni pomoci.

kevi1
15. lis 2021

@cikitkapb no tak monitor dychu je aj na plienku.

mamikry
15. lis 2021

@cikitkapb Mam dva monitory a tri deti. Falesny poplach byl jen jednou na zacatku, kdyz jsme meli nastavenou supercitlivost. Nejmladsi se mnou spi, ale chodi spinkat pred sedmou a ja pozdeji, takze od sedmi je ve sve postylce a sam v loznici. Jako uplne miniaturni trpel hodne na ublinkavani, takze pro me byl a je monitor proste neco navic, co muzu udelat pro jeho bezpeci.

palja
15. lis 2021

@vikinkav bohužel znám i příběh 9 měsíčního dítěte které na to umrelo. Já jsem měla monitor dechu a ani přes něj jsem téměř rok nespala.
Za pár týdnů se má narodit druhé a už mě zase ptepada strach kvůli tomu.
Já jsem měla u monitoru dechu kartičku s první pomocí, takže jsem to znala nazpaměť. Dcera přestala dýchat po kojení a její bratranec v postýlce, takže kvůli tomu mám větší strach.

eviku299
autor
15. lis 2021

Děkuji vám maminy,monitor máme l,ale jak se píše, důležitější je umět dát první pomoc. Akorát by mě zajímalo, proč se uvádí, že jsou na tom hůře chlapecci? Nikde se to neuvádí

klokanka31
15. lis 2021

@eviku299 Taky jsem z toho měla hrůzu. Kup si monitor dechu, je to fajn věc.

emamaira
15. lis 2021

@eviku299 že na SIDS víc trpí kluci je statistika. Neví se, co SIDS způsobuje, pouze jsou zname rizikové faktory. První syn měl hned několik rizikových faktorů - kluk, narozený v 33tt, vývojová vada srdce, narozeny v zimě. Bála jsem se, měla jsem monitor, hlídala jsem aby v ložnici nebylo moc přetopeno.
Jinak že je to u kluků častější... Hodně zdravotních problémů trápí spíš kluky. Vrozená vada srdce je statisticky také častější u kluků.

eviku299
autor
15. lis 2021

@emamaira aha, takže maminky chlapecku aby se zbláznili i když v těhotenství na placených kontrolách kde se zjišťují VVV nebylo nic zjištěno, mají počítat s možným rizikem? Tak to abych malýho hned objednala na kardio na detailní vyšetření tedy

tahejhula
15. lis 2021

@eviku299 no, to určitě nedělej. Skoro bych řekla, že bys měla spíš řešit sebe.

lv
15. lis 2021

@eviku299 to ne, zdravé dítě, co ho vídá pediatr, vysetruje jej se nežene na kardio, to je jakobys s každou pihou běhala na kožní, zda není zhoubná a nevyleze z ní rakovina. Lze udělat pár věcí (co tu zazněly - monitor, umět prvni pomoc, ne blbiny v postylce..). Já se bála moc, umřel mi na to bratr, ještě pred mym narozením, takže holky byly brany jako rizikové obe.

emamaira
16. lis 2021

@eviku299 tak jsem to rozhodně nemyslela. Jen jsem chtěla říct, že prostě statisticky nejen u SIDS bývají víc postižení kluci. A vady srdce se zjišťují už v těhotenství, my o ni věděli od 22tt.
Neboj se, jsou to všechno výjimečné věci. Nepridelavej si další stres a buď spokojená, že máš zdravého chlapečka 🙂