Skoro dvouleté dítě v noci nespí

aurelie34
24. črc 2019

Hezký den, mám 22 měsíčního syna a od mala je nespavec. Do roka se budil v noci co hodinu. Od roka se to lehce zlepšilo na buzení cca 5 až 6 krát za noc. Do 19 měsiců jsem kojila a malý s námi spí od narození v posteli. Je velmi kontaktní a na mě velmi závislý. Myslela jsem si že když prstanu kojit tak se spánek zlepší ale bohužel to nenastalo. Malému jsme koupili i jeho vlastní postel která je přiřazená k naší posteli. Spí v ní hezky první 3 hodiny spánku a pak zhruba od půlnoci to začne a je schopný se budit co půl hodiny až do rána. Jsem podruhé těhotná cca v 9 tt a opravdu mě to šíleně zmáhá. Přes den jsem jak mrtvola a nejsem schopná fungovat. Neumím si představit jak budu takhle nevyspala zvladat dvě děti. Vubec nevím jak mám udělat aby syn lépe spal. On sám je pak protivný a nevyspalý ale prostě v noci spát nebude. Měl jste to taky někdo tak a pak dítě začalo spát lépe? Už to fakt nedávám. Dva roky jsem nespala víc jak 3 hodiny v kuse

jajulin
24. črc 2019

Soucítím s tebou, musí to být hrozně náročné. A když se teda syn v noci vzbudí, co to pro tebe znamená? Pláče? Nechce být v postýlce? Chce pít? Resp. co musíš udělat pro to, aby zas usnul? Já mám naštěstí spavé děti, akorát nejmladší se teď kvůli zubům v noci cca 2x probudí a chce napít. Dám mu vodu v hrnečku a spí dál. A i když je to jen otázka minutky, tak mi to probuzení vadí. Nepomohlo by, kdyby třeba na víkend zůstal přes noc jen s tatínkem?

aurelie34
autor
24. črc 2019

@jajulin většinou začne brečet a beru si ho k sobě do postele kde už spí až do rána. V postýlce vydrží akorát z kraje noci. Musím ho zase uspat. Trvá to cca 10 minut a zase usne. Za chvíli je zase vzhůru. Tak 2 krat za noc chce napít vody. Jak byl zvyklý se dlouho kojit tak v noci bez pití nevydrží. Zuby už má všechny tak že těma to nebude. Nespí prostě od narození. Jen s tatínkem jsme to zkoušeli a propadal hysterii. Manžel ho ani není schopný uspat. Řve dokud nepřijdu.

jajulin
24. črc 2019

@aurelie34 ufff, to je mazec. Ale takhle to dlouho nevydržíš. Já bych v tuto chvíli asi byla nemilosrdná a fakt na víkend odjela si odpočinout. Dítě dobře pozná, jestli jsi doma, a tudíž má smysl si maminku vyřvat. Já teď o prázdninách odjela na 3 dny pryč a nejmladší (17 měsíců) normálně fungoval s tátou. A ačkoli se normálně budí na napití, tak s tátou spal až do rána. Prostě poznal, že tátu jen tak neprobudí 🙂. Chápu, že každé dítě je jiné. Ale pokud ty jsi na pokraji zhroucení, tak radím odjet na 3 dny někam daleko a chlapy nechat svému osudu. I když mě za tento názor možná někde tady zpranýřuje 🙂.

dzejnany
24. črc 2019

my to máme to samé, do roka dcera spala super, neznám noční kojení. Pak zlom, co dvě hodiny vzhůru, přešla z postýlky do postele, pak k sobě do pokojíku, ale prostě hruza. Zdá se mi, že to co prožívá přes den prožívá i večer. Ted má dcera 5 let a furt vstáváme ráno jak spráskání psi, u babiček prej spí normálně. Už jsem řešila s dr a napsala nám léky na roupy (což jsem četla, že noční neklid to může způsobovat), je pravda že po těch lécích se buzení omezilo jen 2x noční vstávání, ale pořád ji slyším, jak vykřikuje a háže sebou. Dr mi nabídla, že můžeme ještě malou napojit na přístroje (nevím přesně, ale že se ji zmapuje hlavička, zda je tam vše ok). Prej toto noční buzení postupem času vymizí, ale kdy??? Právě si někdy říkám, že je dobře, že nemáme druhé, protože bych si nedokázala představit, jak bych fungovala. Držím palečky, at to vše brzo přejde.

kata267
24. črc 2019

@aurelie34 mam mladsi (18m) co to ma stejne, do pulnoci jakz takz spi a pak se furt budi a rano v 6 vstavacka...a to mame jeste 3letou.ktera taky nespi celou noc, ale budi se uz vetsinou JEN 1-2x...recept nemam, jen vydrzet asi

radecka1
24. črc 2019

Zkusila bych co radí @jajulin, ale asi jen na 1 noc, nebo dát dítě na 1 noc k babičce. Moje děti taky spí u babičky lépe než doma (cca od 2 let, tak 1x za měsíc). Jinak mít přes noc tmu, když se vzbudí, tak nerozsvěcet, moc si ho nevšímat, max. dát napít a zase uložit ke spánku, říct hají a dělat, že spíš. Spát s ním v posteli (což už děláš). A dohodnout se s manželem, že o víkendu (nebo když je doma) vstává ráno s dítětem on, udělá mu snídani a věnuje se mu a ty se aspoň chvilku dospíš.

barkasykorka
24. črc 2019

Souhlasím s @jajulin, zkus alespoň na jednu noc nechat syna tatínkovi a uvidíš jaky to bude. Mě všichni radili dát ho spát do pokojíčku samotného, na to jsem neměla nervy, ale teda vydržela jsem ho nevyndavat z postylky a postupně se to zlepšilo. Teď v 10 měsících se budí tak 2x. Napít, dudlík, pohladit, lehnu si a dal ať se staví třeba na hlavu.

magdanaty
24. črc 2019

Chápu dobře, že se tedy budi 2x za noc na pití a pak zas usne, jen vyžaduje tvou přítomnost? pokud ano, že to být zatím jen zvyk z toho kojení a samo to odezní. dcera se mi do roka budila tak 2-3x, po roce až 4x..kojila jsem taky do necelých 2 let. Pak se budila na pití a postupně to samo vymizeli od 2,5.. spí celou noc, výjimečně se vzbudí, když má žízeň. Ale spí u mě v posteli..že začátku se budila a vyloženě mě chtěla vedle sebe cítit, ale jinak spala..tak ji to dopravam doteď. Podle me to neni tak, ze ukoncis kojení a hned spí celou noc. ustálí se to postupně..přeju hodně sil, v kombinaci s těhotenstvím to je náročné.

aurelie34
autor
24. črc 2019

@magdanaty ne budí se co půl hodiny celou noc. Většinou 2 krát z toho je ze řve pít. Jinak začne kňourat a po chvíli brečet a musím ho vzít na sebe uspat pak vedle sebe položím a za půl hodiny je zase vzhruhu. Celou noc sebou hází, kňourá apod.

swetlusska
24. črc 2019

Tak bych ho uspávala i usínala s ním v 1 posteli.S tím kojením neporadím,mě osobně pomohlo ukončit kojení už v roce (byla jsem vyřízená,unavená),takže dnes třeba dítě usne s manželem v posteli a já si jdu občas lehnout prostě do jiného pokoje. Tak držím palce. Jinak vím,co je to nespavec od narození.Syn měl problém usnout,zabrat. A má ten problém dodnes (3 roky). Držím palce a hodně sil.

chumlee71
24. črc 2019

@aurelie34 jako bych to psala já. Radu nemám, ale soucitim s tebou. Teď mi to moje dítě konečně usnulo tak se jdu taky položit, abych přežila den 🙄

aurelie34
autor
24. črc 2019

@swetlusska to dělám. Spí s námi od narození. Jeho postel byl jen takový pokus zda třeba nebude spát líp když bude mít svůj prostor. Ale je to jen jednolůžko přiražené k naší posteli, tak že defakto spí s námi ale máme více prostoru. Stejně většinu noci spí na mě nebo úplně nalepený u mě.

maargit
24. črc 2019

@aurelie34 A cim jste nahradila nocni kojeni?

kata267
24. črc 2019

Pokud mate jen jedno dite tak si aspon muzete ofrknout pri poobedovem spani (pokud spi), s vice detma uz musite jet nonstop a nikomu to zily netrha 🙈😀😀

aurelie34
autor
24. črc 2019

@maargit UM syn nechce tak že jen když má žízeň dostane napít vody.

andza
24. črc 2019

A jak moc spi pres den? Neni proste malo unaveny?

aurelie34
autor
24. črc 2019

@kata267 no ono když člověk nespí X noci tak ho ani tak hodina po obědě nevytrne. Většinou ani spát nechodím protoze se pak akorát rozespim a je to ještě horší. Je mi jasné že s dvěma dětma už to bude úplně o ničem jiném. Proto to řeším teď a ráda bych kdyby se spánek syna zlepšil než se druhé narodí. Jinak nebudu schopná vůbec fungovat.

aurelie34
autor
24. črc 2019

@andza jen hodinu po obědě. Zkoušela jsem ho nedat už spát ale ještě to celý den nezvládne. Jinak je to opravdu akční dítě. Za celý den se nezastaví. Jsme celé dny venku. Máme hospodářství tak že je stále mezi zvířaty a litá kde to jde. Večer usne do pár minut. Spí max ty 3 hodiny a pak už prostě ne až do rána.

andza
24. črc 2019

@aurelie34 tak to na prespani nevypada 😂😇Tak medunkovy caj. A pak už jen odvar z makovic😵😢

pink_unicorn
24. črc 2019

Já bych to nehrotila a pokud s tebou v posteli spí až do rána, nech si ho tam a nepřesouvej ho. My jsme to tak měli, že starší dcera spala s námi a malá vedle v postýlce. Bohužel nespavá byla i ta druhá, takže jsme pak spali v jedné posteli všichni čtyři 😀 Dodnes máme jejich palandu v naší ložnici, zvykli jsme si spát všichni pohromadě, já to mám ráda a děti spí klidně jak andílci. Lidi na nás sice koukají jak na blázny ale já už to neřeším a nikomu nic nevysvětluju, protože kdo nezažil, nepochopí.....

ivkakol
24. črc 2019

Moje mladší dcera byla od miminka též velký nespavec. Zpětně si ale říkám, že to nebyla její chyba, ale spíše moje, protože jsem ji naučila "maximálně na sebe" a to díky maximálnímu kontaktu. Byla zvyklá spát u mě v posteli - prakticky pořád přicuclá na prsu. Dudlík jsem jí preventivně nedala, protože jsem nechtěla pokazit kojení, a tak jsem jí prakticky "pokazila" celý spánkový režim, který při jejím přechodu na jeden spánek denně (v té době dcerce bylo 20 měsíců) vyústil, že nespala prakticky vůbec a byla jak mátoha s pytlema pod očima...V poledne usnula na 20 min a konec, večer odpadla sice v 18.30 (kdybych ji uložila dřív, usnula by dřív, ale zase jen na cca 20 min), kdy na ní celý den bylo vidět, že jí rozhodně 20 min po obědě nestačí a potřebuje víc... V podvečer tedy sice usnula, ale spala max do 18.50 a pak už se mi budila max po 30 min až do rána. Bylo to už nesnesitelné, dokonce jsem to řešila i s doktorkou, která nás chtěla poslat původně na neurologické vyšetření (kam teda mimo jiné docházíme s jiným problémem), ale když pak zjistila, že stále v noci kojím a mám ji v posteli, poradila nám noční kojení okamžitě ukončit a naučit ji zpátky do postýlky. Ještě jsem se o tom radila i s paní doktorkou z neurologie a ta nám doporučila to samé - odstěhovat se od dítěte a v první řadě naučit ho spinkat...bylo to kruté, ale nám to pomohlo...takže já se odstěhovala do pokoje starší dcery a manžel zůstal sám s mladší. První noc prokřičela (já bulela za dveřma ložnice na chodbě), druhou už byla lepší, třetí též a od čtvrté spala vkuse s manželem v jedné posteli celou noc. Pak ji manžel naučil spát samotně v postýlce, kdy měl postýlku blízko manželské postele a takto se naučila spinkat sama v postýlce, až se manžel odstěhoval z místnosti úplně a nebyl problém. Samozřejmě se občas stalo, že se v noci probudila, tak jsme za ní došli, pomazlili se s ní, opět uložili do postýlky a odešli.
I denní spánek se zlepšil a najednou to šlo a spala 3-4 hodiny přes den vkuse.
Vy už tedy noční kojení máte vyřešené, ale malý Vás stále vyhledává, takže jestli se chcete vyspat a jeho naučit lépe spinkat, z vlastní zkušenosti bych doporučila se opravdu odstěhovat, ať zůstane jen s manželem. Sama uvidíte, že to ve finále bude přínosné pro vás oba.
Když se toto nespání dělo u nás, dcerka byla již druhá a já si říkala, že sama to vydržím (ačkoliv únava byla šílená, člověk byl nervozní, do toho ještě starší dcera a její potřeby), ale že je něco špatně jsem pochopila, až když jsem viděla, že už to přestává "zvládat" i sama mladší dcera a že trpí šílenou únavou. Dnes je jí skoro 28 měsíců, spaní stále nemá tak tvrdé jak starší dcera, ale je vidět, jak se vše po tomto radikálním kroku zlepšilo a spokojenější jsme obě dvě, protože už nejsme ani fyzicky, ani psychicky unavené.

kata267
24. črc 2019

@aurelie34 budete fungovat uplne stejne nebojte, prijde mi ze clovek si uz asi zvykne byt neustale totalne vycerpany 😂😂😂

mandala
24. črc 2019

Podle toho, co píšeš, bych řekla, že to jsou ještě pozůstatky nočního kojení. Zkusila bych postupně odbourávat noční pití i stěhování k tobě do postele...
Mě děti taky nespaly, druha dcera se narodila, když bylo té starší 16 měsíců a vstávala jsem k oběma každou chvíli... To je holt úděl matek 😉

aurelie34
autor
24. črc 2019

@pink_unicorn on ale se mnou spí. Při prvním vzbuzeni si ho beru k sobě a je u nás až do rána. Stejně ale nespí. Ta postel byla jen zkouška zda se to třeba nezlepší když bude mít více prostoru jinak od narození spí s námi. Mě to vůbec nevadí a klidně budu pak spát i s dvouma dětma v posteli ale kdyby syn spal. On nespí ani se mnou. Prakticky spí celou noc na mě a stejně je co půl hodiny vzhůru.

aurelie34
autor
24. črc 2019

@ivkakol přesně tak to je asi u nás. Od mala jsem dávala synovi maximální kontakt. Nosila ho dlouho v šátku, kojila na požádání apod. Asi to taky není úplně to správné. Budu si muset promluvit s manželem aby k němu v noci pár dní vztával. Sice nebude nadšený protože má velmi náročnou práci a vztáva každý den v půl páté tak nevím jak to dá.

guinea
24. črc 2019

@aurelie34 Napsala jsem ti SZ 🙂

guinea
24. črc 2019

@aurelie34 A věřím, že maximální kontakt JE správný, pokud ho dítě vyžaduje. Přes všechny naše problémy s nespavostí (viz SZ) je teď syn veselé a sebevědomé dítě, co mi nevisí na krku a nemá problém zůstat u babiček nebo kdekoli jinde. Protože jsem nasytila všechny jeho potřeby kontaktu, nemá strach, že ho opustím 🙂

ivkakol
24. črc 2019

@aurelie34 já bych to zkusila 😉 pokud navíc čekáte druhé miminko, tak prostě potřebujete, aby starší už jakž takž spinkalo (nebavíme se o buzení 1-2x za noc, to se zvládnout dá, ale buzení po půl hodině je opravdu náročné pro obě strany)...
A ono nejde jen o ten fyzický kontakt, určitě jsem pro, aby byl, ale třeba u nás už to ani tak nebylo o tom kontaktu, jak o určitém typu závislosti, která byla navíc pak přítěží i pro dceru...kdybych viděla, že se mnou v pohodě v posteli spinká, nikam bych ji nestěhovala, ale když stejně nespinkala, tak problém byl prostě úplně někde jinde a bylo vidět, že ačkoliv najednou dál měla kontakt jen s tatínkem (na kterého je odmala zvyklá a kdy je manžel zvyklý se normálně každodenně zapojovat do péče o holky), když byla prostě v noci jen s ním, bylo po pár dnech "po problému"...

odula
24. črc 2019

@aurelie34 ahoj. Mě takhle doporučovala detska dr. dát si wellnes prodlouženy víkend. Ze to tatínek prostě zvládne - protoze musí - kdyz tam nejsi. A že to zpravidla u tech starsich deti řeší problém s usínáním a spaním. já už jednou nevydrzela a šla kalit :D - a dcera (podobný zavislak a nespavec) usnula beze mě (jako by věděla že tam nejsem a nemá cenu plytvat energií) a spala nejlíp za posledních několik měsíců... možná by to stálo za to to zkusit. ;)

6miska4
24. črc 2019

Přidejte se na FB do skupiny “Děti a spánek”. Je tam hodně rad a tipů. 🙂 Mimochodem mojí dceři jsou také 2roky a za tu dobu jsem nespala déle jak 2h v kuse, takže ty 3h Vám závidím :D