Slehnutá hlavička a posun ouška x pasení koníků, očkování

joeline
17. kvě 2017

Ahoj, řeším dilema ohledně očkování hexou u mého skoro 11 týdenního miminka. Včera jsme si při položení na bříško všimli, že malý má z pohledu shora zezadu viditelně asymetricky položená ouška (jedno má blíže k tvářičce), a bude to velmi jistě tím, že hlavičku neustále točí na pravou stranu, hlavně ve spánku. Když s ním zkoušíme pást koníčky, nejen, že mu to po chvilce vadí a pláče, ale k tomu se spíše jakoby hroutí celým tělíčkem k jedné straně a nechce se mu otáčet hlavička za podnětem (tvář, hračka). Volala jsem dr. a podle ní je to takto normální a není třeba jít na kontrolu, můžeme počkat na termín na konci 12.týdne, kdy nám chce už rovnou lupnout 1. dávku hexy (tu jsem nechala posunout z 9. na 12. týden sama, bojím se...). Prý i kdyby tam byl problém s motorikou při pasení koníčků apod., tak rozhodně očkovat bude, já se ale obávám, jestli to není zbytečné riziko...? Má někdo podobou zkušenost? Díky!

mufinkah
17. kvě 2017

Nikdo není symetrický, tudíž miminko jistě může mít každé ouško trochu jinak posazené. Navíc tzv. "predilekce hlavy" (to znamená, že miminko se točí a kouká raději na jednu stranu) není neurologický problém jako spíš jakýsi "návyk", kterého je ale potřeba se zbavit právě pro správný psychomotorický vývoj. Zbavit se toho dá polohováním (dát miminko na spaní na bok a za něj např. smotaný ručník do ruličky, aby se nemohlo obrátit, pozor, musí být i za hlavičkou, aby nemělo tendenci ji zaklánět a propínat se), dále např. otočit postýlku, pokud jde světlo z jedné strany (děti se raději koukají za světlem), když k němu půjdete, vždy jít z té strany, na kterou se nechce koukat a mluvit na něj, aby mělo tendenci se otočit, stejně tak ukazovat hračky z té "líné" strany. Prostě všechny denní úkony dělat tak, aby se více zapojovala ta strana, kterou nechce používat.
S predilekcí souvisí i to, že mu jde hůře pasení koníčků a že ho to právě táhne nebo kroutí na jednu stranu. Zase, pokud pase koníčky, pomoct mu hezky složit ručičky, aby nepřepadávalo na čumáček ev. trochu přidržet zadeček, dát mu hračky nebo na něj koukat "zespodu", aby nemuselo příliš zaklánět hlavičku, to dokáže děti spolehlivě rozčílit.
Odkládat očkování je trend a jistě se najde spousta těch, které Vás v tom budou podporovat, ale toto je špatný návyk, který je potřeba odstranit pro jeho další správný PM vývoj, ne neurologická nemoc, kvůli které by jste se měla bát očkovat.

frydus
17. kvě 2017

Ahoj, to očkování se mi zdá zbytečně brzy. Od devátého týdne se MŮŽE, ne MUSÍ začít očkovat. Pokud s malým nechodíte do nákupních center, nejezdíte mhd nebo se prostě nepohybujete mezi větším množstvím cizích lidí, kde by mohl něco chytit, očkování bych odložila aspoň do doby, než vyřešíte to držení hlavičky. A jestliže na tom doktorka bude trvat, i když vy očkovat nechcete, řekněte, že měl posledních pár večerů zvýšenou teplotu nebo tak něco🙂
To, že u pasení koníků nevydrží a pláče, není vzácné, některé děti to nemají rády. Obvykle se radí dávat na bříško na kratší dobu a častěji, nosit víc na tygříka nebo dávat pást na svém hrudníku (aby to bylo pro dítě zábavnější). Pokud upřednostňuje jednu stranu, často pomůže otočit postýlku nebo do ní dítě pokládat obráceně (hlavičkou tam, kde měl dříve nožičky), protože se většinou točí za světlem, za děním v místnosti. Ale pokud otáčí hlavičku jen na jednu stranu a na druhou mu to nejde (ne že jen nechce), zcela jistě by se na to měl někdo podívat. Vydržela bych do té prohlídky v 12. týdnu (mezitím můžete zkusit něco z těch uvedených rad) a tam bych si vymrčela odklad očkování a žádanku na vyšetření odborníkem.
Řešili jsme něco obdobného (plagiocefalie, diastáza a slabší svalstvo trupu) a sama doktorka řekla, že zatím nebude očkovat. Teď máme nařízeno polohovat na bok a jsme objednaní na rhb.

mufinkah
17. kvě 2017

Nejčastěji se malá miminka nakazí černým kašlem (což je asi v tento moment pro něj nejvíce nebezpečná nákaza z hexy, žloutenku B asi opravdu nechytne...) od rodinných příslušníků...Tudíž vyhýbání se nákupním centrům je fajn, ale rozhodně to neochrání. A dospělý člověk s černým kašlem nemusí vypadat, jako na smrt nemocný, může být v inkubační době, kdy nemá ještě žádné projevy. Očkování v tomto rozmezí MÁ svůj velký smysl.
Myslím, že odkládání očkování (pokud nemá lékařské opodstatnění) je pouze novým trendem, který spoustu dětí zbytečně ohrozí.
Požádejte, ať Vaše pediatrička před očkováním malého vyšetření, sama je schopná kvalitně poznat spoustu věcí, i když si často lidé myslí, že pediatři jsou jen doktoři na razítka a recepty. Projde jim pod rukama velké množství dětí a jsou často velmi dobře erudovaní ve vývojové neurologii, mnohdy i lépe, než kdejaký mladý neurolog. Pokud bude mít podezření na něco závažnějšího, než "pouze" na onu predilekci hlavičky (tj. preference držení na jednu stranu), jistě Vás k odborníkovi pošle.

kajalka
17. kvě 2017

Očkování je pouze na tobě jako na rodiči, doktor může pouze doporučit, rozhodnutí je na tobě. K predilekci - řeš to s rhb. dr., ať vám pediatra vypíše žádanku. Čím později to budeš řešit, tím víc si dítě bude fixovat nesprávný stereotyp. Netahali ho při porodu za hlavičku?

milius
17. kvě 2017

Dcera nakláněla hlavičku na pravou stranu, tu stranu i preferovala na koukání, otáčení.. Nesnášela pasení koníků, po pár minutách řev, hlava zabořená v podložce. Zvládla to jedině v kočáře venku nebo doma, že měla na co koukat. Tak jsme si v pěti měsících doslova vydupali od pediatričky konzultaci na rehabilitaci - ona sama by to neřešila. Tam samozřejmě našli patologii - však je to jejich práce (v dobrém slova smyslu), ale kupodivu jinou než kvůli které jsme přišli - povolené břišní svaly, diastáza. Naklánění hlavičky prý mohlo být taky díky poloze v děloze, byla koncem pánevním. Tak jsme začali cvičit Vojtovku. Brečela dcera, brečela jsem já, brečel manžel. Nic horšího jsem s dcerou zatím nezažila. Cvičili jsme dva týdny, pak byla pořád nemocná. Po dvouměsíční kontrole na rehabilitaci řekla rehabilitační, že jsme ji krásně srovnali! Když jsem jí řekla, že jsme prakticky vůbec necvičili, řekla, že se teda srovnala sama!!!! Kdybych měla volit znovu, nikdy bych do toho nešla. Srovnala se fakt sama. Pokud ti pediatrička řekne, že je to v pořádku, tak bych dala na její mínění.
A co se týká očkování - bohužel je jakýmsi trendem dnešní doby neočkovat, odkládat očkování atd. V tvém případě to nemá naprosto opodstatnění. Větší riziko je, že se miminko nakazí v čekárně u pediatričky od neočkovaného nemocného dítěte s černým kašlem, než že očkování ovlivní predilekci hlavičky.

letadlo13
17. kvě 2017

Syn klonil hlavu a oploštil si ji během jednoho týdne, kdy jsem chytila šílenou chřipko-angino-dutiny-prostě všechno a byla jsem ráda, že žiju. Všimla jsem si toho brzo a hned nás odeslali na rehabky. Za 3 týdny toho nechal a hnili jsme tam ještě 3 měsíce a nebýt mě, strašíme tam se zdravým děckem doteď. Přijeli jsme, syn začal ječet a nepřestal! 😉 Takže zkoumat, jestli dělá a nedělá se prostě nedalo. Každý týden jsme tam fakt nemuseli. Hlavička se spravila ale lehce asymetrická je a asi už zůstane, nic hrozného, vlasy to spraví a na helmičku to prý není. Očkování u něho odkládám z principu, starší syn mi začal po hexe šíleně vyvádět se spaním, byl k neumoření do 11-12 hodin, výjimečně i do 2-3 do rána. Veselý a čiperný a my padali na zobák. Nemůžu to dokázat, spojila jsem si to až později, když po té poslední dávce zase začal usínat hrozně pozdě. Kdyby se mi to stalo teď znova, tak s těma dvěma padnu, jsou od sebe 20 měsíců 🙂

panickatlamicka
17. kvě 2017

@milius no ono se to miminko muze nakazit i od ockovaneho nakazeneho cernym kaslem. Dokonce to je pravdepodobnejsi. 😉 Zakladatelce doporucuji poradit se s pediatrem a nebat se v pripade pochybnosti, spatneho pocitu ockovani odlozit.

kristynatita
18. kvě 2017

predilekce....... asi to bude chtit fyzio. taky jsme meli a po mesici a pul mel predilekci pryc

kristynatita
18. kvě 2017

@mufinkah naprosto s Vami ve vsem souhlasim, az na posledni odstavec. Jakysi trend to je, ale me kamaradky pediatricka sama navrhla odklad ockovani NA 6.MESIC VEKU miminka kvuli spatnemu paseni a predilekci.