Spaní na boku. Nevadí to?

majunka54
22. lis 2020

Ahoj, chci se zeptat. Mám 5.mesicniho chlapečka a ten musí pořád spát jen na boku, jinak neusne. Když ho dám na záda nebo se sám na zada přetoči tak se hodně leka. Nevadí, ze spí pořád jen na boku? Boky střídám

palja
22. lis 2020

@majunka54 já jsem takhle dávala spát dceru už od mala (porodnice). Spala jen na boku, protože jí to tak bylo pohodlné. Myslím, že to ničemu nevadí. Strany jsem taky střídala.

mimco
22. lis 2020

@majunka54 otázka pro ortopeda, co vím, u miminek to vadí správnému vývoji kyčlí.
Ptala bych se doktora....

puhelin
22. lis 2020

Take nas uz v porodnici ucili davat spat pouze na boky, stridat. Na zada ne. Deti mi spi na boku i ted kdyz jsou starsi.

any2any
22. lis 2020

Starsi dcera spala od porodnice na boku, vzdy jsem stridala strany. Kycle a vse ostatni ukazkove, nikdy by me nenapadlo, ze spat na boku je spatne. 😉

rikatoka
22. lis 2020

@mimco nevadí to,když bude paní malému nohy mezi koleny a stehny podkladat. Stačí dát třeba smotanou deku nebo zavinovacku, at ty kolena a tím i kyčle neleží na sobě, ale maji mezi sebou nějakou vrstvu. Já jsem to taky dělala a kyčle maji oba kluci v pohodě.

suzanne_capulet
22. lis 2020

@puhelin proc na zada ne?

palja
22. lis 2020

@suzanne_capulet já myslím, že je to lepší i kvůli tomu, že když si ublinkne, tak aby se nezadusilo dítě zvratkama. Malá vlastně taky byla v porodnici pořád na boku, už mi jí tak přivezli. A když spala výjimečně na zádech, tak měla vždycky aspoň hlavu otočenou na bok.

mimco
22. lis 2020

@majunka54 https://www.anavy.cz/co-delat-kdyz-nam-ortoped-...
V článku je, mimo jiné, vyjádření ke spaní na boku.

puhelin
22. lis 2020

@suzanne_capulet Souhlasim s @palja Taky mi rikali, ze by se mi na zadech mohla zadusit zvratky, nebo by ji mohl zapadnout jazyk.

mimco
22. lis 2020

@palja v porodnici tak mimča dávají právě kvůli možnému ublinknutí, nicméně, moje Mudr. je na to silně alergická.
Nemají čas nechávat miminka, pokud je krmí ony u sebe, odříhnout, tak se to tak prostě zavedlo, že je dávají na bok, ale dobře to pro ty kyčle moc není.

puhelin
22. lis 2020

@mimco Vzdyt v tom clanku pisou, ze "dítěti s vyvinutým, stabilním kyčelním kloubem to vývoj neovlivní"

mimco
22. lis 2020

@puhelin u těch miminek zrovna v porodnici se to tak úplně neví, nicméně, taky jsem ji měla na boku i doma, jen teda do kontroly a po přednášce u ortopeda....

puhelin
22. lis 2020

@mimco My jsme meli ortopeda pokazde primo v porodnici, prisli vysetrit na oddeleni. Ale nikdo nic nenamital, ani pak pediatr. Tak je to asi zase nazor od nazoru. Nastesti me deti mely obe Ia uz v porodnici, tak to treba proto neresili.

suzanne_capulet
24. lis 2020

@puhelin jasne, to chápu. taky jsem dávala od narozeni už v porodnici na bok, ale pak už od, nevim, mesice spi jenom na zadech s hlavou nabok.