Stojí a "chodí" špatně. Srovná se to časem?

makovice88
12. říj 2020

Naše malá zatím sama nechodí, pouze si stoupá nebo chodí za ruku (vím, že by se to nemělo, ale ona jinak šíleně řve 🙈).
Akorát jednu nohu vtáčí takto dovnitř. Chodili jsme s ní na fyzio, prý s tím nic neudělá. Máme přijít, až bude sama chodit, ale já mám pořád obavu...Neměli bychom už teď zajít k ortopedovi? Máte někdo stejnou zkušenost? Coby miminko měla problém s kyčlemi. 😕

makovice88
autor
12. říj 2020

Fotka mi nejde otocit, omlouvam se 🤦‍♀️

martiina_k
12. říj 2020

Přestaňte jí vodit za ruce, evidentně na chození nemá tělo připravené.

kajalka
12. říj 2020

Kolik jí je? Tipuju max 8 měsíců. Nechte jí být. Musí se naučit boční obcházení, aby posílila i pletenec kyčle. Až bude mít silnější bříško, srovnají se i nohy.

makovice88
autor
12. říj 2020

@martiina_k Takze ji mam nechat vyřvat, až zase bude chtít vodit?

@kajalka Teď už jí je 16 měsíců, na této fotce jí je 13 měsíců, ale ty nohy vypadají vlastně pořád stejně. Obcházení jí jde velice dobře 😁

martiina_k
12. říj 2020

@makovice88 já bych jí nevodila, pokud sama nebude moct. Sama píšete, že víte, že by se to dělat nemělo. Co se týče vyřvání... já osobně bych jí zabavila jinak. Řvát jen tak bych jí nenechala, ale za ruce jí nevodila. To, že to chce je sice hezké, ale děti to ho chtějí.

kajalka
12. říj 2020

@makovice88 Takhle staré dítě pochopí z tónu hlasu, že ho vodit nebudeš. Nabídni jinou činnost.

makovice88
autor
12. říj 2020

@kajalka To ona chape moc dobre, jenomze pak zacne rvat. Vsude slzy, nudle u nosu...proste zkousi, co vydrzim a ja toho bohuzel vydrzim malo. Jina aktivita vetsinou nezabere, pouze televize, ale tim ji "utesovat" nechci..😕

makovice88
autor
12. říj 2020

@martiina_k Je to takovy maly uminenec. Pokud neni po jejim, dokaze zborit barak 😂

makovice88
autor
12. říj 2020

A jinak teda staci nevodit a srovna se to samo?

martiina_k
12. říj 2020

@makovice88 já jako nechci tady vypadat jako nějaký "mravokárce", ale jaký si to uděláš, takový to máš. Pokud už v patnácti měsících malé ustupuješ a děláš to, co ona chce, tak dle mého názoru bude hůř 😝 chce to být důsledná, ale pokud to nezvládneš a sama píšeš, že vydržíš málo a povolíš, tak těžko radit.

martiina_k
12. říj 2020

A nejsme lékaři ani fyzioterapeuti, abychom řekli, zda se to srovná samo nebo ne. To vodění za ruce tomu určitě nepomáhá.

rebe
12. říj 2020

Valgozní kotníky jsou způsobené oslabeným středem těla. Stručně řečeno, přesně těmi svaly, které se posilují při plazení a lezení po čtyřech. Nezlobte se, vím, že to vyzní příšerně, ale ano, do značné míry jste to způsobili vy tím voděním za ruce. To už nevrátíte, ale napravit to lze, nebojte 🙂 Vytvářejte pro dítě opičí dráhy s různými překážkami, přelézání, podlézání, motivujte je lozit po čtyřech a plazit se. Skákejte v posteli nebo po polštářích, šplhejte po prolézačkách a po žebřících. Zkuste si hrát na miminko a mávat vleže na zádech rukama a nohama ve vzduchu. A zkuste najít fyzioterapeuta, který bude ochoten to řešit a doporučí vám další vhodné cviky.

moni_12
12. říj 2020

@makovice88 já něco podobného řeším u syna. Pediatr doporučil pevné bačkůrky, a že se to prý neřeší do 3 let veku. Až poté ortoped a vložky do bot.
S tim já ale nesouhlasím, souhlasim s příspěvkem nade mnou, zkuste zajít na nějaké fyzio, jako samoplatce stojí konzultace 300Kc, což není žádná hrůza a doporučí vám cviky, jak posilovat tělo a tím se nožičky postupně upraví.

lv
12. říj 2020

Kdyz uz teda za ruce, alespoň ve vysi jejich ramen, aby je mela natazena pred sebe, vy holt v predklonu a couvat. Ne jeji ruce nahoru.

eithelwing
12. říj 2020

Dcera začala sama chodit v 16 měsících. A měla vpadlé kotníky. Řešili jsme to jen fyzoterapii - masáž chodidel, chůze bosky, smyslový chodníček, tejpovani. Ve trech letech poslední kontrola a vše ok. Určitá valgozita je prý fyziologicka a chodidlo se vyvíjí. K tomu vodění... Naše fyzio to samozřejmě také neviděla ráda. A když už, tak ideálně odvést k nábytku, ať si obchází. A hlavně se ohnout, aby ruce nebyly vytažené nahoru.

makovice88
autor
12. říj 2020

@martiina_k Ne vzdy. Ale kdyz toho mam po celem dni dost, tak holt ustoupim. Ale pracuji na tom. 😊
@rebe Ona ale ty kotniky mela uz v dobe, kdy si stoupala. Proto jsme zacali s ni chodit na fyzio, kde nas ucila, jak ji tu nohu stelovat, aby si stoupala dobre. I pres nasi snahu, je vtaci dovnitr. Taky nam rekla, ze kdyz uz vodit, tak za jednu ruku a nebo ji drzet za trup. Vodime ji cca 3 tydny, protoze jsme spolu byly v nemocnici, kde ona objevila, ze se muze prochazet po chodbe, kdyz ji drzim za ruku. Jinak je mirne hypotonicka, vlastne uz od miminka. Prekazkove drahy doma ma, na tech se naucila poradne plazit. 😁

makovice88
autor
12. říj 2020

@moni_12 Ano, my chodili k soukrome fyzio. Rekla nam, ze ted s tim moc neudela. At prijdeme, az zacne poradne (sama) chodit. 🤷‍♀️

makovice88
autor
12. říj 2020

@eithelwing A nejake specialni cviky jste take delali? O chodnicku premyslim uz delsi dobu, asi ho poridim.
Ona nabytek obchazi uplne v pohode. Ale pak kdyz ma jit do prostoru, tak se boji.

rebe
12. říj 2020

@makovice88 Možná jsem to napsala špatně: není to tak, že by valgozní kotniky vznikly tím voděním. Je to tak, že valgozní kotníky jsou poměrně běžná věc a je to způsobené oslabeným středem těla. Řeší se jeho posílením, což se nejlépe a nejpřirozeněji dělá pohybem, který u dětí chůzi předchází. Prostě tělo se tím, jak se dítě učí nové a nové věci, postupně posiluje a připravuje na další pohyb. Chůze je zpravidla až nakonec, když je tělo celkově posílené. Pokud přijde v době, kdy některé svalové partie nejsou dost silné, vznikají různé problémy, jako právě ty kotníky.

makovice88
autor
12. říj 2020

@rebe Áha, jasné. Děkuji za vysvětlení. Vlastně to dává smysl. 🤔 Tak já jí nechám jen lézt, holt si na chůzi počkáme. Jen naše okolí to moc nechápe..máme kolem sebe o dost mladší děti co už dovádí venku na hřišti. Snad to dožene 😊

kajalka
12. říj 2020

@makovice88 Prosím tě, kolik jsi viděla puberťáků lozících po 4? Dožene, neboj 😉

kajalka
12. říj 2020

Jen dodám, že v počátcích chůze má většina dětí valgózní kotníky, to je do jisté míry fyziologické. Ony to ty svaly doženou a když ne, cvičí se senzomotorika.

eithelwing
12. říj 2020

@makovice88 Cviky ne, fakt jen masáž, třeba kartáčkem, palci, pak ten kobereček. Jsou i návody, jak si ho vyrobit doma.
A úplně v klidu, některé děti se prostě delší dobu bojí, ono to přijde. 🙂 Taky se musí naučit padat, získat tu jistotu.

antoinet
12. říj 2020

Už bylo vše řečeno, rozhodně nevodit, ale dodám ještě jednu věc. Roky budeš dětem vymezovat hranice. Jde to samozřejmě více nebo méně citlivě, ale kdyby ses řídila tím, jestli dítě řve nebo ne, bude například jíst jen sladkosti, chodit pozdě spát, válet se v kalužích nebo sedět celý den u televize/mobilu.
Záměrně přeháním, ale s řevem jako takovým se musíš srovnat. Já se v těchto situacích na dítě nezlobím, mám pochopení pro emoce, ale neustoupím, což je to, po čem děti vnitřně touží - po rodiči, co obstojí i ve stresu a co je bezpečně provede světem, protože ví, co je správné.
Já třeba vláčím řvoucí dvouleté přes silnici, i když chce jít SAMA.

jednaholkaa
12. říj 2020

@makovice88 Ja byla s ditetem u dvou fyzio kdyz byla miminko a problem nevyresily a ted kdyz chodi se nam to tahne dal, takze jdeme k dalsimu a budu hledat fyzio dokud nenajdu nekoho schopneho. Doporucuju jich vyzkouset vic, protoze fakt asi nektery nestoji za nic. Jinak nechapu, proc od tri mesicu litam po fyzio, kteri tvrdili porad, ze je vse ok, a ted kdyz dcera zacala chodit tak uz to vidi i okoli, ze to v poradku neni..a ma hrozny drzeni tela atd..

paja26
15. říj 2020

A už jsi zkoušela poradnu tady na MK? Třeba poradna dětského lékaře https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/detsky-... a poptat se, jak by postupoval....