Syn 2,5 roku nechce moc mluvit

aneta2712
31. srp 2016

Ahoj maminky, chci se Vas zeptat, zda nektera z Vas ma stejny popripade podobny problem jako ja. Muj syn 2,5 roku nechce moc mluvit. Zakladni slova umi, kdyz mu rikam aby neco udelal nebo podal, tak vse zvladne 🙂 vymysli ruzne veci, ma hodne dobrou pamet, ale proste kdyz chci, aby neco rekl ve vete nebo zopakoval, tak odpoved od nej zni Ne. Uz nevim co delat, zkousim s nim rikanky I s pohybem, ale vse je marne :/ knizky mi haze na hlavu, sleduje pouze pohadky v televizi :/ dekuji za vase rady 🙂

sonja01
31. srp 2016

@aneta2712 Jsme na tom stejně - syn (také 2,5 roku) rozumí, pár slov zvládne, ale nic víc. Šikovný je, jemnou motoriku má prý na úrovni 4-letých. Čteme knížky, zpívám, vysvětluji, popisuji.. jak ohraná deska...Všichni říkají, že kluci jsou v tom pomalejší, i pediatr..Nervózní jsme také, chci teď objednat syna objednat pro jistotu na konzultaci na logopedii.

kami1984
31. srp 2016

Starší syn se rozmluvil kolem 3let, předtím jen mama, tata, baba, dede, haf, mnau.. Kolem deti mluvily v rozvitych vetach a ten nedal dohromady ani slozeninu 2slov, ale vsemu rozumel, kdyz jsem rekla dones to, ukaz to, vedel.. pak plynule zacal mluvit a ted ma 5 a jede jako fakbrika🙂
Mladsi ma za 14dnu 2roky a je to jen mama, bum, ham, brrr... ale kdyz ohlizime knizky, urci zviratka prstem, prinese veci, co po nem chci, takze to ber taky tak, ze bude po braskovi v reci pomalejsi, da si nacas. je pro me dulezite, ze mym slovum rozumi a dokaze urcit, co po nem chci.
Dal bych zkousela knizky, mluvila s nim a ono to naskoci🙂Zkuste se zeptat i v rodine, kdy tatinek zacal mluvit.

matkapraha
31. srp 2016

Zdravím,druhý syn se rozmluvil tesne pred 3.narozeninami a ted nezavre pusu.Byla jsem na tom stejne jak ty,už mirne nestastna, mama nestastna, okoli rypalo,proc nemluvi. Delas vse spravne, mluv s nim hodne,použivej rikanky,jak pises. Kazde dite má jiny vyvoj a toho se treba drzet.Mne pomohla i navsteva logopeda,kde me utvrdil v tom, ze je vse na dobre ceste a neni treba plasit a jeste poradil nejaka cviceni.Nastupem do skolky se to jeste vice zlepsilo.Tak at vse jde, tak jak ma.Pokud budes potrebovat, klidne napíš do IP.

sonja01
31. srp 2016

Jinak u knížek měl taky toto období, že "číst nechce", ale teď mi přes den sám tak dvě donese a máme i knížku do vany 🙂. Jinak ho baví pexeso s motivem techniky - motorky, auta, bagry..nehrajeme, jen říkám, co je na obrázku, občas dá dohromady dvojici.

zerog
31. srp 2016

@kami1984 my uplne stejne,mame dva roky a 7 mesicu,jdeme radsi k ligopedce,vsemu rozumi,udela,poda,ale mluvit nechce,táta mluvil taky déle.

hanafaustyna
31. srp 2016

Meli jsme to tak.ted o pul roku pozdeji vsichni rikaj,jak se krasne rozmluvil. Je to kluk a bude to dobry

metallico_mondo
31. srp 2016

Tak ja mam zas holku čerstvě tříletou a ta mluvení taky moc nedá. Je pravda že od dvou a půl let se doteď rozmluvila dost ale oproti vrstevníkům je stále dost pozadu. U ní je největší blok stydlivost něco zopajovat nebo zkusit říct. Snad školka pomůže. Dle dr je do čtyř čas než se to začne řešit. Prý školka hodně pomůže tak uvidíme.

aneta2712
autor
31. srp 2016

Jeho tatinek mluvil hodne brzy prave. Z okoli take porad posloucham, ze s nim mam vic mluvit a proc jeste neumi mluvit atd. Mrzi me to, protoze se snazim delat vse mozne, ale on o to zatim zajem nema. Taky je hodne puntickarsky, kostky si sklada podle barev a beda tomu, kdo mu to rozhazi. Nad logopedem jsem uz take uvazovala, nechci nic zanedbat. Nicmene Vam dekuji maminky za uklidneni, ze v tom nejsem sama 🙂

hanafaustyna
31. srp 2016

Me uklidnila jedna diskuze,kde kdosi napsal,ze kdyz nema vyvinutý recovy centrum,tak s tim nic nezmuzes

hejsa
31. srp 2016

Kamarádka měla stejný problém se synem,nejprve se říkalo,že rozumí všemu/rozuměl/ a rozmluví se časem,nakonec,když mu byli 3 roky vyhledala v Praze doktory... 😕 Potýkali se pak s tím roky-vlastně celou ZŠ,-jezdila s klukem v Praze do spešl školy..dostal se z toho ovšem každodenním 2hod. logoped.cvičením,spešl školou s logop.výchovou k tomu.Dneska je na VŠ a mluví normálně.Doktoři jí řekli,že to je díky tomu,že se to podchytilo včas.Od té doby vždycky,když je něco zvláštního s dětma - jdu hned. 😕Nechtěla jsem ti nahnat strach, u tebe to může být jinak...

zerog
31. srp 2016

Jinak tv ho nebavi,cteme zpivame,zpev ma rad,cteni a ukazovani v knize ho nebavi,snad jen vecer pred spanim.hodne se snazi rozkecavat mezi detmi a teprve nedavno ochotneji po nas opakuje slabiky.opakuje i po braskovi,co ma 7 mesicu a je ukecanejsi teda 😉 u nas asi i regres po narozeni brachy.drzim pesti nam vsem,at je to dobre.

zerog
31. srp 2016

@hejsa proto tez jdeme uz logopedka,foniatrie,aby kdyby vyvojova dysfazie nebo tak,aby se. s nim uz vcas delalo,aby mel uz i logopedickou skolku kdyztak a tak.

zerog
31. srp 2016

@aneta2712 puntickar je nas take.

hejsa
31. srp 2016

@zerog jste super,nic nezanedbáváte..super rodiče,malý má štěstí... 😵

zerog
31. srp 2016

@hejsa diky,nekdy jsou to boje doma jakoze to nic neni atd.,ale nedam se 😉

hejsa
31. srp 2016

@zerog Máš nás Koníkovky,vždycky tě podržíme!zdravím 😵

zerog
1. zář 2016

@hejsa diky,je to důležité.clovek pak nezjistí,kdyz cast rodiny to odsuzuje,ale chce to hold the line 😉

zerog
1. zář 2016

Znejistí,ne nezjisti 😉

hejsa
2. zář 2016

@zeroguž několikrát jsem byla v situaci,kdy okolí mělo jiný názor..vyplatilo se mi,stát si na svým - máma nejlíp cítí,co s dítětem je.Tohle vždycky jsem měla na paměti.Držím pěsti a dej vědět,jak bude. 😵

zerog
2. zář 2016

Presne,jses s nim nejvic..u nas nase rodina (mi rodice navic jsou pediatri) resit,manzelova to samo casem,ten a ten nemluvil do tolika a tolika,ten a ten primo z rodiny taktez a samo se to upravilo,dnes kazdemu neco najdou jak vlezou k doktorovi.....ale da se domluvit s nimi i bez hadek a pomohou,kdyz je treba.