Syrová zelenina. Od kdy ji děti mohou jíst?

suzanne_capulet
7. zář 2019

ahoj, odkdy jste prosím dávali detem/muze se davat syrova zelenina? Diky

svntvt
7. zář 2019

@suzanne_capulet Ja myslim, ze jakmile mas konkretni druh zavedeny (nejlepe vareny/v pare) a vis ze je to ok a neni reakce, tak nevidim duvod proc nedat syrovou. Treba okurek bych dala jedine syrovy 😂 davat pozor, at se nezakucka, syrova byva tvrda, ale jinak bych v tom omezeni nevidela ...

zelenaesmolda
7. zář 2019

@svntvt
okurek bych zrovna nedavala,je tezky na traveni

jednaholkaa
7. zář 2019

@zelenaesmolda Ty pecicky se pry spatne travi, takze vybrat vnitrek. Ja dala kousek na olizovani, z toho se maly kousek odlomil a uz se dusila, tak pozor..

suzanne_capulet
autor
7. zář 2019

dekuji 😊

zelenaesmolda
7. zář 2019

@jednaholkaa
ano,taky bych se toho bala,ono to klouze,me se mala dusila melounem

monny3
7. zář 2019

Tak ovoce a zeleninu syrovou dávám tu, kterou jíme syrovou i my 🙂 Okurku (těžká je jen slupka, jinak klidně můžeš dát jako první zeleninu vůbec), rajče atd. Nedávat dítěti v leže (v lehátku atp.), když si kousek ukousne, ať mu nezaskočí 😉 Potom jsou super bobule (borůvky, maliny, ostružiny), ty kulaté krájet na půl, aby nehrozilo riziko uvíznutí v krku, ,to stejné hroznové víno 🙂

fiiif
7. zář 2019

No.. Misa zacal se syrovou zeleninou kolem pul roku, byly rajcata, okurky, mrkve, papriky.. ze zahradky, tak jedl sezonni. Vetsinou dostal kousek do ruky a odlabaval si to sam. =) plus teda ovoce- jaboko, hrusky, bobule atd..

zuzita15
7. zář 2019

@suzanne_capulet vyzkousejte, jak to travi a jestli nema problem, tak zavedte, ale dala bych tak ve 3/4 roce nejdriv, syrova zelenina je tezka. Okurku jsem davala od 7m, to je vyjimka. Navic maji deti dobre vyvinuty davici reflex, takze duseni spis nehrozi (dcerka se nikdy nedusila, a to dostava do rucky jidlo asi od 7m), bud to vykaslou nebo vyblinkaji.

suzanne_capulet
autor
7. zář 2019

synator mnel už práve rok tak proto se ptam 😊 dekuji

zuzita15
7. zář 2019

@suzanne_capulet no tak to to zkuste urcite a uvidite, jak to travi

merope
8. zář 2019

@suzanne_capulet Tak v roce už určitě.
@monny3 Zrovna ostružiny se, nevím proč, typicky doporučují mnohem později. Já to teda nevěděla a malý je měl jako první ovoce, co ochutnal snad jako druhou věc v životě (měla jsem s sebou zrovna košík ostružin ze zahrádky a vymačkávala mu do pusy šťávu 🙂 ).

Jinak dobrý tip od mých rodičů - hroznové víno se dá vymačkat lisem na česnek. Asi by tak šly i ty ostružiny či další bobule. Anebo objevitelský dudlík (který jsem ještě nekoupila). To pokud chcete dopřát podobné chutě dětem, co teprve začínají s příkrmy a s tím polykáním to je všelijaké.

svntvt
8. zář 2019

Jinak ja jsem teda uz od startu (6m) nabizela kousky. Vzdy sem neco nakrajela, dala na paru/uvarila/upekla a mala to jedla v teto forme. Nekdy jsem dala i rozmixovane. Kazdopadne s temi kousky- davila se mi xkrat, je to o nervy, ale vzdy jsem ji nechala a ona to vykaslala/vyblinkala, tak jak pise nekdo ve příspěvku vys. Jednou jsem to z ni teda opravdu vyklepavala, pac mi prislo, ze uz si s tim neumi poradit. Ale musim rict, ze bylo.az neuveritelne jak rychle se to pak naucila, nemela problem s nicim, kdyz se necim jednou davila, podruhe uz se ji to nestalo, prislo me, ze fakt automativky uz vedela jak na to, lidi v okoli taky koukali co dokaze v danem veku snist. To jen k tem ,,schopnostem,, deti 😊 ale ono i kazde dite je jine,segra nedavala kousky snad so roku a pul pac jakykoliv mini kousicek a maly se davil a nechtel jist, takze chapu, ze u kazdeho tudy cesta nevede. Ale urcite nabizet 😊