Tchýně a šestinedĕlí. Jak ji snášíte Vy?

anna189
16. únor 2020

Holky, jsem nyní na konci sestinedeli. I přes komplikovany porod kdy jsem byla od miminka odloučena na pár dnů jsem sestinedeli nešla dobře. Vlastně úplně v pohodě, užívala jsem si zzivani s miminkem.. nicméně je tady tchýně. Naprosto chápu že je z vnoucatka paf. Těší mě její zajem, ale děsně tlačí na pilu a už ji mám až nad hlavu... telefonáty ob den, neustále pokládá otázky které prostě s ní řešit nechci a které se ani nehodí - máš dost mleka? Chodíš pořádně oblečená? Už jsi zhojena po porodu? Jsou to kolikrát i fakt pro mě intimní dotazy, které mám na talíři fakt stále. Tlačí na návštěvy. Pořád mi neustále říká že na pul dne přijede a bude hlídat a nebo ať na pul dne přijedu já a ona si vezme kocarek ven. Jakmile dorazí hned si miminko privlastnuje a chce chovat celou dobu a u toho říká co se má a co nemá s miminkem delat. Došlo to až tak že na ni mám velikou averzi a nevím jak ji slušně odpalkovat.. momentálně prostě se necítím na to nechat své miminko z dohledu aby bylo beze mě. Jak snasite své tchýně vy? Vím že jsem asi precitlivela ale nikdo jiný mi opravdu nevadí jen ten její tlak

petrasipkova1
18. únor 2020

@lennus ano, přesně tak, ale paní psala, ze rodina miminko mohla vidět až za déle než 6 týdnu. Na to jsem reagovala. Každý soudný člověk se zdrží chvilicku, ještě donese nebo udělá co je potřeba,a jde, ale úplně se odstřihnout je smutné, Ano, já vím, je potřeba respektovat ostatní, pravé proto píšu,ze by to pro mě bylo strasne těžké, kdyby tohle vyžadovali moje deti, člověk by to respektoval, ale srdce by plakalo. Uvidíme co život přinese, ❤️

krisatko
19. únor 2020

Já třeba nemám tchýni vůbec a asi bych za ní byla ráda, protože by třeba usměrnila tchána 😅 od ženské jsou podobné otázky přece jen ještě "snesitelnější", než když se vás v podstatě cizí chlap ptá, jestli ještě kojite, jak často kojite a jestli už malá pije čaj už asi po tisícé.... Vsem jsem zakázala sem v šestinedělí lozit a on sem stejně přijel, prej na chvilku... K předčasně narozenymu miminku co si neudrželo vlastni teplotu s novorozeneckou žloutenkou atd.... Tohle období se prostě asi musí překlenout nějak no ... Ale jist hranice bych si nastavila a určitě sama. Ať je to jak chce, manžel je její syn a nikdy ji neřekne vše tak jak chceš....

lennus
19. únor 2020

@petrasipkova1 V listopadu porodila moje dobrá kamarádka a taky nechtěla nikoho pustit v šestinedělí, měla dost těžký porod, takže ani do porodnice, ona za mnou byla po všech třech porodech. Bylo mi to líto, ale chápala jsem to, my jsme i docela jiné povahově. Neukázat mrně těm nejbližším si taky neumím představit, ale my žijeme od rodiny přes 200 km daleko a teď jsme jeli až v jejích 3-4 týdnech na skok k nim. Šestinedělí s druhým už fakt žádné nebylo 😆

aspie83
19. únor 2020

@lennus zkoušela jsem to opakovaně, doufala jsem, že se domluvíme.. Ona mi řekla, že si ničeho není vědoma, že by dělala špatně.. Že ji tchyně brala kluky pořád, kolikrát je ani neviděla a taky se s tím musela smířit.. Jenže já to timhle stylem opravdu nehodlám trpět a bohužel to u mě prerostlo už v averzi, což mě samotnou mrzí, ale holt toho bylo už moc

rnika
19. únor 2020

@aspie83 Tak tohle jsem měla já... prvorozeného mi odnášela do jiné místnosti, že jemu tam s ní bude samotnému lépe, pořád mi ho rvala zruky a s nechutí vracela jen na kojení.... ( vždycky jsem to pak jen chlapovi doma obrečela). Ale jak jsme psala, dopadlo to velmi ostrou hádkou, kde jsme se pak nějakou dobu nebavili a teď se pomalu snažíme. Některé věci nezapomenu nikdy, ale trochu se to obrousilo a ona se snaží maličko jinak... i když taky si neodpustí občas fakt blbé poznímky nebo rady ( jak kdyby přesně vycítila co člověku zrovna neudělá dobře).

sternliebe
19. únor 2020

Plne te chapu...

karolinka252
19. únor 2020

Já bych rekla, že vás všechny má ráda a zajímá se. Chce vám pomoct. To každá tchýně taky neudělá. Malého bude mít určitě ráda. A bude ho hlídat a vy budete mít čas pro sebe. Co já bych za to dala.

bonulinka
19. únor 2020

@petrasipkova1 Ono také záleží na povaze té tchýně, naše se třeba nerozplývá nad novorozencem. Rozdíl je, pokud tchýně pohlídá starší dítě, dokáže ho zabavit, neuděluje nevyžádané rady atd. Pokud ale očekává, že přijde na návštěvu s pohoštěním, do naklizeného bytu s vyleštěnými okny, dítě nebude plakat, ale bude se na ní usmívat..., pak je opravdu lepší, když přijde až po šestinedělí. V tu dobu je navíc matka dítěte už nad věcí a dokáže nad nevhodnými řečmi mávnout rukou.

vojtkovalada
19. únor 2020

Telefony jsem pak uz nebrala, nebo poslala manzela at se zepta,co potrebuje... Tet s druhym miminkem jsem satkovala, a věř mi, ze uz se nikdo ani nezeptal, jestli si muze pochovat...u maminky je nejlíp, a cim drive to vsichni pochopili,tim lip😍 nejlepší asi bude, kdyz ji na rovinu reknes,. Moje tchyne z toho byla taková ušlapla chvilku, ale jeji cas teprve přijde, miminko potřebuje jen maminku.

sar87
19. únor 2020

@petrasipkova1 Neboooj, jsou i normální snachy, co jsou rády, že má dítě milující babičku a řeší jen opravdu zásadní věci jako autosedačku a případná dietní a zdravotní omezení.
Pokud je tchyně trochu soudná, tak ty základní pokyny respektuje, i když "za nás se to dělalo jinak".
Ale uznávám, že jsou i tchýně-metrnice, se kterými by vydržela leda svatá. Jedna taková mě celkem těsně minula a to bych asi měla trochu jinou zkušenost.

aspie83
19. únor 2020

@petrasipkova1 já se třeba neuzaviram jen do naší rodiny a taky bych ráda velkou rodinu, co drží při sobě.. Ale když to nejde, tak to nejde.. A věř tomu, že jsem se opravdu snažila a lecos byla schopna skousnout. Se zbytkem rodiny problém nemám 😉
Jinak mně třeba moje máma hodně pomohla po návratu domů. Já nebyla zdravotně úplně ok, malého jsem zvladala v pohodě, ale venku sníh a námraza, pes ven několikrát denně potřeboval.. Taky po dvou týdnech, co byl manžel sám doma, to tam taky podle toho vypadalo..
Tchyně čekala spíš, že kolem ní ještě budu skákat a hostit jí. Jediné, co jednou přinesla, byla syrová krkovice, abych měla co vařit 😁

foxietrixie
19. únor 2020

Hmmm, já bych si prostě vypnula zvuk u mobilu a hotovo. Jé, vy jste volala maminko? No to víte, ten telefon malou HROZNĚ ruší.... a návštěvu jí stanovit jeden konkrétní den v týdnu s tím že jí řekneš od kdy do kdy... miminko má svůj režim, víte?
:p

anna189
autor
22. únor 2020

@lenka_tom holky moc děkuji za vaše odpovědi.... asi nejspíše budeme muset co nejdříve nastavit hranice. Manžel stojí zamnou... ale já se fakt bojím urazeni ze strany tchýně... mám za sebou perličku... neohlasene přijela jakože hlídat na pul dne malého......(nevím jak hlídat dítě které stále jen spí nebo place nebo je u prsu) asi bylo na mě vidět jak se mi to vůbec nehodí... no nic.. poseděli jsme...několikrát mě posílala nahoru si lehnout... uff... několikrát mi říkala ať snímá nejdu na procházku ať si jdu odpočinout.... uff... tak tak jsme to ustálí a pak už bouchnul i manžel... A jen mi řekl že on sám nastaví hranice...

drep
22. únor 2020

@sar87 něco podobného jsem chtěla napsat. Já porodila ve čtyři ráno, tchýně přišla už dopoledne. Spící dceru vozili s dědou v kočárku tak od dceřiných dvou týdnů. Navštěvovali mě celé šestinedělí, dceru chovali a mazlili, té to nevadilo a myslím, že lví podíl na tom mělo to, že cítila, že já s tím jsem taky v pohodě. Dneska s nima dcera zvládne i celý den a je vidět, že je má ráda, tedy stejně jako moji maminku. Takže neboj, fakt nejsou všechny snachy stejné.