Tři autosedačky se do auta nevejdou - jak to řešit?

bledulka
15. únor 2012

Ráda bych se poradila.. Máme dvě děti, auto Octavii . Donedávna to bylo tak, že první syn jezdil v sedačce ve které se poutal již pásy z auta a mladší syn jezdil v sedačce,která se připevnila pásem a on měl pás v sedačce ( šla připevnit i dvoubodovým, takže tato sedačka šla dát jan na stranu, tak i doprostřed)
Jenže mladší syn mi vyrostl z této sedačky, takže jsem před měsícem koupili i jemu sedačku, ve které se poutá pásem z auta..Pás už mu jde správně jak má jít, takže v pohodě..

Ale.. občas si vezmeme k sobě na víkend téměř 4apůlletou neteř... Doposud se to řešilo tak, že pokud jsme jeli na výlet, tak jsme měli i jednu sedačku pro ni a mladší syn měl sedačku uprostřed uputanou dvoubodovým pásem.. Takže každé z tří dětí mělo svou autosedačku.. Jenže nyní nevíme jak to řešit.. vzadu v autě máme pouze dva tříbodové pásy a jeden dvoubodový,což vylučuje použití tří sedaček,kde se všechny děti pásají tříbodákem z auta...

našla jsem , že snad zákon povoluje vézt třetí dítě bez autosedačky.. cituji
"Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen..... přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N12), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,"

Jednak se snažím dohledat, zda to není starý neplatný zákon,ale chci se zeptat..
Řešili jste to někde takto? máte třetí dítě upnuté jen pásem v autě?
Bojuju sama se sebou.. jindy je ježdění bez autosedaček pro mě nepřípustné,ale tato situace nám naprosto znemožní vzít neteřinku na výlet... (jiné auto ani finančně nákladná úprava auta není možná, bohužel nemůžeme kvůli občasným návštěvám toto finančně realizovat..)

Nebo si jakýkoliv výlet odpustit? Máme možnost občas vzít neteř do hor k manželovým rodičům- vím, že by to byl pro ni zážitek...Ale jet bez sedačky? A zase,aby manžel odvezl autem naše děti a já jela s ní vlakem a by se dost prodražilo a to taky nejde...

Přijde mi, že žádné řešení není úplně dobré...

llllucka
15. únor 2012

Ahoj,tvůj příběh znám a proto doufám,že to nějak vyřešíte.Osobně bych dítě bez autosedačky nevezla,to bych si ten výlet odpustila nebo jela jinak.Zkusili jste třeba zjistit,kolik stojí půjčení většího auta na víkend nebo zavolat do autosalonu a zeptat se,jesli neví,jak to řešit.

bledulka
autor
15. únor 2012

@llllucka půjčovné je dražší než vlak a pravidelně to není řešení... manžel chce zkusit zjisti zda vůbec a jak by to případně finančně vyšlo,kdyby se přidělal další tříbodový pás.. ovšem uvidíme,zda to vůbec půjde...
Tatínek Klárky s tím nemá sebemenší problém,aby případně jela uprostřed ,ale s manželem z toho nejsme nadšení.

anrebcz
15. únor 2012

Nevim jestli tato rada k necemu bude, ale znami co ziji v UK tak davaji 4lete dite v sedacce na sedadlo spolujezdce.Tudiz vzadu bys mohla mit dve sedacky a jednoho dospelaka. Podotykam, ze nevim jestli je to v CR zakon umoznuje.

maruja
15. únor 2012

@anrebcz tak toto jsem viděla i u nás, ale nevím jestli je to správné a podle předpisů

bledulka
autor
15. únor 2012

@anrebcz děkuji.. no, zkusíme zjistit...každopádně by to podle mě i obnášelo deaktivaci airbagu v servisu-což nejde stále aktivovat x deaktivovat...
mám pocit, že šla sedačka -kolíbka-která byla v protisměru... Nevím,jak je to u sedaček posměru jízdy.. ale obávám se, že airbag by být nemohl...

anrebcz
15. únor 2012

@bledulka Neni potreba, deaktivovat airbag musis jen pokud dite sedi v protismeru jizdy, v te sedacce 'vajicko'. Pokud je to starsi dite v normalni autosedacce po smeru jizdy, tak se deaktivovat nemusi (to jsem ted vycetla z nejake diskuze na netu)

lili_k
15. únor 2012

@bledulka jj deaktivovat airbag nemusis pokud je uz ve velke autosedacce, vepredu muze sedet, ovsem neni to nejbezpecnejsi, pry. My tak syna ale taky vozili...
ale vazne se vam nevejdou tri sedacky dozadu?? Ja myslela, ze dozadu do oktavky se tri vejdou 🙂

jmisa
15. únor 2012

Pokud se nevejdou dozadu 3 sedačky nebo nejdou připoutat, tak bych jedno děcko vezla vpředu v autosedačce, sedačku odsunout maximálně dozadu a dospělák si sedne mezi autosedačky vzadu, nebude to pohodlné, ale jiné řešení, krom nikam nejet, bych neviděla.

tedynka
15. únor 2012

A co dát třetí dítě doprostřed mezi autosedačky na podsedák a připoutat dvoubodovým pásem? To by u čtyřletého dítěte šlo ne, to už není tak malé?

bledulka
autor
15. únor 2012

@anrebcz díky za zjišťování 😉 to by bylo fajn,jestli to tak je 🙂

@lili_k tři sedačky se vejdou..jako fyzicky.. ale není je jak připevnit.. už máme ty autosedačky bez pásů, takže se pásá sedačka s dítětem- přes rameno... ten dvoubodový pás jsme používali u sedačky,která má vlastní pásy,ale tam už se nadal mladší syn zapnout-pásy už byly krátké. Takže jsme tam chvíli tři sedačky měli,ale ted s jiným typem sedaček to nejde -jsou k tomu třeba tři tříbodové

@jmisa pokud zákon dovoluje i sedačku vepředu (po směru jízdy) tak by to také šlo..dobrý tip- nenapadlo mě to...a pokud je to tak i s airbagem..
zkusím to vše ještě jednou pořádně zjistit..

@tedynka dát podsedák by nebyl problém,ale to by asi k ničemu nebylo myslím.... předpokládám, že podsedák je proto, aby dítě bylo výš a vedl mu správně tříbodový pás (aby mu nešel přes krk..) takže u dvoubodového je to možná tak alibismus, že je v sedačce,ale fakticky to ničemu nepomůže..
tedy myslím.. 😕

bledulka
autor
15. únor 2012

děkuji všem za tipy.. 🙂

ined77
15. únor 2012

@bledulka 🙂 ..tak já vozím většinou synka vepředu v sedačce s vlastními pásy a vzadu je MM a malá ve vajíčku.když s ním jedu sama , mám ho vepředu.airbag vypínám pouze když tam mám malou ve vajíčku v protisměru jízdy.
jinak malý má skoro 3,5 roku, ale dvoubodový pás mít ještě nemůže, na bobku..vede mu přes krček ☹ .to měří cca 104 cm.

romcovaklarka
15. únor 2012

@bledulka U nás to jde taky - dítě v sedačce na sedadle spolujezdce. Rovněž lze to, co jsi psala o tom třetím dítěti starším než tři roky. Odkaz na zákon zde (jestli bude teda fungovat 🙂): http://business.center.cz/business/pravo/zakony... Týká se toho §6, koho by to zajímalo.

bledulka
autor
15. únor 2012

@ined77 počkej... dvoubodový pás je ten pás,který vede pouze okolo bříška.. tříbodový je ten klasický,kteerý jde přes rameno..nebo se pletu? 😕

právě že sedačka s vlastními pásy je už i mladšímu malá (je holt velký..),ale i ta nová sedačka by mohla dopředu..snad to právě zjistím-jak psaly holky výš..
airbag v našem autě nejde vypínat-zapínat.. mžeme to nechat akorát udělat servisem,ale to nejde pořád...

takže ale vozíš syna vepředu v sedačce a s airbagem- takže to máš tedy asi zjištěný že to jde?
super zpráva 🙂

romcovaklarka
15. únor 2012

@bledulka Jo ale když vezeš dítě vepředu na sedačce, co je už po směru, tak airbag zapni a sedačku posuň co nejvíce dozadu (jak se vejde vzhledem k dítěti na zadním sedadle) 🙂

bledulka
autor
15. únor 2012

@romcovaklarka já vím, že to jde dle zákona (jakože doufám, že to nějaká novela neupravuje a že tohle je současný zákon), jde mi o bezpečnost.. tatínek holčičky s tím souhlasí, ale já bych ji nerada ohrozila...přijde mi to málo zádržné v případě nehody..

bledulka
autor
15. únor 2012

@romcovaklarka no to jsem právě ráda, že airbag být může, protože nemám možnost ho vypínat zapínat.. musela bych ho nechat trvale deaktivovat což nechci..

ined77
15. únor 2012

@bledulka ...tak já mám za to, že dva body jsou přes bříško a přes hrudníček 😅 .
jinak ale ano...ptala jsem se na to i v autoškole 😅 ...mám celkem "horký" řidičák a můžu vozit synka vepředu po směru jízdy se zapnutým airbagem, akorát u malé (má rok) a mám ji stále ve vajíčku airbag musím vypnout.
a to se mi nezdá, že by v octávii nešel airbag vypnout 😕 ?...my máme " blbou" dacii logan a tam to vypnout krásně jde...z boku u spolujezdce 😉

romcovaklarka
15. únor 2012

@bledulka Kdyby šlo o moje čtyřleté dítě, tak bych ho asi radši vezla vepředu v sedačce, než vzadu bez. Ale je to jen můj subjektivní pocit a neopírá se o žádné statistiky ani crash testy.

romcovaklarka
15. únor 2012

@ined77 Ne ne, body jsou místa, kde je pás uchycen. Tzn. dvoubodový je uchycen po každé straně tvých boků a vede ti přes břicho, tříbodový je ještě navíc - třetím bodem - uchycen nad tvým ramenem a vede šikmo přes hrudník.

bledulka
autor
15. únor 2012

@ined77 já zas myslím, že dvoubodový je to, že má dva body upevnění v autě (jeden konec a jeden v přezce) a tříbodový je, že má jeden bod nahoře u navíjení, spodní u pasu a přezka..jakoby trojúhelník..
ale to je jedno jetsli to tak přesně je.. 😉 pokud si rozumíme,jak jsem myslela to upevnění...

@romcovaklarka to je přesně ono.. navíc jedno z těch dětí není moje a mám trochu divný pocit, že to dítě není moje není jištěné jako ty moje... to přední sedadlo pro mě asi bude lepší volba.

ined77
15. únor 2012

@romcovaklarka ...no však ano 😉 .jo, jako takhle..tak pak ano..měla jsem namysli samozřejmě tříbodový 😉

ined77
15. únor 2012

@bledulka 🙂 ..moje švagrová právě zásadně vozí našeho malého vepředu.oni mají děti dvě, už 6 a 9 let a našemu prckovi jednak bývá v autě zle a vepředu jak známo to bývá lepší 😉 .
jo určitě si rozumíme, já jsem to lehce popletla 😀 .

angetha
15. únor 2012

Z hlediska bezpečnosti bych taky radši volila dítě vepředu v sedačce než vzadu jen s dvoubodovým pásem ( i když místo spolujezdce vepředu je snad nejnebezpečnější), ale bude tak mít kolem sebe větší ochranu..

kammka
15. únor 2012

vezla bych dvě děti vzadu na krajních sedadlech a jedno vepředu a já bych se nějak narrrrrvala dozadu doprostředka...dítě radši na sedadlo, kde lze pořádně připoutat...

svetluskasvetylko
27. dub 2023

@bledulka autosedačka multimac je i pro 4děti a vejde se do octavky. Jen je poněkud dražší.