Učení miminka spinkat bez zavinovačky. Co myslíte?

strasidelko
17. únor 2020

Ahoj všem.
Naše skoro 4mesicnci dcera neusne jinak než bez uhoupani v zavinovačce v noci se budí několikrát s musím vždy uhoupat.
Našla jsem článek od dr ze je dobre je naucit spát samotné. Nechat tzv vyplakar. Ale tím stylem ze dat dudlicek pohladit a odejít. Za chvíli tak jít zase a takhle do doby než usne.

Prý to trva několik bezesnych noci, ale výsledek je zaručený. Co myslíte. Mám strach aby to na ni nemělo vliv negativní ten pláč i když za ni budu chodit.

zanda90
17. únor 2020

O této metodě jsem taky slyšela. Myslím si, že to může dítě psychicky poznamenat. Já bych tuhle metodu nepraktikovala. Malá byla náročnější, někteří lidé mi to taky radili, ale dceři bych tohle nikdy neudělala.

pipi_puncocha
17. únor 2020

V žádném případě... není to o tom, že si zvykne, ale že rezignuje.😶

neomenia
17. únor 2020

Rozhodně nedělat, špatná a zastaralá metoda, je mi mic líto, že se mezi námi stále najdou lékaři, kteří to doporučuji. Mrkni na www.prosimspinkej.cz, tam je vysvetleno vse o dětském spanku, proč se budí atd, a vysvetleno, proč je spatne necgat vyplakat. Ooravdu to nedělej, je to vylozene škodlivé pro mimi.

eithelwing
17. únor 2020

@strasidelko Jako... Nejsem schopná někoho odsoudit, že to udělá. Naše maminky, nebo spíš babičky, musely plíny vyvařovat, na nějaké extra uspávání nebyl čas... Jiná doba.
Já uspávám doteď, dceři je 2,5 roku. První půl rok jsem určitě uspávala houpáním. Kojení moc neuspávalo, naše malá po něm byla vždy spíš hravá. 🙂
Pak jsem s ní nějakou dobu seděla jen v náručí. Pak jsem držela za ruku, pak jsem hladila, pak jsem seděla u postýlky. No, teď sedím v rohu místnosti a čumím na seriál. :D Prostě neusne sama.
Je dobré udělat kompromis mezi tebou a dítětem. Dítě tě potřebuje, ale tak nějak to musí být příjemné i tobě. Mně nevadilo malé miminko uspávat v náručí. Teď už by mě to asi položilo. :D Všechny změny probíhaly pomalu, postupně.
Co se týká té zavinky, dcera ji měla dokonce až do roku. Strašně se mlátila... Pak nám pomohl spacáček ergobaby - má zašité rukávky, postupně můžeš odepínat, takže jedna ručka ven, druhá.

strasidelko
autor
17. únor 2020

@eithelwing Jenze já ji musím nosit pořad na rukách. Jsem v podstatě jejím otrokem. Od tři měsíců se otočí na bříško ze zad a chce lézt a nejde ji to tak řve. A to ji musím nosit. Protože jak ji polozim je to znovu. Děla to v hrazdicce a v houpatku se chce už sedet a řve. V nositku je klidná ale mě bolí šílené zada mám s nima problémy. A to uspavani houpacím míči mi už taky děla problém.
Ona usne na zadech jen když je mega unavená třeba z pláče.

Proto tam pani psala ze za nima chodit aby citli přítomnost. Já jsem bezradnéa všude se píše něco.

kotrmon
17. únor 2020

Roztrhá vám to srdce 😢.... alespoň nám to po minutě trhalo všechno 😢... první spal dlouho zavinutý (ruce - budily ho), druhý tak ještě spí (5 měsíců) - vždy do usnutí v náručí, nebo na prsu, pak lehce zavinu, přes den nosítko/šátek, kočárek málo, postýlka minimálně 😄, v noci se mnou v posteli - užívám si, dokud jsou mazlové, až budou velcí, už si ke mně asi nelehnou 😉
Uspávala jsem i v leže (kolem dvou let) - ležel mi na hrudníku a určitě tak půl roku mu to trvalo, pak za ruku - staršímu budou čtyři a dones usínám se námi.
To nosítko možná lepení seštelovat - záda by bolet neměla - syn má přes 7 kilo a včera byl kolem 4 hodím na mně a záda v pohodě, většího jsem nosila do tří let... ten míč chápu - máte jinde těžiště, řádně nepracují břišní svaly a pak to táhnete zády ☹️.... to není na denní pravidlo...

brookmichaela
17. únor 2020

@strasidelko ja vam rozumim, ze houpat dite ve 3 mesicich je unavne a narocne. Moje mala taky do 3 mesicu chtela jen houpat, jinak neusla. Pak uz jsem rekla dost.Nenacham si oddelat zada. Nahradila jsem to tim, ze ji dam spinkat na brisko a placam ji po zadecku nez usne.

drakenn
17. únor 2020

To, že za ní budeš chodit pro ni nic neznamená, když zase odejdeš. Je malinká, nemá ponětí o čase, co bude. Pro ni je pouze teď a tady. Pro ni ji prostě opouštíš, když tě potřebuje. Časem dítě rezignuje a to se bere jako že to pochopilo, naučilo se.. což není pravda.
Za mě to ani nezkoušej, pokazis sobe i dítěti přirozeně instinkty..( čekat za dveřmi a poslouchat jak dítě pláče, to už narušené instinkty dle mě jsou)
Zkus vydržet a uspávat dosavadním způsobem.. ono se to zlepší

mariegroth
17. únor 2020

Ve 4 mesicich prochazi spankovou regresi. Ted je to fakt narocne.
Spankovy trenink nepraktikuju, nepodporuji, ale take neodsuzuji. V USA je popularni tzv. Controlled crying. Coz je to de facto to, co popisujes. Rodice chodi miminko po urcitych intervalech kontrolovat a utesovat. Spankovy trenink je kontroverzni.

Ja naucila dite spat I bez vyplakani. Jde to. Ale trvalo to. Davat spat do postylky v polospanku, ale ne plne spici.

strasidelko
autor
17. únor 2020

@mariegroth jenze ona se probudí třeba za hodinu a křičí. Tak pak ji nejde jen tak nechat zase plakat. Jako je to strašný ji houpat a houpat v zavinivacce ale zase ten její pláč mi přijde hrozny a je mi ji až líto. Jsem strašně unavená a vycerpana protože spím denně tak tři plus tři hodiny někdy i méně. Ale nechat ji křičet až si zvykbe mi přijde hrozny ale jsem i na druhou stranu bezradna.

mariegroth
17. únor 2020

@strasidelko Ja te naprosto chapu. Nemam rada, Kdyz se maminkam vycita, ze chteji spat. Nema treba nejaky zdravotni problem? Zkusila jsi neco dalsiho zmenit?

alena2109
17. únor 2020

@strasidelko a zkoušela jste si ji prostě vzít do postele? Já jsem před dětmi byla zásadně proti, ale 🙂 první syn mi prostě nespal, jakmile jsem ho odložila do postýlky, byl okamžitě vzhůru, zavinovačku nesnesl vůbec. Ale jakmile byl u mě, první měsíce doslova spal na mě, tak byl klid. Nebylo to na nějaké velké spaní, ale lepší než vstávat k postýlce.

eithelwing
17. únor 2020

@strasidelko My jsme taky nosili fest, začátek byl krušný, navíc naše brečela i v náručí, což nakonec vedlo k odhalení zdravotního problému.

Některé děti mohou být víc kontaktní. V tomto věku mi to přijde ok. Nerozmazli se, nemusíš se bát.
Zkus si to, nechat ji tam, podle mě se sama presvedcis, že to asi není to pravé.

A používáš nosítko, šátek? Jaké?

mariladka
18. únor 2020

Nečetla jsem komentáře výše, napíšu vlastní zkušenost. Syn už od porodnice v zavinovačce, uspávala jsem v noci na prsu, takže houpání přicházelo jen přes den. hodně se budil ručičkami a celkově mi přišlo, že se mu zavinovačka zamlouvala. Syna jsem zavinovala dlouho, postupně jsem začala měnit styl zavinování. Nejdřív jako malinký, komplet zavinutý, jak začal kopat nožkama, tak jsem cíp co se dával přes nohy, nedávala, aby mohl kopat, ale ruce stále zavinuté. Někdy kolem 4-5měsíce jsem ho několikrát v noci našla odkopaného ze zavinavčky, ale na usnutí ji vyžadoval. V 6m začínalo léto, přešla jsem na větší zavinovačku a tenší, ale už jsem to dělala tak, že jsem si ho na zavinovačku položila, přehodil boční cípy, ale nezavázala, aby se pak v postýlce odkopal, ale prostě na to usnutí to měl rád, postupně se to odbouralo. Nikdo kolem nás nezavinoval, furt jsem jen slyšela, že bych to měla rychle ukončit atd, ale měl to rád, neřešila jsem. V noci prostě usínal u prsa, tak to šlo. Na dudlík jsme přešli až v 10m kdy prodělal 6nemoc a přestal usínat při kojení, taky jsem začli přes den uspávat místo kočárku v posteli. A celkem rychle se naučil usínat sám s dudlíkem a bez breku. Vím, že někdo nechává vybrečet, jsou an to různé názory, to si musíte asi srovnat sama ...

ah1234
18. únor 2020

Pozri, skus si to sama, nechat ju vyplakat - podla mna dlhsie jak 2 minuty nevydrzis, na mna to chlap tiez skusal, ze nechat vyplakat, ale teda ani ja som to nevydrzala dlhsie jak minutu, taky plac mi lame srdce.... aj sme sa na tom pohadali, ale neexistovalo, svokra to na mna skusala tiez a furt som sa s nou kvoli tomu vadila, skusila to na syna ked mal asi 1.5 mesiaca (stahovali sme sa a hodinku ho strazila.. ked sme sa vratili domov, ona spokojne sedela na tablete a maly jacal v postielke, ze ho nechava "vyplakat" lebo ze vraj sme ho rozmaznali a teraz vyzaduje stalu pozornost) a povedala som jej, ze ak to spravi este raz, tak uz v zivote svojho vnuka neuvidi. Okolo roka sa nam syn zacal nadranom budit a jedine, co mu pomohlo bolo mlieko, z ktoreho si 2x sosol, odhodil ho a spal dalej. Ked som bola na noc prec, tak ho partner nechal v noci vyplakat, trvalo to vraj cca 20 minut a po jednej noci bol "pokoj" a je doteraz. Spi jak zabity. Nemyslim, ze to na synovi nechalo nejake psychicke nasledky. Ja by som to nedala ani teraz v roku a pol, bojim sa, ze po chvili synovho placu (vie spustit fakt hysterak) by som mala psychicke nasledky ja.. a bohvie ci by to vobec vo vasom pripade pomohlo, podla mna je este mala na hocijaku formu "vyplakania".