Uspávání 3měsíčního miminka. Jak to udělat?

1leny
14. dub 2020

Krásný den,
potřebovala bych poradit s uspáváním tříměsíčního miminka. Malinkou jsme si "naučili" na zavinovačku a na houpání, s tím že v zavinovačce má regulerně stažené ručky u těla a s tím ji houpeme na ruce a ona usne. Ale protože už na mě začíná být těžká na třeba 20min houpání, chceme jí porstupně vše odnaučit. Nečekám zázraky, vím, že mi ze dne na den neusne sama v postýlce. Ale potřebovala bych nasměrovat. Co odstranit dřív houpání? Zavinku? Jak to udělat? Malá je od mala hodně, hodně plačtivá, proto jsme houpeme a svazujeme. Jakmile má ručky venku, vyrazí si dudlík nebo tahá vlasy a řev řev řev.. Moc děkuji za všechny tipy a rady!🌷

klko
14. dub 2020

Odstranovala bych prvni houpani. Dceru jsem zavinovala do 4m, syna až do půl roku jinak byl do 20min vzhuru.
A poustim ukolebavku. Spi do 10min .... ted mu bude 11m

1leny
autor
14. dub 2020

@klko My jsme právě za tím účelem pořídili kolotoč nad postýlku, co hraje, takže ukolébavka by šla🙂 A ještě se zeptám - byli jste tam po celou dobu ukolébavky s ním, nebo jste ho tam zavinutého položili a šli pryč a když se ozval, tak akorát se vrátit dát dudlíčka a třeba znovu pustit ukolébavku?
A ještě se zeptám dělali jste to tak i u denního uspávání nebo jen v noci? Protože naše je v noci třeba utahaná, tak by to snad šlo, ale přes den jde právě spíš jen díky uhoupání...

martiniquest
14. dub 2020

Vymenila bych tento zvyk za nositko. Dite nahodis, chvili pochodis nebo si jdes delat neco sveho, usne, polozis a je. Vlastne bys ji dala neco podobneho, co ma ted, akorat ze by te to nijak zvlast nezatezovalo

lennus
14. dub 2020

@1leny Ještě bych počkala, ono se vše postupně mění a lepší, vidím to na obou svých dětech, když se ohlédnu zpět. Co šátek či nosítko? Jednu dobu jsem taky houpala na míči.

ivis_b
14. dub 2020

Tak zavést šátek nebo nosítko, to je z bláta do louže. Na zavinovačce nevidím v tomhle věku nic špatného, co by se mělo odnaučovat. Syn hrozně hýbal rukama a to ho budilo, takže byl v zavinovačce určitě minimálně do 4 měsíců. Měl péřového dráčka a byl v ní spokojený. Na houpání zvyklý nebyl, takže to jsem naštěstí odnaučovat nemusela, od mala jsem ho dala do postýlky, dala pusu a odcházela. Jenže byť byl zvyklý usínat sám, časem stejně vyžadoval moji přítomnost. Tak jsem tam byla s ním, později jsem mu začala zpívat a držet ho za ruku. Zkusila bych to zpívání, asi to nemusí fungovat hned, ale věřím, že se to časem poddá 🙂

klko
14. dub 2020

@1leny u nas hraje ukolebavka treba hodinu. Pokud nebreci nevracim se. Nejsem tam s nim

eithelwing
14. dub 2020

@1leny Dcera měla hodně problémy s usínáním a spaním celkové. Byl to přidružený problém k blokaci krční páteře. Ale samozřejmě nějaké zlozvyky se vytvořily.

Ze začátku jsem ubírala na houpání. Houpala jsem méně, pak jsem houpala časem v sedě, pak jsem jen chovala, pak dcera ležela v postýlce a já ji hladila, pak jsem ji držela za ruku, pak sedelanu postylky, pak v rohu místnosti. A teď jí budou tři a usíná sama bez dudliku. 😀 Jako možná na někoho pomalé, ale pro mě bylo důležité, že se to obešlo bez řevu, že každá změna přišla tak nějak akorát a dcera to zvládla.

Větší stres jsem měla ze zavinky, vydržela dceři až do roka! Pomohl nám pak spací pytel od ergo baby, kdy jsou dírky na ruce uzavíratelné na patentky. Takže zprvu měla ruce volné, ale jen uvnitř spacáku. A pak to najednou zvládla jako klasický spacák!
S dudlíkem to bylo taky na dlouhé lokte, tam se povedlo až letošní vánoce. 😊

Ale jsem fakt ráda, že to vcelku všechno proběhlo klidně. 😊

ivis_b
14. dub 2020

jo a u nás teda dost dlouho fungoval bílý šum, měli jsme kolotoč nad postýlku s písničkami - ty ho spíš rušily, ale taky s bílým šumem a ten fungoval dobře.