Uspávání u prsa

petrrrrra
6. čer 2019

Maminky prosím o vaše zkušenosti. Mám syna, je mu osm měsíců a uspávání je u prsa v naší posteli.. Prso si hlavně dudá, uklidňuje ho..takže se většinou ududá, pak ho přendám do postýlky, ne vždy to vyjde, jinak se často stává, že usnu s ním a spí se mnou v posteli pak třeba celou noc. Dudlík odmítá od narození, je opravdu závislý na prsách. Máte prosím s tím některá zkušenost? Jak třeba ho to odnaučit, aby se naučil chodit spinkat po jídle do postýlky. Teď když ho položím do postýlky ať je to kdykoliv, tak se vzteká, pláče..a já jsem hrozná měkota.. Nejde mi o ten čas nad tím strávený, klidně budu s ním a číst mu nebo cokoliv.. ale o to abych ho to odnaučila,tu závislost a uspávání u prsa. Vím, že jsem to posr*** já a takhle si ho naučila... Ale je nějaká možnost, naděje, že to půjde bez toho? Děkuji za názory a rady..

lpch
6. čer 2019

@petrrrrra ahoj, u nas to bylo uplne stejne. Usinat sam se naucil az v okamziku, kdy jsem prestala s kojenim, coz bylo ve 20 mesicich.. sama si rada prectu nejake tipy, protoze u druheho syna se to vyviji dost podobne, ten je na postylku uz primo alergicky 🙂 kdyz jej do ni polozim v bdelem stavu, vydrzi bez place a knourani max 2 minuty. Takze ho do ni tez davam az pote, co mi odpadne u prsa nebo ho uhuskam na rukou (ma necely mesic). Na jednu stranu me to zase tak hrozne nevadi, ale na stranu druhou je to hrozne omezujici, protoze se vlastne nemate sanci od tech deti dostat a zajit si aspon nekdy vecer ven.

barbarra
6. čer 2019

U první dcery jsem to tak taky měla, sama se pak odstavila a od dvou let chtěla spát sama ve svém pokojíčku. Když byla maličká dělala jsem stejně jako vy. Postupně se ty intervaly mezi kojením prodlužovaly, až to kolem roku a pul bylo obvykle spaní až do 4-5h. ráno. Pak byla se mnou v posteli a podudavala si a u toho spala treba do 6-7h. Zkoušela jsem jako vy dat do postýlky , aby tam sama usnula-ječela vztekala se a stejně neusnula. Tak jsem se na to vykašlala-nervovalo to mě i ji.
U druhé holčičky(14m) to máme tam, že taky usíná u prsa a pak dám do postýlky. A nebo usnu s ní. Ale nenervuju ij ani sebe samostatným usínáním v postýlce. A jsme obě v klidu a pohodě.
Časem to společný spaní v posteli skončí a vím, že mě to bude možná i chybět.
Osvědčilo se mně ji mít při kojení položenou na její dětské přikrývce a zabalit ji do ní a pak přenést do jí postýlky. Budila se hned jek jsem ji položila do její "studené" postýlky.

olga_
6. čer 2019

@petrrrrra Vůbec nic jsi nepos*, jen využíváš pěkně efektivně jednu z funkcí kojení a existence prsa 😉. Zkušenost ti můžu předat se starším synem. Kojil se do samoodstavu ve 3 a 1/4 letech. Asi do dvou let usínal intenzivně u prsa, pak u prsa se čtením pohádky, pak jsem čím dál víc četli pohádku a prso stačilo chvilku, pak si na to prso už jen položil ruku a poslouchal pohádku. Je to absolutně přirozená záležitost, a pokud je vám spolu dobře, tak klidně spěte společně v posteli a bude to úplně nej. Přenášení do postýlky je k ničemu. Dřív nebo později ti to nebude vycházet vůbec a dítě bude obezřetnější, bude si tě hlídat, bude u toho prsu trávit kvůli tomu i více času, protože si tě bude chtít udržet u sebe.
Teď mám roční dvojčata, ta spí také s námi, usínají u prsa a v noci se obslouží samy.

telicka
6. čer 2019

@petrrrrra přesně jak píše olga_ kamarádka to má taky tak malý má 26 měsíců a usíná u prsa ale přendáváni do jeho postele prostě málokdy klapne takže spí s ní posteli a zatím neřeší dokud kojí říkala že řešit nebude až malého odstaví což se ji zatím nedaří 🙂

luj89
6. čer 2019

Jednou z finkci kojeni je i uspavani. Proc si myslis, ze by mel usinat bez prsa? Vzdyt je jeste tak malinky...

zmrzlinka
6. čer 2019

Je ještě malinký...uspavej u prsa dál.

martiniquest
6. čer 2019

@petrrrrra Co jsi po*rala? To, že naplňuješ potřeby svého dítěte? Nechápu, kde se vzal ve společnosti názor, že dítě má spát samo v posteli, uspávat se samo, spokojit se s dudlíkem namísto prsa. Ať si to každý dělá jak chce, ale já jsem názoru, že prsa jsou pro dítě a mají mu být neomezeně k dispozici, dokud o to stojí.

hanih
6. čer 2019

@petrrrrra Nemyslím, že bys udělala něco zle. Já takhle uspávám už druhé dítě a nemáme problém. Starší dcera po odstavení 21 měsících usínala nejdřív tak, že mě držela kolem krku a já ji hladila po zádech. Teď jsou jí tři a půl a usíná sama nebo se mě maximálně drží za ruku. Pokud vám to vyhovuje, uspávejte tak dál. Taky jsem slyšela od okolí různé názory, že si z dítěte udělám závisláka apod., ale tohle chce pouštět jedním uchem tam a druhým ven. 🙂

zavodnice
6. čer 2019

Taky mi usne jedině u prsa. Docela to funguje, bohužel zase neusne nijak jinak. Co budu dělat, až budu chtít přestat kojit, to ještě nevim 🙂.

petrrrrra
autor
6. čer 2019

Díky všem za názory a zkušenosti.. Říkala jsem si, že dokud kojím, tak to nebudu hrotit, ale někdy mě štve okolí jak mi to vymlouvá.. Jsem taktéž toho názoru, že prsa jsou pro dítě a nechci mu cpát dudlík když ho nemá rád, jen jsem tady na ten názor sama, tak mě občas pohltí ty názory okolí, že je to špatně.. Každopádně děkuji všem, budu v tom pokračovat, nám to tak vyhovuje a nechávat ho vyřvat v postýlce, na to nemám srdce. Díky ještě jednou ❤️

bayt
6. čer 2019

@petrrrrra Neboj, uklidním tě. Jednak to není tvoje zásluha (nebo dokonce chyba), protože to si dítě nenaučila. Přirozeně se všechna mláďata savců, tedy i mimina, uspávají kojením. Viděla si někdy v zoo, jak si dumlaj kolikrát ještě ze spánku?

A druhá rada na to navazuje. Fakt bych s tím nebojovala. Je to přirozené a vyroste z toho. Pro mámu je to trochu nepohodlné, ale děláš dobře, že ho nenecháš plakat.

Syn uspává zatím jedině u prsa a to je mu skoro rok a půl. Myslím si, že tyhle věci se dost lámou okolo druhého roku...

lysecek
6. čer 2019

@petrrrrra tak to nemusis nikomu vykladat, kde spi, jak usina.. uplne te chapu, taky jsem to tak mela. S druhym ditetem mi dali uz vsichni pokoj.

vladienka
6. čer 2019

@petrrrrra mne to naopak pride ohromne prakticke :D dcera ma dva roky a uspavam na prse aj ked uz sa obcas stane ze furt nespi nespi tak ju dam do postielky a tak zaspi. Jako ano, uspavat mozes tym padom len ty ale tak co, je to este male mimco.

izz76
6. čer 2019

@petrrrrra Zkusenost mám, obě moje dcery byly závislé na kojení a usinaly u prsa, dudlíky ani lahve nikdy nebyly ochotne použít.. Jelikož jsem líná matka, kojení ani společně spaní mi nevadilo, naopak přišlo mi to jednoduší než v noci vstávat. Nijak jsem to neresila a počkala si až se dcery odstaví sami, což se tedy stalo až ve 2 a 3letech,ale v určitém věku i když se kojily dokazaly usnout beze mě, pokud jsem treba nebyla doma.

zmrzlinka
6. čer 2019

@petrrrrra na okolí se vykašli.Okoli bude vždy něco komentovat.Udelej to tak jak to vyhovuje Tobě a miminku.A opravdu je ještě malý brouček na to ,aby si ho od toho odnaucovala.

hermanecka
6. čer 2019

Syn kojeny do 2 let, u prsu usinal..byl totalni zavislak..uz nekojim,ale spi se mnou porad..neresim okoli, mam dve deti a potrebuji byt odpocata a vyspala mamka 🙂 pak se drzi i me zdravi a pohoda doma

kozaci
6. čer 2019

Ahoj holky, taktéž se přidám k diskuzi.
Mám 15-ti měsíční slečnu -uspávám jí pouze u prsa. Zas tak mi to nevadí, ALE : jak uspat dítě venku, třeba v kočárku? Je léto, ráda bych byla s malou celý den venku a ne se pořád vracet domů na odpolední spaní. Máte na to nějaký tip?
A co s druhým děťátkem? Jak jste to zvládly? Mám pocit, že uspávání u prsa zabere plno času. Jsme v očekávání, malé by mělo být 22 měsíců v době narození druhého děťátka. Tak budu ráda za zkušenosti. Díky!

olga_
6. čer 2019

@kozaci Dvojčata večer usínají u prsa, přes den jedině v kočáru. Nevidím v tom problém, je to otázka zvyku. Starší syn usínal i na polední spaní u prsa a kolikrát se chtěl kolem toho poledne někde venku nakojit a u toho vytuhnul na rukou. Chce to prostě (vy)zkoušet.

puhelin
6. čer 2019

Dcerku jsem u prsu uspavala denne do 22 mesicu, spi s nami v posteli. Dudlik jsem ji nikdy nenabidla. Pak jsem mela v 1. trimestru silne nevolnosti a vysvetlila jsem ji, ze mi je spatne a boli to a krasne pochopila, ze to zvladne bez prsu. Udelaly jsme novy ritual - pohadka z knizky pred spanim, pak po zhasnuti rikanka nebo pisnicka, prituleni a usnuti. Dulezite je, aby byla dostatecne navecerena, vc. tekutin, aby se v noci nebudila. Tohle spolecne usinani je pro me nezapomenutelne obdobi.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
vemira
6. čer 2019

Syn má 19 měsíců a také usínám zásadně na prsu. K tomu se v noci asi 4x (někdy i častěji) budil a řval na celé kolo dokud nedostal prso. Spí s námi v posteli (také ho postylka nijak neoslovila) takže jsem měla pocit že už jsem rok a pul vůbec nespala. Takže jsme přešli na plán B. Nakojí se než jde spát a pak spinká v ložnici s tatínkem. Já spím v jiném pokoji. Teď už je to měsíc co spinká převážně s tatínkem, a konecne se přestal budit a spí celou noc.
Tvůj chlapeček je ale ještě opravdu malinký. Dceru jsem taky vždy uspala na prsu a pak jako zlaté vejce opatrně položila do postýlky, kde ale ona od cca 9 měs. byla schopna spát celou noc. Syn je ale závislaček 🙂. Jo a taky se na mě okolí divně dívá, že jako kojim "tak velké dítě".

evee24
7. čer 2019

@petrrrrra u nás se taky usínalo skoro do 3 let. Všude okolo keců jak je velká na kojeni. Jen se tím uspala a spala celou noc až do rana. Až sem byla těhotná odstavila sem ji a pak se naučila usínat sama s náma v posteli pořád. Pokud tobě to nevadí tak se na okoli vykašli. Ono většina pak chce hlavně dítě k sobě na spaní jako babičky 😄 a ty prsa jaksi na toto nemají.

kosi_cek
7. čer 2019

Vůbec nic jsi nezkazila, prostě u vás vyhrál přirozený pud nad všemi "dobrými a moudrými" radami, což je super, opravdu! Teď máš 2 možnosti, u obou nemáš pouhou naději, ale máš vyloženě zaručeno, že dítě bude usínat bez kojení. Jen je právě otázkou - kdy? Ta první možnost je, že budeš pokračovat v současném přístupu, ale musíš počítat s tím, že bude trvat ještě nejmíň tak 1-2 r, než dítě začne postupně zvládat samo usnout i bez prsu a také s tím, že budeš pravděpodobně chodit spát s ním (nebo ono s tebou), jelikož teď nějak se dostává do toho věku, kdy už si bude opravdu hlídat, zda je vše správně, tzn., že je vše v takovém pořádku, jak to bylo, když s pocitem bezpečí usínalo. (Tuto variantu jsem si zvolila, mohla jsem si číst já..)... A nebo, až se budeš cítit natolik silná a přesvědčená k činu, oddělit kojení od uspávacího rituálu a to dodržovat, tak tak učiníš..(I toto mám za sebou v době, kdy jsem se potřebovala věnovat večer více dětem, které mě každé chtělo mít jen pro sebe). Hodně záleží na okolnostech, tobě, i na samotném dítěti, ono je to pokaždé opravdu jiné. Každopádně učinit změnu není nikdy moc jednoduché, takže jde o to, jak moc to chceš, jak moc ti současná situace vadí nebo nevadí. Každopádně dítě hrozně rychle vyroste, takže toto uspávací období vlastně trvá jen chviličku a najednou už chodí do školky, školy a je samostatné 😉

luj89
12. čer 2019

@kozaci tip na to neni, proste potrebuje k uspani prso no.. Nebo jedine navazat do satku, dat prso a vyrazit ven. Ale dcera treba v kocare taky neusne, usnula jen v hlubokem.

20190418
12. čer 2019

@kozaci venku jsem ho ukojila do spaní a když už byl vytuhlej, tak rychle předala do kočárku (už připravený, aby byl přesun fakt na sekundu) a rychle začala drncat. Většinou si jen zavrčel a spal dál... Ale musela jsem alespoň 10min jezdit, aby byl fakt tuhoš

denisa515
12. čer 2019

Ja mam 4měsíčního prcka a také uspavam u prsa a i spinká s náma v posteli, miluju a potrebuju spanek, dobry spanek a vstávání v noci k postylce bylo pro mě hrozné, po porodu mimča 4,34kg jsem měla i komplikace tam dole, takze vstavani bylo i velmi bolestivé, jsem se na to vyprdla a vzala si maleho do postele, kdyz byl sam v postylce budil se co dve hodiny, od 1,5 měsíce ho máme v posteli a spi celou noc bez vzbuzeni, vzdy jakoby hodi rukou jestli jsem vedle neho, kdyz se me dotkne spi dal, kdyz ne vzbudi se, jenom prijdu a lehnu si spi dal, celá rodina se kvalitně bez buzeni vyspime a jsme nejšťastnější 😍 akorat se chci zeptat, některé tu píšete ze jste to tak dělaly i treba dva roky, to jste celé dva roky nesli nikdy vecer ven? A pokud jo jak jste to dělaly? Děkuju moc za odpovedi.

anetahozakova1
17. srp 2019

@petrrrrra měla jsem úplně to samé, nevadilo mi to ja si to spíš užívala 😀 Nakonec jsem ji tak uspavala v sede u postylky, když začala zabirat tak jsem si ji uz nenápadně chňapla tak aby bylo snazší jí tam opatrně položit a bylo to 🙂 Nakonec se mi i s tímto podařilo přestat s kojenim když jsem už chtěla, cca v roce a půl? už nevim přesně... dala jsem jí normální večeři a lahvičku s čajem ale přitulila jí tak jak byla zvyklá u kojení, chvilku to trvalo ale postupně se nnechala ošálit 🙂