V roce se jen plazí, méně přibírá

terka_85
31. kvě 2016

Ahoj holky. Asi se potřebuji hlavně vypovídat. Synkovi bude ve čtvrtek 1 rok. Zatím se jen plazí (a to se ještě odstrkuje jen jednou nohou), neleze, nejde na čtyři. Jen když je nějaký překážka (balík plín apod.), tak se na ně vyhoupne ručičkama a je na čtyřech, ale musí pod bříškem něco mít. Nebo třeba krabice s hračkami - to jde až do kleku. Jsme sledováni v nemocnici na neurologii, chodíme i na rehabilitace. Když mu bylo 6 měsíce byli jsme hospitalizovaní v nemocnici, protože chytl cytomegalovira. Naše doktorka říká, že je možné, že ho ta nemoc spomalila a proto je tak pozadu, i když prý alespoň sedět už by měl. Navíc přibírá pomalu, ale to už tak má od narození. Docela i bojujeme s jídlem (moc mi nechce obědy, ale zase třeba miluje jogurty). Docela trpí na různé virozy (kašel a rýma), má staršího bráchu, od kterého to většinou vždy chytí. Jinak je šikovný, říká táta, bába, haf, atd. Staví kostky, je to moje sluníčko. Mám strach, aby mu něco nebylo, třeba aby nebyl nějak postižený. Říkám si, zda vůbec bude jednou chodit… Pořád brečím - jsem hrozný plašan a vždy vidím to nejhorší… Nebyli jste někdo třeba v podobné situaci? Děkuji za radu či povzbuzení.

verka4d
31. kvě 2016

Synovec je naprosto zdravý kluk bez vážných onemocnění a samostatně začal chodit až v roce a třičtvrtě. V roce ani pořádně neseděl,plazil se jako chobotnička,po břiše a nožičky a ručičky od sebe. Doktorka jim řekla,že to chce jen čas,že jednou stejně chodit bude,tak ať ho nenutí... no a on opravdu začal 🙂 Teď jsou mu 2 a půl a běhá jak divý 🙂 A to opravdu žádnou vážnou nemoc neprodělal,nebyl mentálně nijak opožděný,prostě jen nechtěl chodit ani sedět,jen se plazil a to opravdu dlouho. Tak snad i u Vás to nebude nic vážného,držím palečky 🙂

songs
31. kvě 2016

@terka_85 hlavně buďte v klidu. Jestliže jste sledování na neurologii a chodíte na rehabilitace a tam je vše ok, tak neplašte. Z mé zkušenosti bych doporučila navštívit i jiného neurologa, aby jste měla i jiný názor. Některé děti jsou holt ve vývoji pomalejší. Dělali Vám i jaterní testy? My měli také cytomegalovira a odrazilo se to na jaterkách, dávala bych si větší pozor na očkování (nám to ublížilo). Já jsem tenkrát navštívila doktorku, která se zaměřovala na čínskou medicínu, pomohlo nám to na vyčištění jaterek a testy po půl roce byli dobré.

zuzka_b2
31. kvě 2016

A treba hypotonie to neni? Kdyz ho zvednes, zatne svaly? To nemusi nicemu vadit, jen se musi cvicit. Byt tebou, necham si napsat rehabilitace nebo nejaky cvico, se divim, ze vas doktorka neposlala.

zuzka_b2
31. kvě 2016

Ale taky si myslim, ze kdyz je rozumovy vyvoj v poradku, tak to nic nebude, max. ta hypotonie. Boj s jidlem a vrozy od starsiho, to je uplne normalni.

andilek85
31. kvě 2016

Pokud nezačne brzyuz alespoň na 4 šla bych na rehabka posílení svalstva....malá seděla až v roce plazila se do 11mesicu jednu nozicku táhla pak na 4 do 16 mesicu nechodila poslala nás k neurologovi a ten řekl že do 20měsíců nemáme vůbec plašit ,že si dává na čas no a v 18mesicich si stoupla a šla 🙂 určité se nic neděje...dnes litá jak drak věčné ji nahanime 27mesicu....

lucykal
31. kvě 2016

Paní píše že na RHB chodí. A co svámi cvičí? Vojtovku? Cvičíte i doma? Malá má hypotonii od narození, ale narodila se dříve. Kolik malý váží? Okolo roce se již tolik nepřibírá.

kajalka
31. kvě 2016

Cvičíte Vojtovku nebo bobatha? Za sebe bych to řešila velmi, správné lezení je neustále opomíjeno, přitom patří v životě k nejdůležitějším činnostem, propojují se mozkové hemisféry, trénuje se koordinace. Chůze důležitá v podstatě není, k té dospěje, potřebuje kvalitně lézt, aby měl silný základ pro další pohybový vývoj.

lucykal
31. kvě 2016

@kajalka Nám malá začala lézt ve 12m.

kajalka
31. kvě 2016

@lucykal To ale přeci neznamená, že je to dobře..

lucykal
31. kvě 2016

@kajalka Chodíme na RHB a na neuro rizikovou poradnu a nikdo neříkal, že by to bylo špatně nebo že by to bylo pozdě.

kajalka
31. kvě 2016

@lucykal Možná vzhledem k vašemu stavu?

terka_85
autor
31. kvě 2016

@lucykal Váží 7510g, ale poslední 2 měsíce mi nechce moc jíst.
Dnes jsme byli u doktorky, poslala nás na ORL. Dělala mu i výtěr z krku a z nosu. Malej pořád chrčí, huhňá. Myslí si, jestli nemá něco v krku nebo třeba zvětšenou mandli. Taky proto nemá chuť k jídlu... Starší syn je stejný typ jako malej a taky pořád pokašlával a chrčel.
Doktorka si myslí, že to má všechno spojitost - jak měl toho cytomegalovira - od té doby co ho měl, je pomalejší ve vývoji, více marodí, atd. Přeci jen je to zátěž pro tělíčko, prý má oslabenou imunitu (třeba lidi s mononukleozou, což způsobuje stejný vir jako ten cytomegalovirus trpí únavovým syndromem, také mají oslabenou imunitu atd.).
Vojtovku necvičíme, jsou to nějaké rehabilitační cviky... Ale teď máme doporučení na jinou rehabilitační doktorku, na kterou jsem na netu četla samé dobré ohlasy, prý je hodně důsledná, atd. Tak ji zkusíme...

terka_85
autor
31. kvě 2016

@songs
Jaterní testy dělali, má je v normě. S očkováním jsme pozadu. Máme schéma 2+1 (nebo tak nějak, snad to píšu dobře, prý se tak očkuje na Slovensku).
Můžu se zeptat, v kolika letech jste ho prodělali? Odrazilo se to třeba nějak na imunitě? Byl malej třeba více unavenější, atd.? Děkuji 🙂

lucykal
31. kvě 2016

@kajalka jako k hypotonii nebo k jakému stavu?

songs
31. kvě 2016

@terka_85 tak to je dobře, kdyby i jaterky, tak si myslím, že je to horší. Ne imunitu máme do dneška (skoro 8 let) výbornou, našli mu ji v 1 roce. Unavenější ale byl, a je do teď, ale to váže k jeho postižení. Od mala je i hubenější, právě kvůli tomu ho v 1 roce poslala doktorka na krev, kde zjistili cytomegalovira a vyšší jaterní testy. Je dobře, že zkusíte i jinou rehabku. Po těch x letech, co válčíme s Filípkovim onemocněním, můžu jenom doporučit, zjišťovat si různé názory a hlavně selsky nad tím přemýšlet a nic nepodcenit.

aaaaandi
31. kvě 2016

Náš syn se začal plazit asi dva dny před prvníma narozeninama, asi za měsíc začal po čtyřech, byli jsme na neurologii a tam nám řekli, že je v pořádku a ať vydržíme, na 17 měsících začal ťapat s oporou a vydržel až do 21. měsíce, pustil se až si byl jistý, že nespadne. Teď je mu 5 let, není nijak opožděný, jen je na sebe stále opatrný. Chápu, že to jsou nervy a přeji, ať jste brzy klidná, děti to vycítí 😉