Venkovní kočky v domě s miminkem, mám to řešit rázněji?

yuffie
6. led 2015

Zdravím všechny!
Prosím o radu/názor:
Bydlíme s manželem od listopadu přechodně u mých rodičů - do čtvrt roku se budeme stěhovat od našich do nyní opravovaného domku.
Rodiče mají dvě kočky, které jsou běžně venku, ale poslední dobou si je často brávají do domu. V těhotenství jsem se jim vyhýbala, abych se nenakazila toxoplazmózou, ale teď mám strach o maličkou, která se nám narodila v polovině prosince. Na chodbě mají pelech se záchodem, ale teď jsem čerstvě zjistila, že si je berou na mazlení do obýváku i přes mou prosbu, aby to ten čtvrt rok vydrželi a nebrali je přímo do domu.
Jde mi o to, že se s nima mazlí na gauči, kam pak v zavinovačce položím dceru a pak ji ještě dávám do postýlky.
Ptala jsem se dětské doktorky, zda nebude vadit, když bude na chodbě po kočkách kočárek, řekla mně, že by malá neměla být přímo na těch místech, kde se vyskytují i kočky.
Kočky jsou jednou ročně odčervovány a očkovány, ale na internetu jsem se dočetla, že by měli být odčervovány jednou měsíčně, aby byly především pro malé děti bez rizika nákazy.
S rodiči jsem vždy vycházela bez problémů, ale od nastěhování se k nim jsem z těch koček nervózní a máme s manželem o dceru strach.
Omlouvám se, pokud je to moc překotně napsáno, ale píšu v časovém presu a na internetu jsme moc informací zatím nenašla.
Co myslíte, jsem přehnaně citlivá, nebo bych to měla řešit rázněji?

martaveg
6. led 2015

Vyrostla jsem s kockami, ktere bezne chodili ven, lovili mysi, zadne odcerveni ani ockovani se tehdy neresilo a vyrostla jsem naprosto bez problemu, divnych nemoci nebo alergii..
mesicni preventivni odcervovani kocek je hovadina, vzdyt je to strasne mnozstvi chemie do tak maleho telicka ☹ taky jsme venkovni kocky odcervovali jednou rocne a pokud jsme nahodou meli podezreni, ze by snad mohli byt zacervene (je to velmi snadno a brzy poznat z trusu a podrazdeneho zadecku, tak se jim dala tabletka a bylo to.. nikdy jsme nikdo nic nechytili a to se nam bezne kocky valeli i v posteli..
podle mne stresujes zbytecne, ten stres pak prenasis i na okoli a deti a zvirata to z tebe budou citit prave nejvic :-/

jinak toxoplazmozu spis dostanes ze zeleniny ze zahradky kdyz ji neomyjes horkou vodou nebo si ji doneses domu na bote z mesta rozslapnutim holubiho trusu nez abys doma skladovala kocici trus aspon dva dny (v cerstvem toxo prenositelna na cloveka neni) a pak ten trus vzala do rukou a prenesla z nej latky na neco, co pak snis... myslim ze u clovek co dodrzuje beznou hygienu, je to fakt absurdni situace..

blahova_andrea
6. led 2015

naše čiči je taky venkovní a občas chodí k nám a nijak to neřeším. do postýlky malé neleze, ale to je tak vše, co hlídám 😅

mat_ova
6. led 2015

Mám doma dvě venkovní kočky - bydlí v kotelně, lítají po venku, loví myši i ptáky, ale i tak si je vezmeme domů a pomazlíme, na chodbě si někdy ustelou v kočárku, apod. Jediné, co jsem udělala, bylo, že jsem je v těhotenství naočkovala. Odčervuju pravidelně co tři měsíce (ale až po vyšetření trusu, ovšem jako venkovní kočky mají červy vždy), dostávájí pipety proti blechám.
Syn bude mít tři měsíce, kočky (i psy, máme doma dva) si jej očuchávají, lehnou si k němu, hlídají ho...a nic se neděje....ale zvířata milujeme a stejně jako můžu chytit něco od zvířat, můžu chytit něco od lidí, tudíž to moc nehrotíme.

milmic
6. led 2015

Bydleli jsme 3 roky u mojeho tatínka, který měl kočky venkovní - domů nesměly, ale brával je do chodby, kde jim dával jídlo, zůstávaly tam bez dozoru.
Hned po narození dcery jsem ho požádala, aby kočky domů nebral. Ani do chodby - jelikož tam stál kočárek. Vadilo mi, že kočky, které venku loví myši a chodí kdo ví kde, by třebas do toho kočárku vlezly.
Jeden čas ty kočky dokonce ani nebyly naočkované a odčervené, měli jsme rok a půl letou dceru, já těhotná (OK, očkují se kvůli nim, ale to neodčervení mi trochu vadilo). A to jsem si s tatínkem trošku rázněji promluvila, že nechci žádné problémy ani sobě, ani miminku, ani staršímu dítěti, jestli by se o ty kočičky mohl postarat a nebrat je domů.

Nemyslím si, že by hrozilo nějaké akutní riziko nákazy, ale vadilo mi to pocitově. Prostě ta kočka chodí všude a pak jde někam, kde máme miminko, navíc předčasně narozené. Myslím si, že nejsi přehnaně citlivá.
Kdyby venkovní kočka byla někde, kde potom položím miminko, tak by mi to vadilo fakt hodně. 😖

jitavrtule
7. led 2015

Venkovní kočky by se měly odčervovat podle potřeby, ale doporučuje se čtvrtletně. Měsíční "preventivní" odčervování je blbost, to je hrozně často.
Osobně si myslím, že ano - reaguješ přehnaně, na druhou stranu neodčervené kočky (což venkovní lovící kočky odčervené jednou ročně bezesporu jsou) by mi v kombinaci s malým miminkem vadily taky, ne kvůli toxoplazmóze ale s ohledem na hygienu (oni ti červíci z začervené kočky odchází a ne vždy se stolicí..).
Jinak ale souhlas s martou, spíš chytíš toxo z blbě omyté zeleniny, než z kočičího trusu, to bys ta hovínka musela jíst (a ještě po řádném odležení).
Moc by mě zajímalo, čím tvá doktorka zdůvodnila své tvrzení, že miminko by nemělo být v místě kde je kočka??? Tahle "rada" je pro mě z stejné kategorie jako že těhotné by neměly jíst hermelín nebo pít kafe 😒
Co se týče toho "ta kočka chodí všude a pak jde někam, kde máme miminko..", tak to si běžná návštěva na džínách po cestě MHD přinese větší bordel než kočka na packách - to ti nebude vadit, až si sednou na gauč, kam běžně dáváš miminko? Beztak pod mimčo budeš dávat nějaký ten hadr, plínku, podložku (rozhodně od chvíle, kdy ti ten gauč poprvé poblinká), takže bych to zas tak zásadně nehrotila.
Aniž bych chtěla být ošklivá nebo srovnávat děti a zvířata - ta kočka je tam taky doma a těžko je rodiče nechají v mrazech trvale venku kvůli tomu, že vy tam přechodně pobýváte. Nemluvě o tom, že to jsou jejich kočky, mazlíčci, ke kterým mají nejspíš nějaký ten citový vztah. Já bych svojí kočku taky z domu nevyexpedovala na čtvrt roku kvůli tomu něčí nepodložené obavě.
Domluvila bych se s rodiči na častějším odčervení, to by micinám prospělo každopádně, častěji bych vysávala, ale jinak si myslím, že se fakt stresuješ zbytečně.
Děti vyrůstající se zvířaty mívají menší riziko vzniku alergie, budují si dobré sociální cítění, nemluvě o tom, že většina dětí chlupáče miluje.

michaela_2
7. led 2015

@yuffie Na tvou otázku odpovím stručně - ano, jsi přehnaně citlivá 🙂 ale u prvního miminka, to je jev naprosto běžný a nejsi jediná. Já u dcery hrotila úplně vše 😀 u syna jsem už oproti tomu v klidu............
Souhlasím s @jitavrtule, člověk si z autobusu přinese na oblečení daleko víc bacilů, než kočka ze zahrádky. Já tedy nejsem naprostý favorit koček, takže bych jim nedovolovala lézt do postýlky a do kočárku, kde hajá několikaměsíční miminko, zrovna tak, jako bych nechtěla aby jej olizovaly apod. U většího děcka cca od těch 2 let, už je to pro mě jiné, ale miminko si také hlídám a hýčkám 😉
To, že se vyskytují ve stejných místnostech, jako je obývací pokoj, by mě ale z míry nevyvádělo 🙂. Rizikové to podle mě opravdu není, bát se nemusíš. To, že ti to není příjemné, je věc druhá. Zkus si s maminkou promluvit a vysvětlit jí, že až vaše holčička povyroste, bude si s kočkama určitě hrát a mít s nimi pěkný vztah, že se o to budeš snažit. Ale že teď je ještě hrozně maličká, že o ní máš strach že bys zatím ten kontakt chtěla omezit...

yuffie
autor
9. led 2015

Ahoj holky,dekuji za vsechny vase nazory 🙂 S mamkou jsem o tom mluvila a pro muj klid se kocky do domu poustet nebudou.Je to pro nekoho jiste razantnejsi reseni,ale mne to vedomi proste hodne ulevi a jsem za to nasim vdecna.Mejte se hezky a jeste jednou diky!