Více otázek (postýlka, příkrmy, koupání,...). Jak jste to dělaly Vy?

cimroska
11. kvě 2020

Ahoj, chtela bych se zeptat na názory a zkušenosti více maminek.
1.Do kdy jste měly postylku ve zvýšené poloze?
2.Od kdy jste daly do postylky pod hlavu polstar?
3. Jaké jste začaly davat první prikrmy?
4. V nemocnici nám doporucovali, koupat pouze obden. Od kdy jste začaly koupat každý den?
5. Co a jak s přetahováním pindika?
Předem děkuji, když mi někdo odpovi🙂

mariegroth
11. kvě 2020

1. Dokud neukazoval naznaky stoupani
2. Je mu jen osm mesicu, takze rozhodne jeste zadny polstar. Neplanuju ho davat jeste dlouho.
3. Vseobecne receno...nejprve zeleninu, pak ovoce
4. Ja si myslim, ze obden staci, pokud dite neni spinave. Opet mam dite pod jeden rok, takze stale koupu obden a neplanuji to v brzke dobe menit. Na druhou stranu hodne deti ma rado koupani jako formu vecerni spankove rutiny.
5. Syn ma obrizku, takze tady neporadim 🙂

cimroska
autor
11. kvě 2020

@mariegroth
3. A to jste davala hned jako úplně všechnu zeleninu rozmixovanou na lzicku? Nebo co úplně na začátek?🙂
A jinak děkuji za odpovedi

squezy
11. kvě 2020

1.souhlasim s výše
2. Máme 15 měsíční dvojčata a polštář nemají a ještě mít nějakou dobu určitě nebudou
3. Dyni, cuketu.. Inspirovala jsem se zde: https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/
4. Taky koupeme obden. Když je přes den velká nehoda, dáváme hned pod sprchu. V roce měl jeden suché fleky po těle, koupali jsme jednou za 3 dny a mazali a pomohlo to. Časté koupání dost vysušuje.
5. Nám řekla pediatricka, že to mame dělat až po roce. Na roční prohlídce nám to ukázala. Dřív se to prej dělalo od narození, ale teď až od roka.

jinajanna
11. kvě 2020

1. jestli myslíš zvýšenou hlavu, tak to máme pořád, protože když skončilo ublinkávání, začly rýmičky
2. asi ve 2 letech
3. dýně, mrkev (někomu nevyhovuje), květák, batát, atd, jídelníčků fakt najdeš mraky
4. všechny děti koupu od začátku denně
5. mám 3 holky 😀

cimroska
autor
11. kvě 2020

@squezy aha, aha. Tyjo tak super, děkuji 🙂

cimroska
autor
11. kvě 2020

@jinajanna 😀👍 dekuji

mariegroth
11. kvě 2020

@cimroska rozmixovana zelenina, vzdy jeden druh. Tak treba jsem davala mrkev vzdy po tri dny. Cekala jsem na reakce. Pak treba dyni, hrach, brokolice.

puhelin
11. kvě 2020

1. Obe me deti v postylce nikdy nespaly. Ale kdyz by se umely postavit, pohly by prepadnout, takze pak bych se bala je mit vysoko.
2. Polstar ma dcera cca od 2 let. A to ten nizky, i kdyz stejne cestuje po cele posteli a leha si na nas. Syn je jeste miminko.
3. Dcera byla na blw temer od zacatku, synovi to je jedno, uz mel i bramborovou kasi a mixovane mu nevadi. Dcera po mixovanem zvracela. Od zacatku davam vse, zeleninu i ovoce, klidne i vic druhu na jednom taliri.
4. Dokud nebylo leto, kdy se vic poti, nebo kdyz tu spinu z piskoviste neslo vzit v umyvadle. Genital oplachuju pri kazdem prebaleni pod tekouci vodou (nepouzivam vlhcene ubrousky). Jinak od narozeni ob den.
5. Nepretahujeme, pouze od narozeni po koupani promneme kuticku mezi prsty, ale byla volnejsi. Nema zuzeny pruchod, vse je krasne poddajne.

miba10
11. kvě 2020

@cimroska
1. Do doby než si děti začaly sedat a klekat
2. Syn 12 měsíců nemá a ještě dlouho mít nebude a dcera 2,5r dostala malý polštářek v březnu, protože měla fakt hnusnou virozu a přes rýmu nemohla dýchat, tak jsem dali polštářek, tom se to maličko zlepšilo a už jsme ji ho nechali
3. Zkoušeli jsme nejprve zeleninu-mrkev, brambor dýni. Pak s masem a nakonec ovoce
4. Děti koupu od den do dnes. Samozřejmě pokud se zpoti nebo je malej pokadeny durch tak vykoupu.
5. Nepretahuji. Občas opatrně zkusím jestli to maličko jde, ale jinak to nechávám. Zatím je vše v pořádku a přetáhnout maličko jde

cimroska
autor
11. kvě 2020

@puhelin dekuji

cimroska
autor
11. kvě 2020

@miba10 děkuji 🙂

olga_
11. kvě 2020

@cimroska
1.Dokud bylo mimino ležák. U dvojčat jsem postýlku používala jen jako odkladiště při přebalování.
2. Polštář na spaní nemají dvojčata ještě ani teď ve 2 letech, starší 5,5 na polštáři spí, ale nepamatuju si odkdy.
3. Příkrmy jsme jeli u všech dětí formou blw - jídlo do tlapky, takže rovnou kusy napařené/upečené zeleniny, masa apod.
4. Dvojčata jsme si okoupala až po návratu z porodnice (nebyla koupaná ani hned po porodu). Koupali jsme tak 2x, max 3x týdně a každý den jsme nekoupali nikdy. Koupeme, když mají děti chuť, vyjde čas a vzpomeneme si (ovšem "pod pumpou" jsou při přebalování, nehodách apod. několikrát denně).
5. Nepřetahovat! A bránit své dítě tělem i před fanatickýma doktorkama, které to jsou schopné provést i bez předchozího upozornění, a způsobit tak nepříjemná poranění. U lékaře upozorňovat dopředu, že nechceš přetahovat, případně na to nadhodit řeč, abyste si vyjasnili názory. Doporučuju tento zdroj: https://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecov...

potaplice
11. kvě 2020

Postýlku ve zvýšené poloze dokud se dítě nezačne zvedat.
Polštář od narození, ale placatý, spíše kvůli slintání a ublinkávání.
První příkrmy byly rýžová kaše a ze zeleniny rozmixovaný brambor s mrkví.
Koupání od začátku každý den, ale jen vodou.
Pindíka jsem nikdy nepřetahovala, většina kluků to do roka zvládne sama 😉

lucifux
11. kvě 2020

Postýlku mám se třemi polohami, poprvé jsem snížila když si sám sedl, pak když se postavil. Polštář cca od 2 let. Koupu oba kluky od narození každý den. A co se týče těch příkrmů, tak z kraje vždy jeden druh zeleniny cca 3-4 dny za sebou (mrkev, dýně, brokolice...) potom zaměnit za jinou a zase 3-4 dny, to kvůli případné alergii. Později můžeš míchat, případně přidat maso. Nejprve ale zeleninu a potom ovoce. Já do půl roka jen kojila, začala jsem s příkrmy asi až kolem 7. měsíce, pak postupně, ubírala na kojení a přidávala příkrmy. Ùplně kojit jsem přestala v roce, sám a nenásilně se odstavil. Prvního syna jsem kojila pouze 2 měsíce, takže jsem začala už jak mohl příkrmy od 4 měsíce.

hanih
11. kvě 2020

1. Zvysenou polohu jsme nemeli nikdy, nase postylka to ani neumoznuje.
2. Starsi dcera zacala polstar obcas pouzivat nekdy pred ctvrtym rokem, ale tak podle nalady. Nekdy ho chtela, jindy ne. Mladsi jsou dva a polstar jeste nemela.
3. Ja jsem se hodne inspirovala ve facebookove skupine Varime zdrave od prvnich prikrmu. Jsou tam nejen tabulky, kdy je co vhodne davat, ale i ruzne rady a tipy. Doporucuju.
4 . Stale koupeme obden i starsi dceru (4,5 roku), pokud ovsem neni potreba casteji. Obe dcery maji hodne suchou pokozku a denni koupani jim moc nesvedci. Vyjimkou je letni obdobi, kdy obvykle koupeme nebo sprchujeme denne, protoze to je treba. A samozrejme i pokud nekoupeme, tak pred spanim umyjeme intimni partie.
5. Mame jen holcicky 🙂

zuzita15
11. kvě 2020

@cimroska
1. Jakmile se dostala na kolinka
2. Nema (21m) a asi dlouho jeste mit nebude, chrni s nami v posteli a cestuje
3. Zacala jsem mixovanou zeleninou, po 2 tydnech maso, po mesici ovoce, zkousela jsem i BLW, ale moc nam to neslo
4. Od narozeni jsem koupala 2x tydne, denne jsem zacala koupat, kdyz zacala lezt a vymetla venku kdejakou spinu
5. Mam holcicku, ale mam v okoli hrozne moc chlapecku, kteri maji s pindikama problem - boule z nahromadene mocoviny, zanety apod., takze pokud moje druhe dite bude chlapecek, budu jemne pretahovat od zacatku, ackoliv jsem clanky o nepretahovani cetla taky. Driv se pretahovalo a chlapecci problemy s pindikama nemeli, ted je moda nepretahovat a problem ma pomalu kazdy druhy...

puhelin
11. kvě 2020

@zuzita15 S 5. bodem souhlasim do posledniho slova. Asi bych take podlehla nepretahovani, ale presvedcil me manzel, ktery sam zazil "zakrok" od sve pediatry a tu bolest si bude pamatovat cely zivot. Takze se toho u syna ujal sam a jde to dobre.

olga_
11. kvě 2020

@zuzita15 Ale nepřetahovat = nepobízet k tomu dítě samotné! Neznamená to nechat být, nezajímat se, nevysvětlit/nevysvětlovat dítěti...

puhelin
11. kvě 2020

@olga_ Tak to asi bohuzel dost rodicu nepochopilo, protoze nepretahovat pro ne znamena vubec na to nesahat.

olga_
12. kvě 2020

@puhelin To už je věc druhá.

zuzita15
12. kvě 2020

@olga_ jj taky bych rekla, ze to hodne rodicu pochopilo jako nedelat nic, bohuzel

syrinxka
12. kvě 2020

1.do tě doby, dokud děti jen ležely. Jakmile začaly lézt, klecet apd tak jsem měla strach aby nespadly a dala postýlku níž.
2.od narození měly tenoucky polštářek
3.zacinala jsem mrkví, dýně, brambor,hrášek, brokolice....
4. Obden koupu do té doby, dokud se děti nezaspini. Jsou dny kdy jsem se začínajícími příkrmy, po obědě musela děti okoupat protože bylo jídlo všude. Prostě podle vlastního úsudku,jaky měly den. Jestli se valely v písku, jestli je horko a potily se nebo jen seděly doma.
5. Mám holku a chlapeček teprve bude mít rok. Tak nevím, zatím s pindou nic dělat nemám dle dr. Ale tahá si ho dost sám 👀

laloogrey
13. kvě 2020

1. Pokud myslíš zvýšenou polohu pod hlavou (tzn. matraci jakoby z kopce), tak tu jsme dali na rovno až dnes (malá má 4 měsíce a 5 dní), protože tím, jak se v postýlce už dost mrví, tak jsem ji ráno našla vždycky v nohách 😀 Jinak pokud myslíš zvýšenou polohu tak, že je na prvním stupni polohování postýlky, tak tu mám v plánu snížit až v době, kdy si malá začne klekat nebo se nějakým způsobem bude snažit zvednout se a bude riziko, že by přepadla...
2. Zatím spinkáme v hnízdečku, které jsem v nohách už nechala rozepnuté, a pod hlavičkou má pouze plenku pro případ, že by si ublinkla. Polštář ještě nějakou dobu nemám v plánu dávat.
3. My jsme začali s příkrmy zrovna toto pondělí 🙂 Zatím baštíme dýni, pak máme plán pokračovat mrkví, hráškem, brokolicí. Každou zeleninku po dobu čtyř dní. Pak k tomu začneme přidávat masinko a brambor. A až tak za měsíc a půl zkusíme ovoce.
4. V porodnici nám říkali, že stačí koupat 1x nebo 2x týdne. Zatím koupeme dvakrát týdne a stačí to. I když malá koupání miluje 🙂
5. No a s touto otázkou vám bohužel neporadím, protože máme holčičku 🙂

alcar
14. kvě 2020

1. zvysenou pod hlavou (naklonenou rovinu) jsme meli do vymizeni refluxu (cca pul roku) a zvysenou pozici postylky taky asi do pul roku (nez si zacaly decka klekat).
2. asi v roce
3. u dcery mrkev a brambor, u synu dyne hokaido. Nejak jsem se s tim neparala. Kazdy den jsem zkousela neco noveho, i kombinace. Po mesici uz urcite dostali i maso (i ryby) a ovoce. Vajicko (bilek i zloutek) jsem davala taky pomerne brzy.
4. jak kdy. Nekdy i 1x za tri dny. Dodnes (pokud nejsou vylozene jak cunici) koupu ob den.
5. pretahovala jsem u obou kluku od narozeni a v roce uz meli krasne pretazeno. Vse bez komplikaci. Ted na trilete prohlidce jsem byla pochvalena, ze jsem jim udelala pekne pindiky. 😃

elinkav
14. kvě 2020

1. Než si dcera začla sedat a klekat.
2. Polštář měla od roka, ale takový ten malinký a nízký, co byl k peřince. Má ho do teď (3 a půl roku)
3. Dýni, mrkev, prostě zeleninu...
4. Koupali jsme denně od porodnice.
5. Naštěstí řešit nemusíme 😆

lula86
15. kvě 2020

1. Od 6m kdy se syn začal plazit, přetáčet na všechny strany a chytá se rukama za všechno. 2. Nedáváme a je nám 7 měsíců (máme polštářek pandí ale ten jsme dávali jen do kočárku kvůli hlavičce). 3. Začali jsme ve 4 a půl měsíce zeleninou - první měl syn dyni. 4. Koupeme od narození 1 týdně, později se nám udělal ekzem na tvářích takže se ani nedoporučuje moc koupat. Když je nějaká nehoda... vezmu žinku a otřu problémova místa. 5. Nepřetahujeme (dříve se to dělalo) není to třeba tak brzy, něco jsem si o tom studovala a většinou se pomáhá až od roka dítěte když je nějaký zádrhel.