Zácpa u novorozence. Zkušenosti?

tynak4321
18. lis 2020

Ahoj, mám doma 3.týdenní holčičku a myslím si že jí trápí zácpa. Prdiky má občas taky ale to se vyprdi a je to lepší.. u tohoto sice kaká každý den, ale několik hodin denně prostě tlačí a nic z ni nejde pak už je zoufalá a pláče, možná ji to i bolí. Přitom stolice je pak řídká. Je plně kojená a prospívá. Četla jsem o něčem co se jmenuje “infantilní dyschezie” a prý je to právě jakoby zácpa, kdy je stolice normální a dítě prospívá atd. a je to u dětí do 6 měsíce, každopádně to prý nevyžaduje léčbu a zmizí to samo, jenže malá se trápí a ja bych ji chtěla pomoc jen nevím jak.. zkoušíme různé cviky s nožičkama, nošení v klubíčku a nic nezabírá. Jednou jsem ji nosila par hodin v šátku a to se pak vykakala krásně, jenže ne vždy chce v šátku být.. nemáte s tímto někdo zkušenosti ?

elesse
18. lis 2020

Podle popisu mi to prijde spis jako bezne boleni briska novorozence...

dominge
18. lis 2020

To spíš bude bolení bříška. Já používala nahrávací polštářek s peckamy od třešní a nemůžu si ho vynachválit. Pomáhal opravdu hodně.

mamikry
18. lis 2020

@tynak4321 Jestli kaka normalne, tak to budou nejspis prdiky, ty se bohuzel musi prezit. Muzete ji ulevit tak, ze budete masirovat a nahrivat brisko, po kojeni davejte poctive odkrkat. Muzete davat i Espumisan a nektera probiotika, tusim Biopron je od narozeni, nebo Bio gaia kapky, poradte se o tom s pediatrem. Probiotika muzete brat i vy, jestli je kojena, nebo zkusot pit fenyklovy caj. Nekterym detem pomaha poloha na tygrika. Kdyby hodne plakala, muzete ulevit rektalni rourkou, ale ta se moc nedoporucuje.

tynak4321
autor
18. lis 2020

Dobře, moc vám děkuji 😊

elesse
18. lis 2020

A jinak, u nas to fenyklovy caj spis zhorsoval, zabiral Balonix

rejalin
18. lis 2020

Ja bych zkusila dávat nějaká probiotika (BioGaia je docela drahá, jsou i levnější varianty, zeptej se v lékárně 😉). Potom jsou kapičky babycalm a nebo espumisan ( nám lépe zabral ten espumisan). Párkrát, když malý hodně plakal a tlačil, tak jsem používala rektální rourku (podle mě když ji budeš používat výjimečně, tak je to naprosto v poho). A pak jsme každý den cvičili a masirovali, dobré je i vaničkování. Jinak teď má malý 4m a hooodne se to zlepšilo, v podstatě už nepoužívané nic 🙂

jakreb
18. lis 2020

@tynak4321 Ak je plne dojcena nemusí kakat aj 10dni a viac. To bude skor brusko.
Aky davas vit.D? Vigantol? Vysad a uvidis. Nasad iný.

tynak4321
autor
18. lis 2020

Biogaiu i espumizan bereme už přes týden, možná se to trošku zlepšilo, ale nijak výrazně, každopádně jsem od kamarádky slyšela že ta biogaia má efekt až třeba za 14 dnů než se ve střevech vytvoří správná mikroflora 🙂 dnes jsem použila rektální rourku, ale bez výsledku. Mala dneska strašně plakala, už jsem nevedela co s ní a jelikož je asi trošku nastydlá ( je zahleněná) napadlo mě že má teplotu, tak jsem ji ji přes zadeček změřila. Teplotu neměla, ale jak jsem vytáhla teploměr vykakala se a bylo po řevu.. no už se těším, až tyhle problémy s bříškem přestanou..

tynak4321
autor
18. lis 2020

@jakreb a nevíte jestli to musím řešit s lékařem nebo stačí v lékárně se poradit ?

jakreb
18. lis 2020

@tynak4321 Co konkrétne? Vit. D? Je to výživový doplnok k tomu nepotrebujes lekára