Může být nevlatní otec dodatečně dopsán do rod. listu?

alterna
25. kvě 2010

Mam holky dotaz. Zjistila jsme že ma sestra ma jineho otce než ja. Nikdy sveho biolog. otce nevidela. S nasim tatkou zije od 6 let. Jak je mozne ze ma sveho jakoby nevlsatniho otce v rodnem liste?Jde to dopsat později?diky

moravanka
26. kvě 2010

treba ji tatka adoptoval.

allen1
26. kvě 2010

jj, jde to dopsat později a přesně jak píše Moravanka, zapíšou i nevlastního otce.

alterna
autor
26. kvě 2010

diky za odpovedi

haninka1987
13. čer 2010

Jiné takové téma jsem tu na koníkovi nenašla, tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s dopsáním otce do rodného listu, jestli je to chvilková záležitost nebo musí proběhnout nějaký soud, jestli se za to platí... Jde o to, že mám dceru, která nemá v RL zapsaného otce, jako tatínka bere mého nynějšího partnera a protože teď budeme mít druhé a potom se chceme i vzít, tak bychom chtěli, aby dcerka měla mého nynějšího partnera zapsaného i v rodném listě, abychom měli potom všichni i stejné příjmení a obě děti stejná práva. Dík předem za odpovědi.

frisbee
13. čer 2010

haninka...já už jsem starší,ale moje matka se vdala,když mi bylo 7 let a dostala jsem nový rodní list s příjmením po nevlastním otci,i když mě nikdy neadoptoval,jenom mi dal svoje jméno.
Bohužel to nestačí na to,aby dítě mělo stejná práva,jako jeho vlastní,buď musí být osvojeno,nebo uvedeno v závěti,určitě ti poradí na matrice. 😉

haninka1987
15. čer 2010

@frisbee Takhle to měl i můj taťka s dědou, měl po něm jméno, ale v RL dál biologického otce. Přítel by si chtěl malou přímo osvojit. Nechceme, aby mezi dětmi byly nějaké rozdíly.

frisbee
15. čer 2010

@haninka,právě...když nevlastní otec zemřel,vůbec se mě netýkalo dědické řízení..já nejsem na peníze,jenom si člověk připadá jako kdyby do té rodiny nepatřil..i když já byla od 13.ti u babičky,ale fakt je to lepší,aby si malou tvůj přítel osvojil..je to takové spravedlivější pro vás,i pro tu dětskou dušičku 😉

hakanka
15. čer 2010

ahoj, myslím, že to co chceš se odborně nazývá "nepravá adopce manželem rodiče" je to popsáno např. tady http://www.viod.cz/editor/assets/download/osvoj... .doporučuji obrátit se o radu oddělení sociálně právní ochrany dětí, tam by ti měli přesně poradit, jak postupovat dál.

ria80
15. čer 2010

Tady v tom letáku jsem nic takového nenašla,ale taky bych o tom ráda něco věděla.Ale tedaa,nikdy jsem to neslyšela.

hakanka
17. čer 2010

Z letáku: Nepravé osvojení manželem – manžel osvojí dítě druhého
manžela (jedná se tedy o nevlastního otce či matku)
(druhá strana 2. sloupec dole). Teda uznávám, že toho tam moc není. Myslím, že podmínky jsou víceméně stejné jako pokud chcete adoptovat cizí dítě - tj. bud dítě nemá biootce v rodném listě nebo se musí prokázat nezájem biootce o dítě (nezájem - viz leták), v každém případě rozhoduje soud. Ale poradit by měli na úřadu obces rozšířenou působností, tam rozhodují o klasických adopcích, tak by měli poradit si s tímto (na oddělení sociálně právní ochrany dětí, někde to mají pojmenované jako oddělení péče o děti a mládež apod).