Otec po rozvodu braní dceři (ve střídavé péči) ve sportu

novaa
11. zář 2016

Dobrý večer všem,
mam po rozvodu dceru ve střídavé péči od neděle do středy u mě a u otce od středy do neděle jednou za 14 dni (tedy u mě 9 dni, u otce 5) Od 4,5 roku se dcera věnuje gymnastice moderní. Je velmi šikovná a nadaná.
S otcem byl vždy problém any ji do kroužku vůbec vodit, ale poslední 2 roky se to zlepšilo a celkem nebyl problém.
Nyní ovšem opět nastal problém. Dcera sama projevila zájem (má 9 let) o přestupu do profesionálního klubu, kde by mohla reprezentovat časem českou republiku a věnovat se gymnastice naplno. Byly jsme se tam spolu podivat a tam byli z dcerky nadšeni a chtěli, aby nastoupila ihned od pondělící. Dcera se ve čtvrtek velmi těšila, vezla jsem ji poté na techto víkend k otci, kde jsme ho seznámily se situací a dcera ho velmi přesvědčovala jak velmi tam chce. Byla ode mne informována, jak moc by to bylo narocne, tréningy denne, žádný čas na kamarády, i přesto tam velmi chtěla.
Dnes se ovšem vrátila od otce s přesvědčením ze už tam nechce, postupně jsem z ni dostala, že celý víkend otec říkal dokola negativa proc tam nemá chodit a ze on chce aby to zůstalo jak je to ted . Ze to bude časově moc narocne atd.Přitom ja jsem navrhovala pouze ať to vyzkouší a muže kdykoli odejít pokud to z jakéhokoli důvodu nepůjde.
Ona se vrátila a říkala že on ji přesvědčil ale ze tam opravdu chce.
Nevím co dělat, jak to vyřešit a zda ji tam mužů dat proti jeho vůli 😲
Děkuji za názory.

ahojslepice
11. zář 2016

ahoj. nezlob se na mne ale celá ta zprava je zmatečná. nemohu Tobě nijak pomoci. napiš vice o financích. jak se podílíte. a jak vzdalený je ten klub. a jak je na tom tvůj bývalí

novaa
autor
11. zář 2016

S financemi to nemá nic společného. Klub je ve stejném městě jako gymnastika kterou navštěvuje, jde o to ze otec si nepřeje aby tam dcera hodila protože tréningy nebudou 3x týdne jako doposud ale denne protože jde o vrcholovy sport. Jde o to ze braní dceři dělat něco, co by si přála dělat a zda má na to právo.

ahojslepice
11. zář 2016

v právu se až tak nevyznám. ale selský rozum říka že dcera na to právo rozhodně má. jde o to, co otci opravdu vadí. bojí se snad o dceru že jí bude někdo v klubu obtěžovat? nebo jí to dělá schvalně?

andelka
11. zář 2016

Z jakého důvodu brání? Ono já mám osobně názor že vrcholově děti sport dělat nemají a nechtěla bych aby se to týkalo mých dětí. Denně treninky mi přijdou zatěžující. Bála bych se že toho bude na dítě moc,ze utrpí škola,ze nebude mít čas na více zájmů,na kamarády..
Vadilo by mi kdyby si někdo myslel že prudim jen tak.

bledulka84
11. zář 2016

A neboji se treba i o jeji zdravi? Zrovna gymnastika s kazdodennimi treninky uplne nejzdravejsi nebude.

novaa
autor
11. zář 2016

Ja to chápu a vše jsem dceři vysvětlila, problém je že ona to sama velmi chce.Je od malička ctižádostiva a já i přes všechny důvody které pišete ji v tom bránit nechci.Už nyní trénuje 4x týdne a žádná újma se nikde neprojevila (zatim) a jak říkám, mohlo by se to zkusit,ono skončit muže vždy ale čas zpět nevrátíte a já nechci,aby mi vyčetla, že jsem ji tuto šanci neumožnila využít.

ahojslepice
11. zář 2016

nojo ☹ tohle mě nenapadlo.. to je pravda že děcka by se neměli přetˇežovat. snad mu jde jen o to

novaa
autor
11. zář 2016

On to sice tvrdi že mu jde o zdraví, už ovšem ted trénuje 4x týdne takže už má hodně natrenovano .Ale bohužel z toho co říkala dcera mu jde spíše o to,ze to zabere mnohem více jeho času, když je u něj. On odjakživa nesnáší jakoukoli změnu a zásah do plánu a programů na který je zvyklý.

novaa
autor
11. zář 2016

Když to to dítě baví a sama to chce,co s tím? Cítím se velmi rozpolcena do všech stran.

andelka
11. zář 2016

@novaa osobně bych 4x týdně už brala jako maximum. Takže ne že je to jedno. O stupeň vyšší level je obvykle znát.
Jeden rodič nemůže jen tak druhému zasáhnout do života,rezimu,pece,zvlast když je na to citlivý. Zrovna tohle by byla třecí plocha i kdybyste nebyli od sebe.
Rozhodování je těžké,protoze to fakt není jen pozitivní.

ahojslepice
11. zář 2016

😖 nemohu Ti radit naše děcka si prošli taky sportem ale vydrželo jim to tak rok. a obě jsou zdravé.

novaa
autor
11. zář 2016

No Já jsem v situaci,kdy s tím přišlo dítě samo .Také neuznávám rodiče, které přes svou ctižádostivost nutí děti ke sportu.Akrat u nás je to jina situace a já se snažím dětem vyjít vstříc, pokud je to v mých silách. Vím, že kdyby bylo na mě, nechala vzhledem ji to aspoň vyzkoušet, ať se rozhodne, zda to chce dělat nebo ne.

novaa
autor
11. zář 2016

Oprava: nechala byCh ji to aspoň

westie
11. zář 2016

@novaa Pokud je to u nej o case, ze mu to narusi plany, a dceri o to tak jde a ty ji v tom chces podporovat, tak bych se mu nabidla, ze ji tam budes kazdy den vozit ty, aby to jeho plany nenarusilo.
Pokud bude argumentovat zdravim ditete a dobrymi umysly, tak si myslim, ze nic nezmuzes, nez se dohodnout - ma preci stejne pravo mluvit do zivota dcery jako ty. Kdybyste nebyli rozvedeni a on jako otec nesouhlasil, tak to taky muzes resit tak maximalne domluvou...

danyysek
11. zář 2016

U tebe je 9 dní, u něj 5? Jestli to chce dělat ,já bych ji nebránila. Holt když bude u tatínka, tak asi párkrát trénink vynechá a půjde jen 1, jestli mu jde o čas strávený s ní. A zkusila si mu říct, že mu to třeba jednou bude vyčítat, že jí to zpětně bude mrzet?

Za vyzkoušení nic nedá. Jestli ji to baví, aŤ to dělá. Ikdyž sporty můžou vést ke zdravotním problémům, je škoda dětem v nich bránit, aby dělali to, co sami chtějí....Vždycky může sport změnit, snížit trnéniky nebo cokoliv. Je to krásné, že chce něco dokázat a ví to už v 9 letech 🙂

japona
11. zář 2016

@novaa Zkuste si s otcem a dcerou spol sednout a domluvit se. Uvidíte, zda mu jde o zdraví nebo skolu, aby dcera stihala nebo je jen liny ji vozit..

suzanna123
11. zář 2016

A nebylo by lepší si promluvit přímo s ním - co proti tomu má a jestli by to šlo vyřešit? Pokud se mu nechce ji tam vodit, můžete to zkusit zařídit, aby ho to nezatěžovalo, pokud si myslí, že to pro ni není dobré, zkuste ho přesvědčit o opaku. Ale rozhodovat o dítěti byste měli společně - tím spíš, když ho máte ve střídavé péči. Nedovedu si představit, že by v takové situaci na mě můj muž vytasil právníky a prosadil si svou vůli mně navzdory

novaa
autor
11. zář 2016

Bohužel s nim je velmi těžké pořízení ,sedli jsme si v ten čtvrtek a probrali to,on řekl že není zasadne proti.A dnes dceru dovezl a aby to nebylo na něj, že si to nepřeje ,tak ji za víkend o 100%přesvědčil aby řekla, že už tam nechce,což je pro mě největší hnus,který mohl udělat. Kdyby měl o ni starost a projevil nesouhlas s konkrétními důvody, člověk to pochopi, ale taková pospas očka to je hnus.Dcera pak říkala, že ji celý víkend přesvědčoval všemožnými negativy,aby tam nechtěla jít. Ted mi tu ale zase plakala, že tam opravdu chce jít.

novaa
autor
11. zář 2016

Podpasovka tam melo byt 😉

novaa
autor
11. zář 2016

@danyysek je sice u mě 9 dni a u něj 5 ale bohužel je to porad vedeno jako střídava pece,ač je veškera starost zařizování na mě,tak v těchto věcech právě nevím jestli to mužů udělat ač proti jeho vůli vyhovět dceri a nebrat na něj ohled.

patrusa
11. zář 2016

Jestli tam dcera chce, tak bych jo to umoznila, jestli jde jen o otcuv cas, tak bych ji tam klidne vozila sama. V gymnastice neni cas na prostoje, za rok uz ji chtit nemuseji. At to zkusi, treba si sama rekne, ze to je moc a nebo bude dobra, tak proc ji branit. Nezijeme v Cine, tady jsou treneri lidi a moc dobre vedi, ze bez kompenzace by o sportovce brzy prisli.
Drzim palce, at to otec pochopi a necha to dceru aspon zkusit.

novaa
autor
11. zář 2016

@patrusa děkuji, my si právě uvědomujeme ze 9 je už hranice ,kdy ji tam vezmou a to jen díky tomu, ze už cvičí. Je to těžké, a opravdu mi z toho není dobře, protože s ex není řeč a když si něco úmysli,tak neustoupí. Zajímalo mě prave, zda ji v tom z právního hlediska muže bránit nebo ne....

patrusa
11. zář 2016

@novaa pravni stranku neznam, ale nepochopim, jak muze rodic branit diteti ve sportu a hlavne v necem, co samo chce. Mel by si uvedomit, ze mu to jednou muze vycitat. Ze by treba mohla vyhravat velke medaile a nude mit treba diky nemu prd. Dale bych argumentovala tim, ze sport ji provede pres slozite obdobi puberty, ktere se blizi. Zkuste zavolat ny nejakiu bezplatnou linku, meli by vam s pravni strankou veci poradit.

vineta
12. zář 2016

@novaa Podle mě je dělání sportu na téhle úrovni záležitost, do které mají co mluvit oba rodiče. Je to už dost podstatný zásah do života dítěte, bude to mít dopad zdravotní, vzdělávací, finanční. Pokud o to má dcera takový zájem, ať hodí oko na taťku ona. Ale pochybuji, že 9 leté dítě dokáže posoudit všechny dopady. Od toho má rodiče- oba.

suzanna123
12. zář 2016

No tak by to asi chtělo si ještě jednou promluvit. Nebo jak píše @vineta nechat dceru, ať ho přesvědčí ona. Když pominu to, že i on má nárok rozhodovat o tom, co jeho dcera bude nebo nebude dělat, nedovedu si představit, jak by to v praxi fungovalo, prosadit to přes jeho nesouhlas

novaa
autor
12. zář 2016

Samozřejme nelze to prosadit přes jeho nesouhlas, ale bohužel jak jsem psala výše, jakmile má na něco svůj názor tak vás ubije argumenty a neuděláte s tím nic.Mela jsem v manželství s nim velký problém něco si prosadit (byla jsem velmi pod vlivem) a s dcerou to umí ještě lépe ,takže ji svými argumenty v podstatě přesvědčil ze je to spatne a ona projevi svá přání pouze se mnou bohužel. Byl to jeden z důvodů proc jsem od něj nakonec dokázala odejít. Bez souhlasu jsem si nekoupila ani rasenku. Ničí mě pocit ,ze ma takový vliv na rozhodování dcery a ze nakonec ona udělá jen to co on ji řekne o přesto že si přeje něco jiného.

danfal
12. zář 2016

@novaa synovec je hokejista a od 9 let, trenuje kazdy den. Stale ho to bavi, kamarady taky ma. Pokud chce sama, nebranila bych ji.

patrusa
12. zář 2016

ja se svoji povahou bych otci rekla, ze to dceri dovolim zkusit, treba na pul roku a pul roce se uvidi, jestli je opravdu tak dobra a muze z ni byt reprezentantka. Me prijde od otce sobecke, ze ji to dovolit nechce. Predpokldam, ze trenink je 5x tydne, ne? Vzdyt o nic zatim nejde a zbytecne ji podsouva sve nazory. Deti se maji podporovat ne zastrasovat, ze to nepujde a ja nevim, co jeste ji nakecal.

sesla bych se s otcem ditete a domluvila s nim, ze se to zkusi a po pul roce az roce si zase sednete a proberete, jake to ma dopady. Dite je na prvnim stupni ZS, zatim o nic nejde.

Podporte svou dceru!

novaa
autor
12. zář 2016

@patrusa to jsem mu řekla, dnes jsem se dozvěděla, že během toho patku kdy dceru mel stihl jít za ucitelkou do školy, co si o tom myslí jít do toho klubu za trenerkami a ještě nasel nějakou rodinu,jejichž dcera tam chodila a zjišťoval od nich všechny informace. Vyhnal to samozřejme do extrému a všechno je spatne .A prý když by tam chodila tak bude muset navštěvovat psychologickou poradnu a já nevím co. ...sileny proste.Bylo ode mě velmi naivní myslet si ze by ji to dovolil. Jsem v podstatě bezmocná.Mě obviňuje, že ji chci zničit dětství, a ze si snad na ni plníme nějake svoje dětské touhy.Což je samozřejme nesmysl,jak už jsem psala dcera s tím přišla sama ja bych ji to ani sama nenabídla, všechny aspekty toho jak by to bylo náročné si uvědomuji. .Nevím jestli mám silu se s nim dohadovat.Znamena to spolupráci s člověk se kterými není vůbec řeč a se kterým opravdu komunikuji pouze kvůli dceři a vždy pro řešení problému je to vyhrocene 😯

patrusa
12. zář 2016

@novaa v tomto pripade, bych mu rekla, ze to klildne budu resit soudni cestou, ja jsem proste takova. udelala bych vse pro to, aby me dite mohlo vyzkouset svuj sen.
Ano je to extrem, ale s otcem ditete neni rozumna rec, o vrcholovem sportu vi evidetne prd.

Jestli to dcera opravdu chce, tak udelejte cokoliv, aby to mohla zkusit