Baby signs. Znaková řeč pro děti
Ahojky, už pár měsíců zkoušíme znakovou řeč pro děti a konečně se dostaviliy první úspěchy, zjistila jsem, že nejsem jediná koho to zajímá a tak jsem se rozhodla založit diskusy kde by jsme si mohli vyměnovat zkušenosti a chlubit se úspěchy.

•
29. lis 2011@sisstin ja pochopitelne nejsem odbornik, ale nas prcek to potvrzuje. učila sem ho AUTO - ukazovala sem jakoze volant a u toho sem delala brrmm brrm. asi tyden znakoval ten volant, pak asi dva dny oboji a pak prisel na to ze delat brrrm brrrmm je pohodlnejsi a rychlejsi a od te doby znak nepouzil. totez KOCKA. babicka mu rekla, ze kocka je čiči, tak ted misto znaku dela čiči. vlastne ma daleko radsi znaky u kterych muze delat zvuky 🙂
1
@zlilly ono to tak je...dítě nejdřív znakuje - pak říká citoslovce - pak to slovo třeba nějak komolí - a až potom je z toho výsledné slovo 😉 on ten vývoj je složitej, jen rodiče dětí, které mají ten vývoj řeči normální, to nijak extra nepozorujou, páč to jde rychle... ale já to u syna vidím 😉
@sisstin Tak my se do toho zase pustime 🙂 Mlady ma zasobu tak 50znaku a z toho tak 20-25 aktivne denne pouziva. Rad nam vyklada ruzne pribehy, ktere zazil, ukazuje hlavni znaky a my to vykladame 🙂 Tak ja ho zacne zase perovat, at to ukazuje poradne a neco noveho zaradime. Jen me teda taky prekvapuje, jak malo o tom doktori vedi, ale je to fakt skoda. Osobne si to bez znakovani u nas doma nedokazu predstavit. Nevim, jak bych se s nim domluvila
Ahoj holky, jdu jen kolem, znakovani nepouzivame - nepotrebujeme, mala hezky mluvi, ale fandim mu 😉 Jen chci doplnit, co tu psala @sisstin, ze znakovani opravdu komunikaci podporuje, protoze jak rec, tak znakovani maji stejnou podstatu. Odborna lingvistika (znam ze studia anglistiky 😉 ) chape rec/jazyk jako system znaku - hlasky, slova, vsechno jsou to znaky fungujici v urcite hierarchii, jsou to znaky pro urcitou vec (hlaska pro pismeno, slovo pro vyznam atd.), pouze je vyslovujeme hlasem nebo piseme pismem - pro znakovani pouzivame misto toho ruce. Stejne jako pr. neslysici. A treba ruzna gesta, mimika, pohyby rukou jsou s reci propojene a z nich se rec puvodne vyvinula 😉 V mozku jde vzdy o totez - sdelit, komunikovat. Urcite je to fajn pro deti, ktere moc nemluvi, nehlede na to, jake problemy zpusobuje batolatum to, kdyz se nemohou dorozumet, sdelit neco, to je pak nekdy mazec 😃 Rec je prirozena, kazde zdrave dite (bez poruchy reci) zacne mluvit, nezustane u znakovani 😉
ono všechno souvisí se vším, zrovna ta motorika s řečí hodně...čiže znakováním si dítě procvičuje jemnou motoriku 🙂
my jsme neznakovali, než jsem se k tomu dostala, tak syn začal mluvit..takže my hlavně podporujeme verbální komunikaci ted, on je ukecanej od přírody..ale holt ta řeč je taková, jaká je :-p
ale jestli ještě někdy budu mít dítě, tak určitě se znakováním začnu už někdy od půl roku x-) musí to bejt suprový se domluvit už s takhle malým prckem x-)
my jsme neznakovali, než jsem se k tomu dostala, tak syn začal mluvit..takže my hlavně podporujeme verbální komunikaci ted, on je ukecanej od přírody..ale holt ta řeč je taková, jaká je :-p
ale jestli ještě někdy budu mít dítě, tak určitě se znakováním začnu už někdy od půl roku x-) musí to bejt suprový se domluvit už s takhle malým prckem x-)
Ahoj, já jsem se se znakováním setkala prvně u syna své kamarádky asi před 2-3 roky a docela nás to oba oslovilo, takže se s manželem těšíme, že určitě budeme znakovat. Teď jsem zase zažila dvě podobně staré děti (asi 1,5-2 roky), jedno znakující a jedno ne a úplně jsem si užívala toho, jak je to se znakujícím dítětem lepší domluva... Tak jen právě váhám, kdy začít... nejraději bych co nejdřív s tím, že samozřejmě dítě začne reagovat později, ale zase se říká, že tak rodiče mohou ztratit motivaci (když chybí ta zpětná vazba), tak nevím - zdá se, že tady většina zmíněných dětí začala znakovat někdy kolem toho 10. měsíce... @sisstin Ty bys do toho šla už od půl roku?
@rebelie tak v půl roce určitě dítě reagovat nebude, nicméně na ten znak by už reagovat mělo (jako že bude chápat jeho význam, a tím se zlepšuje i porozumění řeči) 😉 kdy se začne dítě "chytat" záleží na tom, kdy bude mentálně připravené na nápodobu 😉
jako se synem by nešlo znakovat do dvou let, u něj prostě celková nápodoba nula nula prd...ale my měli ze začátku těch problémů víc, které se teda podařily naštěstí do tří let odstranit 🙂
jako se synem by nešlo znakovat do dvou let, u něj prostě celková nápodoba nula nula prd...ale my měli ze začátku těch problémů víc, které se teda podařily naštěstí do tří let odstranit 🙂
@rebelie já už se taky těším až budu znakovat s malým, líbí se mu teda když mu ukazuju ruce nebo tak, ale myslím že by moc nevnímal nějaké konkrétní znaky.... I když je fakt že takový znak mlíčko by ho mohl zajímat rychle 😉 ale co se týče ostatního na zpětnou vazbu by se čekalo dlouho a to by mě asi demotivovalo. Však uvidíš když se ti do toho bude chtít brzo proč ne 😉 S dcerou jsem začla kolem 8 měsíců, asi v roce měla znakovací boom a po 18 měsících co se jí začal rozvazovat jazyt téměř úplně přestala znakovat, prostě nezájem takže to trvalo krátce ale pomohlo nám to s domluvou výborně.
Jinak přeju pohodový porod 🙂
Jinak přeju pohodový porod 🙂
@rebelie my jsme zacali znakovat nekdy v 8m, ale reakce temer zadna. Kolem 10m jsme zacli trochu intenzivneji a odezva byla tak do 14dni a pak v nasledujicich 2-3m se naucil tech 50znaku. On ale byl s jemnou motorikou na stiru docela dlouho, az nekdy v 13m zacal konecne delat pacipaci :-N
@sisstin Dneska jsme zacali trochu ipravovat znakovani, naucil se 2 nove znaky a velky uspech mame, ze uz konecne umi udelat jak dela ovecka "meee" a ovecka "beee". Dokonce i poprve vypustil neco jako mnau, kdyz videl kocku, tak snad to s nama nebude tak horke 🙂
@sisstin Dneska jsme zacali trochu ipravovat znakovani, naucil se 2 nove znaky a velky uspech mame, ze uz konecne umi udelat jak dela ovecka "meee" a ovecka "beee". Dokonce i poprve vypustil neco jako mnau, kdyz videl kocku, tak snad to s nama nebude tak horke 🙂
Tak je mi jasné, že k aktivnímu znakování musí dítě mentálně dozrát a že je to taky otázka jemné motoriky a těžko dopředu předvídat, jak na tom naše dítko bude... ale říkám si, že když začneme dřív, mimčo si bude rychleji osvojovat znaky v momentě, kdy na to bude mít... no, uvidíme, jak to všechno bude - zatím mám od Ježíška slíbenou základní sadu materiálů + 2h kurz, tak až se trochu oklepeme, tak tam s manželem zajdeme, a pak třeba postupně budu zkoušet úplně základní znaky a víc až ve chvíli, kdy na to dítě bude víc reagovat...
Ahojte, my jsme na znakovacím kurzu byli asi před 3týdny a první znak co nám malý začal ukazovat, je "hotovo" u jídla. Na radu lektorky zkoušíme základní znaky - ham (jídlo), pití, mlíčko, ještě a hotovo. Pak občas znak pro bolí když mě mrňous bouchne.
Každopádně už se moc těší, až si pokecáme 🙂
Každopádně už se moc těší, až si pokecáme 🙂
Ahoj holky, máme první úspěch - SVĚTLO. Znakujeme necelých 14 dní, přijde mi to nějak brzo, ale dneska mě malá přesvědčila, že je to opravdu "ono". Už tak dva dny zpátky se pokoušela opakovat, když jsem rozsvítila a zaznakovala. To jsem si řikala, že je to náhoda. Dneska jsme byli u babičky, babča rozsvítila a Verča hned koukla na lustr a zaznakovala 🙂. Doma mi udělala to samé v jídelní židličce. Už teda bylo rozsvíceno a ona se jen tak otočila hlavičku směrem ke světlu a zaznakovala a krásně se u toho na mě smála 🙂.
Ještě zkoušíme jídlo a hotovo. Pak žirafu a psa, ale tyhle znaky vypustim a nahradim je něčím jiným. Malá ještě nesedí, takže ze znakování psa ještě stejně nemůže nic pochopit, když jí mám na ruce, ukazuju psa a u toho si bouchám do stehna. A žirafa mi zase přijde dost podobná jako pápá a světlo - už by to byl třetí znak s rukou nahoru, nechci jí to motat.
Ještě zkoušíme jídlo a hotovo. Pak žirafu a psa, ale tyhle znaky vypustim a nahradim je něčím jiným. Malá ještě nesedí, takže ze znakování psa ještě stejně nemůže nic pochopit, když jí mám na ruce, ukazuju psa a u toho si bouchám do stehna. A žirafa mi zase přijde dost podobná jako pápá a světlo - už by to byl třetí znak s rukou nahoru, nechci jí to motat.
@martinka.pida Tak to jste fakt šikovné 🙂 My jsme teď zvládli 3. znak (Světlo). Už umí STROM a OPICE. Teď zavádíme AUTO a PÍT.Psa jsem ani nezkoušela, arotože už asi měsíc pro něj má svůj zvuk, takže znak je zbytečný.
@sova33 Děkujem 🙂. Na jiný znak mi ale nereaguje vůbec. Jen to světlo, to jí fakt šlo hned a taky ho teď hodně moc používá a krásně zdokonaluje pohyb ručičkou podle mě 🙂. Sama si ještě zavedla svůj znak, když už nechce jíst, to jsem teď vypozorovala. Myslim, že se takhle ukazuje znak "STOP". Já jí pořád ukazuju "hotovo" a ona si potvůrka vymýšlí svoje znakování 😃.
No vidiš, na znak stromu se musim podívat, ty malá miluje a mě to vůbec nenapadlo 😉 .
Za jak dlouho se malej naučil strom a opici 🙂?
No vidiš, na znak stromu se musim podívat, ty malá miluje a mě to vůbec nenapadlo 😉 .
Za jak dlouho se malej naučil strom a opici 🙂?
@martinka.pida Strom byl první a trval přes měsíc, ale pak ty další dva docela rychle (do týdne). Problém je, že třeba ten strom ukazuje zvednutou rukou se zavřenou pěstí a vypadá to, jako když ukazuje, jak je veliký. Správně by měla být ta ruka rozevřená, ale snad k tomu dospějeme. Stejně tak to SVĚTLO, umí ho už pár dní, ale já jsem si pořád myslela, že dělá pápá :-N, zatím to u něj totiž takhle vypadá. Jedině ta opice se nám zatím s ničím neplete 😃
@vbrnka my používáme znak tak, že před sebou spojíme ruce a mávneme s nimi do stran. Mrňous s nimi jen mává horizontálně před sebou (nějak nevím jak to líp popsat).
Pak se mi podařilo najít i tohle http://www.babysignlanguage.com/dictionary/f/fi...
Pak se mi podařilo najít i tohle http://www.babysignlanguage.com/dictionary/f/fi...
@vbrnka ja pouzivam zna z http://www.znakovanismiminky.cz/index.php?disp=... malikova hrana jedne ruky klepe do dlane druhe ruky. Znak co psaly holky je u nas pro "neni", mlady si to tak nejak vymyslel sam.
Ahoj, líbila se mi vaše diskuse, tak jsem si podle napsaných angl a českého odkazu napsala pár znaků. Dnes jsem hledala, jak se řekne "nočník" a "ještě" jednou rukou. Mrňousovi je 7M, a zatím používám: stačí, ještě, jídlo, mlíčko, a občas máma, táta, ty mi přijdou trochu legrační, a pak ještě "králíček" - dělám uši oběma rukama, nikde jsem králíčka nenašla, je to naše oblíbená hračka🙂
Začni psát odpověď...

Odešli