Nechce být na bříšku. Co s tím dělat?

eva265
30. říj 2007

Synovi jsou skoro 3 měsíce a vůbec nechce být na bříšku. Vždycky začne po chvilce hrozně brečet. Doktorka mi řekla, že i tak ho mám na bříško často dávat. Včera ale z toho dostal takový záchvat, že byl ještě asi 1 hodinu na nás naštvaný. Stačilo, aby jsme se na něj podívali a hned zase spustil. Když ho chovám čelem k sobě, tak hlavičku hezky zvedá, ale když si s ním tak lehnu, hned začne vyvádět. Nevíte co s tím mám dělat?

terra
30. říj 2007

Moje Terez má 5 měsíců a tuto polohu teda přímo nenávidí. Absolutně nechápu,jak mohou některé děti na bříšku spát 😒 Ani koníky s oblibou nikdy nepásla. No a teď,když už se otáčí a umí to pouze ze zad na bříško,tak je to šrumec. Celé dny nedělám nic jinýho,než že jí přetáčím nazpět,bo na břiše řve jak tur. Takže také toužím po nějaký radě 🙂

kristi
30. říj 2007

evi, nech ho..on na to casem prijde,nase Mia taky nerada,ale v nejakych 5-6 m se to zmenilo a ted je na brisku cely den...

zevina
30. říj 2007

Eva, nějak to překonejte, dej ho třeba na stůl a sama si klekni před něj, ať na tebe vidí, povídejte si, dělej opičky a pomalounku dobu strávenou nabříšku zvyšujte. Je to poloha pro dítě a jeho další motorický vývoj nesmírně důležitá, tříměsíční dítě by už mělo koníčky pást naprosto s přehledem, dokonce by tak mělo trávit až zhruba polovinu bdělého stavu (jen ne bezprostředně po jídle)

chaluska
30. říj 2007

Evi, náš taky skoro tříměsíčné synek nemusí tuhle polohu. Dávám ho jen na chviličku než se začne čertit. Neřeším to. Není tabulkové dítě. Bude to prostě zvládat třeba za měsíc za dva. On se zvedá do sedu, to zas jiné děti v jeho věku nedělají. 😉 Každé dítě je jiné.

ronie
30. říj 2007

zevina souhlas-mělo by tak trávit většinu času co je bdělý.

evo zkuste taky trénovat na míči a pořád ho dávat na bříško aby natrénoval svaly a bylo mu to příjemné. Ve 3 měsících by opravdu měl pást dobře a to nepásl doteď nebo se to změnilo? Jesi s tím má od mala problém pak nechápu, že to vaše mudra ještě neřešila..nebo chodíte na neurologii? Z jaké jste části prahy?

janula319
30. říj 2007

ahoj holky, nemám zatím s vlastním dítětem zkušenost, ale podle vyprávění mé matky jsem tuhle polohu taky nesnášela ( a nesnáším jí do dnes 😒 ) Nutit mě nemělo smysl, byla jsem nepříčetná.

schnek
30. říj 2007

Holky, můžete mi některá poradit, jak mám pomoct Ondrovi? polohu na bříšku miluje, ale umí jenom se udržet na loktech, ne na natažených ručičkách. Už si pod sebe dává kolínka, ale když se pokusí odrazit, tak zkončí obličejem na zemi a začne se vztekat. Dá se nějak mu pomoct trénovat ty natažený ruce, nebo prostě musím vydržet a počkat, až to zvládne sám? Díky

kristi
30. říj 2007

vse chce cas, on na to prijde...

eva265
autor
30. říj 2007

Hlavičku začal na bříšku zvedat, už když mu bylo pár dní, ale vždycky při tom řval. Vypadalo to, jako kdyby mu to řvaní pomáhalo. Říkala jsem si, že se to časem zlepší, ale je to pořád stejné. To řvaní spíš ještě horší. Nechtěla jsem to moc řešit, protože každé dítě je jiné a nemusí se chovat přesně podle tabulek. To mi vlastně řekla i doktorka na první návštěvě. Včera mi ale řekla, že ho na bříško dávat musím hodně často, aby neměl problémy s krční páteří. Vždycky před něj dávám nějaké hračky a různě se pitvořím, aby měl zábavu, ale když je naštvaný, tak nic nevnímá a spíš ho to ještě víc naštve. Zevino - jsme z Nuslí. Bydlíme kousek od Synkáče.

ronie
30. říj 2007

schneku vydrž musí trénovat-jak sem pochopila tak to zkouší ale nevydrží. Tak to je pak ok-trénuje svaly na rukách.Oli taky cvičí-vydrží už na natažených trošku dýl, ale ne moc-většinou ale nedopadne nosem až na zem-zbrzdí včas 🙂

zevina
30. říj 2007

schnek, nevím jestli se nepletu, ale model pasení koníčků na plně natažených rukou je tuším až v 6m. do té doby se postupně vzpřimuje z předloktí 😉 to podle mě nemáte zmeškáno, ale třeba někdo poradí víc 🙂

schnek
30. říj 2007

on umí mít třeba jednu nataženou, ale nemá jí dopředu ale tak jako šikmo od sebe ke straně. No a snaží se, že si postrčí kolena a zkusí se odrazit. A pak reje nosem brázdy na brambory 😀

ronie
30. říj 2007

zkouší co mu tělíčko dovolí-opravdu máte čas 🙂 😉

eva265
autor
30. říj 2007

Syn se z bříška taky snaží postavit - dává kolínka pod sebe, zvedá zadeček nahoru a reje nosem v zemi. A při tom šíleně řve.

schnek
30. říj 2007

tak ještě počkáme a uvidíme. mě je ho vždycky hrozně líto, když se tak snaží a zkončí na nose.

zevina
30. říj 2007

eva, zvedání zadečku ve 3m. je chyba, možná by stačilo ho jen správně napolohovat (měla by ti tu ukázat mudra jak správně na to) špatně se to popisuje, ale kyčle by měly být přitisklé k podložce, lokty asi na úrovni ramen, ručky dopředu, pěstičky otevřené (nemá třeba loktíky moc vzadu, protože se do správné polohy sám ještě neumí dostat a tím pádem ho to nutí zvedat zadeček a přepadávat na nosánek?)

ronie
30. říj 2007

evo, ale ve vašem případě je na to brzy a to zvedání zadečku není ok, když ještě nepase s přehledem-zadeček mu čapni a přidrž při zemi, ručičky mu srovnej pod sebe do správný polohy a motivuj hračkama.
tady je trochu popsán co by měli děti umět a co rozhodně ne:
http://sedmikraska.mb-net.cz/view.php?cisloclan...

http://www.solen.cz/pdfs/ped/2004/06/07.pdf

lendy1
30. říj 2007

Ahoj holky,
ronie mám dotaz: Davča neudrží ještě v jeho věku hlavičku, koníky nepase (max 5min., ale nesmí být oblečený), cvičíme Vojtovku (zdá se mi, že bez úspěchu). I když je narozen o 6týdnů dřív a má celkovou hypotonii, myslím, že tyto 2 základní věci (udržení hlavičky a pasení koníčků) by už měl přesto dávno zvládnout. Na kontrolu k neurologovi jdeme až na 6.měsících, což se mi zdá pozdě a myslím, že u Davídka je i jiný problém, než opožděný vývoj. Jsme objednáni do Prahy do NeuroCentra, kde by ho vyšetřili. Myslíš že plaším zbytečně? Podle mě má buď nějaký neurologický problém anebo něco s krční páteří.

ronie
30. říj 2007

nebo lendy u nedonošených dětí to je všechno se zpožděním. Nejdůležitější je vydržet ve vojtovce a cvičit poctivě a často-ono to někdy není vidět, že se to lepší a pak během pár dní se posune ve vývoji skokem 😉 A pokud jste celkově hypotoničtí tak to to vysvětluje-krční páteří to určo není. Neboj určitě bude vše ok-samozřejmě vyšetření je na místě, ale myslím ,že to bude v pořádku-dej vědět jak jste dopadli. 😉 Kde je v Praze neuro centrum? To je soukr.klinika nebo soušást něj.nemocnice?

lendy1
30. říj 2007

Ronie díky,
nechtěla jsem obtěžovat tvoji mamku, určitě má mraky pacientů 😉
To NeuroCentrum je soukromá klinika někde u Vojenské nemocnice. Četla jsem dobré reference od mamin na toho dr., kterému to patří, tak uvidíme. Objednávají sice až na 1/2roku předem, ale nás vezmou nějak přednostně max do 14dnů, tak uvidíme. Někdy jsem z toho fakt už zoufalá ☹

terezkaaa
30. říj 2007

evo,my máme asi stejný problém,malej to opravdu nenávidí být na bříšku.Začli jsme kvůli tomu docházet na rehabilitace, kde nám radí jak s ním na bříšku cvičit a celkem je to lepší, ale stejně ho to po chvilce už nebaví a začne se vztekat-no ale pokrok to je...Zkus si ho pokládat na sebe, at na tebe vidí, nebo zkus s ním cvičit na gym balonu, nebo ho polož normálně na bříško,před něj dej hračky a přidržuj mu prdku.Nebo ho dej přes okraj postele-aby mu nohy visely svisle dolů a drž mu při tom zase tu prdku.Nebo mu něčím podkládej hrudníček-nejlepší je ten malý ortopedický balonek a různě ho tak na tom převaluj.Ono to chce ho spíš zabavit-střídat ty polohy, ale nedopustit, aby začal řvát,to radš přestaň a zkus tozase za chvíli.Musí ho to bavit-jedině pak se na to třeba příště bude těšit.nesouhlasím s tím jak někdo říká nechat ho tak vyřvat-tím se docílí jediného-bude tu polohu opravdu nenávidět.

ria80
30. říj 2007

Mala sice zacla zvedat hlavicku uz ve 14 dnech,ale na brisku byt nechce.Jedine tak asi minutu,pak se zacne vztekat,rvat,na brisku ji nezajimaji hracky a nic.Zveda zadecek,nohy do vzduch,tim se samozrejme prevazi a ryje nosem do podlozky.Ruce ma taky ve vzduchu,tak se houpe jen na brise.Doktorka rikala,za to zatim nevadi.Ale dobry pocit z toho taky nemam.
Ale rikam si,kazdy dite je jiny,a neznam jediny dite ve skolnim veku,ktery by nezvedalo hlavu. 😀 😀

ronie
30. říj 2007

rio ok to není to ti teda mudra poradila špatně-ručičky musíš přidržet tak,aby se o ně michalka opírala a zadeček přidržet při zemi. Nejde o to, že by nezvedala hlavu až půjde do školy, ale je to nutný pro správný postup ve vývoji-ve 3 měsících by měla umět pást hezky. Chce to jí trošku pomoct.

nikdo neříká(alespoň teda já ne🙂 nechat děti na bříšku vyřvat-to k ničemu není, ale některé děti ječí už jen když je člověk obrací a nic nepomáhá a mamky je potom na bříško vůbec nedávají takže někdy je to prostě s křikem, ale na chvilku pak vysvobodit a znovu až natrénujou bude se jim to líbit.

jinak terezka poradila dobrý tipy na trénink 😉

zevina
30. říj 2007

holky nesouhlasím s tím, že to není třeba řešit a od mudry je to přímo trestuhodné 😠 samozřejmě že vývojové tabulky jsou jen orientační, ale na druhou stranu je to vodítko, podle čeho si schopnosti a dovednosti dítěte ohlídat a případně s tím něco dělat, protože by z toho pak mohl být problém pro pozdější motorický vývoj a to nemluvím o problémech s páteří, které se můžou projevit až za pár let (skolioza a pod.)

jankar
30. říj 2007

eva 265
Honzík taky nechtěl byt na bříšku až do nedávna,vztekal se a plakal nebo usnul,dávala jsem ho hodně často po chvilkách,jak se rozplakal,tak jsem ho hned brala a byla jsem z toho špatná,že všechny mimča to umí a líbí se jim to,jen našemu malému NE 😒 Nevím kdy se to stalo,je to asi 14 dnů,kdy se mu to zalíbylo a pase o 106 😀 taky mi řekla doktorka aby jsme ho dávali i když se mu to nelíbí...vydrž a bude líp,je to jen otázka času až na to příjde že se mu to líbí 😉

zero
30. říj 2007

Ahoj ronie,
chtěla jsem se zeptat.Nám taky pasení na podložce moc nejde.Na bříšku je zvyklá,někdy na něm i spí,to jí nevadí ale hlavičku prostě zvednout nechce.Na 4měsíční prohlídce jsem to říkala mudr. ten ji začal všelijak polohovat a řekl mi že pevná je dost že je v pořádku.Dal si ji do vzduchu nad sebe a to hlavičku zvedá.Na balónu jí to taky jde a i se u toho někdy řehní.Ale na posteli to prostě nechce.Jinak hlavu udrží v poho na všechny polohy.Myslíš že bych s ní měla někam zajít_Každej píše jak chodí na rehabilitace nebo neurologii.Díky

ronie
30. říj 2007

zero-pokud opravdu nepase tzn.na bříšku je opená o lokty, zedeček nezvedá a ve 4 měsící by už měla i v této poloze brát hračky do ručiček a pokud zkoušíš jí v té poloze pomoci(přidržet ruce a zedeček a stejně to nepomáhá)tak bych na neurologii zašla-asi doporučí rehabilitaci-pár nějakých cviků. Ty jsi s ní celý den tak určitě víš víc než doktor, který jí vidí chvilku v ordinaci. Že je pevná tudíž není hypotonická je velmi dobře a s cvičením nebude moc práce. Také je dobré, že nemá problém na balonu-bude to spíš otázka toho, že na to nějak asi nepřišla 😉 Ona to tiž je asi zvyklá na to bříšku spát tak nechápe proč by měla na něm jako makat 😀 al umět by to měla, aby se mohla dál naučit přetočit na bříško sama atd..

zero
30. říj 2007

Na bříško už se začíná přetáčet,když byla bez plínky tak se jí to už asi 2krát povedlo.A hračky do ručiček taky bere.Jen ne na tom bříšku.

ronie
30. říj 2007

no ty hračky myyslím právě na bříšku-a když jí dáš na bříško a ukážeš jí nějakou hračku tak hlavu nezvedne?Je to divný-myslím si, že to bude taková pohodářka krapet líná. No ale když už se přetáčí na bříško sama tak co potom dělá když se na to bříško dostane?

zero
30. říj 2007

Když se přetočí na břicho tak leží a čučí a když jí to přestane bavit tak se začne vztekat.Na hračky moc nereaguje.Taky si myslím že se jí spíš nechce.Jinak je dost šikovná.