První příkrmy

dydy43
9. zář 2017

Ahoj maminky,
prosim o radu, mala ted v utery konci 4. mesic a chci zacit s prikrmama. Uz od 2. mesice je na UM. Chci kupovat od Hami prvni lzicku, na vareni si zatim netroufnu. Co jsem vycetla jako prvni se dava zelenina, treba mrkev a k obedu, tri dny stejny druh po par lzickach a pak nechat dopit UM. Co kdyz mi toho sni vic, nebude mit zacpu ci tak? Mam ji dat potom napit cajiku, nebo ji hned dat mliko? Jak ma byt prikrm teply? Neni lepsi zacit jako prvni s kasickou? Nebo mam zkusit oboje, jak zeleninu tak kasicku? A kdy se popripade dava kase? Koupeme v sest vecer, pak hned pijeme celou 180 a cca v osum chodi spat a jeste tak 120 vycucne nez usne a pak mi krasne spinka celou noc az do 7. Tak ji zkusim dat po koupani kasicku a pred spanim jeste mlicko jako je zvykla? Nebo kasi jako snidani, hned jak se vzbidi? Nebo radsi nezahlcovat novyma pocitama a zacit nejdriv s tou mrkvi k obedu a treba za tyden pridat i kasi? Kdy muzu pridat ovocne, prikrmy, musi se taky ohrivat? Je to hodne otazek, ale nechci udelat nic spatne. Predem dekuju za odpovedi 😉

frndafrrr
9. zář 2017

Určitě bych začala zeleninou, taky se vyhneš tomu, že mu po sladkém zelenina nepojede. Mrkev je ideální, klidně s bramborem, jak si psala zkoušet 3dny, pak přidat další druh, zase 3dny... Po zavedení zeleniny během pár týdnů přidat maso, teprve až bude zvládat obědy zařadila bych ovoce a kaše. Ohřívat na takovou tu teplotu těla, ani horké, ani studené, ovoce jsem neohřívala, podávala při pokojové teplotě. První příkrmy jsou 1-2-3 lžičky, denně se trocha přiďává až do plné dávky. Kaše se doporučují 2h před spaním aby prcka nebolelo bříško. A zácpa a prdíky ze začatku bude, tomu se člověk nevyhne, zažívání si musí zvyknout, tak nepanikař, když si zaprdí.

bekyc
9. zář 2017

Přesně jak je řečeno nademnou, taky jsem to tak dělala. Jen ještě doplním, že syn měl po zavedení příkrmů zácpu, takže jsem vždycky dávala dva dny příkrm, jeden den bez příkrmu (kojila jsem). Pak zase dva dny příkrm, pak den pauza. Než se mu to srovnalo. Dávej zezačátku jen ty tři lžičky. Není kam spěchat, ten můj snědl malou skleničku až tak za 2 nebo 3 měsíce. Kaši bych přidala později, ať si nejdřív zvykne na zeleninu k obědu.

cartney
10. zář 2017

Tak ja bych trosku oponovala....mrkev se často dává jako první ale nejvhodnější není může totiž způsobit zácpu.... místo ni klidně třeba dýní. Jinak množství kolik toho sní nechte na miminku. Každé dítě je jiné některé sni napoprvé celou misku, některé dlouho jen po lžičce ochutnává. Mlíčko po prikrmu vždycky nabízejte buď bude chtit nebo ne.s kaší počkejte az bude zaveden jeden denni příkrm. Ono to vypadá jako věda ale fakt není, řiďte se miminkem nic nenuťte, nespěchejte času máte dost 🙂 jinak jeste bych dodala že po zavedení přikrmu může miminko mit tužší stolici a může to trochu potrapit, ale srovna se to 🙂

hanih
10. zář 2017

Já jsem rady ohledně zavádění příkrmů čerpala hlavně tady - http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html. Je tam krásně popsané, co, kdy, jak atd., taky tabulky. Hlavně bych to moc nehonila. Myslím, že takhle malé děti mají spíš ochutnávat, než že by se rychle mělo nahradit třeba polední mléko obědem. Některé děti snědí první celou dávku, bez toho, aniž by se potřebovaly dojet mlékem, třeba až po roce. Takže bych hlavně zohledňovala, jak bude reagovat a prospívat dítě a zkoušela pomaloučku po jednom.

vaculovav
23. kvě 2019

Někde jsme četla že mléko by se měli až tak 20 minut po jídle kvůli trávení v žaludku.