Dotaz ohledně pedagogického minima

alzbetchvilicek
21. čer 2021

Zdravím, chtěla bych se zeptat zda tady není někdo takový, kdo má vystudovanou VŠ (v jiném oboru než je mateřinka) a dodělával si pedagogické minimum pro to, aby mohl učit v mateřské škole?

Mám vystudovanou střední školu s maturitou (obor sociální činnost), dále pak vysokou školu se zaměřením na andragogiku (ukončení Bc.) a teď si ještě dodělávám Mgr. v oboru sociálního pedagoga. Chtěla bych se zeptat, když si teda dodělám nějaké pedagogické minimum tak můžu v té mateřské škole pracovat jako učitelka nebo si musím dodělat VŠ?

Moc děkuji za odpovědi!

cilkat
21. čer 2021

Nenabízí vaše vš přímo pedagogické minimum? u nás (přirodovědecká fakulta) je pedagogické minimum podmíněné tím, že máte zároveň odstudovaných dostatek hodin předmětu, který chcete učit. Je to ale pedagogika pro druhý a třetí stupeň škol. Vím, že se řešilo, že z obecné biologie minimum mít můžeme (ro obor biologie a ekologie), ale z ochrany životního prostředí ne, protože tam není dostatečná hodinová dotace biologie. ... takže to chce opravdu zjišťovat podle oboru.

jajulin
21. čer 2021

@alzbetchvilicek kamarádka má vystudované učitelské obory pro 2. stupeň ZŠ, státnice z pedagogiky, titul mgr. atd. Když chtěla jít potom učit do MŠ, musela dálkově znovu studovat střední školu, tentokrát pedagogickou se zaměřením na MŠ. Je to pár let. Jestli se od té doby nic nezměnilo, tak bych řekla, že pedagogické minimum rozhodně nestačí. To se spíš týká ZŠ a SŠ.

marti89
21. čer 2021

@jajulin Kamarádka měla 2 roky zpět to samé, studovala SŠ při rodičáku.

andelka
21. čer 2021

Co jsem pochytila tak pro MŠ a první stupeň žádné minimum nestačí. Musí se dostudovat celé.

marimanta
21. čer 2021

To záleží na řediteli. Já mám speciální pedagogiku s celoškolskou působností (Mgr.), když jsem se ptala ve školce, ředitelka chtěla jen a pouze střední. Všechny paní učitelky si ji tam tehdy dodělávaly.
Jo a moje spolužačky z oboru v jiných MŠ dodnes učí.

verdos
21. čer 2021

@andelka Není to nutné. Mám první stupeň udělaný tak, že jsem ho studovala jen 2 roky (jako rozšiřující pedagogické studium na VŠ)... Ale samozřejmě tam byly podmínky, jaké obory má/může mít uchazeč vystudované.

Jinak pokud má někdo vystudovanou speciální pedagogiku se zaměřením na školy/vzdělávání, pak myslím není omezen stupeň školy a takový člověk pak má velké možnosti, kde učit...

Jinak se stačí podívat do zákona a pro MŠ je buď
- přímo VŠ se zaměřením na MŠ
- VŠ se zaměřením na pedagogiku / první stupeň / vychovatelství / volný čas a k tomu CŽV pro MŠ
- VOŠ se zaměřením na MŠ
- VOŠ se zaměřením na vychovatelství a k tomu CŽV pro MŠ
- SŠ s maturitou pro MŠ
- SŠ s maturitou pro vychovatele a k tomu zkouška (profilový předmět maturity pro MŠ)
- VŠ se zaměřením na speciální pedagogiku
- VOŠ se zaměřením na speciální pedagogiku

Vypadá to, že nemáš vystudovaný obor, který by ti umožňoval si doplnit vzděláním jen doděláním CŽV. Osobně bych šla do nějaké příjemné VOŠky a nebo pak do speciální pedagogiky (kvůli těm možnostem).

andelka
21. čer 2021

@verdos jo, to je pravda,ale u zakladatelky jsem právě nic z těch oborů,díky kterým si lze MŠ jen zkráceně dodělat neviděla.

cherie24
21. čer 2021

@alzbetchvilicek taky si myslím, že to nejde. Já jsem si to nedávno zjišťovala. Chtěla bych Mgr ještě dodělat i s pedagogickým minimem, ale do školky by mě nepustili. Jedině prý nějaké lesní eko školky nebo jiné podobné instituce, které jsou z dotací evropské unie nebo z nějakého soukromého sektoru. Ty jsou některé trošku jinak vedené a nejsou spravované jako klasické školky, tak jedině tam by to prý mohlo vyjít.

verdos
22. čer 2021

@cherie24 Pokud se něco jmenuje lesní školka, resp. lesní mateřská škola, tak je stopro vedená v rejstříku MŠMT a musí dodržovat zákonem daný rámec (tedy jak pro vzdělávání dětí, tak určité kvality zázemí a samozřejmě to platí i pro vzdělání/kvality pedagogických pracovníků).
U lesních klubů (případně jiných klubů či spolků rodičů) je potom zákon v mnoha ohledech krátký a je tam větší volnost, ale neplatí to úplně ve všem... Třeba teď nedávno hygienická opatření ohledně pandemie se na ně samozřejmě taky vztahovala, (ale rodiče pak neměli nárok na náhradu, neb je to bráno jako zájmové vzdělávání, i když fakticky často jde o náhradu škol či školek, ale jak to není podle zákona...). Ale pokud je zřizovatel klubu/spolku s tím v pohodě, může vzít prakticky kohokoliv, v tomto zákon tyto instituce nijak neomezuje.
Jen by mě zajímalo, kolik takových klubů funguje z dotací EU nebo z nějakého "soukromého sektoru". Ale to už je jiné téma na jinou diskuzi 🙂.