Máma nesouhlasí s oborem střední školy a nutí mě na jinou, a to já ale nechci. Má na to právo?

i_am_anonym
9. čer 2020

Ahoj chci se zeptat vybrala jsem si střední školu zdravotní sestry(brzo já vím ale u nás v rodině se všemi jedná co nejdříve) ale máma řekla že půjdu na práva(nechci)(předem říkám mám rozvedené rodiče a máma má daný soudem že mi musí platit další studium) ale mě řekla že mi zs platit nebude a bude mi platit pouze práva. Má na to právo?

klea81
9. čer 2020

Nemá 😉musí tě živit pokud studuješ a je jedno jaký obor.

atomix
9. čer 2020

Jak jako střední školu a práva? Práva se studují na vysoké škole na právnické fakultě a na tu potřebuješ mít maturitu ze střední.

katkagabinka
9. čer 2020

No já nevím, ale zdrávka je střední a práva už VŠ, nebo se pletu? V tom případě bys musela asi nejdříve na gympl, i když z tý zdrávky se na práva dá jít taky. Rodič má vůči dítěti vyživovací povinnost po dobu studia, maximálně snad do 26 let.

rnika
9. čer 2020

Jak píší holky výše. Každopádně rozhodovala bych se podle sebe. Já si třeba vybrala jeden obor, ale rodiče mě také postrčili jinam a já se nechala. Nechci vyloženě napsat, že toho lituji. Ale pokud nad tím mám uvažovat, šla bych bývala více za svým...

tulikiss
9. čer 2020

@i_am_anonym na odpoved je malo informaci.... kolik ti je, ted studujes co? ma povinnost te zivit, pokud se soustavne pripravujes na budouci povolani. to znamena ze ne vzdy ma povinnost te zivit. napr. pokud uz mas nejakou stredni a rozhodnes se pro dalsi pak uz muze soud rozhodnout, ze to uz je jen tvoje volba a nic platit nemusi.

veruuu_kubesovic
9. čer 2020

ty chceš na zdrávku a mamka tě předpokládám cpe na gympl? z něj pak posléze asi na práva...

zuzkasim
9. čer 2020

Zlato, zajdi si ve škole za výchovnou poradkyní, ta pomáhá tyto věci řešit a pomůže ti i s ohledem na vaši rodinnou situaci, protože má možnost kontaktovat rodiče či vaši třídní učitelku.

zelenaesmolda
9. čer 2020

@i_am_anonym proc nejdes na gympl a pak na medicinu?

tulikiss
9. čer 2020

ted koukam ze jde nejspis o dalsiho trolla, jako uz je to tu fakt des.... slecna totiz pred casem zalozila diskuzi na tema Jak doma nepotratit.

krupka3
10. čer 2020

Hlavne se nenech zviklat. Ja takhle musela vystudovat skolu, kterou jsem nenavidela, a hned po jejim dostudovani jsem zjistila, ze se tim opravdu ani zivit nechci, a kvuli extra specifickemu zamereni jsem ani nemela moc moznosti co delat dal, takze jsem se pak nekolik let zbytecne protloukala jak se dalo, a teprve potom jsem konecne nastoupila dal na obor, co jsem chtela studovat uz na stredni, a doted neskutecne lituju, ze jsem to nestudovala uz cele roky predtim, mohla jsem uz dnes byt uplne nekde jinde. Takze - nenech se!