Přemýšlím o návratu do školy. Mám to zkusit?

nnikola24
19. zář 2021

Dobrý den .

Je mi 24 let . Přemýšlím že bych se vratila do školy a dálkově si udělala maturitu .
Jsem teď na mateřske a ještě rok a půl budu . A říkám si že jsem pitomá že jsem si ji měla udělat na začátku mateřské a nemusela jsem řešit jak pak zvládnu školu a práci . Ano vím že nejlepší by bylo si udělat školu před dítětem . Mam výuční list v oboru aranžér a prostě nikde nic neseženu . A akorat jen s výučním listem a jen na ranní že jo .

Jenže si připadám stará abych si dodělala školu .
Co myslíte mam to jít zkusit ? Dodělaval si školu taky takhle někdo ?

blenny
19. zář 2021

Člověk je taký starý jak se cítí, pokud to chceš tak bych tebou do toho šla. Já teď začínám studovat na VŠ a je mi 29 a jsem taky na mateřské.

martt
19. zář 2021

@nnikola24 Moje teta si dodělávala vysokou školu v 50 letech. Takze na další studium není nikdy pozdě. Na praxi jsme měli kuchaře, který si dělal maturitu dálkové a bylo mu 35. Takže pokud se na to cítíš proč ne.

orisek56
19. zář 2021

Já pořád něco studuju, ale teď už spíše pro můj lepší pocit. Radim názor, že investice finanční a duševní do vlastního vzdělání a rozvoje je to jediné nejeefektivnejsi investování ze všeho. Napriklad vysokou dnes studují i důchodci.

emillyhk
19. zář 2021

@nnikola24 Podle mě i hodně záleží, jakou školu bys chtěla studovat. Určitě popřemýšlej i o budoucím uplatnění, protože maturita je fajn, ale když už do toho vložíš čas, energii a peníze, tak by bylo dobré studovat obor, kde následně najdeš pracovní uplatnění. Je škoda, že sis "nevzpomněla" na jaře, teď už je vyučování rozjeté, takže počítej, že začneš až za rok. Takže většinu studia budeš muset zvládnout už v pracovní procesu a ještě s malým dítětem. Co manžel? Pohlídá, když budeš ve škole? Postará se, zatímco se budeš učit? Já studovala dálkově VOŠ, ještě jako bezdětná, zaměstnavatel mi obrovsky vyšel vstříc a i tak to byl občas mazec 🤷‍♀️ Chci si udělat bakaláře, ale s hlídáním to není nic moc, takže to zatím odkládám...
Pokud do toho nakonec půjdeš, bude to náročné, ale ten pocit, že jsi to zvládla za to stojí 😉 Držím palce ✊

prezdivka
19. zář 2021

Můj děda si dělal druhej doktorát v bezmála osmdesáti letech! Určitě nejsi stará ;)

cikitkapb
19. zář 2021

Moje mamka dělala dálkově školu ve 40. Proč bys měla být stará?

cilkat
19. zář 2021

Stará bys byla na to, abys šla na prezenční studium s pubertaky. Na dálkovém budeš naopak možná jedna z nejmladších.

sigyn
19. zář 2021

Studium není o věku, ale o chuti se učit.

littleice
19. zář 2021

Jdi do toho a možná se i s některou školou domluvíš že začneš už teď kdo ví 🙂 my s manželem jsme oba začali studovat když byl dceři rok, byla to makačka, oba jsme měli i praxe atd, teď už on má hotovo a já dělám poslední rok. Mezi tím se narodila i druhá dcera a i s malým miminkem to šlo když se na to člověk nastaví

palja
19. zář 2021

@nnikola24 stará rozhodně nejsi. Manžel si dělal vysokou školu až ri práci ve 26 letech, má magisterské vzdělání a sestra, tak ta si vystudovala vysokou s 5ti dětmi, když začala studovat tak jí bylo 32, teď dokončuje magistra. Takže když se chce, všechno jde.

no1
19. zář 2021

Je mi 36, jsem na mateřské a v únoru čekám další mimino.. ve středu jsem byla na prvních konzultacích dálkového studia 😄
Chci dělat práci, která mě baví a ne tu, kterou bych jen s učňákem sehnala, takže maturitu potřebuju

Takže za mně, jdi do toho

merope
19. zář 2021

Pokud máš výuční list, měla by ti stačit nástavba. A pokud se nedostaneš rovnou, doporučuji vzít si učebnice češtiny, angličtiny a matiky a zopakovat si, co už jste brali. A vyber si jazyk nebo matiku a začni s přípravou na maturitu 🙂.

madbetka
19. zář 2021

S dětmi se dá studovat i VŠ (během pěti let na fakultě se mi narodily tři děti), takže směle do toho 🙂
Je mi 27 a byla jsem mezi spolužačkami skoro nejmladší, stará vážně nejsi, zvlášť na dálkové studium. Za mě rozhodně lepší teď, než pak při práci.

gracetheworld
20. zář 2021

Rozhodně stará nejsi. Dálkově se dá studovat v jakémkoliv věku a záleží jen na tobě jak se s tím popasuješ. S maturitou se ti určitě otevře více pracovních příležitsotí, a pokud máš výuční list, tak ti bude stačit jenom nástavba, což se dá. POkud tedy nechceš kompletně měnit obor, to by jsi pak asi musela jít cestou studia celých 4 let SŠ, což by také byla cesta. Bylo by dobré si zjistit budoucí uplatnění tvého vybraného oboru, aby ta námaha potom k něčemu byla.
Mně je 33, a za rok budu dávat přihlášku na VŠ na dálkové studium, abych studovala po dobu mateřské. Chci učit a i když mám VOŠ z USA a AJ na dobré úrovni, tak abych mohla vyučovat ve státní škole, musím si udělat peďák, takže mě také čeká ještě 5 let distančního vzdělávání.
Tohle je záležitost chtění, ne věku. Držím palce!

teeerez
20. zář 2021

@prezdivka Deda je frajer! Klobou dolu 🙂

Skolu si urcite dodelej, vek nemas zadny. Nakonec, nemuze se stat nic horsiho, nez ze budes tam kdybys to vubec nezkusila

korotsla
20. zář 2021

@nnikola24 Ahoj. A procpak stará? 🤔🤔 Mě je 25 let a dálkově si dělám střední školu. Byla jsem blbá a tak jsem se na školu jako mladší vykašlala 🤦🤦🤦. Dělám sociální činnost v Děčíně. A jezdím do školy každý týden. Jednou týdně ve čtvrtek. Minulý rok jsme konzultační hodiny měli v Úterý. Ale to jsem defacto měli celé online. Letos jsem ve druhaku. To je obor dělaný dálkově na pět let. Jinak ve třídě mám i starší spolužačky. Nejstarší spolužačce je 40 🙂 takže vážně, neříkej že jsi stará na dodělání maturity. Jo a když jsem hledala školu pro mě, tak jsem nacházela i takové, kam klidně můžeš docházet o víkendu,pokud teda bys měla hlídání pro dítě 🙂

korotsla
20. zář 2021

@nnikola24 Jo teda ještě jinak taky to musím skloubit s prací. Na rodicaku už nejsem a do školy chodím v době, kdy jsou děti ve školce. Já ale pracuji z domova a určuji si čas práce podle sebe, takže to mam asi trochu jednodušší v tomhle směru.

korotsla
20. zář 2021

@cilkat Ano paní má pravdu. Já souhlasím. U nás ve třídě je teda nejmladší spolužačce 18 ... A já jsem za ní druhá nejmladší 25 (teda z těch, co nás zůstali).