Řešíte seberozvoj na mateřské?

adelisss
5. dub 2024

Pěkný den všem,
snažíte na mateřské a rodičovské věnovat i něčemu jinému než péči o dítě a domácnost? Chápu, že někdy má člověk hodně omezený čas a někdy i síly. Ale zajímá mě, pokud Vám teda zbyde kapacita, čemu se věnujete nebo jste se věnovaly na mateřské a rodičovské, abyste "nezakrněly" a neřešily jen rodinu a domácnost? Máte třeba tipy na nějaké zajímavé kurzy (třeba on-line), knihy, aktivity,...?
S prvním dítětem jsem si udělala např. jazykový certifikát na úrovni B2. S dalším dítětem bych se zase ráda do něčeho pustila, tak sbírám zajímavé tipy.
Děkuji za odpovědi.

martinka_33
5. dub 2024

@krisstina93 to je taky pravda, ti starší tu nejmladší zabaví, jsou jí vzorným přikladem zlobení 😀 Ale i se o ni dokázou postarat a ve spouste vecí mi ulehčit.

adelisss
autor
6. dub 2024

@nattt Většinou jsem všechno dělala večer. Mně normálně stačí spát tak 6 hodin denně. Takže i s nočním vstáváním a kojením jsem většinou těch 6 hodin naspala (samozřejmě ne v kuse, ale to mi nevadí). Mně dítě přes den moc nespalo (od 2 let vůbec), o to delší byl spánek v noci. Přes den moc aktivit nepřicházelo v úvahu, protože mám akční dítě, které bylo schopné všude vylézt, všechno na sebe shodit, atd. Mívali jsme i stromeček přivázaný k topení :D Já mám právě kolem sebe hodně akčních maminek, takže mě kolikrát motivovaly tím, co samy dělaly. To akorát teď poslední dobou zevlím na Koníku :D musím se zas k něčemu dokopat...
Jinak chápu, že když někdo má 3 a více dětí rychle po sobě, obrovskou zahradu a barák, spoustu zvířat, tak je rád, že je rád... Neřeší nějaké studium, koníčky... To musí být ta zahrada a chov zvířat koníček asi.

adelisss
autor
6. dub 2024

Jinak nebylo to tak, že bych se pořád učila :D Většina lidí se na jazykový certifikát připravuje v kurzech 1 rok. Já jsem si to protáhla na 3 roky. Většinou samostudium + občas soukromé lekce. To samé vyrábění - byl měsíc, kdy jsem šicí stroj nevytáhla vůbec. Jinak já už jsem i před mateřskou na stroji šít uměla. Nebyla to pro mě úplně nová aktivita.

konidana
6. dub 2024

@martinka_33 vsak se furt ucis na nejaky sileny zkousky v ramci rozvijeni vlastni kvalifikace😉. Ja mala tu vyhodu ze na rodicsku byl nejvetsi hit elektroniky doma muj novy notebook, ktery nebylo moc kde mit a nebavilo mne ho poustet. Porizovala jsem si ho hlavbe kvuli mailum, abych nebxla odriznuta uplne. Ted co se uz 8 let szivam s chytrym telefonem je ta prokrastinace taky mnohem horsi 😅

martinka_33
6. dub 2024

@konidana jo tohle 😅 zrovna tu okolo štosu předpisů chodim po špičkách, aby si mě to náhodou nevšimlo 😀

martinka_33
6. dub 2024

@exbordelar tu knihu si ráda přečtu, ten nástim tady se mi líbil 👍 Tak piš ať mam co číst 😀 Jinak já bojuju s tim, že jsem sova, veskerou mozkovou činnost smeruju do pozdních večerních hodin, naopak dopoledne nejsem schopná vymyslet kloudnou věc 😀

konidana
6. dub 2024

@exbordelar hustý! Pridavam se k @martinka_33 se zajmem o precteni

haaanka21
6. dub 2024

@nattt Hlídání moc nemáme, 3 děti najednou nikdo hlídat nechce 😁 děti si hrajou, malujou, koukaj na pohádku, a já si v pracovně dělám, co potřebuji. Manžel se zapojuje, jak může, ale prostě mám 2x týdně trénink a nezájem, ať si to zařídí. O domácnost se starám komplet já, tak co. Starší děti jsou v institucích, nejmladší po obědě spí i 3 hoďky, to je spousta času 😁.

kamino
6. dub 2024

Já jsem při rodičáku začala vést rodinné centrum, které jsem dělala cca 5 let a k tomu se učila fotit, což mě pak cca 8 let slušně živilo, pak jsem si při koroně udělala kurz AP a teď můžu dělat focení i práci najednou 🙂

fatal_error
7. dub 2024

Seberozvoj ani ne. Mam 3 male deti, k tomu stale bez preruseni vybor SVJ, odbornou komisi na urade a od 5 mesicu nejmladsiho uz zas pracuju na zkraceny uvazek z domova, hlidani nemame zadne, takze akorat padam na hubu a na seberozvoj nezbyva vubec zadna kapacita.
Jakoze i takhle to zvladam jen tak tak.
I kdyz zalezi, co je to seberozvoj, protoze mozek zamestnavam dost, nijak nezakrnuju, ale ze bych se nejak rozvijela, to bych zas teda nerekla.

kaaacaaatkooo
7. dub 2024

@martinka_33 :D Luxusní dítě :D To my máme ten první případ :D :D :D

martinka_33
7. dub 2024

@kaaacaaatkooo víš co.se říká, do třetice všeho dobrého 😀

exbordelar
7. dub 2024

Tak to me treti decko je pytel blech. Se otocim a uz je na lustru. Jdeme se oblikat ven, posadim ho v chodbe, pro neco se jeste vratim a zjistim, ze v chodbe neni ani dite, ani hadry, ani boty. Behem nekolika sekund poroznasi vse, co neni pribite. Takze nahanim dite, shromazduji roznesene veci a pak se s nim jdu poprat, abych ho oblikla 😅
Ale to vlastne byli vsichni tri 😀
Detatko, ktere si v klidu u stolecku maluje - neverim, ze existuje 😂😂

klika1881
8. dub 2024

Holky a kdy se venujete chlapum? Ja mam jednu dcerku 2,5 let.. pytel blech.. cekam druhe kazdym dnem.. a kdyz dcerka vecer usne.. dodelam resty a jsem s partnerem.. vubec nevim, kde berete cas na vse okolo :D Pokud bych si neubrala spanek, cas na chlapa (kteryho i tak moc neni) a nebo nechodila s dcerkou hodne ven, hlidani nemam… tak nevim kdy to davate.. jste asi super zeny :D Ale nerikam.. obcas mi mozek taky krni, tak se snazim alespon cist 🙂)

taniik
8. dub 2024

Po dobu obou dvou těhotenství jsem měla dohodu v práci a dělala doma účetnictví. Teď při třetím budu dělat účetnictví ale mám i eshop. Tak to budu muset nějak zvládat 😉

adelisss
autor
8. dub 2024

@klika1881 Tak sex nemusí být každý den :D Třeba 2-3x týdně stačí. A nám to rozhodně celý večer nezabere :D Nejsem moc typ na předehry...

zanett
8. dub 2024

@adelisss Tak nejde jenom o sex, my treba chodime na 'rande' jako za svobodna, coz je moje iniciativa. Nechtela jsem, aby nase manzelstvi zakrnelo na mrtvem bode, jak to vidim v okoli u spousty paru. Takze alespon 1x za 14 dni se snazim, abychom nekam sli. Je fakt, ze je to drina nekdy (ta organizace), nemame hlidani, takze si jej musime zaplatit, dopredu to vsechno naplanovat, nekdy s mi po celem dnu nechce se oblekat sexy....ale vzdycky se donutim a nakonec jsem rada. Kdyz jdeme na veceri (nebo kamkoliv jinam), koukam, ze si manzel vsima tech sexy mladych kocek a rikam si, ze je dobre, ze v sobe navzajem nevidime jen maminku a tatinka, ale i manzela/manelku, milence/milenku, udrzuje to nase manzelstvi zive. A tohle vsechno zabere vic casu nez nejaky rychly sex parkrat tydne. Takze diky, @klika1881 , za tu otazku. Taky jsem se chtela zeptat.

adelisss
autor
8. dub 2024

@zanett S chlapem normálně kecáme přes den. Není to jen o sexu. On si nestěžuje :D Jinak seberozvoj dělám hlavně pro sebe, abych byla spokojená sama se sebou. Protože mi přijde, že se to pak odráží i na partnerském vztahu.

klika1881
8. dub 2024

Diky holky. Ja tim take nemyslela sex :D Jako jasne ze taky, ale me chlap jezdi domu po 5te.. leti si hrat s dcerkou (to nemam sanci:D) a na nejake povidani, pomazleni a proste byt spolu zbyva cas jen vecer.

pampelina18
8. dub 2024

@adelisss nic nedělám, chodím s dětmi na výlety, nalijeme si, čteme knihy, chodíme do bazénu... Když mám čas věnují ho dětem, proto jsem si ty děti dělala. A ne proto abych je odložila stranou a dělala nějaké certifikáty, to jsem mohla dělat při práci, když jsem byla bez dětí....

pampelina18
8. dub 2024

@klika1881 prostě prd na děti 😀 v uvozovkách.

adelisss
autor
8. dub 2024

@pampelina18 troll pampelina nezklamal :D Ani neumí číst komentáře :D co všechno se dá stáhnout večer...

lichozroutsudy
8. dub 2024

@adelisss No, ja se naucila svedsky. Mne je uz skoro az blbe to tady zminovat, neb cely Kun toho procesu byl svedkem, ale dala jsem to a ted se pripravuji na C1 certifikaci. To taky Kun vi. 😁

Drzim palce, at si najdes neco, co te bude vedle deti naplnovat a u ceho si dobre odpocines. 🙂

kaaacaaatkooo
9. dub 2024

@klika1881 My jsme spolu průběžně, manžel dělá tak napůl homeoffice, někdy je třeba jen doma na zahradě nebo se z práce 8x vrátí :D (pro nářadí, pro materiál, ohnout plechy, mezi ježděním na úřady atd.). Každopádně každý den, když v 21:30 uspím syna, tak si pouštíme seriál, křupky, pivko/víno nebo nic 🙂)) a prostě si vegetíme spolu 🙂 Nebo se nám někdy nechce dívat, tak kecáme v kuchyni u stolu 🙂)) V létě to vidím na večerní sedánky na terase 🙂 A obědváme a večeříme společně 🙂

pampelina18
10. dub 2024

@adelisss tak já mám večer mnohem lepší zábavu 😂