Abkm a odmítání Nutrilon allergy care

janager
11. pro 2018

Maminky, prosím o radu. Syn (19m), má abkm (a alergii na vejce). Kojila jsem ho do 14m, poté přešla na um Nutrilon allergy care. Dle doporučení jsem mu dávala 2 dávky. Ráno v kaši a večer normálně do hrnečku na pití a asi poslední 3 týdny mi ho odmítá. Máte některá doporučení, do čeho je ještě možné toto um přidat? Napadá mě už jen do pudinku a nějaké omáčky, ale to nemá každý den. Navíc mi ráno už odmítá i tu kaši. Na kontroki jdeme na konci ledna, tká do té doby máme zakázané zkoušet jakékoliv mléčné výrobky. KPOPRAVD

janager
autor
11. pro 2018

*KPOPRAVD omylem 🙂

mku
11. pro 2018

@janager zkusila jsi do te kase pridat ovoce nebo marmeladu na zamaskovani chuti? Jinak ja bych to zkusila zamaskovat do omacky do hlavniho chodi napr 🙂
Muj syn od 8m odmita mleko komplet a taky zije 🙂 a jogurt vzal na milost az ted, v 16m 🙂 chvili jsem mu davala vapnik a prekonali jsme i obdobi bez mleka...

janager
autor
11. pro 2018

@mku jj přidávám do kaše přesnídávku i ovoce. Dokonce jsem tam začala sypat i trochu ochucené kaše. A ten vápník, vám napsala, doporučila doktorka, nebo to bylo z vlastní iniciativy?

poutnikova
11. pro 2018

Moje dcerka taky nechtěla hypoalergenní nutrilon, slyšela jsem od víc žen...

priefi
13. pro 2018

@janager jestli ma abkm, nechapu, proc tohle mleko. I v tomto je bilkovina. Kdyz je abkm dava se neocate

mku
13. pro 2018

@priefi jj mas pravdu ale si teda myslim ze takhle velke dite neco tak odpornyho jako neocate nepozre... a na predpis je do roka

priefi
13. pro 2018

@mku neni pravda. Na predpis je i pozdeji, ale v gastro poradne nebo alergologii. Syna jsem kojila do 18m a pak presla na neocate junior. Prechazeli jsme pomalu a postupne, po troskach. Ze zacatku jsem tam pridala dokonce i trtinovy cukr, abych ho navnadila a postuone davala bez cukru. Nekdy odmital, nekdy pil a nakonec mu to zachutnalo. Ale neni to az tak hnusne. To, co syn nevypil, jsem dopijela (v dobe prechodu mm na neocate) a nebylo to tak hrozne (kdyz clovek nesmi nic jineho, spokoji se s malem 😅). Syn ma abkm, alergii na vejce, brambory a banan. Ma 2,5 roku a neocate se mu stale predepisuje

mku
13. pro 2018

@priefi aha 🙂 nam prave rekli jen do roka... ale syn ho nikdy pit nechtel a nastesti se alergie nakonec neprokazala

priefi
13. pro 2018

@mku nn, jde i pozdeji, ale pediatr muze jen do roka. Pak navic musi byt abkm potvrzena, to je zakladni podminka neocate. My asi budeme mit i po 3.roku, pokud syn bude mit stale tolik pozitivnich alergii, ale to uz musi jit pres revizniho lekare a ZP. Musi to odklepnout

janager
autor
13. pro 2018

@priefi v tom je sice bílkovina, ale značně rozštěpená a jsou děti, který to snesou a syn patří mezi ně. Napsal nám ho imunolog s tím, že vyzkoušíme a uvidí se. A má ho několik měsíců a bez problémů, akorát teď už ho nechce...neocate bysme měli v případě, že tenhle Nutrilon allergy care nesnese.

odula
13. pro 2018

@mku nase chlastaly neocate do tří let 😃 byly na to zvyklý.
@janager hele já jsem se o tom bavila s výživovým poradcem a říkal, že u větších dětí už není potřeba dávat tohle speciální mlíko denně. Bílkoviny se daj nahradit i rostlinnými (červená čočka třeba - dobře stravitelná pro děti) a vápník buď doplnky stravy (přinejhorším) nebo o vápník obohacenými rostlinnými mléky - nejlíp oves (soja je alergen). hodně vápníku je i v brokolici, špenátu, žloutku.... musíte se vyhýbat všem mléčným výrobkům, nebo jenom kravským? výbornej zdroj živin je kozí mléko, pokud má alergii jenom na BKM tak by to možná stálo za to zkusit. případně výrobky z něj (sýry, jogurty). ale nevím jaké máte instrukce. takže možná by stačilo to allergy care opravdu jen přidávat párkrát týdně do omáček, a živiny pak doplňovat rostlinnou stravou.

janager
autor
13. pro 2018

@odula jj červenou čočku občas dávám a dělám z ní i pomazánku. Bohužel na vajíčko má alergii talyy takže to nemůže. Já koukala, že některá rostlinná mléka, která se dají koupit v obchodě, mají napsané s přídavkem vápníku, pila jsem je já, když jsem malého kojila, ale nejsem si moc jistá výživovou hodnotou těchto kupovaných mlék, bylo mi řečeno, že to je jen voda a Ca to vidělo z vlaku...ale těžko říct, až tak tomu nerozumím a možná lepší něco, než nic 😊 a nebo dělat domácí mléka. Jdeme na konci ledna na kontrolu, do té doby striktně nic mléčného a vaječného. Dokonce, když jsem ho ještě kojila, měl reakci z mat.mléka když jsem si dala kozoovčí jogurt, takže ten máme taky zakázaný.
Ještě mě napadlo, když udělám čerstvý puding z rostlinného mléka a přidám do něj allergy care a hned to sní... možná by to taky šlo. Je mi jasný, že uvařit to z UM nejde a uchovat taky ne.
A kdy se u dětí alergie"ztratila"?

odula
13. pro 2018

@janager a jaky jste meli kozoovci? U ovciho je to pry totiz složitější - složení proteinů je prý dost podobný kravskymu. Jinak - myslím ze třeba takové otly ovesné (švédsky výrobek ) je fakt kvalitní a z fixovani obsahu vápníku bych ho nepodezírala. Pokud se týká vajíčka tak jde většinou o alergií na bílek resp. vaječnou bílkovinu. Žloutek je většinou bez problémů. Jak to máte vy? Jinak s tím pudinkem je to dobry nápad 🖒 zkus proste jinak vygooglit obsah živin v různých potravinách. Zrovna mléko se dá nahradit celkem dobře 🙂 jinak u syna se alergie neztratila ,jen velmi zmirnila. Teď už může mléčné občas bez reakce. Když jsme u babiček který dělaj svíčkovou ze smetany 2x do tydne, tak se osype. U dcery se ztratila úplně 🙂 kolo pátyho roku cca.

janager
autor
14. pro 2018

@odula popravdě, už si nepamatuju, jaký to byl. U nás je údajně na oboje, zkoušela se i forma, kdy je vajíčko různé tepelně upravené (zapékané např.) a vše vyšlo špatně, jak z krve, tak i napřímo. Slyšela jsem, že s abkm se vyrovnají dříve než s tím vajíčkem, ale asi je to hodně individuální.
A jak jste postupovali při zavádění? Nejdříve pár lžiček jogurtu, nebo dát do jídla mléko? Paradox je to, že jsem teď něco dělala na přepuštěném másle, které by nemělo nějak vadit ( i tak nám ho mudr. zakázal) no a udělali se mu takové červené pupínky, které míval, než se na alergii přišlo. Což mě dost děsí, když by měl reakcí na přepuštěné máslo, tak jak bude reagovat na lžičku jogurtu třeba.

odula
14. pro 2018

@janager no ale ve zloutku nejsou bilkoviny, alergie na zloutek je pomerne vzacna. Je to taky dobrej zdroj zivin. Tak se na to zkus informovat. No u nas to bylo tak, ze jsem vejce nahrazovala spoustu let, nejak jsem si na to zvykla a az teprve snad v synovo peti letech jsem ho zacala davat do babovky. a nekdy v sedmi uz normalne ji cely vejce k snidani. 🙂 pokud se týká zavádění mlecný bílkoviny, tak to bylo docela dlouho nez zacal něco tolerovat. PRvně jsme tedy začali dávat kozí tvrdý sýr. z těch kravských výrobků se dlouho osypával i po másle (i když má nejmíň bílkovin). skutečně experimentovat se zaváděním jsem začala pokud si dobře vzpomínám až poměrně pozdě - někdy okolo 3-4 let? a právě přidáváním másla do pečení. postupně pak trochu mléka do pečení. mléko - smetanu do vaření jsem začala zavádět až snad loni nebo předloni (8-9 let) a to jenom velmi sporadicky a spíš jí ještě míchám s otly ovesnou. Víš ono je to hrozně individuální. Na jednu stranu vůbec není kam spěchat. až budete zavádět, určitě můžeš třeba zkusit jogurt (mlíko ze začátku raději vůbec, ani denaturovaný vařením), ale na můj vkus je to docela darda. ale jak píšu, zaleží na tom, jak bude reagovat. budeš to muset vypozorovat. Třeba to bude v pohodě dřív než u nás. 🙂 ale myslím, že je lepší spíš pomaleji, aby se střeva zbytečně nedráždily. Jinak - ty otly výrobky jsou fakt skvělý. i ta smetana. Rostlinný smetany jsou většinou takový řidký, ale tahle je fakt fajn. 🙂 jo a místo bílku do pečení škrob s vodou. ;)