Alergie na mléko, jak se pozná bez lékařských testů?

zdenikmar
2. čer 2015

Maminky co byste na to řekly?Skoro rok jsem chodila s dcerou 6LET po doktorech,každodení zvracení,bolest bříška,nechutenství,kruhy pod očima-vypadala hrozně.Po skoro roce nás poslala dr.do nemocnice že je to slepák,od tam nás po 3 hodinám poslali domů,že slepák to není a že se máme poradit s nutričním specialistou.Dle dr. vše vpořádku.Náhodou jsem natrefila na paní ktrerá mi líčila,že její dcera měla stejné obtíže,také je poslali se slepákem nic.Léčitel ji zjistil alergii na mléko,takže vysadili mléko a dceři se udělalo dobře.Ptala jsem se na dr.a ta mi řekla že je to blbost,prý by to měla od narození,i přesto jsem vysadila u dcery mléko a mléčné výrobky,do týdne přestala zvracet,po půl roce co stále nejí mléčné výrobky,přibrala,žádné bolesti břicha.Jak se dá tedy poznat alergie na mlíko bez lékařských testů a můžu dceři zkusit dát rostliné mléko?P.S.Když si výjimečně dá jogurt,hned druhý den ráno je jí zle,tak to hlídám.

betelgeuzz
2. čer 2015

Alergie na mléko nejlépe zjistíš eliminačně-expozičním testem. Na 2 týdny vysadíš všechno mléčné a to, co BKM obsahuje. Tady pozor, mléko najdeš i ve věcech, kde bys to nečekala, např. v pečivu. Je potřeba pečlivě číst složení, hledat i syrovátku, kasein, dále vyloučit i soju a hovězí maso. A po těch 2 týdnech začneš dávat mléko, nejlépe ve formě bílého jogurt. První den třeba 2-3 lžičky, a další dny přidávat. Pečlivě pozorovat, zda se to nějak projeví.
Roslinné mléko určitě dávat můžeš, ale ne sojové. Existují i různé rýžové "jogurty", koupíš ve zdravých výživách, tím se dá nahradit ten jogurt.
Jinak jsou zde diskuze a skupinky pro děti s alergií, najdeš tam podrobněji, co vynechat, čím to nahradit, recepty.

ladyhacek
2. čer 2015

V pubertě jsme měla problémy - z ničeho nic mě začalo bolet v krku jako kdybych tam měla kámen, špatně se mi polikalo, doktorka řekla, že to bude alergie na jídlo, a že to máme vypozorovat - bylo to alergie na kečup. Dala jsme si dvojtou porci špaget a ležela celé odpoledne. Teď už zase kečup a rajský protlak můžu. Tak nevím co to bylo trvalo to asi 2 roky - pak jsem kečup znovu zkusila.
Já teď kojím a malý špatně snáší laktózu a i když mi někteří tvrdili, že zelená stolice nemusí být od mléčných výrobků když je hodně omezím tak ji nemá.

Piji rýžové mléko nebo ovesné (né sojové). Měla jsme čoko veganský puding z ovesného mléka a musím říct, že byl mnohem lepší než klasický 🙂 koupeno buď ve zdravé výživě nebo v DM

anetpierowska
2. čer 2015

Alergii na mleko se da zjistit na alergologii. My tam take s tim byli, ale nepotvrdilo se to. Ale zjistili zase alergie na jine. V nemocnici mi zase rekli, ze zelena stolice je alergie na mleko a davali nam nutrilon bez bilkoviny kravskeho mleka, ale maly to nechtel. Do roka se z toho dostal.

betelgeuzz
2. čer 2015

@anetpierowska ty testy na alergu nejsou 100%. Někdy jsou falešně pozitivní, jindy falešně negativní. Nejlepší je opravdu to vyzkoušet a vidíš.
@zdenikmar jinak mi příjde, že dr nějak nechtějí slyšet, že by něco mohlo být z mléka. Mladší dcera měla opakovaně zánět ucha, kamarádka, která se alergiemi zabývá, mě upozornila na to, že příčinou může být i alergie na mléko, pak jsem to našla i u dr. Elekové a výživové poradkyně Margit Slimákové. Když jsem pak nasadila bezmléčnou dietu, najednou zánět přestaly. když jsem to řekla naší dětské a pak na ORL, tak tvrdili, že to určitě není z mléka, že se dnes všechno svádí na mléko atd. No moje zkušenost tvrdila něco jiného.

alneka
2. čer 2015

Spolehlivost testů je cca 30%, takže hodit si korunou vyjde lépe 😅 Netrápila bych se tak tedy žádnými doktory a dál pokračovala v tom, co děláš. Sama vidíš, že bezmléčné dělá dítku dobře. Za půl roku, nebo až to budeš cítit, bych provedla záměrnou expozici, jak píše @betelgeuzz , pár lžiček jogurtu a sledovat. V případě potíží ihned přestat, potíže zmírnit velmi silným čajem rooibos. Pokud jogurt projde 3 dny po sobě, zkusit dále tvrdý sýr, máslo...
Na doktory bych se obrátila až tehdy, když budu potřebovat papír pro školku kvůli stravě. Dokud to ovšem do té doby nepřejde. Naprostá většina alergiků na mléko z toho vyroste, taky v to doufám u mého kojence.

zo_ja
2. čer 2015

Projevit se to může kdykoli, tělo chvíli vydrží, záleží na kombinacích a množství. Pokud vidíš, pozoruješ, že dceři mlíko dobře nedělá, tak jí ho nedávej. To je spolehlivější než jakýkoli test.
Krom toho já mám třeba alergii na potraviny, projevila se v pozdní dospělosti, není pravda, že se to musí projevit hned, i když je to od narození. Až po urč. čase, množství a individuálních okolností a dispozic - vidím u dítěte, které to zdědilo.
Testy mám negat.

kitinka76
2. čer 2015

@zdenikmar nemusí to být od narození. Mojí dceři je přes dvacet a podobné problémy jak popisuješ začala mít až v dospělosti. Kvůli bolestem břicha oběhala chirurgii, gynekologii a dokonce i rehabilitace, že je to od bederní páteře. Nakonec jsem požádala doktorku o testy na lepek a mléko. Od té doby co vysadila mléčné výrobky ustoupila spousta potíží, které měla (exemy, časté užívání antibiotik...) toleruje máslo a parmezán a je jí fajn 😉

zdenikmar
autor
2. čer 2015

Moc děkuji za info maminky.Jsem ráda že takovou zkušenost nemám sama.Dcera může sníst,máslo,plátkový sýr,monte a ochucená mléka Muller-to jí nic nedělá,ale jakmile si dá samotný jogurt nebo mléko z krabice-zvrací a bolí jí břicho.V ostatních potravinách mléko nijak nehlídám.Na testy nás dr.nepošle protože podle ní je blbost alergie na mléko.Akorát nějak nechápu,že jsme rok běhali po doktorech,málem jí vyndali slepák a nakonec to bylo tak jednoduché-vynechat mléko.

alneka
2. čer 2015

@zdenikmar na základě uvedeného to ale nebude alergie na mléko. Ochucené mléko muller je prostě přeslazené mléko. Takže je to zvláštní. Ale sama víš, co dělá a nedělá dobře, takže tím se řiď a je to.

katyxq
2. čer 2015

Já na svoji alergii na BKM přišla až díky dcerce (takže v mých necelých 30 letech), kdy jsem při kojení najela na dietu ... a hle, sama jsem se během několika týdnů zbavila řady "drobných" problémů, nemívám zácpu, nemám rýmu od podzimu do jara jak dřív, hlava mě bolívá jen velmi výjiměčně (ne aspoň 2x za měsíc), zhubnula jsem (a to jím množstevně víc), ekzém pryč (pokud uhlídám stravu). No a teď v druhé půlce těhotenství se mi objevila alergii na klasickou pšenici (špaldu snesu), alergie se může spustit v jakémkoliv věku a může mít různé spouštěče (očkovaní, narušené trávení a špatná střevní mikroflóra, stres, hormony, chemická zátěž apod.).
Jo a krevní testy na potravinové alergie - nic spolehlivého, ani u dětí, ani u dospělých. Že nic nevyjde (specifické IgE peotilátky) vůbec neznamená, že člověk na něco v reálu nereaguje (jinou imunitní cestou). jediný spolehlivý je eliminačně-expoziční test, tedy to, co sama vysleduješ - podezřelou/é potravinu/y vysadit na aspoň dva týdny a pak pomaličku zase zkoušet a sledovat reakce (po tom vysazení se obvykle ukazují silněji a jsou proto snǎz poznat).
https://www.modrykonik.cz/alergie-na-mleko

katyxq
2. čer 2015

@alneka on ten Mullermilch není čisté mléko ... takže je tam menší nálož (některých) mléčných bílkovin. Při slabších reakcích na konkrétní mléčné bílkoviny (a že jich jsou desítky) třeba právě proto projde - i když je to jinak naslazená chemka.

veveruse14
20. říj 2015

ahoj všem, oživuji diskuzi- začínám řešit podezřeni na nějakou alergii u 15 měsíčního syna. byl do cca do roka kojený, hezky prospíval, do stravy zavedeno vše, včetně UM (do kaší), stolice postupně tuhá jako u zdravého dospělého člověka. nějaký čas po ukončení kojení začal mít kašovitou, velmi páchnoucí stolici, 1-2krát denně, je jí vždycky hrozně moc, jsou tam často nestrávené zbytky jídla. podala jsem mu smectu, protože jsem si myslela že jde o průjem, pomohlo to na dva dny, pak opět-dr udělala stěry-negativni. pak se to cca po třech týdnech upravilo, bylo to cca měsíc zase ok, a teď je to tady už dva měsice zase. dr to neřeší, tváří se že je to normální, že je ještě malej (i přes mé námitky, že už tuhou stolici měl), nechce dělat testy na alergie-ale co jsem si tu přečetla tak stejně nejsou moc průkazné a to tvrdí i ona. po mém dotazu na alergie mi řekla ať teda zkusím nějakou dietu, ale že si myslí že to tím nebude, že by se to projevilo dřív, prostě žádná rada. tvrdí, že prospívá ( naposledy vyśetřen a zvážen v tom roce, kdy ještě potíže nebyly) a že vypadá zdravě, řešit to nechce. zdravě vypadá, ani neplače třeba bolestí břicha, nezvrací.
no a já těd nevím jakou dietou začít a co by měl vlastně jíst-počítám s variantou lepek, bkm a laktóza, vic mě nenapadlo, jenže je přece jen docela malej, tak nevim na jak dlouho můžu třeba to mléko úplně vynechat? už jsem to částečně zkoušela s mléčnými výrobky, ale bez výraznějšiho efektu, ale max tak týden, a nebyla to úplná eliminace, ale třeba néjakou dobu nepil moc UM-protože ho nechtěl, no a to se dr chytala za vlasy, že jako potřebuje mléko:( nicméně jsem nevypozorovala žádnou změnu. byl nejdřív na hippu a teď má sunar, ale časová souvislost mezi změnou mléka a stolice neni.
je možné že to souvisí s tím, že jsem přestala kojit a u něj se začala projevovat alergie na mléko? nebo ten lepek? nemám s potravinovými alergiemi žádnou zkušenost, nikdo v rodině nikdy nic takového neřešil, takže si s tím nevím moc rady,no a hlavně tedy jde o dítě, tak bcyh mu nerada ublížila neplnohodnotnou stravou 😖