Čeká mne operace a musím odstavit kojenou dcerku. Jak postupovat?

Zodpovězené
20. bře 2019

Dobrý den,

moje roční dítě kojím 5-6krát za noc. Už měsíc se pokouším o odstavení, ale vždy to končí řevem trvajícím déle jak hodinu, ublinkáváním z pláče a soplíkama. Nakonec to vzdám a dcerce dám prso
Zkusili jsme Sunar, potom Bebu a nyní Nutrilon. Mléko jsem měnila vždy po týdnu. Dcerka jen ochutnala a více láhev už nechtěla vzít. Vodu z láhve pije sama bez problémů.

Měnila jsem láhve, zkoušela jsem krmení v noci v polospánku. Přes den zkouší i manžel, případně tchánovci. V dubnu jdu na operaci a do té doby chci dcerku na umělé mléko postupně připravit.

Mám ji nechat vyhladovět?

Děkuji

Dobrý den.

Předně - kvůli operaci není nutné dceru odstavit. Roční dítě se většinou situaci přizpůsobí, v dané době, kdy nebudete moct kojit to zvládne a po zákroku se opět můžete ke kojení vrátit. Kojit je možné i ihned po narkoze. Kojení v tomto věku často nelze nahradit jednoduše UM - chutná zcela jinak než MM a dětem často příliš nechutná - přece jen - je umělé. Kdo by chtěl náhražku, když originál je tak dobrý. Kojení má také již velký psychologický význam - lahvička mámu nenahradí.

Pokud dcera jí pestrou stravu a má dostatek tekutin, odstavení nedoporučuji. Prostě jděte na zákrok a věřte, že to dcera s tatínkem a babičkou a dědečkem zvládnou.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová