Jsem nesvá z toho, že už nemůžu kojit

svetlanap
14. črc 2015

Ahoj, možná že je to zvláštní, na co se teď budu ptát a mnoho lidí si asi zaťuká na čelo, ale přesto odedneška jsem začala malému dávat UM, je mu 7 měsíců a já jsem kojila plně až do teď, jenomže už několik měsíců se mi v noci budí po hodině, což jsem ještě zvládla, ale ve chvíli kdy už vstávám po 40 minutách mi noční kojení manžel zatrhl s tím, že bych se musela zbláznit. Vím, že má pravdu a taky vím, že jsem udělala maximum, ale přesto si pořád říkám, jestli nedělám chybu, jestli třeba není lepší nějak zvýšit produkci mléka nebo tak něco. Na druhé straně vím, že mnoho dětí, i já, vyrostlo na UM a houby se stalo. Přes den ještě kojit budu + příkrmy, ale v noci jsem to vzdala, jsem špatná matka?

lauranosi
14. črc 2015

A zlepšily se ty noci po tom UM? Pokud ne, tak to byla blbost, pokud ano, tak to bylo funkční řešení problému. Pokud mimino bez problémů UM přijalo a začalo spát, tak bych si s tím nedělala hlavu. Ale já obecně na kouzelný vliv noční flašky nevěřím. Děti mají různý spánkově náročný období. PO půl roce je dobrá šance, že se kojení udrží,i když jen přes den, takže v tom problém určitě není.

scruffy
14. črc 2015

To Vás teda obdivuju, že to takhle dáváte už několik měsíců. Pokud Vám to UM vyřeší, dávala bych ho, myslím, že jste plně kojila dost dlouho a tohle je o nervy. Řeším teď podobné dilema, malé je taky 7 měsíců a do půlnoci to kojení ještě dávám, to se mi budí tak dvakrát, ale pak po půlnoci když jdu spát tak se budí co 2 hodiny, po UM mi spí 5 hodin, takže do půlnoci chci kojit a pak jí dám UM, abych se taky trochu vyspala. Myslím, že těch 7 měsíců kdy byla plně kojená kdykoliv si řekla je skvělých, kojit hodlám i nadále, jen prostě tu jednu dávku nahradím UM.

svetlanap
autor
14. črc 2015

@lauranosi Noci se zlepšily, teda jedna noc, v jedenáct jsem naposled kojila o půl noci UM - spal až do půl čtvrté, pak znovu UM vzbudil se v 6 a pak zas kojení a zas vstával po hodině až do devíti

kocour1
14. črc 2015

Myslím, že špatná matka rozhodně nejste🙂...jen to na to koukám čistě prakticky - není lepší v polospánku vyndat prso, než jít do kuchyně, připravovat mléko, držet lahev...myslím, že ve vašem věku by šlo spíše přidat na příkrmech, večer místo flašky dát nějakou kaši, pak nakojit na uspání...to, že se v noci budil co hodinu a chtěl mlíčko nemuselo být hlady, ale to, že vás chtěl cítit blízko, chtěl pomoc usnout....mám stejně starého syna a v noci se také několikrát budí, ale spí se mnou v posteli, já to neřeším, dám mu prso (nebo si ho sám vezme), přicucne se a spí dál...po chvíli se zase pustí. Většinou ani vlastně nejí, jen si podudá (nemá dudlík). Dceru jsem v noci nekojila (měla jsem kloboučky, kojení bylo zdlouhavé a mě to už nebavilo v noci takhle čachrovat) a tak jsem jí prostě dala dudlík a ona spala dál...dnes s odstupem času si říkám, že jsem se měla na kloboučky vyprdnout a to prso jí dát - ono totiž hledat věčně ten dudlík v posteli člověka vzbudí víc než kojení🙂...Je fajn, že jste vydržela kojit takhle dlouho plně a chápu, že máte nejspíš krizi...ale zkuste si to co nejvíce usnadnit tak, abyste se vyspala a byli všichni doma spokojení. Oni to děti stejně mají jako na horské dráze. Dcera tříletá se poslední měsíce budí víc, než mladší na kojení...pláče, háže sebou, musím ji chlácholit...a to nic nejí, ani nepije v noci od tří měsíců🙂...a toho dudlíka v noci hledáme dodnes🙂)

svetlanap
autor
14. črc 2015

@kocour1 Spí taky se mnou v posteli a pije dost, mám spíš pocit, že mu na noc mléko nestačí, cca hodinku před spaním dávám kaši, přes den 3 příkrmy, stejně se budí po hodině a zase pije

kocour1
14. črc 2015

@svetlanap Pokud to není zrovna nějaký spurt, tak to spíš vypadá na potřebu blízkosti...že to hlady nebude...tak se zkuste od něj odsunout...třeba jak vás cítí, tak chce být pořád přisátý🙂...Leda, že by se vlivem příkrmů snížila laktace a mléko neteče tak, jak by potřeboval...nevím, každé dítě je jiné...někde jsem četla, že nejlepší na noční kojení je se s tím smířit. Nepočítat kolikrát a jak často chce dítě pít, neřešit to, nabídnout prostě prsa a u toho spát...mě to pomohlo psychicky - přestala jsem se tím zaobírat, přijala jsem to jako fakt, který nebude trvat věčně a hned se mi spí lépe🙂

pavlapl
14. črc 2015

Já mám 11 měsíční dítě a je u prsa celou noc. Neněla si přestávat kojit ale vzít si mimčo na noc do postele a kojit a spat u toho. Teď je zrovna taková doba kdy si není jistý a hledá u maminky jistotu a ty místo toho aby jsi mu jí poskytla tak ho od sebe odeženeš. Nesnáším když se chlapy serou do věcí po kterejch jim je prd. Co chlap může vědět o kojení. Nenech si nic nakazova a věř svým instinktům.

radapokec
14. črc 2015

@pavlapl trochu silná slova. Pani bych naopak povzbudila,ne takto. Odezenes dítko od sebe- jak toto můžete vůbec napsat. Des. Pani udělala co mohla,není stroj. Lepší dítko na UM a vyspána matka než opačné.

ilonkaseda
14. črc 2015

Jsou maminy,kde jim děti skoro od novorozeněte spí v jiném pokoji a jsou zas jiné,které je takřka celou noc mají u prsu.osobně jsem zvolila zlatou střední cestu,děti mám blizoučko,v postýlce hned vedle postele a kdykoli je můžu uklidnit,pohladit atd.Přiznám se, že nechat je spát někde v jiné místnosti bych je jako malinké nedokázala,na druhou stranu bych je ani nenechala aby si ze mě dělaly dudlík.Zkrátka všeho s mírou

shine2015
14. črc 2015

@svetlanap nejsi špatná matka....třeba mu to na noc nestačí......zlius to a uvodis..během dne bch kojila....ono zase v noci vstavat a chystat lahvičky taky není nic moc oproti lehnout si a nakulit si mimi na sebe....

Tak mu zkušenosti dat je jednu davku na noc...otázkou je zda to bude když je zvyklý na mléko tvoje 😉

Ale po 40min bych to dlouho nevydržela....my jsme v noc zase chodili a nosili je,ale to byli miminka menší....2-3mes....

hanyzka11
14. črc 2015

@svetlanap asi naštvu hodně maminek (opět) a možná i autorky příspěvků zde zmíněných. Je nutno říct, že mám už skoro dvouleté děti a popravdě jsem toho moc nenakojila, i když jsem chtěla. A docela mě to v určité době hodně mrzelo a stresovalo. ale to je fuk.
Tak za 1. nejsi špatná máma. kojíš 7. měsíců a budeš kojit i dál. a to jestli je člověk dobrá máma se pozná podle kojení??? (tak to je hodně přísné měřítko - to víš, zakompexovaná nekojící matka )
2. holky tady píšou, že chce tvoji přítomnost, že chce usínat s tebou. Promiň, ale pokud po UM spí několik hodin, tak to tím nebude. Budil by se i po něm. To vím, o čem mluvím. Prostě mu tvoje mlíčko nestačí.
3. nedostatek spánku (buzení se po hodině není dobrý spánek) má vliv na tvou kvalitu života. když si vzpomenu, jak jsem usínala v sedě při krmení a držela dítě v náručí, jak jsem jednou málem usnula za volantem (to už jsou extrémy)...........stojí to za to? není člověku líp, když si v noci odpočine a vstává s úsměvem a má chuť do dalšího dne? a myslím, že i malej to ocení. Ty budeš víc v pohodě a i na dítěti je poznat, zda se dobře vyspalo.
4. a pokud jde o manžela. nechápu, proč by k tomu nemohl něco říct, naopak ho chápu. kdybych doma koukala na stáhanou ženskou, která se v noci nevyspí, tak jí to řeknu taky. navíc s krmením UM ti může pomoct, s kojením ne.
Takže za mě děláš dobře. Děti jsou to nejcenější, co máme, ale mysli taky trochu na sebe 🙂

ivasad.
14. črc 2015

@svetlanap tak nebuďte nesvá z toho, že nemůžete kojit a kojte, ne? Popravdě, podle názvu názvu otázky jsem myslela, že nemůžete kojit kvůli zdravotnímu problému. Pokud nekojíte kvůli manželovu zákazu (on je Váš šéf?), tak to je kravina, dejte na svůj instinkt. Pokud instinkt velí kojit, tak kojte (v posteli ve spánku), a pokud nekojíte kvůli tomu, že vás to už fyzicky ničí, tak žádný výčitky a dejte UM.

svetlanap
autor
14. črc 2015

@radapokec @shine2015 @hanyzka11 a další díky za povzbuzení. Musím říct, že podobně rozporuplné reakce jsem čekala, mám to stejně i ve svém okolí. Většinou ty, co jim mimino spalo jak špalek až 7 hodin tvrdí, jak je to špatné, že by to neudělaly, naopak s pochopením jsem se setkala u maminek, které kojily málo nebo vůbec. Jsem ráda za to, že jsem mu tím kojením dala aspoň nějaký start do života (některé děti a je jich myslím dost to neměly ani do 7 měsíců), ano mohla bych kojit déle i v noci, klidně, ale nevím, jak dlouho bych to už vydržela, už jsem zde psala, že semnou v posteli spí a spát bude dál bez ohledu na to, jestli bude mít prso či co. No a nevím, jestli ho od sebe odháním tím, že mu dám UM, co teda ty co nekojí vůbec, to jako nejsou svému miminku blízko? Šlo mi spíš o to, že bych ráda kojila pořád, ale fyzicky na to už moc nemám, ale i přesto, si to vyčítám. Můj manžel je super chlap, nechce mi nic nakazovat, jen vyslovil názor, že asi už není normální, když dítě chce pít (a to fakt že pít, ne jen cucat prso) co 40 minut. Prostě navrhl to vyzkoušet a já na to přistoupila, i když si to trochu vyčítám.

lauranosi
14. črc 2015

Ono paradoxně někdy dítě naopak potřebuje přesun na samostatné klidné místo, aby se mu lépe spalo, alespoň obě moje děti to tak kolem toho půlroku měly. A to jsem horlivý zastánce společného spaní. 🙂 Je důležité, aby máma nebyla unavená, nevyspalá a protivná. Svoje hranice musí každý posoudit jen sám.

ema1984
14. črc 2015

Pokud ses tak rozhodla, tak prostě dej UM, pokud tě to moc trápí, tak vydrž nebo mléko odnaučuj, jednou nakoj, jednou dej čaj.... Kojené děti se prostě takhle budí 🙂 Chtějí si podudlat, mít maminku v blízkosti, uklidňují si sáním rostoucí zuby atd. A nemyslím, že by to bylo o tom, že mu tvoje MM nestačí, MM stráví hned, UM je hůře stravitelné, takže to dětem zaplácne žaludek a většinou prostě spí. Moje se taky kolem těch šesti, sedmi měsíců začala často budit, přežila jsem to, protože jsem spala s ní, Um jsem dát nechtěla. Pak klid a teď kolem čtrnáctého měsíce začala zase, ale četla jsem, že v tomto období rostou stoličky a dítko se sáním uklidňuje a pomáhá jim to proti bolesti, takže zatím držím, ale uvidím, jak dlouho 😀

blahova_andrea
14. črc 2015

pokud to vyřešilo problém, tak na tom nic špatného nevidím. mě teda vstával syn i po UM max. po 2h skoro do dvou let. dcera je kojená, bude jí skoro rok a režim má prakticky stejný jako novorozeně. jsem chodící láhev 😅 ve dne i v noci. prakticky jsem nespala už 4 roky. řešit to ale nemůžu. UM mi odmítá, dudlík taky, nechat se ukonejšit a uspat jinak nebo tátou taky nechce. takže se "obětuji" a pro klid a spánek ostatních prostě dál kojím na požádání a nespím jen já. kdyby mi vzala UM a spala celou noc nebo se vzbudila jen 1x, hned bych to brala a byla nejšťastnější na světě 😀

ilonkaseda
14. črc 2015

Ona je i otázka,do kdy je dobré kojit.Některé studie proklamují,že se může i několik let.Jiné zase varují,že příliš dlouho kojené děti /např. přes rok/ jsou paradoxně více ohroženy alergiemi a astmatem než děti nekojené
http://www.alergieaja.cz/informace-a-clanky/koj...

blahova_andrea
14. črc 2015

@lauranosi souhlasím. syn spal od miminka ve své postýlce ve svém pokojíčku a byl spokojenej. po očkování, když měl horečky a zvracel jsme si ho nechávali u sebe a to byl děs. točil se, mrčel, kopal do nás...nespali jsme nikdo ☹ dcerka je naopak závislá přísavka, co chce spát s námi. přicucne se a když má dost nebo ji odpojím já, tak se jen odvalí a udělá si pohodlí, ale chce zůstat u nás. naše propocená postel jí prostě voní líp jak její postýlka 😀

filajka1
14. črc 2015

@svetlanap
1. co ti ma manzel co nakazovat/zakazovat jak a kdy kojit - delas to nejlepsi pro svoje dite, pokud jej kojis.
2. kojene deti malokdy spi celou noc - ale ani UM to "nevyresi".
3. Budit casto se muze z nekolika duvodu - nemoc, zizen, zuby.. ale treba jen touha po kontaktu s maminkou, rustovy spurt..
4. idealnim kompromisem je spani v jedne posteli.

janesafari
14. črc 2015

Taky sem to obrečela-dceru sem dokrmovala UM od 4 měsíců-měla sem řídké mléko díky své životosprávě-v té době sem měla hodně starostí a málo sem jedla.. ( za vše můžu poděkovat jen EX příteli,který zapříčil tehdy dannou situaci )...a věř,že sem to obrečela,že nemůžu plně kojit déle...
U druhého prcka sem dělala maximum,abych kojila co nejdéle-pravidelná strava a pití ,abych mlíko podpořila...Taky sem první 3-4 měsíce po porodu byla jak chodící mlékarna,měla sem tolik mléka,že bych nakojila další dvě děti,protože malý to sám nestíhal,neustále sem musela odstříkat a uvolnovat prsa aby neexplodovaly...V noci se malý na jídlo už od porodky budil vždy jen 2x za noc-pil přesně 20-25 minut a hotovo...A já i v noci musela několikrát odstříkávat,abych se skrz nalité prsa vůbec trošičku vyspala...
Asi od 4 měcíce už bylo znát,že byl potřeboval něco hustějšího,tak sem taky přihodila na noc jedno hustší mléčko........
A přesně na den v 6 měsíci se mě prcek sám odstavil,ikdyž sem ho stále přikládala,i v noci sem do něj tlačila 😅 prso,ale nechtěl-dal přednost spánku a nechtěl se na kojení nechat budit-odmítal...
Tak bych to tolik nehrotila-i tak tě obdivuju....Ale jak tu bylo psáno-dítě potřebuje spokojenou a odpočatou mámu...
A taky-než se malý narodil,pořád sem říkala,že max šestinedělí nebo dokud budu plně kojit-bude prcek v postýlce v ložnici vedle mě a pak odšupajdí do svého pokoje !!!A jak sem ted měkká !!! ZA pár dní bude mít 2 roky a stále ho mám u sebe 😀 Pokoj už chystám a finišuju,ale pořád se necítím na to-ho odsunout vedle...
Už ted mě chybí,ale musím udělat ten krok...Tak počkám ted na jeho druhé narozeniny a jdem na to 😉

hanyzka11
14. črc 2015

@svetlanap to je právě to, každej podle své zkušenosti radí. já jen myslím, že by se neměli lidi navzájem odsuzovat za to, že dělají věci tak či tak. Je škoda, že i na tomto fóru si člověk občas připadá, že se svět dělí na matky dokonalé a nás ostatní 🙂
Ne, zařiď se podle sebe, ale rozhodně si nic nevyčítej. Není proč.

radapokec
14. črc 2015

@svetlanap já ještě kojím ,mala bude mít rocek. Kdybych ale v stávala jako ty v noci tak to utnu bez výčitek. Nic si nevycitej. Já se už taky chystal odstavit,ale mala nechce UM

zo_ja
14. črc 2015

Já mám kojence vždycky u sebe v posteli, takže pokud má noci, kdy pije často, tak spí u prsa nebo skoro u prsa nebo se obslouží sám a já prostě spím o většině kojení nevím, nikam nechodím, nevstávám, nikoho nezvedám - ano, to by bylo na zbláznění. Ale oni někdy spí prostě špatně - zuby, bříško, růst, moc zážitků...

jhhd
14. črc 2015

Rozhodně špatná matka nejsi. Osobně bych miminko spíš zkusila odnaučit nočnímu stravování než mu dávala flašku. V 7. měsících už je dle literatury dost velké na to, aby v noci nemuselo jíst. U naší dcerky se to s přibývajícím věkem také zhoršovalo. Osobně jsem měla pocit, že se nebudí z hladu, ale kvůli tomu, aby se přitulila. Vždy si párkrát lokla a spokojeně spala. V 10 měsících jsme ji vystěhovali do vlastního pokojíčku a asi týden na to se mi manžela podařilo přesvědčit, že k ní v noci bude chodit on s tím, že když z něj mléko nepoteče, nebude se ho malá ani dožadovat. Musela jsem manžela umlátit spoustou odborných článků než souhlasil. První noc jsem byla připravená na dlouhý řev, ale nic se nekonalo. Manžel šel k malé jednou, za čtvrt hodiny byl zpět a malá pak spala až do rána. Za pár dní už k ní vstávat ani nemusel. Dcerka si zvykla, že v noci se nejí, nemá smysl se kvůli tomu budit a plakat, protože z tatínka stejně nic neteče. Jinak jsem dál vesela kojili přes den až do půlky 13. měsíce a to už jsem zhruba poslední měsíc kojila jen jednou večer před spaním.

Zkus si k tomu tématu najít nějaké články a informace a požádej tatínka o spolupráci. Myslím, že to za to stojí. No a přes den vesele koj dle potřeby.

shine2015
14. črc 2015

@svetlanap naše holky spaly celkem dobře, ale sama vím,že bych to nevydržela.....být vzhůru po 40 minutách....
Drz se, na noc zkus to umele a uvidis 😉 hodně štěstí....