Kojení miminka a batolete. Může kojení batolete nějak ovlivnit složení mléka pro kojence?

Zodpovězené
28. črc 2019

Dobrý den,

mám dotaz 🙂. Doma máme plně kojené cca 4 měsíční miminko a zároveň téměř dvouletou dcerku. Ta již jí to, co my, a hodně si oblíbila mléčné výrobky.

Kolem Velikonoc prodělali se starším synem nějakou virózu, kdy trpěli na hodně zapáchající průjmy. Při kontrolních výtěrech byl syn v pořádku, dcera měla nález (enterokok). Pediatr nám doporučil dietu, ale ani při užívání probiotik nedošlo ke změně k lepšímu. Stolice se u dcerky sice ustálila na 1x denně či 1x za dva dny, ale pokaždé jde o zapáchající řídkou hmotu, kterou kolikrát plenka nepojme. Vzala jsem tedy holčičku s sebou na kontrolu s miminkem a žádala kontrolní výtěr, že se mi to již zdá po takové době divné. V ordinaci byla jen sestřička, řekla mi, že to může být i jinými věcmi a ať počkáme na další kontrolu, při níž bude i doktorka.

Dceři tento týden udělali znovu výtěr a ukázalo se, že má opět nález, tentokrát bakterii (pseudomonáda). Byla nám doporučena mléčná dieta (dcerka má mléčné výrobky a mléko hodně ráda) a kontrolní výtěr. Když jsem se ptala, mohu-li dceru kojit, bylo mi nejprve řečeno, že ano, ale následně, že ne, neboť kojím miminko. Když jsem se ptala, čemu je to na škodu, jestli miminku nebo bakterii v trávícím traktu, dostalo se mi odpovědi, že mateřské mléko má složení dle potřeb dítěte a že holčičce už primárně nic nedá, není pro ni již dobré a kojit ji nemám.

Chtěla bych se proto zeptat, jestli kojení různě starých dětí skutečně je na závadu a jedno z dětí "poškozuje"? Znám ze svého okolí hodně matek, které kojení staršího dítěte po narození sourozence neukončily. Může kojení batolete nějak ovlivnit složení mléka pro kojence? Nebo je kojení v tuto chvíli nevhodné kvůli oné bakterii? U té by mne ostatně zajímalo, jestli zmizí sama jen vysazením mléka, protože z toho, co jsem si četla v encyklopedii a ze svých mlhavých středoškolských znalostí, bych sázela, že sama z těla neodejde...

Omlouvám se za zdlouhavý dotaz, nemám ve svém okolí jiného odborníka, s nímž bych se mohla poradit.

Děkuji!

Dobrý den,
Za prvé - kojení je určeno pro převedení novorozence a malého kojence přes období výlučné mléčné stravy do doby, kdy je možné zavádět příkrmy a postupně běžnou pestrou stravu. Výživa Vašeho kojence je priorita, měl by dostat vše pro svoji potřebu.
Kojit batole je naprosto zbytečné, a z výživového hlediska až nevhodné ( anemie, hypovitaminoza B, velká kazivost zubů ).
Za druhé - ve stolici je řada bakterií, které lze vykultivovat z výtěru. Postupně se vyloučí a mohou být nahrazeny dalšími, a tak dále a tak dále. V případě, že výtěr neprokazuje salmonelu či kampylobaktera, tak bych již dále tyto bakterie nezkoumala.
Navíc většina střevních potíží bývá způsobena viry ( rotaviry, adenoviry, norwalkviry ), jež nelze z běžného výtěru rekta kultivovat, to znamená zjistit. Je třeba udělat speciální vyšetření vzorku stolice.
Jestliže trvají u dcerky potíže od jara, doporučuji zaměřit pozornost i jiným směrem ( porucha vstřebávání, celiakie, nespecifický zánět střeva ).


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová