Kravské mléko místo umělého?

simona2103
23. kvě 2018

Jak jste nahradily UM za kravského? Někdo uz dává misto umělého, ale nevim jako jak-to mu misto um dáte vypít proste kravského? Nebo ten nutrilon uděláte misto ve vodě tak v mléce?

calvac
23. kvě 2018

@simona2103 jak stare je mimi? Ja teda kravske davala az od dvou let,kamaradka od roku a pul

simona2103
autor
23. kvě 2018

@calvac 13 mesicu... 🤷‍♀️

jitka_cv
23. kvě 2018

Dávám od tří let.

sartob
23. kvě 2018

Ja davam u obou deti od 10m do krupicove kase a pit od 12m.

popelka1984
23. kvě 2018

Já dávám kravské od roka, ale syn měl třeba tak hrníček týdně, nebo jsem mu ho dala do flašky jako UM, trochu přihřála bumbal to v postýlce před spaním, jinak měl spíš lipánky, bílý jogurt s banánem, kaše, v této formě jsem mu mléko dávala i před prvním rokem.

simona2103
autor
23. kvě 2018

@sartob a to mu stačí necelou noc? Dáváte jen čisté mléko nebo něco do nej? Nejak si neumím představit ze misto um dam jen mliko

pavlinakm
23. kvě 2018

@simona2103
Ja od cca 14m zacala zkouset kravské plnotučné mléko. Do te doby jsem kojila, UM mi odmítala. Postupne jsem mlékem nahradila kojení. Pred spanim vypije 200ml a spi az do rana. Ale je toto individuální u kazdrho dítěte. Nrvim jestli dítě které jr zvyklé na UM, se nechá jen tak převést na kravské.
Jinak Nutrilon se míchá pouze do vody, nikdy do mléka! Pokud chcete aby mleko bylo výživnější a sytější, tak lze do mleka přimíchat nějakou kaši instantni. Samozřejmě hodne ridkou a bez sušeného mleka v obsahu.

pidalka12
23. kvě 2018

Zrovna dnes jsem se o tom bavila s mudr. Ptala jsem se, zda dceru 11m dát kravske ml. Řekla ano. V UM je kravska syrovatka, v lucine a jogurtu také. Záleží na vás, ale nic se nemá přehánět, takže klidně dejte. Dítěti ruka ani noha neupadne (berte s nadsázkou a vtipem ;)

kris5
23. kvě 2018

Do roka by dítě nemělo klasické kravské mléko vůbec (maximálně občas jogurt, nebo přidat do vaření), do dvou let jen občas v jídle. Jako pití až od dvou let! Jde o to, ze kravské mléko má vyšší obsah kaseinu a zbytečně zatěžuje dětské ledviny. Ideální je do dvou let kojit (podle WHO) a pokud to neni možné, tak dítěti podávat kojenecká mléka, která mají upravený obsah bílkovin ;). Určitě tím dítě nezabijete, ale můžete mu zbytečně přitížit. Jsem dětská lékařka...Ale samozřejmě názory různých lékařů se liší ;)

aklin
23. kvě 2018

@kris5 ja jsem na mleku vyrustala. Od roka jsem pila kravske mleko a jsem zcela zdrava. Dceri jsem davala od 18 m a je zdrava. Sestrenka pila kravske od 7 m a je vitalni, maka na sobe v bojovem sportu.

martiniquest
23. kvě 2018

@kris5 Moc rada vidim, ze existuji pediatri, kteri doporucuji kojit do dvou let! Sama si pripadam v soucasne spolecnosti skoro jako exot, ze kojim uz 21 mesicu. Nicmene mam vlastni rozum a temer hotovy doktorat z molekularni biologie, takze se nenecham odradit 🙂

gabrolo
23. kvě 2018

@simona2103 Mi se to zdá taky právě málo, ze to děti tak zasytí až do rána, mi tam to um prostě nějak chybí.

sartob
24. kvě 2018

@simona2103 v noci nic nedavam.V noci spi.Sou mu 2 roky.

sartob
24. kvě 2018

Ja kojila malou do 4m pak mela do roka UM a pak kravske.Je ji 7let a je zdrava.
Maleho sem kojila do 6m a do roka UM a od roka kravske.A je mu 2 roky a je zdravy.
Blbost,ze mliko je skodlive.Sama piju od roka mliko a vxpiju tak pul litr denne a je mi 30 a naposled nemocna sem byla v 9letech.

bigbig
24. kvě 2018

@kris5 Dávám sedmiměsíčnímu synovi obden cca 40g bílého jogurtu, myslíte že mu to příliš nezatěžuje ledviny?

andryyysssek
24. kvě 2018

Dceři jsem dávala kravské od cca roku a půl na občasné pití (do 2,5let jsem kojila). Syna jsem kojila půl roku, do 9měsíců byl na UM a od 9měsíců na kravském plnotučném. Zasytilo ho to stejně jako UM.

sartob
24. kvě 2018

@bigbig urcite ne.tvaroh je lepsi nez jine jogurty

brokovich
24. kvě 2018

Syn bude mít na podzim 3 roky a stále dáváme UM (jen na spaní teda). Kravské ani nijak extra neplánujeme. Jen když vařím krupicovou kaši (výjimečně).

sartob
24. kvě 2018

Dneska je doba,ze co drive bylo zdrave ted je nezdrave

kris5
24. kvě 2018

@bigbig Já osobně jsem synovi začala jogurt dávat až v 10 mesících. Oficiálně je ale “povolen” od 6 měsíců. Záleží do kdy byl syn výhradně kojený. U dětí na UM bych ho zavedla od 6 měsíců. U plně kojených do ukončeného 6.měsíce bych počkala klidně do 9.-10.měsíce. Obden v tomto množství je v pořádku 🙂. On jogurt je něco jiného než čisté kravské mléko. Mléčné kultury už ho jakoby předtráví a má díky tomu odlišné složení 🙂. Určitě nedoporučuji čisté mléko, tvaroh, lipánky a podobně! Vysoký obsah cukru, tuku a bílkovin...

simona2103
autor
24. kvě 2018

@kris5 zas naka biomatka, by dite asi umrelo na lipanek 🤦‍♀️

kris5
25. kvě 2018

@simona2103 Nejsem bio matka. Jsem lékařka... Na Lipánek dítě neumře (určitě ne hned), ale zbytečně mu můžete zadělávat na problémy v dospělosti. I když nebudeme řešit nevhodné množství bílkovin, tak už jen to, že dítě naučíte na sladké je škoda. Ono si potom špatně odvyká...

kris5
25. kvě 2018

@martiniquest Důležité je řídit se vlastním rozumem! Překvapuje me, ze ještě dnes se někteří lékaři neřídí ani doporučením mezinárodní zdravotnické organizace... Moje maminka nás také kojila (v době socialismu)... Měla to hodně težké, ale za odměnu měla nejzdravější děti v okolí. Za celé dětství jsem měla jen jednou antibiotika... A vlastně doteď ;). Náhoda to určitě není ;)

brokovich
25. kvě 2018

@simona2103 Docela drsná reakce na @kris5 teda. 🙄 Ona ti radí velmi erudovaně a zcela v souladu s nejnovějšími poznatky o výživě kojenců resp. batolat. Bylo by na místě spíše poděkovat.

saruskas
25. kvě 2018

Já teda nevím, ale když se podívám na složení toho UM, tak mi přijde lepší to kravské 😞.

irisv
25. kvě 2018

@kris5 na Lipánek dítě neumře hned? Na doktorku výborné vyjádření.... mně moje maminka za socialismu nekojila, byla sem plně na Sunaru, a antibiotika sem měla poprvé teď v těhotenství. Náhoda? Tak určitěěěěěě - aspoň podle vašich supr názorů. Bože...

brokovich
25. kvě 2018

@irisv Myslím, že je obecně známé, že zvýšená konzumace jednoduchých cukrů zvyšuje i riziko některých onemocnění, mezi nimi např. cukrovka, vysoký TK, kardiovaskulární choroby. Myslím, že tam @kris5 svou poznámkou mířila. Proto psala, že "lipánek" jen zbytečně přitíží (ostatně jako i jiné sladkosti) a že "neumře hned" po požití Lipánku. Nechápu tyto nenávistné reakce. 😞 Také netvrdí, že všechny nekojené děti jsou nemocné. Proč takové zjednodušování? 😞

angelinie
25. kvě 2018

Tak já už mám třetí dítko - první 2 děti do roka kojené, pak rok na UM a od 2 let už plnotučné kravské mléko. Třetí mimčo jsem kojila do 16 měsíců, teď je opět na UM a od 2 let už bude mít normální mléko. Tím myslím mléko na pití, do vaření jsem dávala i dřív. V kuchařkách pro kojence je to tak, že v těch českých doporučují mléko od 2 let, ale v zahraničních už od roka, takže není třeba žádná panika 🙂 Každopádně pokud je to možné, tak je fajn do těch 2 let kojit a pak už nemusíte řešit UM 🙂 Nicméně klidně ho můžete zkusit dát v tom roce ;) Naše doktorka vždycky říkala, že UM musí být do 3 let, tak máme takový kompromis 🙂 Stejně je to nejspíš jen propagace 🙂)

sartob
25. kvě 2018

To mate jak z ockovanim MMR.
Sou mamy co nedaji a sou mamy co daji.
Dejte mliko takove jak sama uznate za vhodne.
Ja se neridim tim co radi odbornici a veskere zdrave výživy atd.
Ale dle meho selskeho rozumu a tomu na cem sem vyrostla ja.

martiniquest
25. kvě 2018

@kris5 Bohuzel u syna tuto rovnici kojeni=zdravi nevidim. Mel uz dva zanety mocovych cest (ve 2 a 11 mesicich), k tomu uz nekolikrat ryma, zanet ucha a sesta nemoc. Ale koukam na to z pohledu psychosomaticky a tam mi to smysl dava 🙂