Nesmím kojit před operací - zlepší se bolest prsou?

dudulinekwau
29. bře 2019

Zdravím, chtěla bych poradit..... Jsem 5 dní po porodu... V nemocnici jsem se snažila kojit ale mléko mi nenastoupilo .. ... Zato bradavky už mám úplně vyřízené... A teď mne začali i prsa hodně bolet.... Čím to je? Kojit už nebudu neb jdu v dubnu asi na 20 operaci jsem po nehodě.... Tudíž mi to doktor potvrdil že kojit bych stejně přestala.... Ale alespoň jsem to zkusila....mam se bát ohledně té bolesti prspu? Co s tím? Děkuji za odpověď

lv
29. bře 2019

Nech si napsat Dostinex

merope
29. bře 2019

Pokud tě bolí prsa a psali by ti dostinex, znamenalo by to, že mléko máš. Pokud chceš kojit, tak zkus laktační ligu.

korneliusa
29. bře 2019

Operace není důvod k nekojení. Jestli se chceš rozkojit, pozvi si laktační poradkyni z MAMILA. Ta ti poradí jak kojit a jak s léky kvůli operaci. Pokud kojit nechceš, tak nějakou LP kontaktuj, ať ti poradí, jak zastavit laktaci bez léků. Trvá to stejně dlouho, jako s nima a necpeš do sebe žádný sajrajt odporný.

merope
30. bře 2019

Ještě mě napadlo jedno - já měla šílené léky po porodu, kterých bylo tolik, že ač by se v jednotlivosti kojit dalo, dokupy toho bylo moc. Pak přišla doktorka s tím, že mi musí dát silnější, u kterých se kojit vůbec nedá a začla mi vysvětlovat nevýhody kojení ve vyšším věku. Já ale kojit chtěla, zastavení laktace jsem odmítla. Výsledek? Tlak se mi srovnal do cca 10 dnů od porodu, pak jsme ještě čekali, až se úplně vyloučí ty léky. Takže 15 dní od porodu už malý dostával moje mléko. Je ho sice míň, kojím ho přes klobouček, jinak to odstříkávám a saje z flašky + dokrmuji umělým, ale má moje a je to super a já nemám pocit, že jsem v tomto jako máma zklamala, že bych mu nedala ani trošku mlíčka (když už se rodil 2 měsíce před termínem).

Takže pokud doktoři tvrdí, že nebudeš moci kojit, ptej se jak dlouho nebudeš moci kojit. A ano, může se stát, že budeš 14 dní sedět u odsávačky a mléko potom vylívat, protože v něm budou léky a nepůjde to. Možná pár dní vynecháš a pak bude chvíli trvat, než se zase mlíčko rozjede nějak víc. Nejspíše ho minimálně nějaký čas nebudeš mít dost, aby to mrně nakrmilo - ale tohle všechno je jen o tom, zda kojit chceš nebo nechceš. Pokud kojit chceš, tak cesty existují a je dobré se po nich ptát. Pokud je ti to tak trošku jedno, tak mu klidně s klidným svědomím dej umělé. Mimochodem - mého prťouse včera vyloženě bolelo bříško a dost na to trpí od narození, já nevím, co jsem snědla, ale taky mě to nadýmalo, tak jsem mu na noc dala umělé, které vím, že určitě nenadýmá, než ho trápit v noci nadýmáním - všichni jsme se vyspali a přes den to tak nevadí, protože když ho bolí břicho, tak už trošku vím, jak mu pomoci.

Prostě ono je to hodně o tom, zda chceš nebo nechceš resp. jak moc chceš a co je pro tebe ještě únosná zátěž. Pokud máš doma třeba ještě jedno starší, pak může být mnohem důležitější se na nějaké kojení vykašlat a být tu jako máma pro obě děti na plný úvazek. Pokud naopak můžeš sedět několik hodin denně u odsávačky (mrně spí), může to pro tebe být dobrý relax a dobrý pocit, že má tvoje mléko.

Ale stran zastavování laktace - pokud tam není zásadní problém, nevidím jediný důvod, proč nekojit aspoň co mlíko je a zastavovat laktaci jen kvůli nějaké budoucí operaci - na to bude pořád času dost a i 14 dní kojení může být pro dítě dobrých.