Pokračovací mlíčko a příkrm. Jak na to?

motylek
3. lis 2008

Chtěla bych začím malýmu dávat pokračovací mlíčko a zároveň začít s příkrmem, ale nevím jak na to. Mám nejdřív dávat pokračovací mlíčko třeba týden a pak teprve začít s příkrmama nebo hned jakmile začnu dávat dvojku, tak musím dávat i zeleninku???? Nějak z toho mám strach 😀 😀 😀 . Díky za všechny rady a postřehy 😉

agnesska
3. lis 2008

motylku-neboj,já bych zkrátka dopotřebovala tu jedničku a další už koupila dvojku a příkrm můžeš dát k jedničce klíďo už zejtra 😉

motylek
autor
3. lis 2008

No mně právě jednička došla, mám tu vzorky dvojky, tak jestli s tím začít hned nebo čekat. Myslíš, že by vadilo dávat dvojku třeba týden bez příkrmu??

agnesska
3. lis 2008

určitě nevadilo 😉 a proč nechceš začít dávat s dvojkou rovnou příkrmy?

motylek
autor
3. lis 2008

Já nějak mám strach, ale říkala jsem si, že bych počkala do devátýho, to bude mít 5 měsíců. Ale už se mi nechce kupovat jednička, protože bysme ji nesnědli. Jí mi poměrně hodně málo 😀 😀 😀

radka.m.
3. lis 2008

motýlek-jestli ti malý prospívá,tak bych s příkrmy ještě počkala,klidně až do 6měsíce.

motylek
autor
3. lis 2008

A nevíš prosím tě jak je to s tou mrkví (jinou zeleninou), jakože se má počkat 3 dny než se začne s novým druhem. To jako všechny ty tři dny bude mít mrkev??? Nebo jednou a pak tři dny nic? To je ale asi blbost. Já se totiž v tom přikrmování úplně ztrácím. Nějak to z těch knih nedokážu pobrat 😀 😀 😀 . Mám teda jenom Švejara a tam se tomu moc nevěnujou ☹ .

motylek
autor
3. lis 2008

No já vím, já bych taky počkala, ale dotlačit do něho aspoň 120ml mlíčka je nadlidskej výkon.

radka.m.
3. lis 2008

a přibývá na váze?každému miminku totiž stačí úplně rozdílné množství.někomu stačí na 4měsících 80 a jinému nestačí ani 150ml mlíčka.

pismenka
3. lis 2008

motylku a proč tak spěcháš na příkrm? vždyť má čas. U nás je to také těžký do ní nalít 120ml, do 6 měs. jsem plně kojila, pak se mlíčko vytrácelo, tak ted už dávám Hami zeleninu + maso + svačinky ovocné + UM, vše kupuji od hami, ale to až od těch 6měs. Ano dokrmovala jsem jí v 5měs. ale kaší nemléčnou, lžičkou, abych jí pomalu navykla a pak po tom 6měs. krásně najela na tu zeleninku a vyplatilo se, flaškou kaši nedávám - ta nám už ani nechutná, ale trpělivost se vyplatila. Se lžičkou nemáme problém.
Můj názor je ten, že se zbytečně zatěžuje oraganizmus tak malého dítěte. V 6měs. už je na to zralý a i to potřebuje, protože mléko jim už nestačí.
A strach ten jsem měla taky, ale když nestačíš dát ze začátku oběd - tzn. tu zeleninku atd. tak se nic neděje, dá si mlíčko. Ale počkala bych.
Tak jako se bojíme porodu - až to přijde, musíme to zvládnout 🙂) ted už se žádného příkrmu nebojím.
a to že nevypije 150-180ml. s tím už si hlavu nelámu. MUDr. stále že málo přibíváme - ale na to jí prdím, mám živé dítě, usměvavé..............hlavně že přibívá a když chce pít nebo má hlad, tak si zabrečí. Třeba když má mít oběd a chci jí vyzkoušet jestli by si ho dala, tak jí zkusím dát samotnou lžičku k pusince a když jí otevře tak je to pro mě znamení že má hlad a že oběd s ní v pohodě celý.
Stávalo se mi totiž, že jsem si myslela že má hlad, tak jsem to ohřála, pěkně si jí dala do sedačky a ona pusu neotevřela a já to pak i třeba vyhodila. Tak to dělám takovouhle fintou 🙂) a osvědčilo se mi to.

pismenka
3. lis 2008

jo a s tím UM, to bych najela normálně na další - pro starší. Já to udělala tak, že když mi doma zbyla 1, tak jsem jí i načatou dala známé, která má dítě jen na UM a ona jí ho ještě dala na noc.

agnesska
3. lis 2008

motylku aha,já si nevšimla kolik Jakoubkovi je 😅
to ještě můžeš s příkrmama počkat,ma druhou stranu když není kojený tak se příkrmy zařazují od 5. měsíce 😉 myslim,udělej sui to teď jak chceš,tak aby ti to vyhovovalo 😉
na dvojce může do toho 9.týho bejt úplně v pohodě...

agnesska
3. lis 2008

motylku hehe no jasan,že mrkev každej den-z těch prvních tří a pak k ní vždycky přidej další druh... 😉 😀

motylek
autor
3. lis 2008

Tak jsem nakonec poslala MM pro jedničku, nějak se fakt bojím do toho jít, ale opravdu už mám celkem dost z každýho krmení, protože je to vážně boj. Už takhle jí 3. měsíc a já jsem zpocená dopředu, když se blíží čas jídla 😀 😀 😀 . Je to fakt síla. No ale zase s těma příkrmama to asi nebude o moc lepší, s jeho apetitem 😀 😝 😀 .

motylek
autor
3. lis 2008

Potřebovala bych někoho vedle sebe, kterej by mi řekl: dneska dáš mrkev, zítra taky, pozítří taky, pak přidáš bramboru, pak kuře atd. 😀 😀 😀 . Nejraději bych ho měla pořád na mlíku, kdyby mu jelo 😀

andy80
3. lis 2008

příkrm klidně k počátečnímu, po dodělání koupit pokračovací a pokračovat 😀

pismenka: pokud je Jakoubek od motylka na UM, tak už je na příkrm čas. To se začíná ve 4. měsících u kojených je to v 6. měsícíh.

motylek: neboj se toho, dej mrkev a když bude šmakovat, tak to pak půjde samo. Držím palce. Kdyžtak jukni do začníme s příkrmy

radka.m.
3. lis 2008

andy-koukni na stránky kojení,doporučuje se pokud dítě prospívá začít s příkrmama od 6 měsíce,at je dítě kojené,nebo na um.

pismenka
3. lis 2008

Andy80: souhlasím s radkou.m., pokud dítě prospívá tak nevidím důvod proč mu dávat příkrm když ještě nemusí. Musíš si uvědomit, že to je organismus, který se vyvíjí a můžeme mu zatížit játra, ledviny atd. Když neprospívá a nestačí mu UM tak prosím.

Motylku: vždyť si zvládla šestinedělí atd. Zdá se mi, že se podceňuješ neboj se těch příkrmů. A dávej mu to co uznáš za vhodný - hlavně si něco přečti, vlítni na netík nebo nějakou literaturu. A ten začátek - stačí pozvolna, aby i tobě to vyhovovalo, myslím tím než se to naučíš stíhat a než si na to zvykneš že nedáváš jen láhev. Neboj, mě to taky trvalo 14dní, než jsme najeli na nějaký systém

andy80
3. lis 2008

radka.m: každý peddr ti řekne, že dětem na UM prostě mlíčko ve 4 měsících nestačí. Nejde o to, jestli trpí hlady nebo ne, ale v UM nejsou takové živiny jako v MM a ty se do těla dostanou formou příkrmů.

Kdy začít s dokrmováním nekojených dětí? Je vhodné podávat jim zeleninu a ovoce nebo dokonce maso dříve než v šesti měsících?
Ne každá maminka má to štěstí, že může miminko kojit. Má-li mateřského mléka málo, či dokonce žádné, měla by zvolit takovou výživu, která by miminku neublížila. V takovém případě je nejlepší poradit se s pediatrem.

Náhradní mléka
Mléka pro miminka jsou označena čísly 1, 2 a 3. Jednička (počáteční mléko) je určena pro děti do 3 měsíců. Počáteční mléko nesmí obsahovat jiný než mléčný cukr. Splňovat musí např. přísné požadavky na obsah minerálů a bílkovin, aby nebyly přetíženy ledviny dítěte. Dvojku nesou mléka pro miminka od 4 do 10 měsíců. Trojka je vhodná pro děti od 11 měsíců. Mléka jsou zpravidla obohacena vitaminy, minerály a „hodnými bakteriemi“ s bifidus efektem a dalšími látkami, které přispívají ke zdárnému vývoji dítěte a obranyschopnosti organizmu. Pokud trpí dítě alergiemi či jinými problémy, je možné nabídnout mu mléka s označením H.A.

Příkrmy do 6 měsíců
První příkrm můžete zdravým nekojeným dětem nabídnout už na začátku 5. měsíce. Doporučí-li to pediatr, u alergických dětí začínáme zhruba o měsíc později a striktně dodržujeme třídenní intervaly mezi novými druhy potravin kvůli případné alergické reakci. Jako první většinou podáváme malou dávku vařené zeleniny. Pokud nemáme zeleninu bez dusičnanů, dáme přednost raději hotovým příkrmům. Jako první příkrm použijeme raději jednosložkový výrobek, přednost dáme mrkvičce. První den sní dítě 1 až 3 lžičky, každý další o několik lžiček víc. K mrkvi po 3 dnech přidáme brambor a po 3 dnech další zeleninu. Jestliže si příkrmy připravujete sami, dobré je přidat trošku kvalitního rostlinného oleje. Pokrm zásadně nesolíme. Dítě krmíme lžičkou, pak mu dáme ještě napít náhradního mléka. Zelenina, která je vhodná v prvním období a většinou nezpůsobuje alergie: mrkev, brambor, zelený hrášek, brokolice, cuketa, dýně, baklažán, patizon, okurka, kedluben, zelené fazolky. Po 2 týdnech bezproblémového přijímání zeleniny začneme s masem a ovocem, které zavádíme jako další nemléčnou dávku. Maso zpočátku nahrazujeme jen kuřecím vývarem, nepoužíváme nikdy maso i s kůží, pouze libové. Ovoce můžeme postupně kombinovat s jogurtem, zpočátku ho podáváme dušené (jablka, hrušky, broskve, meruňky), čerstvý lze zkusit jen banán.

V 5 měsících můžeme dítěti nabídnout bezlepkové kaše. Lepek není obsažen například v rýži, pohance, jáhlech. Začínáme vždy rýží, která je dobře stravitelná a téměř nikdy nealergizuje. Koupit se dají i kaše s podílem mléka, eventuálně kaše nemléčné, které pak připravíme s kojeneckým mlékem.

radka.m.
3. lis 2008

když si nebudeš vědět rady,tak se mrkni na www.kojeni.net,tam máš vše o zavádění příkrmů.

andy80
3. lis 2008

Umělá výživa
Lékařské studie uvádějí, že pouze dvě až tři procenta žen nemohou z různých zdravotních důvodů kojit své dítě. Na řadu proto přichází po konzultaci s pediatrem umělá výživa. Používají se mléka počáteční, která jsou určena pro děti do ukončeného čtvrtého měsíce věku, později mléka pokračovací až do 36 měsíců věku dítěte. V umělé výživě je bílkovina kravského mléka upravována tak, aby byla co nejvíce podobná mateřskému mléku. Pokud rodiče mají alergické onemocnění, jako třeba astma, sennou rýmu nebo atopický ekzém, mohou použít hypoalergenní mléka. Právě ta dokáží snížit riziko alergického onemocnění u dítěte. Takovému dítěti se ale nesmí dát ani krátkodobě mateřské mléko, protože by se účinek hypoalergenního mléka potlačil. Na trhu jsou k dostání i sójová mléka, která ovšem nejsou určena k výživě zdravých kojenců. Používají je děti s poruchou vstřebávání jednoho z cukrů, které obsahuje i mateřské mléko. Je proto vždy na lékaři, aby rozhodl, ve kterých případech mléko použít.

První příkrm
První příkrm by mělo nekojené dítě dostat po čtvrtém měsíci života, kojené dítě si počká ještě o dva měsíce déle. Jako první chod dostane zeleninový předkrm. Na lžičce mu nabídněte trochu rozmělněné, v nesolené vodě vařené sladší zeleniny. Vhodná je například mrkev nebo brambor. Později vyzkoušejte brokolici nebo třeba kapustu. Pokud přidáváte nové druhy zeleniny, nechte mezi nimi asi třídenní pauzu, abyste poznali případné alergické projevy. Zeleninu raději nemixujte, jen ji rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Dítě by si totiž zvyklo na řídkou stravu a tužší by dlouho odmítalo. Po jídle dejte dítěti napít mléka. Další pokus o příkrm nechte opět na druhý den v čase oběda. Počítejte s tím, že dítě nebude změnou jídelníčku příliš nadšené a vyplivne často vše, co mu nabídnete. Na vině rozhodně nebude vaše kuchařské umění.

Maso, ovoce, kaše
Osvědčenou zeleninu pak může maminka kombinovat s masem. To je důležité jako zdroj bílkovin, železa a mastných kyselin. Vhodné je libové, nejlépe drůbeží maso v denní dávce asi 20 gramů. Naopak rybí maso, jinak velmi zdravé, může vyvolat alergickou reakci. Maso-zeleninové příkrmy nahradí polední porci mléka. Postupně lze jídelníček rozšířit o ovocné pyré, které můžete smíchat s neslazeným jogurtem. Ten je chutným zpestřením pro děti kolem osmého měsíce věku. Naopak pacholíčky, smetánky, lipánky nebo tvarohy nejsou pro vysoký obsah bílkovin pro děti do jednoho roku vhodné. Organismus mohou pořádně zatížit a výsledkem je pak alergie. Stejně tak do zeleninových polévek nepoužívejte vaječný bílek, pouze jednou týdně vařený žloutek. Solí a kořením ochucujte pouze svoje jídlo. Děti mají ještě nevyvinuté ledviny, a tak jim nadměrné používání těchto přísad může způsobit horečky a křeče.
V dalším měsíci zařazujeme obilné kaše, které později nahrazují večerní porci mléka. Mějte ale na zřeteli, že všechny potraviny, které obsahují lepek, například moučné výrobky, krupicové kaše a obilné kaše s lepkem, mohou děti jíst až po šestém měsíci života. Jejich střevní sliznice neumí lepek bez potíží vstřebávat.

andy80
3. lis 2008

několik desítek stránek se stejným zněním, nebudu pokračovat, abych to tu nezasekala

ten první článek je z Betynky. Betynku si kupuju už 5 let a fakt jí věřím. Hodněkrát mi pomohla.

radka.m.
3. lis 2008

určitě ne každý doktor,mně mudr při prvním synovi řekla taky až od 6měsíce,protože dobře prospíval.já se tedy řídím podle nejnovějších studií,co doporučují právě na stránkách kojení a tam je od šestého měsíce,řídím se touto stránko proto,že při problémech při kojení my vždy poradili,což se nedá říct o dětských pediatrech,většina z nich hned jako řešení nabízí dokrm um.tyto studie,co poukazují na to,že se kojené děti mají dokrmovat asi o 2 měsíce déle,jsou zastaralé,ještě při prvních dvou dětech jsem to takhle dělala,jenže doba jde dopředu a na stránku prvního dokrmu je už trochu jiný názor.mrkni na stránky toho kojení a pokud se ti bude chtít,můžeš tam napsat i dotaz a oni ti ho rádi zodpoví-podle nejnovějších dostupných informací,taky tam bylo plno dotazů týkajících se zavádění příkrmů a laktační je tam vždy rozválcovala opodstatněnými argumenty-v dobrém slova smyslu.

radka.m.
3. lis 2008

tak by mně zajímalo,podle jaké lékařské studie,tedy jestli to tam vůbec napsané je,je to napsáno-lepek by se měl totiž dávat nejdříve od uk.8měsíce!v betynce budou samozřejmě psát,že se má začínat s příkrmama dřív,protože to je zase jenom svět reklamy a bysnysu,to samé,jako propagace um.

pismenka
4. lis 2008

nemám ted moc času, ale opět má radka.m pravdu. Betynka je jen reklama. Kupovala jsem si ji když jsem byla těhotná a nikdy jsem si tam moc nepočetla, jen takové obecné fráze. A MUDr. dět. mi taky nikdy moc neporadila.

andy80
4. lis 2008

radka.m: víš, každej neměl to štěstí, aby kojil. Já bohužel nekojila ani jedno dítě. U prvního se mi nevytvořilo MM vůbec, u druhé se mi na jedno kojení dělalo max. 5ml a to jsem 2 měsíce po dvou hodinách odsávala, přikládala, abych stimulovala tvorbu mléka, ale bez úspěchu. Každý na mě kouká skrz prsty, ale udělala jsem maximum, já to vím a co si myslí ostatní do toho mi nic není. V dnešní době se neřeší nic jiného než kojení a zase kojení a kdo nekojí tak je něco hůř než ty co kojí. Když slyším slovo laktační poradkyně, tak bych vraždila, protože ta co byla v porodce mě dokázala akorát vynervovat. Stránky kojení.net jsou především pro kojené děti. Uvědom si, že když kojíš, tak všechny živiny se dostanou do těla mimča tvým mlíčkem, kdežto u dětí na UM tomu tak není. Po 4 měsíci života mu živiny obsažené v počátečním mléce přestávají stačit.

A Betynka že je reklama? Ani bych neřekla. Píšou tam přední doktoři a pediatři. Se někdy do těch článků podívej. Většinou jsou to doktoři od Apolináře, Podolí, Motola a Bulovky. A řekni mi, co je reklamního na tom, že ti v Betynce napíšou, že po 4. měsíci máš dítěti uvařit mrkev? Ani tam nedoporučují skleničky, tak myslíš, že to, že si půjdu koupit do krámu mrkev díky Betynce je reklamní? Asi ne, tu mrkev kupuju stejně.

A pokud vám vaše dětská MUDra neporadí, tak bych uvažovala o změně. Já mám mladou super doktorku a vždycky jsem u ní min. půl hodiny a vždycky mi všechno vysvětlí. A můžu ti říct, že už přikrmujeme 2 měsíce a malá mi jí naprosto všechno a bez problémů. Holky z mé domovské diskuze které začali přikrmovat až od 6 měsíce, tak svádí s dětmi boj o to, aby do nich dostali něco jiného než mlíko.

Tohle je můj poslední příspěvek, protože jak je vidět, tak tahle diskuze nikam nevede. Každá máma ví, co je pro její dítě dobrý a rada od doktora jí jen postrčí.

P.S. ten druhý článek mmch není z Betynky, podobných článků je na netu spousta. Jen kojeni.net má prostě jiný názor než 1000 dalších.

motylek
autor
4. lis 2008

Jéé holky, děkuju za příspěvky. Já právě taky všude čtu, že nekojený od 4. měsíce, zároveň, že pokud prospívá, tak čekat do 6. měsíce. Tak jsem z toho jelen. Tak jsem si říkala, že nezačnu ve 4. ani v 6., ale v 5. měsíci, no tak asi ještě chvilku počkám. Malej vypadá dobře, žádná chudinka, ale jestli přibývá to nevím.

Jinak já taky plně nekojila ani jeden, jak píše Andy, přes veškerou snahu, neustálém přikládání malého k prsu a odstříkávání po 2 hodinách se mi neudělalo víc jak 20ml mlíka a to malýmu vážně nestačilo.

A taky byl v porodnici na jipce, takže jsem ho nemohla chodit přikládat už tam, najeli tam rovnou na umělý a on mi pak ani nevěděl, co tím prsem má počít. A taky moc nejelo, nebylo sladký jako nutrilon, že. No to už je za námi, takže teď najedeme na zeleninku a uvidíme co dál. No ale už vidím, že to bude fuška 😀 😀 😀 .

radka.m.
4. lis 2008

andy 80-kdyby jsi se podívala na stránky kojení,tak by jsi zjistila,že tyto stránky nejsou jen pro maminy,co kojí,ale spíše naopak!!!je to pro maminy,co mají problém s kojením,co mají dítě na um,je to o výživě všech dětí o výchově apd.je tam taky dopodrobna vysvětleno to,proč příkrmy až od 6měsíce!i děti na um mají vše,co do 6měsíce potřebují,samozřejmě,nemají v um tolika imunitních látek,to je vše.a od 6měsíce se začíná s příkrmy proto,že mléka už nepokryjí takovou potřebu železa a vápníku a hlavně proto,že až kolem toho 6měsíce mají přizpůsobenou trávicí soustavu k přijímýní kašovité stravy a hlavně je to příprava na normální stravu,která je po roce dítěte,to je tak akorát,aby si dítě na ten přechod zvyklo.mrkni na ty stránky a budeš určitě příjemně překvapená.a ne každá laktační poradkyně je v tomto směru stejná!!!všude narazíš na někoho,kdo ti nepadne do oka.

lenkazdenek
4. lis 2008

ahoj ,já dokonce volala i na linku nutrilonu kdy mám dát 2 a prej až se začne s příkrmama na 1 může být mimčo klidně až do 6 měsíců, jinak já s příkrmy začla po uk. 4 měsíci,malá vypila přes 1 litr um a nestačilo jí to,navíc pak po tomhle mnžství mívala i zácpy ☹ tak nám dr doporučil pomalu začít s příkrmy

pismenka
4. lis 2008

mám zkušenost s laktač.poradkyní, taky mi nešlo moc kojení a ona mi moc pomohla. Našla jsem si jí na netíku. Muž mi jí dovezl až domu a pokecali jsme. Hodně mi pomohla i psychicky. Kojení je totiž i o psychice.

radka.m.
4. lis 2008

lenkazdenek-pokud tí dítko vypilo více jak 900-1000ml a nestačilo mu to,pak jsou opravdu vhodné příkrmy,takže jsi to určitě udělala správně.písmenka-taky mám zkušenost s laktační poradkyní u nás,taky nás navštěvovala a s kojením,nebo převážně s odsáváním mléka jsme vydrželi až do roku aq kojení je samozřejmě o psychice.