Ukončení kojení kolem 7. měsíce, jak na to?

katkabarmich
1. srp 2017

Zdravím. Potřebovala bych poradit ohledně ukončení kojení. Chtěla bych kojení ukončit kolem 7. měsíce, ale nevím jak na to. Máte nějaké rady, zkušenosti, tipy...? Už dáváme příkrmy ale nevím jestli už mu můžu podávat třeba vodu? A do kdy vlastně dítě potřebuje mléko jako takové? Vím, že je nejlepší kojit cca do 2 let, ale mám k tomu své důvody. 🙂 Děkuji ta vaše odpovědi a za váš čas 🙂

kvmatonka
1. srp 2017

Pokud chceš přestat kojit, tak musíš na gyndu pro prášek. Jinak jsou bylinky, stahování prsou, moc nepít (což teď v tom vedru jde těžko), neodstříkávat jenom do úlevy. Každopádně dítě min. do roka mlíko potřebuje, pokud tedy kojit nebudeš, tak určitě budeš muset zařadit UM. V 7 měsících asi bude mít nahrazenou mléčnou dávku tak akorát oběd a buď večeři nebo svačinu, tudíž zbylé chody prostě UM a i po roce se ještě dává UM, plus od 8 měsíce se dává bílý jogurt neslazený a od roku další mléčné výrobky. A vodu, čaje, šťávičky v případě UM musíš zařadit hned. MM potřebu vody plně nahradí, UM ne.

petrasipkova1
1. srp 2017

Tady ti každý napíše jen své zkušenosti, ale ty jsou nepřenosné, každá je v jiné situaci. Pokud máš zdravotní problémy nebo jiné, určitě se poradit s gynekoložkou. Nikdo tady neví jak ještě kojíš, kolik dítě už jí, kdy si začala přikrmovat, jestli dáváš UM ..... Postupně jak budeš nahrazovat kojení jídlem, tak začít třeba nějaké kojení nahrazovat UM, třeba před spaním, v noci, atd..., tím pádem začne klesat laktace. Určitě nestahovat prsa, je to z dob minulých, dnes se nedoporučuje, hrozí poranění mléčné žlázy ! Dcera mi bohužel ukončila sama z minuty na minutu mojí blbostí kojení v 18 měsících skoro z plné laktace, prášky jsem odmítla, je to pro tělo takový hnusný driják, to si sebe moc vážím. Takže jsem ledovala, zatvrdliny masírovala zlehka pod teplou sprchou a potom běžela odstříkat do úlevy, postupně čím dál méně, brala paralen proti teplotě, která mi hned vyletí když se udělá zatvrdlina, byly Vánoce, tak jsem měla doma pro jistotu i antb, kdybych dostala zánět, ale podařilo se, po 14 dnech se vše uklidnilo a mléko zmizelo.

listopadka1
1. srp 2017

Můžu ti říct, jak to bylo u nás - taky jsem přestala kojit v 7. měsících. Malá už dobře jedla, měla 3x denně normální jídlo (ráno kaši nemléčnou, v poledne masozeleninový příkrm a večer před spaním mléčnou kaši) a najedla se dostatečně - tzn. že po jídle už nechtěla nakojit, neměla hlad. Ale protože do roka dítě potřebuje vypít denně minimálně půl litru mléka (dle doktorky), dávala jsem jí dopoledne a odpoledne z lahve UM. V noci se nebudila a když už, tak jen na pomazlení, žádnou vodu ani čajíček jsem jí nedávala. Vodu jsem jí dávala vždycky po obědě na zapití, ale bylo to v zimě, takže dehydratace tolik nehrozila. Teď v létě bych zkoušela dávat vodu častěji a hlídat, jestli dost čurá.
Se zánětem nebo tak jsem problém neměla, v těch 7. měsících už se mlíko tvořilo podle potřeby a prsa jsem neměla nalitá. Ono taky předpokládám nepřestaneš kojit ze dne na den, a když kojíš míň, dělá se míň mlíka, a když pak přestaneš v době, kdy kojíš třeba 1-2x denně, tak už to žádnou paseku nenadělá. Ani si nepamatuju, že bych musela odstříkávat, prsa nebolely, šlo to nějak samo. Prášky jsem žádný nebrala ani jsem o tom neříkala na gyndě, jen jsem se radila s dětskou doktorkou ohledně stravy pro dcerku. Ale to samozřejmě záleží na tom, jak jsi na tom, mě nikdy kojení nedělalo problémy, neměla jsem nikdy zatvrdlinu a ni zánět, ale věřím, že každý může reagovat jinak.

katkabarmich
autor
1. srp 2017

Moc vám děkuju za příspěvky, je mi jasné, že na to stejně musíme přijít spolu, ale je dobré se od něčeho odpíchnout 🙂

bekyc
1. srp 2017

Taky bych doporučila postupně snižovat, nejdřív místo jednoho (třeba svačina) kojení dát UM, po pár dnech místo odpolední svačiny UM a tak dále.., neodstavovala bych ze dne na den, pokud teda nemusíš. Tvorba mlíka se ti sníží. My měli pak už jen jedno kojení denně odpoledne a pak jsem na to jednoho dne zapomněla a nic se nestalo, žádný zánět, nemusela jsem ani odsávat... Já začala vodu dávat s příkrmy, vždy po obědě nebo po svačině dostal napít. S mlíkem ti to každý řekne jinak, nám řekla dr minimálně do roka, teď je mu rok a čtvrt a má UM před spaním a jednou v noci a myslím že to tak ještě nějakou dobu bude, spíš záleží jak bude prcek chtít. Kdyby nechtěl po roce, asi bych mu to necpala, jsou i lepší způsoby jak do něj dostat mléčný výrobky..

listopadka1
1. srp 2017

@bekyc po roce uz pry staci kolem 300 ml mleka a da se to nahrazovat mlecnymi vyrobky. my ted davama jednou denne mleko a jinak jogurty, mlecne kase, kefir, pudink a tak. ale rozhodne zalezi na chuti ditete, mala na to mliko nikdy moc nebyla, ale verim, ze jsou deti, co vypiji treba pul litru denne i ve dvou trech letech.