Alkoholik. Jak to začalo? Manžel skoro denně pije pivo

spider79
17. srp 2010

Ahojky, moc ráda bych si přečetla nějaké vaše zkušenosti s partnerem nebo vašim známým, ze kterého se stal alkoholik. Jak to začalo? Můj manžel měl tátu alkoholika. Manžela mamka se asi hlavně kvůli tomu s jeho tátou rozvedla, on v tom pokračoval dál, až i díky tomu umřel. Manžel se s ním kvůli alkoholu nerad vídal, ale jeho smrt nesl těžce. Nicméně vím, že děti alkoholiků mají velkou pravděpodobnost stát se též alkoholikem a já z toho mám hrůzu. Myslíte si, že mé obavy jsou oprávněné, když téměř denně pije pivo? Přijede z práce a rovnou si otevře PET lahev Staropramenu, co se teď prodává ta 1,5l. O víkendu si ji otevře třeba i dopoledne, když jde něco dělat kolem baráku.Vypije ji celou, někdy i otevře další. Než jsem mu dala nůž na krk, když jsme čekali naše první dítě, pil doma kořalku rovnou z flašky. Vždycky na to měl nějakou výmluvu. Nejčastější byla, že ho bolí žaludek. Tenkrát jsme se hodně pohádali a já mu dala na vybranou. Buď my a nebo alkohol. Nechci ho doma vidět pít kořalku samostatně. Občas slevím, když opět říká, že ho bolí žaludek a dá si opravdu jen jednoho, ale zdá se mi, že je to zase čím dál častěji. Když mu opět pohrozím, urazí se....Jinak jsem nikdy nezažila, aby se doslova ožral. Dokáže toho vypít opravdu hodně a skoro to na něm není vidět. Má dost dobré spalování a druhý den ho hlava nebolí, není mu špatně, prostě nic, co by ho od toho aspoň odradilo. Když pije se známými, toleruji to, ale štve mě, že vždycky se musí vypít flaška kořalky do dna☹ Ať je to třeba Absinth. No, fakt nevím, zda to nepřeháním. Už mě nebaví mu neustále vyhrožovat a on si z toho čím dál méně dělá. Navíc nevím, zda bych dokázala skutečně dodržet to, že od něj s dětmi odejdu, pokud poruší, že bude pít doma kořalku sám. Můžete mi někdo z vaší zkušenosti poradit?

baca
17. srp 2010

Nám na VŠ jedna učitelka pedagogické psychologie říkala, že alkoholik se pozná podle toho, že nezná míru. Nemusí tedy pít denně, ale když už, tak se nedokáže ovládnout a říct si, že už má dost. Samozřejmě to není myšleno tak, že se jednou za rok na osalvě nějakých narozenin zřídí a je tedy potenciální alkoholik.
Samotnou by mě zajímalo, jak to poznat. Bohužel si myslím, že u mnohých to prostě poznat nejde a přijde to časem. Třeba pod vlivem životní situace.
Tebou udávané množství by mi asi vadilo, protože můj manžel sice pije pivo i víno rád, ale ais ne tak často. Je to dáno i tím, že mně alkohol prostě nechutná a mu se samotnému pít nechce. Pokud pije sám doma, tak to asi není dobře. Něco jiného je jít do hospody, tam je to přece jen i jistý druh "kultury".
Moje mamka si zase dává ráno po noční jednu štamprdličku čehokoli, aby se jí líp spalo. Alkoholička rozhodně není.
Asi bych to moc neřešila, pokud není opilý a nedělá ti doma vyrvál. Ale těžko říct, jetsli třeba časem nebude potřebovat víc a víc, však víš. Další věc je zdravotní stránka. Jedno dvě piva denně jsou na chlapa asi ok. Ale nemyslím jednu dvě ty mega petky, to už je dost, to spíš výjimečně. Mně by to vadilo. Vadí mi ten pivní smrad, když přijde občas z hospody (třeba v sobotu nebo v pátek), to mu pak ani pusu nedám.

marjankak
18. srp 2010

To je těžký tohleto... ale jakmile jsou kvůli tomu konflikty, tak je to špatný.. Jsem dcera alkoholika takže vím, že k tomu mám sklony a pozoruju se. Nepopíjím - spíš nepiju vůbec.. jsem po tom unavená🙂 a kocovina mi za to nestojí - je mi ale 32. Když mi bylo 20 celkem jsem kalila - až jsem se začala pozorovat, jestli to nepřeháním. Ale myslím, že v rámci studentskýho života jsem až tak nepřeháněla - ale jak říkám: alkohol je v naší rodině velký téma/problém, takže k tomu asi přistupuju jinak než většina populace🙂
Pamatuju si, že doma kvůli tomu byly těžký hádky - a kdykoli máma chtěla něco řešit, tak táta řekl, zase vyčítáš a odešel - jak jinak - do hospody. Ale můj táta chlastá fakt první ligu dodnes. Má už propitý nohy (etylitická neuropatie) - má na to plný invalidní důchod a stejně nepřestal, po kořalce mu hrozí, že bude mít epileptický záchvat (čas od času, když to opravdu přežene) a stejně si dá - je to strašná závislost. Taky má z chlastu žaludeční vředy, ale to taky souvisí s životosprávou, protože často celý dny nejí a jen popíjí pivo.
Promiň, strašně jsem se rozepsala o sobě a o svý rodině... abych to ale nějak uzavřela: spousta mých přátel popíjí stejným způsobem jako tvůj manžel a nikdo se nad tím nijak nepozastavuje, spousta tátových kamarádů chlastá taky, ale dokáží to tak nějak kočírovat - tím myslím, že se starají o rodinu, chodí do práce a neprochlastají všechny peníze. Můj táta v tomhle totálně selhal - peníze všechny má jen pro sebe (své pití). Za všechny jeho problémy můžeme my všichni kolem atd, atp. Že by se staral o rodinu o tom nemůže být dávno žádná řeč a to dostal skvělou šanci - potkal novou ženu a narodila se mu před 11 lety druhá dcera - fakt nečekaný zázrak (to je zas jiný příběh, ale nedá mi to ho nezmínit: představte si, že jeho druhá žena - vdova celý život nemohla mít děti - její manžel měl z prvního manželství 2 děti, takže jasně je mít moh, ale spolu jim to prostě ne a ne a nešlo, pak když ovdověla, potkala se s mým tátou a ve 45 letech najednou 3 měsíce nedostala menzes, tak myslela že je v přechodu a ona byla ve 3. měsíci. Představte si to štěstí, skoro zázrak - a ani to ho nevyburcovalo, aby s tím přestal nebo aby to aspoň radikálně omezil. Když bylo nevl. sestře asi 8 měsíců, musela ho druhá žena vyhodit, protože už to nešlo dál, chlastal a pak se hádal, dělal scény a přestal pracovat. Když ho vyhodila, neměl kam jít a protože ještě nebyl rozvedený s mou mámou vrátil se k nám - na jednu noc - a nakonec to trvalo 3 roky než se nám povedlo ho vyštípat - jasně podle práva měl na půlku bytu nárok, ale morálně rozhodně ne. Takže jsme ho museli přesvědčit, že je třeba se rozvést (vůbec o tom nechtěl ani slyšet) a sehnat mu náhradní ubytování, přestěhovat ho a tak. Teď žije na ubytovně pro sociály a protože pořád popíjí od podzima nebyl venku - nemůže na nohy.)
Takže: snaž se co nejvíc komunikovat, mluv s ním o tom co cítíš, kdyby to šlo, přesvědči ho, že by mohl vyhledat nezávislého odborníka (psychologa), se kterým by svůj vztah k alkoholu probral. A nebo vyhledej odbornou pomoc ty... třeba ti názor nestranného doktora pomůže odhalit jak to vlastně s tím pitím Tvého muže je.
A ještě perl na závěr: když jsme s mým tátou hádali, řekl mi něco, čím mě tehdy strašně, ale strašně ranil - že si stejně jednou najdu stejnýho ochlastu jako je on. Strašně jsem se toho bála a hádejte co se stalo: vzala jsem si muže, jehož otec byl taky alkoholik (už zemřel na propitý játra). Můj muž nepije tolik, ale taky na něm vidím jak si tu hospodu kolikrát neodpustí a občas mi připadá, že má sklony k flákání jako můj fotr. Hrozně mě to trápí a tak se o tom snažím komunikovat, co nejvíc to jde. Manžel mi to odkývá, vidím snahu o sebereflexi, ale někdy ve mě fakt zatrne. Zatím kvůli pití nemáme konflikty, ale někdy se ojím, že je to jen otázka času...

marjankak
18. srp 2010

Ted když to po sobě čtu tak vidím, že jsem Ti ani žádnou radu moc nedala. Chodila jsem ještě s mojí mámou na takový sezení k psycholožce, kde se rozebíraly problémy rodinných příslušníků alkoholiků (táta byl v v roce 2001 na protialkoholním léčení). Tam zaznělo, že komunikovat jen když jsou oba střízliví, nevyčítat a hlavně nevyhrožovat něčím, co nedokážeš dodržet. Život se závislým je strašně těžký. Moje máma celý život čekala na to, až si to táta vyřeší a nedočkala se ničeho. Proto vím, že jakmile bych začla být kvůli popíjení MM neštastná, balím kufry a mizím. Život zas tak dlouhý není, abych ho trávila tím, že budu čekat na zázrak.

rubi
19. srp 2010

Myslim si, ze clovek nemusi byt vyslovene "alkoholik" na to, aby svym (obcasnym/castym pitim) nekoho obtezoval.
Podle me nejde vubec o to, jestli se kazdou sobotu opije do nemoty nebo si da denne tri piva a neni to na nem videt. Prijde mi jako totalni egoismus pit bez ohledu na nejblizsi.
Jak pises, neni to na manzelovi videt ... opravdu? Nebo to jen ty uz nevidis, protoze je to jeho denni stav???
Jedno dve piva odpoledne ho nezabijou, ale jde pak pracovat na barak? Vzdyt muze od nekud spadnout nebo se riznout, vazne zranit.... kdyby se ti neco stalo, tak nemuze sednout za volant a nekam te dovezt... a kdybys potrebovala pohlidat deti, sveris je nekomu, kdo pil??? 😕
Problem neni v mnozstvi alkoholu v krvi, nebo potrebe alkoholickych napoju, ale hlavne v nezodpovednosti.

Tak to vidim ja. Nikomu to nevnucuju, ale taky mam v rodine alkoholika a vetsine okoli uz to ani zarazejici neprijde. Rano se budi se zbytkovym alkoholem v krvi a nez vystrizlivy uz doplnuje davku... ale nikdo by ho alkoholikem nenazval, na leceni neposlal. To je u nas tabu. Presto je to clovek, co je uz 10 let naprosto nepouzitelnej.

Takze tvuj manzel urcite neni zralej na leceni, ale jestli usina sotva 3x do mesice uplne strizlivej, tak mi to normalni taky neprijde.

helcah
19. srp 2010

Taky mám bohužel zkušenost s mnoha alkoholiky v mém okolí a to, že mu nic není, je podle mě příznak alkoholika. Něco (jako zle) by mu bylo, kdyby si to pravidelné pivko nedal.
A absolutně souhlasím s Rubi - musí to být obtěžující, když je každý den v takovém stavu - nikdy nemůžete jen tak říct že si právě teď někam vyrazíte autem, nikdy nemůže odvézt tebe nebo dítě k lékaři kdyby se něco stalo. A co děti, ty se budou koukat denně na tátu s pivem v ruce? No nevím, není to pro ně asi to nejlepší.
A pokud ještě není alkoholik, tak jistě brzy bude. Toť můj názor - respektive zkušenost.

kveluse
19. srp 2010

Ahoj, já abych se přiznala ani moc nechápu chlapi, že si dávají pivo, v pařáku při práci. Něco jako "vypijeme basu a dáme se do té střechy" mi jde vysloveně proti srsti. Můj manža má také takové stavy, že si každý den něco dá - většinou jsou to období, kdy pije vínko, pivko, jednou asi 14 dní každý den panákoval. A ikdyž v rodině žádného alkoholika nemáme, vadí mi to a vždy mu to vymlouvám.

Tak držím palečky, aby se vám to podařilo udržet na uzdě. Problém je, že většinou po alkoholu lidi, kteří jsou tak nějak zvyklí ho pít, hned sáhnou, pokud jsou v nějaké krizi.

helcah
19. srp 2010

Jo a jinak já si taky ráda dám vínko (samozřejmě ne teď v těhotenství), ale vždycky až večer, když už je čas na relax. A nedávám si ho každý den, i když pokud je čas, tak si dám, ale jen skleničku. Tak ať Tvůj manžel třeba zkusí vydržet aspoň do večera, až půjdou děti spát....pak už bude klid a nic snad nehrozí. Ale ten tvrdej alkohol - sám a doma - to je nad moje chápaní. Co z toho jako člověk má?

misellll
19. srp 2010

já na to koukám trošku jinak než ostatní tady...Rozhodně si nemyslím,že máš doma alkoholika...Prostě pro chlapi je pivo,normální pití...teď to bude znít asi blbě,ale je to tak....Dělají něco na zahradě otevřou si pivo a ne šťávu nebo něco jiného,tím,že si tvůj manžel dá každý den pivo se z něj přeci nestává alkoholik...Alkoholik je člověk,který je závislý na alkoholu,tak jako narkoman na drogách.Prostě,kdyby tvůj manžel byl alkoholik,tak by se to projevovalo tak,že kdyby se nemohl napít,byl by nervozní,agresvní,klepal by se....toto jsou příznaky alkoholismu a ne to,že si chlap dá každý den pár piv,alkoholik ukrývá před svýma nejbližšíma alkohol,rozhodně by se sním jen tak nenechal načapat,na víc většinou právě těmhle lidem nedělá problém pít alkohol v práci a nebo díky němu z práce dříve odejít aby mohl do hospody,podle tvého přízpěvku si nemyslím,že by to byl váš případ....Rozumím tvému strachu,ale není pravda,že dítě alkoholika má větší předpoklady k tomu,aby byl alkoholikem sám,záleží to na osobnosti,dokonce i kolektivu,různých životních pádů....Znám, jednu slečnu z velice dobré rodinny,otec ani matka nepijí,vedli ji k slušnému životu,ale bohužel se dostala do špatného kolektivu a stala se z ní alkoholička a můžu ti říct,že alkoholika opravdu poznáš a vůbec by jsi se nerozmýšlela,kdyby opravdu tvůj muž byla alkoholik jestli je či není....Jsou to prostě chlapi pivem se uvolňují,práce nadhlavu,doma to s náma taky nemají lehké 😉(tak jako to nemáme lehké s nima) tak si dají pár piv no bože,pokud tě nemlátí a netají se s alkoholem a pokud není agresivní,když alkohol nemůže mí tnení hádavý atd.,nevidím žádný problém v tom,že si dá každý den pár piv..(prostě máš doma jen normáollního chlapa)Jak jsi sama řekla,chová se normálně...A věř,že alkoholik se dokáže tak opít,že to na něm poznáš,to není jako u narkomanů......(není pravda jak tu někdo psala,že na alkoholikovi nepoznáš,že je opitý,alkohol na alkoholika působí stejně jako na normálníh člověka jen už působí méně,ale to neznamená,že pak není opitý,jen potřebuje větší množství a věř,že alkoholik si ho dopřeje aby byl opitý. Myslím,že tvůj muž je spíše naštvaný,že mu těch pár piv vyčítáš a možná si dokonce myslí,že ho s jeho otcemm srovnáváš.A proto ty jeho reakce(myslím tím,že se urazí)takže podle mně vážně strach mít nemusíš...Jo a jinak alkoholik má také spousty zdravotních problémů,které právě,dlouhodobé užívání alkoholu způsobuje,je tedy pravda,že to je většinou až v té pozdější fáz....Myslím,že ty se opravdu bát nemusíš,že by jsi doma měla alkoholika 😉

ygreen
19. srp 2010

manža si dá pivko doma jednou za čas - třeba někdy má chuť a 4 dny po sobě, když přijde z práce si otevře taky tu velkou plastovou lahev a vypije i dvě. A pak třeba měsíc nic. A když mu v obchodě třeba řeknu jestli si nechce vzít pivo, tak že ne, že nemá chuť. A nic jiného nepije, ani víno ani kořalu - nesnáší jejich chuť.

Zato můj táta celý život pil doma jen pivo, místo vody a podle mě to na něm nijak echt vidět nebylo a nikdy neměl žádný větší zdravotní problém ani psychický. Přijde mi to u chlapa z vesnice (je mu 67) takové normální, že si dává lahváče 😅 a venku seká trávu, nebo tak něco. Ale táta je velkej a dost svalnatej a asi má dobrý spalování. Každopádně u něj to problém nikdy nebyl. A teď čím je starší tím si dává pivko míň a míň a nahrazuje ho vodou a čajem 😉

misellll
19. srp 2010

ygreen:Jé máme to doma podobně jak s manželama tak i s tatínkama,manža je na tom jako ten tvůj a můj tatínej je taky z vesnice a přesně jak píšeš,taky pil místo vody pivo,ale rozhodně to neznamená,že je alkoholik,naopak je to skvělej táta,dědě a muž......nikdy mámě neublířil nebyl agresivní nám se stále věnoval,myslím,že některé tady z toho dělají moc velký problém a zbytečně to zveličují,ježiš vždyť to jsou chlapi. 🙂

misellll
19. srp 2010

jen můj táta není tak mohutnej jak píšeš,ale taky s ním pivo nic nedělá 😀

beruska2x
19. srp 2010

@misellll a jenom proto ze jsou to chlapi tak maji pravo pit a kdyz jejich partnerce to vadi a treba to prekazi v rodinem zivote?????? 😕 😕 😕 😕 😕
nevadi ze deti si budou myslet ze denodenni popijeni alkoholu je naprosto v poradku? to asi vetsine mamin vadi...
kazdopadne "problem " s alkoholem i cimkoliv jinym je tam, kde to druhemu vadi...

misellll
19. srp 2010

beruška:nezlob s ne mě,ale já chlapů tak trochu rozumím,chodí do práce v hlavě neustále stres,aby zabezpečili rodinu,pak doma pomáhají(tak je to alespoň u nás,že můj manžel doma když příjde z práce domů pomá,a že si pak dá u televize pár piv a nebo,na zahradě když něco dělá,tak mě to rozhodně nevadí a hned ho nepovažuji za alkoholika i můj táta pil doma pivo,a rozhodně si nemyslím,že alkohol je součástí každého dne....Pokud doma chlap po alkoholu nevivádí a není agresivní a pomáhá tak porč ne...Ano podle mě to k chlapům patří....A jestli ty si myslíš,že je zlé,že si chlap po unavném dni dá pár piv,tak je to tvůj problém a tvůj názor,neber ti ho tak mi tnech ten můj buď tak hodná...Nevím jak to chodí u vás doma,ale tvůj muž má teda si na hlavě svatozář jestli si nedá pivo.. 😉 a pak je to taky na ženě jestli pár piv jí dělá problém 😉

misellll
19. srp 2010

chlapovi zase může vadit,že jjdeš s kamarádkou na kávu a jen proto,že mu to vadí se toho vzdáš,trochu nelogické,chce to trochu kompromisu 😉

misellll
19. srp 2010

potom si tvé dítě může myslet,že vysedávání s kamarádkami na kavě je na denním pořádku 😀 😀

beruska2x
19. srp 2010

@misellll ja ti to neberu, jen myslim ze vaha zabezpeceni rodiny je na obou patnerech - at zenska pracuje nebo se stara o rodinu tak svuj dil odvadi...
je spousta chlapu kteri nepiji vubec a jsou proto min chlapi nebo jsou divni?? myslim ze ne...

MM jde do hospody tak 1 - 2x do mesice a doma nepije vubec, nechce - kdyz na chalupe grilujeme tak si 2 - 3 pivka da ale rozhodne nepije denne...

jde o to ze @spider79 se zda ze jeji muz pije dost a asi ji to vadi - a to problem je...

spider79
autor
19. srp 2010

@misellll ahojky, moc moc moc dekuji za tvuj nazor, ktery mi potvrdil to, co si tlucu neustale do hlavy!!! Tyhle problemy zacaly, jakmile jsem otehotnela a ja prestala pit. Predtim jsem nic takoveho neresila, protoze jsme popijeli spolu. Prijeli jsme oba z prace, utahany, vystresovany, vypovidali jsme se, co nas v praci potkalo a k tomu si treba dali panaka🙂 nebo zasli na hokej ci fotbal a tam dali pivko...jooooo, to byly casy🙂 To pivo mi az tak nevadi, protoze to chapu. Sama si ted kupuju nealko pivko a rada si jedno chlazene dam, kdyz jsou ty horka. Ale tu koralku doma videt moc nechci. Jednoho sem tam toleruji, ale ne vic a ne casteji. Mas pravdu, ze ho to urazi a mne tvrdi, ze bych mu mela vic duverovat, ze to ma pod kontrolou. Pak si pripadam jak jeho matka a ne partnerka a stydim se. Proto jsem tu dala tu otazku, zda nema nekdo zkusenost s tim, ze se z jeho partnera, znameho stal alkoholik a byl u toho,kdyz to zacinalo. Manzel nema zadne agresivni stavy pri piti, naopak. Je daleko vic v pohode,veselejsi a pritulnejsi🙂 Posledni dobou toho je na nas moc, druhe dite po 21mesicich, stavba baracku a stehovani a ted jeste hodne prace kolem baraku se spousty problemu, o kterych se nam ani nesnilo. Asi se neni cemu divit, ze kdyz prijde z prace, kde se dle nej ani nezastavi, venuje se detem, ulozi tu starsi a da si pivo.V podstate si nemam na co stezovat a asi hledam problem tam,kde neni. Vadit mi to ale asi neprestane🙂))

misellll
19. srp 2010

beruška:samozřejmně,že je na obouch,ale pžeci jen ten chlap si to nepřipouští,kdyby stratil tvůj muž teď práci asi by vám jen tvá mateřská nestčila,leda,že by jste byly v balíku 😀 Takže hlavní zodpovědnost nese on...A tak to taky ty chlapi berou.A pokud vím nikdy a nikde jsem tu nenapsala,že pokud chpal nepije tak není nomální 😉 naopak je to super,ale ve většině případech si ten chlap pivo dá a jak jsi sama napsal tvůj muž doma nepije a tak to posuzuješ podle své situace a proto tu snažíš dělat z chlapů kteří doma pijí bůh ví co.... a ano píšeš to tak,přečti so to po sobě,možná že si to uvědomíš...máš hold štěstí,že tvůj chlap nepije,ale tohle nebylo o tom jestli pije či ne,ale o tom,že zakladatelka psala jestli je její muž alkoholik a to podle mě rozhodně není...a to si můžeš říkat co chceš,samozřejmně,že zakladatelc to bude stále vadit,jen jsem jí ale chtěla uklidnit,že v jejich případě se rozhodně nejedná o alkoholismus ,ale ve většině rodinnách o uplně normální věc 😉 😀

misellll
19. srp 2010

já ti rozumím,taky mě to občas vytáčí,ale máme doma hodný pracovitý chlapi co nám pomáhají a své děti milují,možná,že by jsme jim tu radost,tedy pivo a jednoho toho panáčka měli dopřád vždyť o nic nejde,když pak nejsou agresivní atd.Oni si taky potřebují ulevit a odpočinout si,však i mi a proto jsou tu zase kamarádky,hold už jsme matkama a musíme se smířit,že puberťáckým alkoholovím orgiím odzvonilo 😀 😀 😀 ale ty chlapi si to zaslouší 😉 Zbytečně se nestresuj určete si pravidla,jednoho panáčka a dost s uvidíš jak to půjde,je to vše jen o kompromisu,držím moc palce 🙂

misellll
19. srp 2010

je místo ztratil jsem napsala stratil,ale zpěchám malá se mi budí,takže jdu s malou radši ven beruška 😀

beruska2x
19. srp 2010

@misellll ne, nedelam z nich buh vi co ale jestlize zacne vic pit v dobe zateze, tak ma to to, podle me slusne naslapnuto..
resit stres/starosti/ alkoholem.. 😖 asi teda vetsina rodin v mem okoli nejsou normalni..

misellll
19. srp 2010

jéžiš to je chyb hold pospíchám omlouvám se 🙂

misellll
19. srp 2010

beruška v tom případě je 90 procent chlapů v českých NORMÁLNÍCH rodinnách alkoholici.Mysi si co chceš!!!!Končim malá je nervozní jdu se jí věnovat,ale večer se sem mrknu tak můžeme pokračovat pak v polemizování a obviňování 😉

vlastovka385
19. srp 2010

@misellll Ono je to asi hodně individuální. Někdo dokáže celý život popíjet pivečko, vínečko i panáčky, kdykoliv má příležitost, a zůstane pořád dobrým manžele, otcem atd... A někdo začne úplně stejně, ale potom přijde nějaký stres, problém, a holt ten člověk to neustojí a začne pít víc a víc, až už bez toho nemůže být. A tím se mu začne měnit i osobnost. A nikdy nevíš, do jaké kategorie spadá tvůj partner.
Já jsem vdaná za cizince, Chorvata, a můžu vám říct, že v Česko se alkohol opravdu nebývale toleruje, podle toho, co jsem měla možnost poznat. Já jsem za svobodna šla s holkama ven, a vždycky jsme si dávaly víno a většinou to neskončilo u jedné láhve. A nebylo to, že jsme šly na disku nebo tak, prostě si jenom popovídat. Šla jsem s kamarádem na kávu a on si k ní hnedka dal dvojitýho Myslivce a pak ještě další čtyři. V Chorvatsku když jsme šli na kávu, tak si prostě všichni dali kávu, nebo kolu nebo nealko, chlapi, ženský, všechno jedno. Kdybych si tam dala víno, tak vypadám jako exot.
A ještě přidám příběh mojí mámy. 15 let byla ve vztahu s člověkem, taky cizinec, ale to je jedno. Nežili spolu, ale navštěvovali se, někdy i třeba na půl roku. On vždycky pil, ale tak u nás nám to přišlo normální, že, kdo u nás nepije. Takže máti mu jezdila pro víno, on byl společenský, máti by na rukou nosil, láska jak trám. Máti tvrdila, že on si sice rád dá, ale že ho nikdy neviděla opilýho. Jasně, protože pro ni opilej znamenalo zvracející, potácející se člověk, což on nebyl. Pak mi řekl jeden jeho známej, ať si máma dá bacha, on chodil odpoledne do jedné řecké hospody (je Řek), máti ho vyzvedla jak jela z práce, a jeli dom. A ten kluk mi řekl, že za tu hoďku a půl, co na ni čeká, každej den vypije láhev Metaxy. A doma stáhl ještě lahvinku vína a máti nic nepoznala. No a za několik let to začalo, jeden rok přijel a začal mít deprese, nejedl a začal se ožírat, máti jednou přišla z práce a našla ho s otravou alkoholem ležet na zemi, pochcanýho, poblitýho. Málem ho neprobrala. Tak ho poslala domů, že konec, zas ji ukecal, tak tam zase jela, zas se tam opíjel, nic s ním nebylo. Tak se vrátila, zase ji ukecal a jelo se nanovo. Skončilo to loni v červnu, kdy tam přijela, on byl neustále naloženej v lihu, dokázal vychlastat 6 litrů retsiny denně, nakonec na ni zaútočil, že ho musela vzít petflaškou po hlavě, utéct a narychlo odletět dom. Musela to asi fakt nechat dojít tak daleko, aby jí došlo, že on je opravdu alkoholik a že se nezmění a bude to jenom horší.
Já neříkám, že to je případ manžela zakladatelky nebo kohokoliv jinýho, zakladatelka chtěla zkušenosti, tak jsem napsala, jak to bylo.

crca
19. srp 2010

No nevím jak začít,mě osobně by teda to pivo v určitý míře taky nevadilo,ale ten tvrdej alkohol už jo 😒 Bohužel v mé rodině byl taky alkoholik,ale jak už tu zaznělo....,kdyby byl už alkoholik,tak to bude schovávat,otázkou je,jak to bude pokračovat..... .Máme dvojčátka a věř,že bych byla kolikrát v lihu každý den 😀 😀 .Tu sklenku nebo pivo si taky někdy dám večer a můj manžel taky,ale není to pravidelně,někdy vypijeme(spíš teda on)lahvinku vína,ale já kvůli dětem,nechci moc pít,kdyby se něco dělo....,je to třeba 2x do měsíce a mezi tím teda nic,ale nejvíc by mě právě taky vadilo to,že by se nemohlo nikam jet,jen tak se prostě sebrat a udělat výlet(já teda mám taky řidičák,takže to by se vyřešilo 😅 ),ale nejela bych ani kdybych to odřídila sama s někým kdo má v sobě 1,5 litru piva,nebo vodku 😔 Takže i docela chápu tvé obavy a to,že ti to vadí 😒 Přeju ať to zvládnete 😉

tetes1
19. srp 2010

Jestli je nebo není alkoholik nejsem schopná posoudit. Ale každodenní pití alkoholu (což pivo je) mi normální nepřipadá a jestliže je pak muž přítulnější nebo se chová jinak,tak to prostě není on a nejde jen o to,že nutně musí být agresivní. A řeči o tom,že si to zaslouží,protože mají stres s živením rodiny apod.,no tak to nechápu,myslím,že ženská na mateřské je taky ve stresu.......,ale to jsou genrovské předsudky. A popíjení kávy s kamarádkou bych rozhodně nestavěla do stejné roviny jako popíjení kořalky doma. Alkoholik už se sice určitě pozná,ale když je to v začátcích,tak si to nutně nemyslím,navíc když se to omlouvá,tím,že si to pivo zaslouží......,ale je pochopitelné,že člověk někdy nechce něco vidět a nechce si to u svého blízkého připustit. Ani jeden z nás nejsme abstinenti,manžel teda doma pivo vůbec nepije,k práci na chalupě si ho občas dá,ale né nutně. Jednou týdně jde na pivko,dá si tři já jdu jednou týdně s kamarádkou na vínko. ale ani jeden si nenaléváme alkohol doma denně to je podle mě slušný náběh na problém.Věta o 90-ti % v českých NORMÁLNÍCH rodinnách.......no,nevím,ale normální by mělo být spíš nepít nebo né denně.Anebo mám já zkreslené představy o tom,co je normální.

meandra
19. srp 2010

Alkoholismus bych asi taky bezpečně nepoznala. Možná jde trochu o to, jak to vnímáš. A když už ti to jeho pití začíná vadit, je na tom možná něco alarmujícího. Zkusila bych mu říct, že mi jeho každodenní pití vadí a ať s tím zkusí přestat, nebo to alespoň omezit. A pokud to nedokáže, tak už myslím bude jasno.

misellll
19. srp 2010

@tetes:Ovšem,že ženská na mateřské dovolené je taky ve stresu,nikdo tu netvrdil,že není...Jenže,přeci jen v otázce finanční nese na svých bedrech většinou(ještě jednou podotýkám většinou)chlap,pokud tedy nežiješ jinde a tvá mateřská není alespoň 12. tisíc,když ten chlap příjde o práci(což v dnešní době není vůbec nijak neobvyklé,tak pak budeš koukat z 7600 a,některé maminy které jsou doma s mimčem dýl a mají mateřskou ještě menší asi těžko zaplatíš,nájem,koupíš dítěti pleny,mléko atd atd.)Takže přiznejme si to a to nejsem,žádným zastáncem chlapů(pokud by se jednalo o takové požívání alkoholu,kdy by byl zakladatelkyy manžel agresivní atd,rozhodně bych napsala ano je to alkoholik,vykašli se na něj a upaluj pryč,ale to on není),ale i ten chlap si potřebuje ulevit,já teda nevim jak ty,ale já si přes den tu malou chvilinku sama pro sebe najdu...ale můj chlap moc ne.za prvé je šíleně pracovitej,malé se věnuje 100 procent,doma pomáhá,tak mu snad dovolím vypít si pár piv a rozhodně díky tomu pro mne není alkoholik....Ale jelikož ty máš manžela,který doma nepije,hned je pro tebe v nepořádku,že někde v jiné rodině se toto děje.Proč by se nenapil,když pak nezvrací(sorry za ten výraz),dětem neubližuje,ale věnuje se jim,s manželkou komunikuje,není agresivní,hádavý,nekrade peníze,alkohol si neschovává-tohle jsou znaky alkoholika....a to ti řekne každý psychiatr a,že moje teta je a s alkoholikama má dost zkušeností....A jestli si opravdu myslíš,že díky tomu,že si dá pár piv každý den má větší předpoklad být alkoholikem,tak tomu nevěř,jak už jsem psala je to o povaze a že si dá ve stresu pár piv no a co panebože....chce se uvolnit,přece se neopíjí do němoty...nezlob se na mě,ale asi o alkoholicích víš hodně málo,rozumím tomu,že když máš doma muže,který doma nepije atd,.že ti to pak příjde nenormální,ale věř mi že není a pokud si myslíš,že se ti každá kamarádka,kterou máš bude chlubit,že její muž vypije každý den min. tři piva,tak jsi naivní(tím tě nechci urazit,ale je to tak 🙂 A poslední alkoholikem se může stát kdokoliv,třeba i ty i přesto,že se ti to teď zná naprosto absurdní....a ne jen chlapi kteří si dají denně pár piv 😉 zbytečně tu stresujete zakladatelku!! 🙄

misellll
19. srp 2010

ještě jsem chtěla napsat,že pro,ženu která žije s mužem,který je naprostý abstinent bude zase nepochopitelné,to že si tvůj muž zajde jednou týdně do hospody a to mi věř 😉 tak jako tobě,že si zakladatelky muž dá pár piv 😀

samik2008
19. srp 2010

ahojky
já souhlasím s misellll,můj manžel je pracovitý,přijde domů z práce a protože je na baráku pořád co dělat,teď děláme podkrovní byt,takže fakt maká,tak si k práci otevře pivo a nevypije jen jedno,ale no a co mě to nevadí.Tím nechcu říct že se ožere,ale tak 3 nebo 4 piva vypije a není alkoholik.