Antikoncepce a psychická nemoc (úzkostná porucha, paniky)

marycocopaty
20. čer 2016

Ahoj.
Zajímalo by mě, jestli je možné, že by antikoncepce spustila psychické onemocnění generalizovanou úzkostnou poruchu, panickou poruchu a agorafobii.
Antikoncepci jsem začala brát už ve 14 letech kvůli velmi problémové menstruaci. Po pár měsících se mi pomalu začalo projevovat psychické onemocnění, které naplno propukla v 15 letech. V té době se nestalo nic zásadního, pominu-li přechod ze ZŠ na gymnázium, ovšem nemoc mi vypukla o prázdninách mezi tímto přechodem.
S psychickými problémy se léčím už 8 let, tento týden mi bude 23 let. Můj stav je setrvale špatný, beru antipsychotika, které mi umožňují aspoň vylézt z domu. Nejsem schopná pracovat, nemám dodělanou školu. Stále hledám příčinu svých problémů, ale odborníci to se mnou neřeší. Předepíší léky a pošlou mě domů. Ale já chci být zdravá.
Čtu teď úžasnou knihu Náladové a protivné od Julie Hollandové. V té se píše právě i o škodlivosti antikoncepce a je tam závěr jednoho výzkumu, kde zjistili, že ženy, které trpí psychickými problémy (depresí apod.) uvádějí významné zhoršení potíží po začátku užívání HA. Já vím, že jsem predispozice k tomuto onemocnění měla, dá se říci, že to máme v rodině, ale já mám velmi "brutální" formu, kdy opravdu nejsem schopná ničeho, jediné, co zvládám, je dojít na nákup a k doktorům. Na kino, divadlo, výstavy, restaurace, bary, discotéky můžu zapomenout, stejně tak na cestování, jsem už roky jenom v našem městě a mimo něj nejsem schopná cestovat. Po městě jsem schopná se pohybovat pouze autem, když se auto rozbije, jsem izolovaná doma. Chci být zase zdravá a tak přemýšlím, že HA vysadím po 9 letech. Problém je ale u mě velmi problémová menstruace, silné krvácení, šílené bolesti, křeče, průjmy a před užívám HA i zvracení a omdlévání. Bojím se, že když HA vysadím, moje menstruace se opět zhorší. Teď, když mám menses, jsem tři dny neschopná čehokoliv, jen ležím, sedím, musím být v teple, lítám na záchod. Jinak nejsem schopná ani uklidit, nic. A když jsem ještě HA nebrala, tak tyto problémy trvaly celý týden.
Tak tedy by mě zajímalo, jestli je možné, že HA spustí psychickou nemoc? Máte s tím někdo zkušenosti? ☹

naomi6
20. čer 2016

@marycocopaty Ahoj, nejsem doktor, takže nevím, zda může mít HA vliv na psychiku v tak velké míře, ale spíš mě zaráží, že řešíš problémy s menstruací pouze tou HA. To chceš brát prášky celý život? A co děti? Ty nechceš jednou mít? Být tebou, tak HA vysadím a pokusím se řešti bolestivou menstruaci jinak. Bylinkami a třeba hormonální jogou. Ta hodně pomáhá nejen na problémy s menstruací, ale celkově. Zkusila bych prostě vše možné. Držím palce a přeji hodně štěstí 😉.

marycocopaty
autor
20. čer 2016

@naomi6 Ahoj, děkuju. Nechci brát prášky celý život, děti momentálně určitě nechci a nevím, jestli někdy chtít budu. Když to máš tak, jak je malá informovanost, přišla jsem ve 14 ke gynekologovi, že mám takové problémy a on automaticky napsal prášky. Chodím k němu roky, že ty problémy mám pořád, i když ze sedmi dní jsou jen tři, neřeší. Radí teplo, ležet. Jenže já musím fungovat. Ráda bych si našla práci a už vidím, jak mi někde dají každý měsíc tři až čtyři dny volna, protože mám menstruaci. Teď jsem se o to začala víc zajímat, co čtu tu knihu, hledám si na internetu různé rady, co s tou menstruací dělat, chci ty prášky vysadit. Četla jsem na různých diskuzích, že se po vysazení ženy cítí psychicky mnohem lépe. A pokud je má teorie, že HA spustila psychiku, správná, tak antipsychotika jen zase tlumí tento problém, který by se dal vyřešit vysazením antikoncepce a tělo by si poradilo samo. Já to i chtěla řešit s doktory, jenže všichni prosazují antikoncepci jako jedinou správnou a dokonalou věc, kterou by měla brát každá žena, takže se s nimi o tom bavit nedá. Děkuju za tip na hormonální jógu, o tom jsem nikdy neslyšela, určitě si o tom zjistím víc 🙂 Jóga je jediný pohyb (kromě chůze), který mě baví.

naomi6
20. čer 2016

@marycocopaty Myslím, že jsi na správné cestě. já jsem si s doktory taky užila své a zjistila jsem, že když si člověk nepomůže sám, tak má smůlu. Věřím, že doktoři nic neřeší a napsat prášky je pro ně nejjednoušší možnost. Dobře děláš, že si o tom zjišťuješ informace. Chtělo by to fakt vysadit HA, aby se tělo vyčistilo a pak hledat příčinu tvých psychických problémů. Zkusit alternativní léčbu, případně dobrého psychologa, nějakou terapii a tu hormonální jogu fakt zkus, je to zázrak a hodně ženám pomohla, já ji také cvičím. Přeji hodně sil.

zvirka
20. čer 2016

@marycocopaty Ahoj. Mám stejné potíže jako Ty, úzkostná porucha. Mně se začala projevovat zhruba ve stejné době jako Tobě. Bohužel jsem s tím léta bojovala sama, k psychiatrovi jsem se dostala, až jsem se úplně zhroutila. Antikoncepci jsem brala taky, ale začala jse ji brát cca v 18, takže až po propuknutí poruchy. Mám taky rodinné dispozice. Nemyslím, že by antikoncepce měla nějaký vliv. Neberu ji cca 4,5 roku a ono zhroucení přišlo před necelými třemi lety.

Určitě bych Ti doporučila psychoterapii. Já ji vnímám jako velice dobrou zkušenost, podíváš se na své problémy jinýma očima, naučíš se, jak zacházet s úzkostnými stavy. Psychoterapeuta by Ti měla doporučit psychiatrička/psychiatr, mně ji normálně hradila pojišťovna, chodila jsem 1x týdně na 60 minut. Samozřejmě vyléčená nejsem, ale už trochu vím, jak na to. Prášky beru stále, ale teď chci zkusit vysadit, ráda bych druhé miminko. Mám chlapečka, skoro 6 let, je skoro 33, tak bych to ráda ještě stihla. Na plný úvazek si pracovat netroufám, ale dělám na částečný a jsem ráda, když jsem jen doma, jdou na mě větší chmury, v práci člověk přece jen přijde na jiné myšlenky. Držím palce, ať je líp. Zkus uvažovat o nějaké brigádě na zkoušku, případně práci doma, manuální, přes počítač, jsou široké možnosti.

Ještě k té menstruaci - mívala jsem potíže jako Ty, ale po porodu se to zlepšilo, tedy v nějakých 26 letech. Méně bolestivá a kratší menstruace, vystačím 3 dny s brufenem, dřív jsem bývala 2-3 dny v posteli, nic nezabíralo.

kotty
20. čer 2016

Ahoj 🙂 v první řadě posílám velké povzbuzení, sama jsem si úzkostnou poruchou prošla, takže zhruba vím, jak ti může být. V tvé zprávě nevidím, jestli docházíš na nějakou terapii, ale pokud ještě ne, tak ji vřele doporučuji, já měla kombinovanou léčbu práškovou s tou povídací a super, člověk se naučí se sebou i s tou potvorou pracovat, dostane spoustu tipů, co dělat v případě přicházející ataky, může se podařit dojít k letitým, zapomenutým problémům a odblokovat je.
Pokud by jsi HA vysadila, pak to ale určitě konzultuj s oběma dr. - jak s psychiatrem, pak i s gynekologem. Ze své zkušenosti vím to, že sice jsem nikdy nebrala HA ale trpěla jsem velmi na premenstruační syndrom, a poté co začaly fungovat AD, tak se mi vlivem jich upravilo aji toto, takže všechno souvisí se vším a ti doktoři mají hodně pacientů, takže mohou mít zkušenosti s různými situacemi.

marycocopaty
autor
20. čer 2016

Děkuju za vaše odpovědi. Na terapii chodím už víc než rok, pomáhá mi, ale můj stav je pořád špatný. Psycholog se mnou řeší akutní problémy, do minulosti se moc nevracíme, takže to musím sama, pořád hledám, co by mohlo být příčinou. A je fakt, že poté, co jsem začala brát antikoncepci, se zhoršil můj fyzický i psychický stav. Nemyslím si, že když přestanu HA brát, tak se stane zázrak a budu zdravá, ale podle toho, co jsem četla (včetně odborných výzkumů) by se můj stav měl velmi zlepšit. Tak uvidím, co to se mnou udělá. Před užívám HA jsem byla normální, úzkosti jsem neměla, byla jsem šťastné dítě, nic mi nechybělo. Ale jak jsem to začala brát, šlo to se mnou z kopce.

brouzdalka
20. čer 2016

Ahoj, trpím GAD (gen. úzk. porucha) a po HA se můj stav zhoršil. Navíc se přidaly deprese. Brala jsem to jen krátce a je to už víc jak 10 letech a i z jiných hledisek HA už nikdy více.
Problematická MS se dá řešit i jinak, tohle je zas masáž farmafirem a gyndaři jak blbí píšou hormony mladým holkám, kterým se hormonální systém teprve vyvíjí, a to je fakt zvěrstvo. HA problémy pouze překrývá, ale neřeší. Normální cyklus nahradí umělým 😡 Zkoušelas třeba cvičit podle Mojžíšové? Za hormonální nerovnováhou jsou často funkční poruchy (spasmy, ochablost pánevního dna, svalové dysbalance, dochází ke špatnému prokrvení orgánů, a tím k poruše tvorby hormonů). Případně můžeš zkusit byliny - ne obyč čaj, ale ve formě tinktury - Gynex, Femigard (ten mi moc pomohl), případně Agnucaston a další.

marycocopaty
autor
20. čer 2016

@brouzdalka Děkuju. Právě, že HA neřeší můj problém. Ze 7 dnů trpím "jen" 3 dny, zato psychicky jsem na tom bídně. Byla to chyba nechat si to napsat a řešit to tímto způsobem. Ale ve 14 jsem o tom neměla ani tušení a doktorům jsem věřila. Děkuju za tipy 🙂 O Gynexu jsem četla, hodně žen si ho chválí, tak si ho někde seženu. Cvičení podle Mojžísové neznám, kouknu na to 🙂 Já na sport moc nejsem, jen občas se dokopu k józe, ale asi to bude potřeba. A také jsem četla, že je na menstruační potíže dobré kardio cvičení.

brouzdalka
20. čer 2016

@marycocopaty Taky jsem poprvé brala někdy v 16 letech. Moje mamka už tenkrát o tom něco věděla a nesla to velice těžce, že zobu HA. Za pár let jsem pochopila. "Naštěstí" se mi po tom zhoršily i migrény, tak jsem po půl roce vysadila. Pak jsem zobala ještě kolem 20 let asi rok, to jsem hlavně depkovala. A tak jsem řekla dost a zpětně bych si nafackovala. Ale tenkrát o tom bohužel člověk nic nevěděl, jak říkáš.
To cvičení je dobré nacvičit na nějakém zácviku u odborníka, pak už můžeš cvičit sama. Časově je to náročnější - i víc jak hoďku denně, když cvičíš poctivě, ale účinek se dostaví ☺️

lv
20. čer 2016

Nemyslím, že by antikoncepce spouštěla panické poruchy. Sama ji mám, otázku proč, co to vyvolalo, když se mi nic špatného nestalo (genetická dispozice, asi, maminka ji má též).

damae
20. čer 2016

Ahoj, já trpěla zcela jinými problémy - od dětství omdlévám. A po HA se mi to zhoršilo děsivě, dokonce to mělo stále horší a horší příznaky. Po vysazení HA zase postupně návrat k normě. Za mě: hormony můžou zamávat s tělem ledacjakým způsobem a máš-li takové problémy, stojí to minimálně za párměsíční pokus...

aklin
20. čer 2016

Do antiny uz nikdy nepujdu, nadela vic skody nez uzitku. Diky ni jsem po vysazeni nemohla otehotnet 3 roky.Pokud mas prisernou MS, doporucuji ajurvedsky caj APANa. Ten dela zazraky.

verusky
20. čer 2016

@marycocopaty zacala bych se zajímat o psychosomatiku... obor, ve kterem je spojen stav duse a tela... protože nemoc v podstate v hlave vznika a telo uz jen reaguje... je několik knizek...
a antikoncepce- ja brala tri mesice v sedmancti letech a uz nikdy. jsem hodne citliva, az precitlivela, navíc umelecke povolani (tenkrat studium) a bylo mi divne a nic moc. takova vyhozena z normalu jsem si pripadala. myslim, ze i hlava me bolela... byla jsem rada, ze jsem dobrala plato a protože jsem mela nejake jiné potize, s antikoncepci jsem se rozloučila a nasledne natrvalo.
mesicky- první den jsem byvala totalne neschopna. lezela jsem pod perinou. jednou mi mama zavolala záchranku. a po detech uz je to v klidu. mesicky psychosomaticky jsou srovnani se s zenstvim. jsem-li smirena s zenskou roli, nejsou velke potize... tak to je trochu i s tehotenstvim, porodem, kojenim...
nevim, jak moc jsi inteligentni, dost tezka je kniha nemoc jako cesta, ale je tam velmi trefne popsana spojitost duse (psychiky) a tela. pak uz zname třeba hrabica - co nam telo říká atd., ale to uz se venuje primo potizim a konretnimu vysvetleni. nemoc jako cesta, to je zaklad pochopeni souvislosti...
moc drzim palce, kdyby slo stav zlepsit...
nechci byt za chytrou, ani drsnou, pisu trochu v poklusu... a rozhodne to myslim dobře...

marycocopaty
autor
20. čer 2016

Děkuju vám všem, jsem ráda, že to s vámi mohu probrat 🙂 Už jsem se rozhodla s HA přestat, teď dodělávám školu, na podzim maturuju, tak až to budu mít za sebou, hned vysadím a uvidím, co to se mnou udělá. Zjištuji si o HA stále více informací a zjištuji, jaké je to svinstvo. A také hledám jiné metody, jak vyřešit problémovou menstruaci, protože ji stejně i přes HA mám a řešit bych to musela. Řekla jsem to už i doma, kupodivu rodiče neprotestují, jen mi dali jasně najevo, abych nebyla blbá a dávala si pozor při styku a chránila se, blbá nejsem, takže to není problém, navíc partnera stejně nemám a ani ho neplánuju mít, takže v tomto jsem v klidu. Ve čtvrtek to ještě proberu s psychologem a pak s babičkou, babička se vyzná v bylinkách a různých nemocech, tak mi určitě také poradí 🙂 Budu si pak kupovat ten Femigard, který mi zde byl doporučen, a nejspíš si koupím v lékárně čaj Gynastan nebo uvidím, jestli mi neporadí něco babička ohledně bylinek, něco nechat namíchat nebo tak. Uvidím, bude to těžké období, co jsem tak četla zkušenosti žen na diskuzích. Ale stojí mi to za to, abych se cítila lépe. Četla jsem zkušenosti žen, že většina z nich se po vysazení HA cítila psychicky lépe. To je moje priorita. A hlavně, víte co? Já se vůbec neznám. HA beru od 14 let, teď je mi 23, jsem už roky ovlivněná hormony a nevím, jaké to je být JÁ. Jsem na to zvědavá a docela se i těším. A koneckonců, k antikoncepci se můžu vždycky vrátit 🙂 Teď mám tři měsíce na to, abych to vyřešila s doktory a sehnala si potřebné informace a prostředky na to, abych zvládla tu šílenou menstruaci. A třeba ani tak šílená nebude. Některé ženy psaly, že ji mají lepší než v mládí.

marycocopaty
autor
20. čer 2016

@verusky Děkuju. O psychosomatiku jsem se hodně zajímala, dokonce jsem měla i v plánu jet na vyšetření, ale doktoři mi to rozmluvili, že je to pavěda a nepomůžou mi, ať to řeším s psychiatrem. Jenže psychiatr napíše léky a čau. Je to začarovaný kruh. Děkuju za tip na knihu, hloupá snad nejsem, tak bych ji mohla přelouskat a pochopit 🙂

bachovy_esence_poradna
20. čer 2016

@marycocopaty ano, HA může u citlivějších žen vyvolat výkyvy nálady, depresivní stavy, úzkosti a další psychické (i fyzické obtíže)...

HA rozhodně vysaďte.... poté bych doporučovala čínskou medicínu na pročištění těla a harmonizaci té velmi bolestivé a náročné menstruace

co se týká psychiky: příčina úzkostí, depresí apod. bývá i delší dobu skrytá a vše zdánlivě vypadá, že je v pořádku.... příčina ale může být až v raném dětství (i v období po porodu)... někdy pak stačí něco co nás trochu víc vyvede z rovnováhy - nějaké onemocnění, lék nebo třeba právě HA, někdy porod, nějaká událost v rodině, větší životní změna - a to je poslední kapka...

pro harmonizaci psychiky bych doporučila Bachovy esence a případně rodinné konstelace nebo např. biodynamickou psychoterapii... více najdete na mém blogu

marycocopaty
autor
20. čer 2016

@bachovy_esence_poradna Moc děkuju 🙂 A můžu poprosit o adresu blogu? Ráda bych si o tom víc přečetla 🙂

bachovy_esence_poradna
21. čer 2016

@marycocopaty klikněte na moji fotografii 🙂

verusky
21. čer 2016

@marycocopaty nekteri lekari uz k psychosomatice pristupuji... ti sikovni... co chteji jit spravnou cestou... ne jen lecit následky... jak psala lida z bachovych esenci (ty jsou super, ja je ted kapu na klid s dětmi...), příčina v hlave muze byt z detstvi, z prenatalu, je třeba pak jit cestou do hloubky, do nitra. a jdes sama za sebe, neposlouchat názory autorit, ze tak to stoprocentne je. psychiatrie v této ceste je uplne k nicemu. s byvalym partnerem jsme byli v manzelske poradne a on chtěl, at jdeme primo k psychiatrovi (ze nejsem normalni) a ta rekla- to budete zklamany, psychiatr Vas vůbec nevyslechne, jen napise leky a hotovo.
když se zacnes zajímat o dusi, prectes par knih (vyuzij pripadne knihovnu...), zjistis, ze jsou pripady nevyléčitelných nemoci a zazracneho vyleceni... to pak pujdes cestou, ze je všechno mozne a otevres se... drzime palce.