Bezdětní "odborníci" na děti a jejich rady

mysicka_lb
6. únor 2016

Milé maminky, také se často setkáváte s tím, že vám vaši bezdětní kamarádi mluví do výchovy dětí, jako by tomu rozuměli mnohem lépe než vy? Jak v takových situacích reagujete? A s jakými nejkurióznějšími "radami" jste se setkaly?

Ač nepatřím mezi nejmladší maminky, mám kolem sebe hned několik bezdětných kamarádek. Nejtragičtější jsou případy těch, které by děti dávno chtěly, ale nemají ani partnera, se kterým by je mohly mít. Veškerá jejich zkušenost spočívá v tom, že párkrát hlídaly nějaké kamarádce, nicméně se považují za odbornice na děti a s oblibou poučují a radí.

Typický příklad, se kterým se setkávám od miminka do teď:
Odbornice na děti přijde na návštěvu a ihned se sápe na mé dítě. To se pochopitelně bojí, začne brečet a chce ke mně do náruče. Odbornice na děti mi ho vyrve z rukou se slovy "půjč mi ho, já ho uklidním" a začne s ním houpat a zpívat nějakou békárnu typu "halí, belí". Dítě řve samozřejmě ještě víc. Zmatená odbornice na děti mi ho vrací se slovy, že to je přece divné, že ji mají děti rády. Začne mi udílet rady, jak ho mám socializovat, aby se nebálo lidí. Nechápe, že se nebojí lidí, že se bojí konkrétně jí, která se na něj vrhá hned ve dveřích.

S asi nejkurióznější radou jsem se setkala včera. Odbornice na děti mi radila, že mám téměř dvouleté dítě nechat spát, když mám návštěvu, v obýváku pod stolem, aby si zvykalo usínat při hluku. Že se dřív nebo později uřve do bezvědomí a usne. (?!)

koordinatorka_odboje
6. únor 2016

Ano, podle bezdětných kamarádek nakupuji úplně blbou výbavičku a naprosté zbytečnosti, co nejsou potřeba.
Zvláštní, že mi to poradily kamarádky, co už dítě mají a říkaly, že tohle potřebovat budu.

koordinatorka_odboje
6. únor 2016

@mysicka_lb v obýváku pod stolem 😀

ivular
6. únor 2016

@mysicka_lb Tak já jsem se s podobnou šíleností v tomto duchu setkala na podzim. A to dokonce od dětské psycholožky. Řekla mi, že pokud mě má syn výrazně raději než svého otce, zdá se, že jej na sebe fixuji, přičemž takovou fixaci lze chápat jako jistý druh zneužívání. A je-li dítě daným rodičem zneužíváno, mělo by mu být odebráno.. Nevím, jak to komentovat - stejně jako jsem nebyla schopna ze sebe vypravit slova ani v té ordinaci..

jamia
6. únor 2016

No jéje, a že jich je dost i tady na MK...

eviicka
6. únor 2016

🙂 přiznám se, že jsem zatím bezdětná a nejen já (ale i další moje bezdětné kamarádky) uvádíme dětné kamarádky do rozpaků tím, že k jejich dítěti přistupujeme neobyčejně opatrně, a případně že je hodně malé, ho raději nachceme ani pochovat, abychom mu neublížily 😀.

Myslím, že to není o dětnosti a bezdětnosti, ale o jednotlivých lidech... kdo je hlupák bude jím ať je na jakékoliv straně barikády. Já už se zase v životě zase párkrát setkala, s názorem, že bez dítěte asi nemám právo se ani vyjádřit. Protože za každou druhou větou mi bylo řečeno "no až budeš mít děti..." "to proto že nemáš děti"... přitom se jednalo o běžná témata, ve kterých se člověk se shodne běžně i s dětnýma lidma (třeba jestli raději bydlí ve městě nebo na vesnici). Upozorňuju teda, že tyto řeči neměly kamarádky, nýbrž např. bývalé spolužačky na srazu... S kamarádkama myslím v tomhle nemám problém.

mysicka_lb
autor
6. únor 2016

@ivular Hlavně by měl být příslušné paní psycholožce odebrán titul... To je fakt šílené.

koordinatorka_odboje
6. únor 2016

@ivular od psychologu jsem slysela ty nejvetsi s*ance v zivote, vubec me to neprekvapuje

lenbela
6. únor 2016

Mě nejvíc irituje hláška: "Nech ho vyřvat". No, to určitě nenechám.

mysicka_lb
autor
6. únor 2016

@eviicka Souhlasím s Tebou. Nemyslela jsem to jako diskuzi o všech bezdětných, ale jako diskuzi o drzých radilech, co jsou navíc ještě bezdětní. Určitě jsou takoví drzouni i mezi těmi "dětnými," ale ti obvykle radí způsobem "já jsem s Aničkou dělala to a to," což zní určitě mnohem lépe než "udělej to a to". Proti bezdětným jako takovým rozhodně nic nemám, naprostá většina z nich je v pohodě a koneckonců i já jsem dlouho patřila do jejich řad🙂. Že podle některých nesmíš ani promluvit, dokud nemáš dítě, je určitě smutné.

eviicka
6. únor 2016

@mysicka_lb jasný, chápu to. Já s dětmi pracuju, takže některé rady z řad lidí, kteří v tom nedělají jsou taky na naštvání 😉 .

mysicka_lb
autor
6. únor 2016

@eviicka To jsem si zrovna taky říkala. Když je člověk historikem, ekonomem nebo třeba horolezcem, rozhodně mu žádný laik neradí, jak to má dělat a že to dělá blbě. Když ale člověk pracuje s dětmi, ať už jako máma na plný úvazek, nebo jako profík, hned se najde spousta "odborníků," co do toho musí kecat.

mandala
6. únor 2016

@ivular Tak to je mazec. Syn je na mě taky silně fixovaný, já věřím, že to časem přejde, rozhodně to není úmysl, aby nechtěl ke svýmu tátovi. To jsou teda názory... 😝

sisstin
6. únor 2016

@ivular no jo, praktiky Bavernevetu už pronikají i sem 😖

myjusiatko
6. únor 2016

@sisstin presne to som mala na jazyku!

mandelinka_bramborova
6. únor 2016

Já svoje první miminko teprve čekám, ale již za těch prvních pár měsíců těhotenství se mi dostalo spousty cenných rad zejména od bezdětných kamarádů mužů ohledně porodu. Ať porodnici hlavně nevybírám, v žádném případě si o porodu nic nečtu. A taky neustálé ujišťování těchto mužů, že doufají, že nebudu "biomatka". Zatím mi žádný nebyl schopen říct, co si pod tím představuje. 🙂

atinkaa
6. únor 2016

Zaujimava tema - za mna ano myslim celkom urcite, ze moze byt i niekto bezdetny, kto moze byt poradca a moze citlivo vnimat, reagovat - prave tym, ze nie je odbornik na vsetko rozdavajuci ''instantne rady ala carovny prutik'' ako ta dat ditko pod stol...nech si zvyka na navstevy a hluk.
Ak by tomu tak nebolo tak by nemohol byt ziaden gynekolog porodnik a dobry, lebo vlastnu skusenost nema.
Nemohla by byt ziadna heba - dula bezdetna ...psycholog (icka) bez rodiny, deti alebo bez skusenosti rozvodu aby tomu lepsie rozumela atd...ak sa to prezenie tak nie kazdy kto bol zavisly na niecom moze byt terapeutom a nie stale to znamena ze bez zavislosti a skusenosti s nou sa neda v poradenstve pracovat detto ak sa bavime o tyrani ci zneuzivani.

Niekedy su tieto skusenosti osobne, akekolvek - bolacky, plus, clovek na nich vyrastie, vie sa lepsie vcitit....lepsie pochopit to co to moze znamenat napr. byt az na dne.
Niekedy prave naopak - nevyrastie, zatrpkne a miesto ku prospechu je to kostlivec v skrini ktory vyhukne vzdy ked riesi nieco obdobne ako poradca.

Teda obecne asi odpoved neexistuje.
Skor si myslim alebo vnimam to,ze pises @mysicka_lb o kamaratkach, ktore nereaguju citlivo, ktore nevnimaju tu tvoju rolu, ktora je ina u kazdeho - su veci, ktore moze konk,. Mama skusat ak chce - ci uz odpozorovat alebo sa popytat ale vzdy plati ze je konk. rodina, konk. Mama, konk dieta a ich situacia....toto by si mala kazda z tych tvojich expertnych kamaratok uvedomit. A ak nie tak mozno sa neboj im to neboj sprostredkovat asertivne - i napr. vetou, ze dakujes ale aktualne si mamou ty a robis to takto.

dalsia vec, ktora je na tom zaujimava je to vediet spracovat pre seba - obcas reagujeme prehnane, aj ked sa nam to nezda...obcas len nie najlepsie filtrujeme to, co si mame pripustit a co je irelevantne - napr. inak vnimat ak ti to opakovane radi Mama, inak ak je to kamaratka ktora to vie lepsie, tiez mam i take a inak ak je to uplne cudzia pani kdesi na konikovi - vem ju cert, je mi ukradnuta. Teda skusit si spracovat preco prave tomu musim - mam potrebu vynakladat tolku pozornost, pretoze na tom, aby som vedela sebavedomejsie, asertivnejsie, otvorenejsie ...atd obhajit svoj nazor, svoje konanie je predsa len lahsie pracovat ako na tom, co priserneho robia kamaratky.

kamaratky viem bud vymenit ak su uplne mimo a de facto nimi nie su alebo sa s nimi viem otvorene porozpravat a potom toto nerobia..alebo je to cosi co cas od casu urobia...nenapadne a ktovie preco, to sa stava mne ze je to obcasne mimochodom a to filtrujem - nereagujem - neriesim. ak by toho bolo Vela tak to smerujem k rozhovoru o tom.

Toto im kludne daj na magnetku a podaruj naj to maju kamosky na oku... https://www.modrykonik.cz/blog/atinkaa/album/ma...

a toto je krasny clanok o tom preco alebo cim nas taketo rady obvykle rozhodia...
http://casprezeny.azet.sk/clanok/101227/ste-dos...

nelam
6. únor 2016

@mysicka_lb 🙂 Já bych naopak řekla, že dnes mají všichni tendence kecat do všeho. Myslím, že zdárným příkladem toho je učitelské povolání, lékařství či politika, ale myslím, že i těm ekonomům někteří laikové velmi "efektivně" předávají své cenné rady 😀. Takže moudra od bezdětných chytrolínů nebudou žádnou novinkou, je to jen pokračování trendu dnešní společnosti. 😀

elvira
6. únor 2016

To fakt není o dětnosti a bezdětnosti ale o lidech. 😉
Mě "nejlépe" a nejvíce radila tchýně - měsíčnímu dítěti mám rozvařit ovesné vločky a tím ho krmit, dát mu sunar na noc - při otázce proč mi odpověděla, aby lépe spal...
Čtyřměsíčnímu děcku cpala furt čajíky a med.
Pořád byl málo oblečený - ať byla jakákoliv teplota venku a jakékoliv počasí.
Mám ho nechat usínat v kraválu - nepomohlo říkat, že při něm normálně uklízím, takže nechodím po špičkách, ale na druhou stranu - střílet mu u hlavy při spánku taky nehodlám.
Mladý měl období, kdy se na mě přicucnul a nechtěl nikoho jiného - jednu dobu dokonce ani tatínka - prý je to tím, že s ním nikam nechodím, musím s ním mezi lidi /zavřeného mezi 4 zdma jsem ho fakt nedržela/. Málo s ním chodím ven, musím ho otužovat - to si protiřečila s tím, že ho málo oblékám - byli jsme venku min. dvakrát denně, chodívala jsem s kočárem ven i za deště, v létě jsme byli na zahradě po celých dnech...

No - moje bezdětná švagrová snad jen pořád analyzovala, proč malý pláče. Nepomohlo jí říct, že je unavený, přetažený nebo mu rostou zuby, prostě to furt řešila a mě tím celkem znervozňovala.

elvira
6. únor 2016

Jo - nesmíš být líná a malý by už dávno pleny nepotřeboval. Za nás všechny děcka v roce byly bez plen. 😀

mysicka_lb
autor
6. únor 2016

@atinkaa Tak duly, porodníci, dětští lékaři, psychologové atd. jsou skuteční odborníci s velkým O, kteří radí v rámci své profese a mají k tomu příslušné odborné znalosti. O nich tu řeč nebyla, i kdyby byli nakrásně bezdětní. Myslela jsem opravdu "odborníky" v uvozovkách, kteří si myslí, kolik toho vědí, ale z jejich řečí je zřejmé, že nemají ani tušení. Když vezmu konkrétně tu radu "nechat spát pod stolem," zmíněná kamarádka evidentně viděla nějaké několikaměsíční miminko ve vajíčku, které rodiče položili na návštěvě pod stůl a ono tam řvalo, až usnulo. Jestli je to správné, nebo ne, může být dejme tomu podnětem k diskuzi. Ale každopádně já mám dvouletého kluka a ne miminko🙂. Do vajíčka se dáávno nevejde a opravdu by mě zajímalo, jak by ho fyzicky chtěla držet pod tím stolem. Člověk, co ví, co je to dvouleté dítě, by tohle vůbec nemohl říct, protože je to už v principu naprostý nesmysl.

mysicka_lb
autor
6. únor 2016

@elvira Jo, tak to slýchám taky, pro změnu od své mámy....

mrskato
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
mrskato
6. únor 2016

@mysicka_lb ...to mě pobavilo, skvěle napsaný 😀 to musí být opravdu komedie, naštěstí kolem sebe už moc bezdětných nemám nebo spíš mi do toho nikdo nekecá, ale kecy matek "s dětmi" někdy taky stojí za to 😀 😀

mrskato
6. únor 2016

@nelam ano ano, moje matka a sestra jsou učitelky v MŠ a to bohatě stačí, moje sestra - bezdětná, mladší, a také mám pocit, že ví víc, než já 😀 Máma samozřejmě taky 😀

atinkaa
6. únor 2016

@mysicka_lb ano a k nim patri druha cast mojho prispevku 😉

sara84
6. únor 2016

Haha, no musim si uprimne priznat, nez jsem mela deti, tak jsem byla na facku, "radici" bez pozadani. Co mam kluky, uz bych si to nedovolila! A hlavnr nas s muzem bavi, jak jsme tvrdili- dite do postele nikdy (uz nam tam spi druhy🙂 S detmi jde vse, nic se nezmeni atd 🙂 nedavno jsme resili vylet na vikend (za svobodna jsme byli fuc 2x za mesic) a dosli jsmr k zaveru, ze s nasim psycho miminem na noc ani omylem (budi se co 1,5-2h) . . A tak 🙂))

kachnanek
6. únor 2016

Já jsem takhle byla zaskočná minulý týden v jeslích. Syn chodí od pondělí do středy na dopoledne. Jesle miluje, vždycky se hrozně těší. Nicméně minulý týden tam vůbec jít nechtěl, už v autě začal plakat a v jeslích sem nebyla vůbec schopná ho převlíct, strašně plakal a držel se mě. Abych ho nemusela převlíkat svíjejícího se na zemi předala jsem ho "tetě" a s těžkým srdcem odešla. (Přestal samozřejmě plakat sotva jsem zašla za roh.) Když jsem ho v poledne vyzvedávala, přišla za mnou vedoucí jeslí a říká mně: "Potřebuješ aby malej chodil i odpoledne?" Říkám ne, stejně pracuju doma, tak si to můžu naplánovat, ty tři dopoledne stačí. A ona na to: "No, je vidět, že ho evidentně nezvládáš, tak že bysme ti trochu odlehčily… Popřemýšlej o tom...

shine2015
6. únor 2016

@sara84 jj tak to bylo i se mnou...segre - proc neumi jeste chofit na nocnik?? Ma malou slovni zasobu...nemluvi ve vetach...ze ty s nim malo mluvis....atd fakt na presdrz....a taky tohle by moje dite nikdy nesmelo - taky spsni v posteli a samozrejme s nami spi vsechny tri deti....atd atd....
dnes se za to stydim. I jsem se nekolikrat omluvila....

@kachnanek to je mazec....

shine2015
6. únor 2016

@ivular prilis silna fixace matky na dite a ditete na matku....co k tomu dodat?? K tomu se da dodat pouze jedno slovo a to zavist....
Nerikam kdyby jsi lpela,nebrala ho mezi deti,izolovala ode vsech atd...ale takhle?? Vzdyt jsi matka a on te potrebuje jako svoji jistotu....
Ale neni to jen u nas....je to i v zahranici brano jako patologie....podle me jsou na hlavu oni.

shine2015
6. únor 2016

@elvira tak to je presne....to jsem slysela taky....a celkem casto