Budu mít nárok na mateřskou? Pracuji 3 měsíce

bca
3. srp 2013

Dobrý den, chtela bych se zeptat na materskou. S pritelem bydlime spolu a rozhodli jsme se, ze se budeme snazit otehotnet. Ja pracuji na HPP teprve tri mesice a predtim jsem byla ny UP na kterem jsem byla evidovana hned po ukonceni stredni skoly. Pritel je podnikatel. Zajimalo by me jestli bych mela narok na materskou? Nebo jake prispevky bych mohla dostat? Dekuji za odpoved Peťa

maximka33
3. srp 2013

na mateřskou ne, jelikož to bys musela být zaměstnaná 270 dní (min. rok) a z výplaty by se ti mateřská počítala. pokud nemáš nárok na mateřskou, dostaneš místo ní automaticky sociální dávky ve výši rodičovského příspěvku. takže pokud přijde mimi později a v těhu ještě budeš pracovat, tak to může být lepší.

vycu
3. srp 2013

No na mateřskou se odchází 8 až 6 týdnu před termínem porodu, takže by to to mělo vyjít i na PPM (270 dní pojištění za dva roky), a to i v případě, že by se vám zadařilo na poprvé (bude-li ti trvat smlouva). A pak následuje rodičovský příspěvek v souhrnné výší 220000, kdy si zvolíš výši a od toho se bude odvíjet,kolik měsíců ho budeš brát (za předpokladu, že ti vznikne právě nárok na PPM), případně porodné, ale vzhledem k tomu, že ty pracuješ a přítel je OSVČ zřejmě nedostanete.

piginka21
4. srp 2013

Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda se mi bude počítat druhá mateřská dovolená z práce - ale už v ní nepracuji, skončil mi pracovní poměr před první mateřskou dovolenou - prosinec 2011, duben 2012 nástup na MD - do té doby jsem byla na nemocenské. Teď chceme s manželem druhé dítě - chtěla bych porodit ještě do ukončení rodičovské dovolené - prvnímu dítěti je teď 14 měsíců. Bude se mi mateřská dovolená počítat stále z posledního zaměstnání i když už u společnosti nemám pracovní smlouvu? nebo budu mít od narození druhého dítěte nárok pouze na rodičovskou? Předem děkuji za odpověď.