Chůva nebo jesličky Malíčkov pro holčičku <1 rok?

deniorlik
21. črc 2016

Ahoj, popohlížím se po hlídání od září 3x v týdnu na dopoledne, spíš i méně... Mám vyhlédnuté jesličky Malíčkov na Praze 13, dneska jsme se i byli podívat a dojem dobrý, ale vlastně ani nevím na co si pořádně dát pozor ☹ Máte nějakou zkušenost s těmito jestličkami nebo nějakou radu všeobecně, která by se mi mohla hodit?
Jak to vaše děti v jesličkách zvládali. Dceři bude v září 9 měsíců, je společenská, cizí lidé ji nevadí, byla i na víkend u babičky a v pohodě.
Další možnost je chůva, ale nějak těm jednotlivcům nedůvěřuji. Taky se mi spíš hodí, aby hlídání probíhalo mimo domov, protože chlap pracuje doma... a také aby bylo hodně flexibilní. Chůva asi nebude mít čas přesně kdykoli si já zamanu.... Anebo máte nějakou agenturu v Praze, se kterou máte dobrou zkušenost?

verka4d
21. črc 2016

@deniorlik A ty musíš do práce? Když manžel pracuje z domu,nemohl by on na malou dohlídnout? 9 měsíční prcek je fakt malý bobánek a já osobně bych takového svého drobečka nesvěřila ani jeslím,ani chůvě,hrozně bych se bála. Nevím,co tě k tomu vede,ale jestli chceš třeba jen nějaký čas pro sebe,tak bych spíš volila babičku,sousedku,kámošku... jistě to je i levnější a hlavně,nemusela bys mít o malou starost.

annaluciapetrzel
21. črc 2016

@deniorlik nazaarek. Jasne ze musis do prace nebo chces. V klidu. hele tak za prve, cekej smrst prispevku jako viz vyse. Nicmene, ja ti reknu vlastni zkusenost 🙂. Od 6 mes. jsem zkousela jesle a moc to nefungovalo. Spise mi vyhovovala chuva. A to kvuli nemocem. Zkus si sehnat nekoho na hlidacky.cz, Ale, kamaradka treba takto obcas malou do jesli dava a v pohode. Jinak pro Tvuj klid, jsi FAKT normalni 🙂, ve svete chodi i mensi deti do jesli. Kazdy ma pravo si to udelat jak mu vyhovuje, jen bohuzel v CR to je zasekle a do tri let doma ;)

deniorlik
autor
21. črc 2016

@verka4d Bohužel nikoho blízkého na hlídání nemám, babičky jsou jedna 150 a druhá 200km daleko, sousedy neznám, atd.... Muž sice pracuje na svém uměleckém projektu, ale peníze z toho zatím nejsou, takže je to celé na mě. A když jí takhle doma hlídá, tak neudělá vůbec nic... Nechci to nějak dál rozebírat, jak to doma máme, bylo by to na dlouho.... Myslím, že 2x až 3x týdně 3 hodinky nejsou zase tak hrozné v porovnání s tím, že pak celý zbylý čas s oběma rodiči. Každopádně prostě potřebuju nějaké menší hlídání, abych udělala to nejnutnější, na co potřebuju fakt klid a právě protože je to ještě bobánek, tak chci tu nejlepší možnost.

verka4d
21. črc 2016

@deniorlik Jasně,já to přece neodsuzuji,jen si to sama u svých dětí neumím představit (i když oni ti nejstarší jsou už puberťáci 🙂 ).S těma babičkama to je škoda,ta dálka je fakt nepraktická... Tak každopádně hodně štěstí,ať to vyjde podle tvých představ a hlavně,ať je maličká spokojená... 🙂

barakara
21. črc 2016

@deniorlik ja davala dceru od roka 2xtydne na 4hodiny do minijeslicek (4deti), mela je profesionalni chuva. Dcera to tam milovala, diky tomu si myslim ted krasne mluvi, je spolecenska, ma rada deti. Bylo to vpodstate ve velkem byte, kde meli hernu a zahradu, bylo to i se svacinkou 🙂 Fakt super. Oboustrana spokojenost.
Jak pise annaluciapetrzel tady v CR je to nastavene jinak, kdyz das dite do skolky ve dvou letech, tak si spatna mama, nedejboze v jednom roce! To uz je pomalu na kriminal 😀 Na negativni komenty nehled, udelej to jak potrebujete vy a jak Vam to vyhovuje.

pavlina212
21. črc 2016

@deniorlik Jsem na tom stejně jako ty. Babičky daleko, taťka náročnou práci, synovi je 12 měsíců a hledala jsem hlídání na 2x 2-3hod týdně. Zvolila jsem chůvu. Vyhovuje mi, že nemusíme nikam docházet, chůva přijde k nám a je jedno, jestli syn zrovna spí, je před jídlem, po jídle, je dobré jít na procházku s kočárkem apod., chůva se přizpůsobí, jak potřebujeme, navíc je jeden dospělý na jedno dítě. Další důvod je, že jsem nechtěla syna dávat do kolektivu dětí, přijde mi na to ještě malý, nic pozitvního mu to zatím nepřinese, spíš naopak (nemoci). Také jsem použila hlídačky.cz. Je fakt, že čas hlídání je dopředu domluvený. Prostě vím, kdy budu mít čas a přizpůsobuju tomu svůj rozvrh.

deniorlik
autor
21. črc 2016

@annaluciapetrzel Děkuju za příspěvek, který není off-topic 😀 No vidíš, o těch nemocech právě zrovna přemýšlím... Našla jsem tady v praze třeba i takové centrum pro pracující matky, kde si můžeš pronajmout stůl a vedle v místnosti ti hlídají dítě a můžeš ho jít kdykoli zkontrolovat atd. Nejdřív jsem z toho byla nadšená, ale pak jsem si právě říkala, tyjo půl roku, ještě nemá všechny očkování, budou tam i starší děti, teď nevím jestli třeba vůbec jsou proti něčemu očkované 😒 Tím, že to není vyloženě jako školka, tak se tam tohle asi moc neřeší a mám strach aby něco nechytla... nedejbože nějkou meningitidu nebo podobnou hrůzu, to radši teda zkousnu ty 3 hodiny odloučení.... Ale vidíš, obyčejný rýmy a spol. mě nenapadly. 😅 A jak často si prcka do těch jesliček dávala? Jinak mě to bylo jasný, že to tady trochu schytám 😀 Ale jakožto matka lehce pracující už od konce šestinedělí, jsem na to zvyklá 🤐

deniorlik
autor
21. črc 2016

@barakara díky za zkušenost 😉 Ty jesličky, pokterých koukám, jsou podobný model. Je to teda spojené ještě s miniškolkou pro větší děti, ale oddělení pro ty nejmenší je myslím pro max 5 dětí. Pořád jsem na vážkách, jak to vyřešit, ale taky si právě říkám, že jí aspoň pak bude připadat přirozené být v kolektivu....

deniorlik
autor
21. črc 2016

@pavlina212 O těch hlídačkách mi říkala i jedna známá, jdu se tam mrknout, třeba mi někdo padne do oka...

saurauia
21. črc 2016

Já budu dávat dceru od září do státních jeslí. tak 2x týdně na dopoledne. Zatím jsem měla paní na hlídání 1x týdně na dopoledne kdy jsem vyloženě chodila do práce, zbytek jsem dělala z domu,když malá spala. Teď chci jít do práce, když bude malá v jeslích, doufám, že jí to pomůže hlavně v mluvení, jídle a ostatních dovednostech. Jediný co mě štve je, že bude asi častěji nemocná.

bubinko1506
21. črc 2016

ja by som si na prvych par mesiacov, kym dieta nebude mat aspon 1 rok, platila opatrovatelku, a potom az od roka by som ho dala do jasliciek.
inak, presne takto to planujem urobit aj ja - od nejakych 9 mesiacov opatrovatelka a potom od roka jaslicky. budem pracovat z domu, ale urcite aspon na 4 hodinky budem potrebovat opatrovanie kazdy den.

deniorlik
autor
21. črc 2016

@saurauia a míváš jí nemocnou i normálně? vím, že se to asi úplně předpovědět nedá, ale strašně bych si to chtěla nějak představit, co to znamená, že je dítě z jeslí častěji nemocné.....Jestli se toho fakt mám nějak bát a rozhodovat se podle toho. Dcera nikdy nemocná nebyla, my jsme od jejího narození měli každý minimálně 4 nachlazení, jednou vyloženě chřipku a dceři jenom jednou jeden den trošku teklo z nosu, jednou jsme jí to odsáli a dobrý 😀 Tak si říkám, jestli se možná neobávám zbytečně, když je to takový malý terminátor....

martiruzi
21. črc 2016

Já jsem dala syna do soukromé školičky na dopoledne /cca 4 hodiny/ 2x-3x týdně.Synovi byl 13 měsíců.Potřebovali jsme peníze,jinak bych do práce nešla-opravdu se nemusím v práci realizovat.Raději bych byla doma ,ale hypotéka je vysoká.Snesla se na mě strašná vlna kritiky-jaká jsem špatná matka.Nemyslím si,že dobrá matka je ta,která je s dítětem do tří let doma. O tom být s dítětem doma to přeci vůbec není. Synovi se po prvním rozkoukání ve školičce i llíbilo,a nemůžu říct,že by byl více nemocný.To bych řekla,že bylo v normě .Vyhovovalo mi to víc,než paní na hlídání domů,bála jsem se,aby jsme dobře vybrali.Na školičku byli moc dobré doporučení a i my byli spokojený.A musím pozdnamenat,že opravdu si syn nenese,žádné následky,že byl ve školce od 13 měsíců!

saurauia
21. črc 2016

@deniorlik malá měla jednou zánět středního ucha jinak ani nachlazení. Ale od kolegů vím, že školkové děti( a předpokládám, že se to týká i jeslí) jsou často nemocné. Ale asi záleží dítě od dítěte.

annaluciapetrzel
22. črc 2016

@deniorlik ahoj. dcera byla predcasne narozena a dost nachylna. ale ono proste to tak je, v te zime litaji virozy vsude. Ja jsem mela velke stesti na dobrou pani na hlidani. Ale, proste, pak se zase stavalo, ze nemohla. No proste pak jsme to resila kombinaci 2 hlidacek/chuv. Pak od roku kombinace jesle a chuva. Ale i tak byla mala dost nemocna. Ale kdo vi, treba by to bylo i kdyby byla doma. Asi to chce vyzkouset. Od cca 2 let jsem malou dala plne do jesli. zatim vsichni rikaji, ze mala je velice odvazna, nevisi na me, neboji se a dobre zapada do kolektivu. Drzim palec.
PS: zkusenost z jesli v UK: deti tam chodi od 8mes. a krom opravdu nemoci se tam nejake rymy neresi. Universitni jesle byly od 7.30-18h a nikdo se nad nicim nepozastavoval, az tam jsem si pripadala jako normalni nekrkavci matka :D