Co znamená přezdívka domovnice?

22. říj 2021

Dostala jí pětiletá dcera ve školce od učitelek (!!!). Než s nimi o tom promluvím, tak si chci udělat průzkum, co to vlastně znamená? Já to znám ve smyslu drbna, nebo taková zapšklá baba, co donáší, poslouchá za dveřma, plete se do čeho nemá, atd., tak jestli to třeba nemá taky nějaký pozitivní význam.

ivya
22. říj 2021

Prostě správkyně domu?

tulikiss
22. říj 2021

jako je to spravce domu... ale taky to mam spis spojeny s tim minulym rezimem(i kdyz ho teda moc nepamatuju) a nic pozitivniho to teda neni.

pipi_puncocha
22. říj 2021

Podle mě to pozitivní nebude.🙄

autor
22. říj 2021

Jo, já znám ten původní význam toho slova, ale zajímá mě přenesený... taky si myslím, že za tím nic pěkného není :(

apacheee
AMBASADORKA
22. říj 2021

Podle mě to bude, že je hodně zvědavá, nebo že ostatní "komanduje" . třeba aby si uklidili hračky, atd. Neviděla bych za tím hned žádnou hrůzu🙂

autor
22. říj 2021

@apacheee To je možný, ale přála bych si, aby jí učitelky to chování, které tohle vzbuzuje nějak normálně okomentovaly, ale ne aby jí dávaly přezdívku, která jí zesměšňuje. Už jí tak říkají i ostatní děti, což jí začíná být nepříjemný.

apacheee
AMBASADORKA
22. říj 2021

já v tom zesměšňování nevidím, ale situaci neznám osobně. Jen prostě nejsem člověk, který hned ve všem vidí problém, ve školce jsem pá let pracovala a taky vím, že děti kolikrát situaci podávají jinak než je. Takže bych každopádně začala po dobrém🙂

ivaze
22. říj 2021

Nemůžu si pomoct, ale výraz domovnice vnímám negativně. I kdyby byla holčička takova vsetecka zvědavá, tak ani tak bych dítěti být dospělým nedala takovou přezdívku. Proč učitelky dávají vůbec dětem přezdívky? 🤔 Jak jsi se o tom dozvěděla, od dcery? Není to jen nedorozumění?

bervidova
22. říj 2021

Pro mě domovnice - drbna

pipi_puncocha
22. říj 2021

Tady to "nálepkování," ještě když se k tomu přidají ostatní děti, mi přijde už dost zavánějící šikanou, v pořádku mi to nepřijde, když si představím sebe na místě holčičky.😬

ivaze
22. říj 2021

@pipi_puncocha Taky si myslím, že právě takhle vzniká šikana. A nejde mi do hlavy proč by to učitelky ve školce podnecovaly/podporovaly.🤔

autor
22. říj 2021

@ivaze Jo, od ní, mluvila o tom už pred časem že jí tak říkají učitelky, a žeje to legrace,pak jsem se na to ptala znovu, a říkala, že jí tak říkají pořád, a včera přišla s tím, že jí tak už říkají i děti. Myslela jsem, že e to jednorázová záležitost, nějaký fórek, ale takhle se mi to taky nelíbí.

autor
22. říj 2021

@apacheee Jasně, v pohodě, nech sobě nebo svým dětem dávat přezdívky jak je libo. ;)

ivaze
22. říj 2021

Tak si s nima v klidu promluv o co šlo a jak to vzniklo. Takto jak to píšeš, na tom nic pozitivního nevidím.

autor
22. říj 2021

@ivaze Já se jich určitě chci zeptat, co to v jejich podání znamená, že je domovnice. A požádat je, aby jí do budoucna říkali jménem.

ivaze
22. říj 2021

To bude nejlepší. 👍

autor
22. říj 2021

@ivaze Spíš mi šlo o to, jestli to nemá já nevím např. někde v jiné části republiky odlišný význam, abych jim nekřivdila. Třeba jako v češtině je čerstvý chléb ten dobrý, v ruštině ten starý, tvrdý okoralý...

ivaze
22. říj 2021

No, třeba někdo bude vědět, ale u domovních si nic hezkého nevybavim.

autor
22. říj 2021

@ivaze Ale i kdyby jo, nejpravděpodobnější je, že tím prostě myslí to, co si vybaví většina lidí. Netřeba v tom hledat nějaký "omyl". No nic, zajdu za nimi.

lenulacek
22. říj 2021

Keliška

95newmommy2020
22. říj 2021

V neděli jsme se zrovna bavili s tchanem o tom, kdo přesně byl Domovnik. Říkal mi, ze to většinou byla žena. Která měla nižší nebo úplně zadarmo byt. Za to, že dbala na pořádek v domě. Aby se nehlucelo, aby bylo okolí domu a v domě čisté, aby bylo zamčeno a nechodili tam cizí lidé. A ještě dodal, že většinou práskala STB. A snažila se vědět všechno o všech. Takže jsem to pochopila jako taková buzerující drbna, práskačka.

hezz17
22. říj 2021

Jakoze reknou treba "dneska rozdava výkresy domovnice"? Porad? Místo jmena? Tak to by se mi taky nelíbilo. Tohle nalepkování nemam rada

martt
Autor odpověď smazal
Zobraz
hasara33
22. říj 2021

Nevybavím si pod nic nic pozitivního a jsem si jistá, že ať už je to jakkoliv tak ani ostatní děti ne a přesně tohle jsou prvopočátky šikany, vím o čem mluvím .....takže okamžitě bych si šla promluvit s učitelkami a důrazně je upozornila ať mou dceru oslovují výhradně jménem, které má v rodném listě a ať si laskavě odpustí jakékoliv přezdívky 🤬😡 ...jsme ani tyhle kecy ze strany učitelek (a je jedno jestli ve školce nebo škole) extrémně háklivá. Zažila jsem si to a je to sakra nepříjemné, když učitelka zesměšňuje dítě nebo se směje s ostatními, když jiný spolužák zesměšňuje druhého. Je to sakra neprofesionální.
Takže v tvém případě bych to řešila hned.

berenika39
22. říj 2021

Nic pozitivního jsem v tom nenašla, mrzí mě to. Drbna, někdo, kdo prudí lidi, a v žádném případě takové označení dítěti ve školce nepatří, jako jakékoliv jiné...jsou to lidi, sice malí, ale zaslouží respekt, slušné jednání. Má snad jméno, ne? Ohradila bych se. Ze strany učitelek nic moc...za mě.
Hlavně děti to snadno přejmou, aniž by věděly význam, ale je to "posmívání", pro dceru nepříjemné.

eviicka
22. říj 2021

Přezdívky a nálepky jsou špatně o tom žádná, ale jsem tu asi jediná, která to slovo nevidí negativně a to jsem vyrůstala v minulém režimu.
U nás v paneláku byl taky domovník a staral se o pořádek a klíče, takže já si představuji holčičku, co se nějak sama od sebe stará o chod třídy rychleji než učitelky (zhasínání, úklid hraček, zavírání dveří).

dyechampion
22. říj 2021

Prosim, me by zajimalo, jak to mluveni s ucitelkami dopadlo. Je to absolutne neprijatelne, pokud to pochazi od ucitelek nebo pokud to ucitelky podporuji.

fandysek_1
22. říj 2021

Také by mne pak zajímalo řešení situace dál. Zdá se mi to zcela mimo takovým způsobem oslovit dítě.

biciklissie
22. říj 2021

Nepřijde mi ok takhle pojmenovat dítě. Ať už v dobrém (pochybuji) nebo ve zlém. Už tak bývá náročné ukočírovat posmívají mezi dětmi a ještě, když to podněcují učitelky, no potes koště...

syslounek
23. říj 2021

Já osobně na domovnici nic špatného nevidím, pro mě je to holčička která se sama aktivně stará o dění ve třídě, pomáhá paní učitelce. Jako nálepkování to vidím spíš tady, všichni v tom hned vidíte šikanu i ze strany dětí, které vůbec neví, že by to mělo být nějaké ošklivé slovo. Sama říkáte, že se to dceři z počátku líbilo.
Ale ano, pokud to dítěti začíná být nepříjemné, učitelkám bych to řekla a požádala je, ať už ji tak neříkají.